2017. december 5., kedd

Folyamatosan lehallgatja felhasználóit a Facebook?


Egy Youtube-felhasználó azt állítja, húsz éve nincs macskájuk, de a Facebook macskatápot reklámoz nekik, mert célzottan egy kísérlet részeként a telefon közelében egész nap a “macskatáp” szót ismételgették. Semmilyen hivatalos adat nem támasztja alá, de mégis úgy tűnik, hogy a Facebook lehallgatja felhasználóit.
“Annyit tettünk, hogy letettük a telefont a közvetlen közelünkben egy asztalra, bekapcsolva hagytuk, a háttérben futott rajta a Facebook Messenger. Mikor a telefon be volt kapcsolva, folyamatosan macskatápról beszéltünk, legalább egy órán keresztül. Két nappal később már macskatáp reklámokat mutat nekünk a Facebook”mondta egy Youtube-felhasználó, akinek feltűnt, hogy
a Facebook rendszeresen jelenít meg neki olyan tartalmú reklámot, amire nem keresett rá, de telefon közelében beszélt róla.
Elmondása szerint idővel gyanússá vált, hogy a Facebookon olyan személyre szabott reklámok is megjelennek, melyek láthatóan tényleg személyre szabottak – de keresési adatok alapján nem jelenhetnének meg, mert az adott téma csak beszéd közben került szóba a telefon vagy számítógép közelében, írott formában nem.
A kísérletet abból a célból kezdték meg, hogy alátámasszák azt a feltételezést, miszerint a Facebook folyamatosan hallgatózik a felhasználók után, és hangfelismerés alapján automatikusan keresőszavakat állít elő, amit felhasznál személyre szabott hirdetések megjelenítéséhez, a hirdetők célközönségének hatékonyabb elérése érdekében. A kísérlet eredménye szerint elég lehet rendszeresen szóban ismételgetni egy dolgot, hogy idővel személyre szabott hirdetéseket láthassunk az adott témában.
http://www.hidfo.ru/2017/12/folyamatosan-lehallgatja-felhasznaloit-a-facebook/

Kiszabadították Vilit! Rendőrre támadtak a bukott grúz államfő hívei

Felmászott egy ház tetejére és öngyilkosságal fenyegetőzött Miheil Szaakasvili volt grúziai államfő, miután házkutatás céljából hatósági személyek jelentek meg kijevi lakásánál. A bukott grúziai vezetőtől két hete vonták meg az ukrán állampolgárságot, ezzel hivatalosan is hontalanná vált.
Kedd reggel egy ukrán ügyészség emberei házkutatás céljából szálltak ki Miheil Szaakasvili kijevi otthonához; a helyszínre érkezve azonban azzal kellett szembesüljenek, hogy a grúziai politikus felmászott a ház tetejére, és leugrással fenyegette a hatósági személyeket. A helyszínre kirendelt különleges alakulatok mellett számos tüntető is megjelent Szaakasvili házánál, mert az ukrán média élőben közvetítette a történteket.
A hontalanná vált grúziai politikust kényszerintézkedéssel próbálták elvinni otthonából, valószínűleg deportálás vár rá. A helyszínen gyülekező tömeg azonban a rendőrségi jármű útját állta. Az UNIAN hírügynökség szerint többen rátámadtak a rendőrökre és feltörték a Szaakasvilit szállító mikrobusz ajtaját, majd a grúziai politikus hívei által körbevéve elindult a parlament épületéhez, hogy ott beszédet tartson.
Miheil Szaakasvili felhívásában arra kérte a tüntetőket, hogy a Majdan téren gyülekezzenek, és békés ellenállással buktassák meg Petro Porosenko ukrán elnököt.
Az ukrán hatóságok novemberben vonták meg Szaakasvili ukrán állampolgárságát. A bukott grúziai vezető korábban abból a célból kapott ukrán papírokat, hogy kinevezhessék Odessza kormányzójává. Ekkor azonban elveszítette grúz állampolgárságát, így az ukrán állampolgárság megvonásával hontalanná vált.
November végi beszámolók szerint Szaakasvili elfogását több erőszakszervezet bevonásával az újév környékén tervezték kivitelezni, hogy az ügy ne vonja magára a nyilvánosság figyelmét. Mint a fentiekből látható, ez nem egészen sikerült.

http://www.hidfo.ru/2017/12/kiszabaditottak-vilit-rendorre-tamadtak-a-bukott-gruz-allamfo-hivei/

