2014. július 24., csütörtök

Norvégia rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be

A norvég hírszerzés szerint nemzetbiztonságra veszélyes akció készülődik az országban, emiatt Norvégia rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be. A biztonsági szolgálat vezetője, Benedicte Björnland "megbízható forrásokra" hivatkozva közölte, hogy napokon belül terrorakciókra kerülhet sor, melyet olyan személyek fognak elkövetni, akik szíriai szeparatistákkal állnak kapcsolatban. A PST nemzetbiztonsági hivatal szerint júniusban 50 ember utazott zsoldosnak Norvégiából Szíriába, a csoport fele most tér vissza az országba. A feltételezett célpontokat nem nevezték meg.
A nyugati érdekszférához tartozó országokban a terroristaveszélyre hivatkozás rendszerint azt jelenti, hogy az állam a karhatalom olyan mértékű jelenlétét akarja fenntartani a mindennapokban, ami a civil lakosság figyelmét fokozottan felkelti. Vagyis nem kezelhető tényként, hogy az esetlegesen megjelenő terroristák által elkövetett, sok civil áldozatot követő robbantásokat valóban Szíriából hazatérő fiatalok követik el.
Annyi igazságtartalma mindenféleképpen van a történteknek, hogy Norvégia a biztonsági készültség fokozását állandó jelleggel fenntartani készül. Azonban az országban jóval nagyobb horderejű dolog készül, mint néhány, szíriai kalandját megjárt fiatal. Jens Stoltenberg október 1-én készül átvenni Anders Fogh Rasmussentől a NATO vezetői posztját. Rasmussen nyár végéig látja el főtitkári teendőit, majd átadja a posztot a norvég miniszterelnöknek, aki egy teljes mozgósítás alatt álló, az orosz határok közelében hadgyakorlatokkal harckészültségben tartott NATO gépezet fölött veszi át az irányítást. Feltehetőleg ennek köszönhetőek a fokozott biztonsági intézkedések Norvégiában is.
Hídfő.net | Jens Stoltenberg
Stoltenberg NATO-vezetői kinevezése jelzésértékű, mert Oroszország után Norvégia az Európai Unió legnagyobb földgáz-forrása. Stoltenberg kinevezésével a nyugati tömb gazdasági értelemben is nyílt hadüzenetet küld Oroszországnak; az atantisták azt teszik egyértelművé egy norvég politikus kinevezésével, hogy ha kell, katonai erővel is fellépnek az orosz gáztól való függetlenedés támogatására. Ez a kinevezés egyben konszolidálja a NATO tömbön belül azt a Norvégiát, ami a világ energiapiacainak felosztásában értékes szövetségese lehetne Oroszországnak, ha a nyugat nem tudja kontroll alatt tartani.
Stoltenberg kinevezése egyben a NATO legnagyobb félelmét is megfogalmazza: a félelmet attól, hogy Norvégia Moszkva felé fordul, és együtt felosztják az európai gázpiacot. Egy ilyen fordulat az Egyesült Államok teljes kiszorítását jelentené Európából. Azonban a dolgok jelenlegi állása szerint sokkal vaószínűbb, hogy a NATO Stoltenberg vezetése alatt indít katonai offenzívát Oroszország ellen. Az orosz biztonsági szakértők két évvel számolnak, a jelen helyzet szerint ennyi idő kell ahhoz, hogy a NATO Kelet-Európában elvégezze az Oroszország elleni offenzívához szükséges átcsoportosításokat.


http://www.hidfo.net/2014/07/24/norvegia-rendkivuli-biztonsagi-intezkedeseket-vezet-be

