2014. július 21., hétfő

Oroszok valósítják meg Tesla terveit

A Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet két tudósa - akik egyben testvérek is -, Leonyid Plehanov és Szergej Plehanov szenzációs bejelentést tettek a minap. A kutatók öt évig tartó, 40 ezer dollárból elvégzett kutatásaik és kísérletezéseik során ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a világhírű Nikola Tesla 1894-es számításai helyesek voltak.
Azaz a modern technológia által könnyedén megvalósítható a vezeték nélküli energiaátvitel úgy, hogy az „adó” és a „vevő” közötti kapcsolat során csak minimális lenne az energiaveszteség.Tesla (fizikailag és gyakorlatilag többszörösen bizonyított) elképzelése alapvetően abból állt, hogy az ionoszféra és a magnetoszféra töménytelen mennyiségű potenciális energiával rendelkezik, melynek értéke hozzávetőleg 3 milliárd kW, azaz 3 terrawatt. Ezek szerint a Föld elektromágneses rezgéseinek további gerjesztésével, illetve a természetes Schumann frekvenciák amplitúdóját megnövelve, a Föld bármely pontján ingyen és könnyen kinyerhető lenne ez a villamos energia, hiszen bolygónk és az ionoszféra közötti űr hozzávetőleg 15000 mF.q kapacitású gömbkondenzátorként működik.
A szerb származású feltaláló elméletének helyességét bizonyítandó először 1895-ben New York-ban, majd 1899-ben Colorado Springs-ben építette fel az általa kifejlesztett trafóként (transzformátorként) működő Wardenclyffe Erősítő Adót. Ez utóbbi helyet egyébként azért választotta ki a kutató, mert az El Paso megyei település egyrészt egy mérfölddel mélyebben fekszik, mint a tenger szintje, másrészt a település körül gyakoriak a viharok, szárazabb a levegő, és így alacsonyabb a légnyomás, mint az USA többi területén. A száraz levegő növelte az átütési feszültséget, így az ionizáció magasabb értékeket érhetett el.
Tesla egyébként naplót vezetett a Colorado Springs-beli kísérleteiről, melyek kilenc hónapig folytak. Az 1899. június 1. és 1900. január 7. közötti időszak eredményeit rögzítő napló több mint 500 oldalas volt és közel 200 magyarázó ábrát is tartalmazott. Az üzembe helyezett 187 méter magas torony (gömbrezonátor) a feltaláló becslése szerint nemcsak 4 millió voltot állított elő – amelynek elektromos rezgései minimális energiaveszteséggel kerülték meg a Földet és tértek vissza a toronyba –, hanem 30 métert is meghaladó elektromos ívkisüléseket is produkáltak.
A fizika nyelvén ez azt jelentette, hogy „Az áramkört csak annak ellenállása korlátozza. A rezonancia frekvencián az áramkörben folyó áram addig növekszik, míg az ellenálláson eső feszültség egyenlő nem lesz a forrás feszültségével.” Ez az áramkör zavarba ejtette Edisont is, mert Tesla „zárt hurok elemeken áthaladó feszültsége” abszolút nem felelt meg Kirchoff törvényének! Érdemes megjegyezni, hogy a Tesla-féle Erősítő Adó működésének pontos matematikai leírását csak a feltaláló munkásságát követő 50-100 évben sikerült megalkotni!
A Colorado Springs-iek közül sokan panaszkodtak ekkoriban arra, hogy a laboratórium közelében a talaj és a lábuk között gyakran ívkisülések jelentek meg. Ezek az ívkisülések megfigyelhetők voltak néha a helyi víztározóban is. A laboratórium körüli terület koronaszerűen fénylett, Szent Elmo tüzéhez hasonlóan. Tesla egyik kísérlete egyébként tönkretette a Colorado Springs-i Elektromos Társaság generátorát is, mivel a nagyfrekvenciás hullámok betáplálódtak a városi energia elosztó rendszerbe. „Az őrült szerb” által csak a "Világ Rendszere" néven emlegetett projekt eredményei lenyűgözőek voltak. A feltaláló ekkor így fogalmazott: „Az erőművemet kilenc hónap alatt üzembe lehet helyezni. Ennek az erőműnek a segítségével gyakorlatilag 10 millió lóerőnyi (7,5 milliárd watt) villamos energia áll a rendelkezésünkre folyamatosan további költségek nélkül.”
A Wardenclyffe-torony tetején levő kapacitív gömb a kulcsa a longitudinális hullámok megértéséhez: „Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megértsük, ez az eszköz nem állít elő elektromosságot, mint például a dinamó, hanem csupán felfogja, összegyűjti és felerősíti azt.” Sajnos Tesla üzlettársa, J.P. Morgan iparmágnás-bankár a kísérletek további finanszírozását a projekt befejezése előtt azért állítatta le, mert a Wardenclyffe által szerzett ingyen energia nem növelte volna a mágnás bankszámláját. A tornyot 1917-ben le is bontotta.
Leonyid Plehanov és Szergej Plehanov orosz fizikusok öt évig tartó kutatásaik során most úgy látják, hogy Tesla találmányának lényege nemcsak helyes, hanem meg is valósítható. A Transzmitter Energiára keresztelt projektjük célja, hogy legalább 800 ezer dollárnyi adományt gyűjtsenek össze, hogy megépítsék a szerb tornyának prototípusát Oroszországban. „Becslésünk szerint a világ villamos-energia szükségletének ellátásához mintegy 38 ezer négyzetmérföldnyi napelemre lenne szükség, amelynek felépítése húszezer milliárd (lásd: 20.000.000.000.000) amerikai dollárba kerülne. A 7,5-8 milliárd wattot előállító tornyunk és erőművünk megépítésére csak 800 ezer dollárra lenne szükség.”
A testvérek, hogy a pénzt összegyűjtsék elindították az IndieGogo Kickstarter kampányukat is. A Global Energy Transmission nevű honlapjukon van egy bevezető a vezeték nélküli energia átvitel elveiről, valamint részletes dokumentáció a csapat munkájának részleteiről és a technikai specifikációkról. Ha valaki támogatni szeretné a projektet, esetleg együttműködne mint feltaláló vagy mérnök, arra ide kattintva van lehetősége.

Jamrik Levente

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése