2014. július 21., hétfő

Nemsokára megkezdődhet Donyeck ostroma

Kilőtt három tankot és visszaverte az ukrán hadsereg egy újabb behatolási kísérletét a luganszki népi milícia. Szergej Gracsev, a helyi milícia parancsnoka telefonon tudósított a Ria Novosztyinak egy újabb támadás meghiúsításáról, valamint elmondta, hogy a légierő újra bombázza Luganszk környékét és rengeteg a civil áldozat. Az elektromos hálózatot mostanra helyreállították, de a mobiltelefon kapcsolattal még mindig gondok vannak.
A milícia egy hete vonult vissza Kramatorszk térségéből, hogy az ukrán haderőt rákényszerítsék a városon belül harcra. A parancsnok elmondása szerint azóta zajlanak a harcok a belvárosban, a hátrahagyott csapatok sikeresen tizedelik meg az ukrán erőket és ehhez a helyi lakosságtól minden segítséget megkapnak. Luganszkban korábban visszavertek már több éjszakai behatolási kísérletet, most kiújult az offenzíva.
Hídfő.netSikertelen offenzíva nyomai a luganszki repülőtér mellett
A helyi média mostanra robbanásokról számol be Donyeck térségéből is. A Donyecki Népi Köztársaság vezetője szerint a kijevi junta harckocsikkal próbált betörni az egymilliós nagyvárosba, és a helyi vasútállomásnál zajlanak az összecsapások. A nyugati média helyszíni tudósítói nem erősítik meg, hogy megkezdődött volna a város ostroma. A Sky News szerint csak lokális összecsapások zajlanak, nem átfogó műveletről van szó. Ugyan igen nehéz lenne átfogó műveletnek beszélni arról, hogy a kijevi junta szándékosa felmorzsolja a megmaradt páncélos haderőt is.
A milícia szerint az ellenség láthatóan nem törődik a veszteségekkel, értelmetlen magas kockázatot vállal és olyan helyeken lendül támadásba, ahol biztos a gyors vereség. Valószínűleg a kijevi junta már aláírta a szerződéseket a NATO tömbbel az amerikai-német gyártmányok hitelre felvásárlásáról. Minél nagyobb a hiány, annál nagyobb a kereslet - a kijevi junta igyekszik a lehető legnagyobb anyagi veszteséget okozni a hadseregnek, hogy a nyugati fegyvergyártó cégek számára a nyereséget maximalizálja.
Petro Porosenko tíz napja jelentette be, hogy az offenzíva következő célponta Donyeck városa lesz.


http://www.hidfo.net/2014/07/21/nemsokara-megkezdodhet-donyeck-ostroma


Karlovkánál (Donyeckhez való közelsége miatt nagy jelentősége van) és Najtolovonál a latorhorda elkeseredetten támadja az önvédelmi erőket.
karl
A “Vosztok”-zászlóalj viszont harckocsi-ellencsapást intézett, és a zsoldosok bemenekültek Peszki-faluba.
A “NONI” önvédelmis zászlóalj egyik csoportja kifigyelt a donyecki repülőtér irányába haladó minikonvojt. Egy KAMAZ és egy BTR alkotta ezt a “zsoldoshalálmenetet”! Nagy durranás volt a KAMAZ! Lőszert szállitott. A BTR-rel egy RPG végzett.
Sznyezsnojénál a milicia tüzérsége két beásott önjáró löveget lőtt ki, belepusztitva a munkálkodó latrokat.
Gyebalcsevo továbbra is a miliciák kezén van, a kijevi diadaljelentésbe foglaltakkal ellentétben. Bárki meggyőződhet róla. Viszont az az útszakasz, amit az éjjel megkaparintottak kéttucatnyi tank segitségével, az a latrok kezén van.
A Dzserzsinszkijbe betört zsiványok egyenesen a vesztükbe rohantak. Súlyos utcai harcok, és heves fasiszta tüzérségi tűz közepette a bérgyilkosok eljutottak a városi tanács épületéig. Sőt! Tovább. Be is jutottak. Rendesen rájuk is lett gyújtva az épület. A milicistáknak csak az ablakokon kiugráló, kétségbeesett hordaegyedeket kellett kilőni. Ez már viszonylag egyszerű volt. Az elföldelésükkel nem lesz gond. A milicisták úgy vélik, hogy még vagy két napig égni fog az épület. Úgyhogy… A tűzbe futó “nemzeti gárdistákat” megsegiteni igyekvő latordeszantosok az épület lángolását látva legyintettek, és visszavonultak. A miliciának ma Dzserzsinszkijben 10 halottja, és öt súlyos sérültje van.
A városi tanács épületébe becslések szerint legalább száz lator ment be.

http://balrad.wordpress.com/2014/07/21/heves-harcok-donbasszban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése