2017. május 31., szerda

A német kormány az uniós források megvonását szorgalmazza

A német kormány azt fontolgatja, hogy lehetővé tenné az Európai Bizottság számára a szegényebb európai országoknak fenntartott kohéziós alapok befagyasztását, ha egy tagállam sérti az uniós szabályokat.
A Politico magazin szerint a német kormány azt akarja, hogy az uniós fejlesztési források kifizetése ahhoz legyen kötött, hogy az adott tagállam „tartja-e magát az alapvető értékekhez”. Amennyiben az új szabályozást keresztülviszik, ez elsősorban Magyarország és Lengyelország számára fog anyagi gondokat okozni.
Májusban az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, ami felszólítja Magyarországot a szigorú menekültügyi szabályozás eltörlésére. A határozat emellett arra is felszólította Magyarországot, hogy vonja vissza a G. Soros által alapított Közép-európai Egyetem kiváltságait megvonó törvénymódosítást, és vonja vissza a külföldről finanszírozott civil szervezetek átláthatatlan működését megszüntető törvénymódosítás terveit.
Korábban a CEU ügye kapcsán számos kormányellenes demonstráció zajlott Budapesten – a történtek után a német sajtó nyíltan beszélt arról, hogy ezeket a tüntetéseket az Európai Unió szervezte, és a magyar kormány ellen alkalmazott úgynevezett „soft power” (puha nyomásgyakorlás) részét képezik. Az Európai Parlament által elfogadott határozat ennek a „soft power”-nek az eszköztárát (külföldről finanszírozott mozgalmi hálózatok) hivatott megvédeni.

A német kormány által javasolt módosítás, amely Brüsszel ideológiai-elvi elvárásaihoz kötné az uniós fejlesztési források kifizetését, szintén részét képezi a „soft power” gyakorlatának, működési elvét tekintve az Oroszország ellen hozott szankciókhoz hasonlítható: az adott ország kormányának anyagi mozgásterét hivatott csökkenteni, hogy ezáltal új energiákat csatornázzon a külföldről finanszírozott mozgalmakba.
Az intézkedés célja, hogy lekorlátozza a magyar kormány anyagi lehetőségeit, ezáltal arra kényszerítve a kormányt, hogy alternatív forrásokból fedezze a kieső összeget. Erre a kormánynak két lehetősége van: belföldi forrásból próbálja fedezni a hiányzó pénzeket (pl. adóemelés), vagy külföldi forrásból jut hozzá a szükséges összeghez.
Előbbi esetben a külföldről finanszírozott csoportokba tudják csatornázni az elégedetlenkedőket, ezzel fokozva a „soft power” hatékonyságát (nagyobb létszámú tüntetések). Utóbbi lehetőség szintén a külföldről finanszírozott civileket juttatja előnyösebb helyzetbe; ha a kormány uniós források helyett kénytelen orosz, kínai forrásból pótolni a kieső összeget, a külföldről finanszírozott civilek részéről hitelesebbnek hangzik, hogy a kormány eladósítja az országot – ezáltal a Berlin által javasolt intézkedés szintén az Európai Unió által alkalmazott „soft power”-t erősíti.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-nemet-kormany-az-unios-forrasok-megvonasat-szorgalmazza/

Gyurcsány szerint hosszú távon a magyar államiság megszüntetése a cél

A radikális atlantista párt vezetője tegnap arról beszélt, hogy pártja egyik hosszú távú célkitűzése a magyar állam felszámolása. A DK programját egyelőre nem kezelik államellenes szervezkedésként a hatóságok.
A Demokratikus Koalíció hosszabb távon Európai Egyesült Államokat akar. A következő választáson Orbán Viktor és Európa között kell választani. (…) Régi ellentét ez, István és Koppány konfliktusa” mondta a pártvezető tegnapi, gödöllői lakossági fórumán, arra utalva, hogy pártja egy európai államalapítást sürget, az ellenkezők pedig a felnégyelt Koppány sorsára kell jussanak.
A Demokratikus Koalíció vezetői korábban számos alkalommal egyértelművé tették, hogy támogatják az Európai Egyesült Államok létrehozását. A párt rendszerint nem is fogalmaz meg belpolitikai válaszokat Magyarország problémáira, ehelyett minden belföldi problémát külföldi hatóságok – pl. uniós intézmények – bevonásával akar megoldani.
Az Európai Egyesült Államok egy olyan kezdeményezés, mely szerint a korábban az Európai Unióhoz csatlakozott országok minden állami jogkört át kellene adjanak egy összeurópai kormánynak. Az EEÁ létrehozásának fő érveként rendszerint olyan ígéretek hangzanak el, melyeket már az uniós csatlakozáskor is ígérgettek, de már akkor sem kaptuk meg – pl. munkahelyeket teremtene, növekednének a bérek.
Mivel az EEÁ létrehozása az európai integráció további mélyítését jelenti, az Európai Egyesült Államok létrehozását szolgálja minden olyan kezdeményezés, ami magyar kormányzati döntés alapján a magyar hatóságok által hozott intézkedések helyett összeurópai választ sürget egy magyarországi probléma megoldására.