Egy elemző szerint Németország titokban a BRICS csatlakozást fontolgatja


Jim Willie pénzügyi elemző azt állítja, hogy Németország a NATO és az Egyesült Államok által támogatott egypólusú rendszert a BRICS nemzetek szövetségére készül cserélni és, hogy ez volt az oka Angela Merkel és más német vezetők, sok port kavart lehallgatásának is, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) által.
A Greg Hunter által készített interjúban Jim Willie, statisztikai elemző elmondta, hogy a német vezetőséget célzó NSA lehallgatás valódi oka az Egyesült Államoknak azon félelme volt, hogy a legnagyobb európai hatalom lehetséges menekülési útvonalakat keres a dollár összeomlásának esetére.
„Azt gondolom, hogy keresik azokat a részleteket, amikkel segíthetnének Oroszországnak a dollár ejtésében. Próbálnak titkos lépéseket keresni, hogy Németországot eltávolítsák a dollártól és a BRICS nemzetekhez csatlakozzanak. Szerintem pontosan ezt teszik.”
A hónap elején a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) bejelentették egy új, 100 milliárd dollár vagyonnal rendelkező dollár-ellenes, alternatív IMF felállítását, aminek központja Sanghajban lenne, de Moszkva irányítása alatt állna.
Putyin azzal a céllal indította el az új rendszert, hogy az „megakadályozza azon országok zaklatását, amelyek nem értenek egyet az Egyesült Államok és szövetségeseik bizonyos külpolitikai döntéseivel.” Ez egyértelműen jelzi, hogy Oroszország és a BRICS nemzetek egy új gazdasági rendszert akarnak létrehozni, ami az IMF és a Világbank ellenfeleként állna ringbe.
Az amerikai illetékesek nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy Washington „lator államként” tekint Oroszországra. Christopher R. Hill, az Egyesült Államok korábbi iraki nagykövete, az ukrán válságra reagálva kijelentette, hogy Moszkva elárulta az „új világrendet”, aminek már 25 éve tagja.
Egy másik lépés, ami jelzi, hogy a BRICS országok egy nyugatellenes, többpólusú rendszer felállításán dolgoznak, egy olyan alternatív világháló kiépítése, ami az Egyesült Államok kikerülésével az amerikai nemzetbiztonság által folytatott kiterjedt megfigyelést próbálja megakadályozni.
Willie azt is elmondta, hogy szerinte az Egyesült Államok a Maláj légitársaság lelőtt gépe körüli zűrzavart is Moszkva ellen próbálja fordítani, hogy ezáltal még szigorúbb szankciókat csikarjon ki a nyugati országoktól, mivel ezek eddig nem sok nehézséget jelentettek Moszkva számára, viszont annál több kárt okoztak Európa kereskedelmi érdekei számára.
„A legkomolyabb következmény, hogy az Egyesült Államok végeredményben azt üzeni Európának, hogy a kontinens számára két lehetőség áll fenn. Az Egyesült Államok azt akarja, hogy Európa álljon mellé az Oroszország elleni szankciókban. Álljon mellé az állandó háborúkban, konfliktusokban, elszigetelődésben, akár az európai gazdaság elpusztítása árán is, felrúgva szerződéseit és veszélybe sodorva energiaellátását. Az Egyesült Államok felszólítja Európát, hogy csatlakozzon a háborúhoz és a szankciókhoz, mert igazából azt akarja, hogy Európa segítsen fenntartani a dollár rezsimet. Európának azonban elege van a dollárból. … Az USA nyomást gyakorol Németországra. Franciaország és Nagy-Britannia miatt nem kell aggódni. Németország miatt azonban igen. Németországban 3000 olyan vállalat működik, amelyeket ezek a lépések komolyan befolyásolnak. Ezek nem fognak csatlakozni a szankciókhoz. Ilyen egyszerű a helyzet.”
Forrás: infowars.com
http://idokjelei.hu/2014/07/egy-elemzo-szerint-nemetorszag-titokban-a-brics-csatlakozast-fontolgatja/

A Valcman-féle latorhorda komoly erősitéseket vont össze Luhansz és Donyeck ellen. De…

a latorbanda vezéreinek hozzáértése-pontosabban NEM HOZZÁÉRTÉSE-miatt, sőt…! A horda vezérkara megint – úgy tűnik – lőtt jónéhány bakot. Mert vagy a felderitésük rossz, vagy a népfelkelők nagyon ügyesen tudják rejteni erőiket.
Valcman barmai összegyülekeztek több helyen is. Szépen-kényelmesen. A miliciák meg csak erre vártak! Meg arra, hogy tüzérségi lőtávolon belül kerüljenek a latrok.
Azok meg azon belül gyülekeztek.
Az egyik páncélos zsoldosgyülekezés Kutyejnyikovonál, a másik Bondarevszkojénál cihelődött Donyeck ill. Luhansz ellen.
A kutyejnyikovoi csoportositást a “Batyeijra” a bondarevszkojei gyülekezetet a “Nona” tüzérsége vette gondjaiba. Percre pontosan reggel nyolc órakor. Kiváló hatékonysággal.
Nagyon megrövidült Kijevben a zsoldlista!
Gorlovkát viszont hevesen bombázza a zsoldoshorda tüzérsége. Találatot kapott egy templom, és sok lakás. Legalább húsz civil halt meg a tüzérségi támadásban.

Viszont a “Sztirol” nevű vegyiüzemet egyetlen-kimondottan célzott-rakétacsapás érte. A műanyaggyár teljes egészében lángol. Itt nagyon sok civil áldozat lehet.
Donyecknél csak a repülőtérnél van lövöldözés. Itt a milicia lövi a reptéren reszkető hiénákat.