Berlinben mártírként emlékeznek a tömeggyilkos muszlim terroristákra

Berlinben “Mártír Múzeum” néven működik egy kiállítás, ahol a látogatók a Párizsban és New Yorkban gyilkoló terroristák képeit is megtekinthetik. A francia nagykövetség is reagált, az AfD feljelentést tett az ügyben.
A kiállításon többek közt Martin Luther King, Maximilian Kolbe és Szókratész képeit lehet megtekinteni, emellett “mártírként” a Párizsban gyilkoló terrorista Omar Ismail Mostefai és a 9/11 terrortámadást elkövető Mohammed Atta is bekerült a sorozatba.
Atta egyike volt azoknak, akik akik 2001. szeptember 11-én eltérítettek egy repülőgépet, ezzel 2977 ember halálát okozva. Omar Ismail Mostefai 2015. november 13-án követett el öngyilkos merényletet Párizsban egy merénylet-sorozat részeként, melyben 130 civil veszítette életét és több mint négyszázan megsérültek.
A francia nagykövetség “sokkolónak” és “mélyen megdöbbentőnek” nevezte az esetet. A követség közleményében az áll, hogy a kiállításon a művészi, alkotói szabadság leple alatt “összemossák a mártírságot a terrorizmussal”. Az Alternatíva Németországnak párt elnökhelyettese, Beatrix von Storch már feljelentést tett ez ügyben, mert a kiállítás szervezői dicsőítik és legitimálják a terrorizmust Németországban.

Hétfőn az összeállítást elkövető dán “művész” magyarázkodásba kezdett, elmondása szerint “félreértik” az ő művészetét, ami nem is dicsőíti a terroristák motivációit és cselekményeit, mert a terroristákat terroristáknak, a gyilkosokat pedig gyilkosoknak nevezi.
A kiállítás egyébként már korábban is megtekinthető volt Koppenhágában 2016 májusától, tehát nem ez az első nyugat-európai város, ahol mártír megnevezés alatt lehet terroristákról készült fotókat nézegetni.

http://www.hidfo.ru/2017/12/berlinben-martirkent-emlekeznek-a-tomeggyilkos-muszlim-terroristakra/

Szaúd-Arábiában is kudarcot vallott a Patriot rakétakomplexum

Az Egyesült Államok számos európai országban és a közel-keleten is megpróbálja értékesíteni a Patriot rakétakomplexumot, de a légvédelmi rendszerről ismét kiderült, hogy a gyakorlatban nem megbízható. A New York Times szerint becsapódtak a Jemenből Szaúd-Arábiára kilőtt rakéták, mintha nem is lett volna légvédelmük.
Hamisak voltak azok a sajtóértesülések, mely szerint a múlt hónap folyamán Szaúd-Arábia elhárította a húszi felkelők Jemenből indított rakétatámadását – derült ki a New York Times beszámolójából. A lap szerint a Patriot rakétakomplexumok nem tudták lelőni a Burkam-2 rakétákat, amik így becsapódtak a rijádi repülőtér közelében.
A New York Times az esetről elérhető fotó- és videoanyagok elemzésére alapozva azt állítja, a rakéták behatoltak a szaúdi légtérbe és becsapódtak. A lap szemtanúkra is hivatkozik, akik arról számoltak be, hogy látták a robbanást néhány kilométerre a rijádi nemzetközi repülőtértől.
Mindez azt jelenti, hogy a Patriot rakétakomplexum ismételten megbízhatatlannak bizonyult; ez a rendszer kellett volna megvédje a szaúdi fővárost a Jemenből indított rakétáktól, amit Donald Trump amerikai elnök is konkrétan kijelentett néhány hete, amikor a Patriot komplexumok állítólag elhárították a rakétatámadást.
A lap szerint az amerikai kormány korábban is túlbecsülte a Patriot rendszerek képességeit.
Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai gyártású Patriot rakétakomplexumok megbízhatatlannak bizonyultak. Korábban a török-szíriai határon is leszerepeltek a Patriotok, amikor ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétavédelme felett.
2015 júliusában a Local német napilap arról számolt be, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot-rendszereit. A lap szerint magát a behatolást nem is vették észre a NATO-erők; a kibertámadás tényét akkor ismerték fel, amikor a Patriot rakétakomplexumok ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és számos nemkívánt rakétaindítás történt.
Alig néhány héttel azután, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétaindítások felett, az USA és Németország egyaránt megkezdte a Patriot komplexumok kivonását Törökországból. Négy hónappal a hackertámadás után már a nemzetközi sajtó számára is ismert tény volt, hogy Törökország nem a NATO-tól vásárol rakétavédelmi rendszert, ehelyett Kínával és Oroszországgal folytat tárgyalásokat.
Később a török kormány az orosz Sz-400 rakétarendszer megvásárlásáról írt alá szerződést, az amerikaiak pedig jobb híján elkezdték a Patriot rakétakomplexumokat Kelet-Európában értékesíteni.

http://www.hidfo.ru/2017/12/szaud-arabiaban-is-kudarcot-vallott-a-patriot-raketakomplexum/