Felmászott egy ház tetejére és öngyilkosságal fenyegetőzött Miheil Szaakasvili volt grúziai államfő, miután házkutatás céljából hatósági személyek jelentek meg kijevi lakásánál. A bukott grúziai vezetőtől két hete vonták meg az ukrán állampolgárságot, ezzel hivatalosan is hontalanná vált.
Kedd reggel egy ukrán ügyészség emberei házkutatás céljából szálltak ki Miheil Szaakasvili kijevi otthonához; a helyszínre érkezve azonban azzal kellett szembesüljenek, hogy a grúziai politikus felmászott a ház tetejére, és leugrással fenyegette a hatósági személyeket. A helyszínre kirendelt különleges alakulatok mellett számos tüntető is megjelent Szaakasvili házánál, mert az ukrán média élőben közvetítette a történteket.
A hontalanná vált grúziai politikust kényszerintézkedéssel próbálták elvinni otthonából, valószínűleg deportálás vár rá. A helyszínen gyülekező tömeg azonban a rendőrségi jármű útját állta. Az UNIAN hírügynökség szerint többen rátámadtak a rendőrökre és feltörték a Szaakasvilit szállító mikrobusz ajtaját, majd a grúziai politikus hívei által körbevéve elindult a parlament épületéhez, hogy ott beszédet tartson.
Miheil Szaakasvili felhívásában arra kérte a tüntetőket, hogy a Majdan téren gyülekezzenek, és békés ellenállással buktassák meg Petro Porosenko ukrán elnököt.
Az ukrán hatóságok novemberben vonták meg Szaakasvili ukrán állampolgárságát. A bukott grúziai vezető korábban abból a célból kapott ukrán papírokat, hogy kinevezhessék Odessza kormányzójává. Ekkor azonban elveszítette grúz állampolgárságát, így az ukrán állampolgárság megvonásával hontalanná vált.
November végi beszámolók szerint Szaakasvili elfogását több erőszakszervezet bevonásával az újév környékén tervezték kivitelezni, hogy az ügy ne vonja magára a nyilvánosság figyelmét. Mint a fentiekből látható, ez nem egészen sikerült.

http://www.hidfo.ru/2017/12/kiszabaditottak-vilit-rendorre-tamadtak-a-bukott-gruz-allamfo-hivei/