http://www.hidfo.ru/2017/05/gyurcsany-szerint-hosszu-tavon-a-magyar-allamisag-megszuntetese-a-cel/

Másfél éve vizsgálják a kormányfő elleni merénylet ügyét (miről akarják elterelni most éppen a figyelmet?)

Továbbra is zajlik annak az esetnek a vizsgálata, melynek során egy ismeretlen szervezet tagjai merényletet akartak elkövetni a kormányfő ellen. Az ügy egyre bonyolultabb, a történtekhez egy liberális sajtóorgánumnak is köze lehet.
Továbbra is zajlik a vizsgálat, és a nyomozók perrendszerű bizonyításra törekszenek annak a két gyanúsítottnak az ügyében, akiket másfél éve kommandósok fogtak el, és akik a belügyi vezetők közlése szerint kormánytag életére akartak törni. Lapértesülések szerint Orbán Viktor miniszterelnök volt a célpont” – áll a Magyar Idők beszámolójában. A gyanúsítottakat 2015 novemberében fogták el és hangtompítókat, lőszereket is találtak náluk.
A lap visszaidézi, hogy korábban egy amerikai film rendezése során rengeteg olyan fegyvert hoztak be az országba, melyekről utólag bebizonyosodott, hogy visszaalakíthatóak éles lőfegyverré.
A Scorpio és Skoda típusú sorozatlövő fegyverekkel kapcsolatban azóta felmerült, hogy a szlovákiai hatástalanított fegyverekkel kapcsolatos botrány során alakították vissza ezeket is éleslőfegyverré. A közelmúltban írtuk meg, hogy amióta a Brad Pitt budapesti filmforgatására érkező hatástalanított fegyvereket lefoglalta a TEK, és sajtónyilvánosság előtt bizonyították, hogy a fegyverek néhány mozdulattal visszaalakíthatók élesfegyverré, több európai ország hatóságai és titkosszolgálatai is aktív nyomozást indítottak. Szlovák források szerint több ezer ilyen fegyver juthatott a szervezett bűnözők, terroristák kezébe.” – írták.
Az ügy másfél év alatt ahelyett, hogy lezárult volna, egyre bonyolultabbá válik. A merényletkísérlet előtt több évvel, amerikai filmforgatás kellékeként behozott, éles lőfegyverré könnyen visszaalakítható „kellékeket” lefoglalták a Terrorelhárítási Központ emberei. A fegyverek lefoglalása kapcsán azonban sajtóoffenzíva indult a TEK-kel szemben; külpolitikai téren nyíltan az amerikai demokraták politikáját képviselő liberális sajtóorgánumok megpróbálták nevetségessé tenni a terrorelhárítást, megalapozatlan fellépésként bemutatva a fegyverek lefoglalását.
Az Index.hu az eset kapcsán azt írta: a szereplők egy része katonai egyenruhát visel majd. A történet szerint a zombikkal csak úgy lehet elbánni, ha maradandó károsodást okoznak a gerinccsatornájukban: ez lehet fejlevágás, torkon szúrás, de tűzfegyverrel okozott fejlövés is.” Később a 444.hu a „TEK egyik legnagyobb melléfogásaként” jellemezte a történteket, a HVG pedig az amerikai színész fegyverszakértőjét idézve bizonygatta, hogy melléfogott a terrorelhárítás.
A 2015-ben letartóztatott gyanúsítottakkal kapcsolatban az eset után a belügyminisztérium elismerte, hogy kormánytag ellen készültek merényletre.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő nemrég Dombóváron tartott – a Globális erőviszonyok a XXI. században című – előadásában azt mondta, tudomása szerint korábban az amerikai nagykövetség bekérette a kormánypárt egy magas rangú vezetőjét, majd felkérte arra, hogy vállalja el a miniszterelnökséget.

http://www.hidfo.ru/2017/05/masfel-eve-vizsgaljak-a-kormanyfo-elleni-merenylet-ugyet/