https://balrad.wordpress.com/2014/07/24/fronthelyzet-donbasszban-3/


Eljött a bosszú ideje!-lelkendeznek a milicisták. Eljött a bosszú ideje?-rettegnek a valcmanista 25-ösök.
Cservonaja Zorjánál bezárult a miliciák gyűrűje a 25. légiszállitású dandár körül. Ennek a latorhordának lett volna a feladata, hogy a luhanszki repülőteret “felszabaditsa”. Szlavjanszk-úgy ám-Szlavjanszk “felszabaditása” elsősorban az ő nevükhöz fűződik. Sokat nem fosztogathattak-gyilkolászgathattak a “felszabaditott” városban, mert a zsoldosi kötelesség, meg Valcman “Új Taktikája” megint a tűzvonalba szólitotta a dicstelen orgyilkoshordát. Nekik szánta Nyalókakirály a luhanszki reptér megkaparintását.
Nevük azonban egyenesen garancia volt a miliciák körében a düh és a bosszúvágy felkorbácsolására.
Hamarosan már a saját bőrükön érezhették is ezt a dühöt a bérgyilkosok. Igen vad milicia-támadások érték őket. Olyan vadak, hogy nem hogy közelebb jutottak volna Luhanszkhoz, hanem egyre távolodtak. Csakhát irányt téveszthettek, mert egyszercsak megálljt parancsoltak nekik! Az orosz határőrök! Merthogy rövid idő alatt odáig szoritotta őket a milicistaharag!
prav
Most ott toporognak a határnál. Jobbról-balról-hátulról a milicia. A dühös és elszánt milicia! Előttük az orosz határ!-de ott meg Misa! Egyelőre abból az irányból még nem lövik őket. Majd’ ezer lator latolgat most és retteg. Többen már fehér rongyok után kutatnak.
Az orosz határőrök szerint mozgalmas időszak vár rájuk. A kórházakat már értesitették. A Dél-donbasszi határ mentén szolgáló kollégáik tájékoztatták őket, hogy milyen fejlemények várhatók.
https://balrad.wordpress.com/2014/07/24/eljott-a-bosszu-ideje/

Negyven ukrán katonát gyanúsítanak gyilkossággal

Az orosz katonai nyomozati bizottság negyven ukrán katona, közte alacsonyabb és magasabb rendfokozatú tisztek, pilóták neveit sorolta fel, akiket személyesen gyanúsítanak civilekkel szembeni erőszak, és gyilkosság vádjával. A orosz hatóság az elmúlt hetekben bizonyítékokat gyűjtött ezen személyek ellen. Sokkal több ember gyanúsítható, de ez a negyven bizonyíthatóan közreműködött több száz civil megölésében.
Civil halálesetek Szlavjanszkban és Donyeckben. A nyugati agresszió azt is fenyegeti, aki nem akar harcolni, csak békét akar.
Az orosz hatóság felajánlotta, ha az ukrán kormány hajlandó ezt a negyven embert nemzetközi bíróság elé állítani, akkor Oroszország is hajlandó bíróság elé állítani azokat a személyeket, akiket az ukránok meggyanúsítottak terrorizmus támogatásának vádjával.
Az oroszországi személyek, akiket az ukránok megneveztek, humanitárius segítséget szállítottak Új-Oroszországba, valamint sebesültek ellátásához szükséges elsősegély állomást telepítettek a határ közelébe. Itt láttak el átmenekült civilek, orosz harcosokat, de ukrán katonákat is. Ráadásul ezek az emberek semmiképpen sem támogathattak terroristákat, mivel idáig egyetlen ország sem minősítette terrorizmussá az orosz szabadságharcosokat. Új-Oroszország területén azonban eddigi becslések szerint tízezer ember halt meg, nagy többségében civilek, de sok ukrán katona is elesett a harcokban. A milíciának is vannak veszteségei, de lényegesen kevesebb mint a hadseregnek.
Alexander Bartrikin, a nyomozóbizottság elnöke kijelentette, amennyiben az ukránok nem állítják bíróság elé a bizonyítékokkal igazolható gyilkosokat, úgy az ukrán kormány vádolható gyilkosok rejtegetésével, bújtatásával.

http://www.hidfo.net/2014/07/24/negyven-ukran-katonat-gyanusitanak-gyilkossaggal

Feloszlatták a kommunista frakciót az ukrán parlamentben

kpu
Alekszandr Turcsinov hiénakotorék-alfakan bejelentette az Ukrán Kommunista Párt (KPU) parlamenti frakciójának feloszlatását a kijevi “parlament” mai ülésén.
A képviselőcsoport feloszlatását a Turcsinov hóhérmester azzal indokolta, hogy a kommunista frakció tagjainak száma jelentősen csökkent: a frakció 33 képviselővel jött létre, most viszont már csak 23 tagja van.
A héten elfogadott törvénymódosítás alapján a házelnökké kinevezett USA-bérenc hiéna bejelentheti egy frakció megszüntetését, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. Hogy lecsökkenjen, el is követett mindent a kijevi hiénahatalom. Kommunista képviselők fenyegetése, megverése, kinzása.
Turcsinov a képviselőcsoport feloszlatásáról szóló bejelentése után boldogan felvonyitott: ez “történelmi esemény”, és reméli, hogy soha többé nem lesz kommunista frakció az ukrán parlamentben. Hörgését a klántagok kitörő tapssal fogadták.
A kommunista politikusok rendszeresen bírálták a kelet-ukrajnai oroszajkú népfelkelők és civilekkel szemben indított “terrorellenes művelet”-névre keresztelt népirtást, míg az USA és EU-bérenc cionatlantista kijevi latorhatalom “a lakosság dezinformálásával és orosz propaganda terjesztésével” vádolta meg a pártot.
A kijevi hiénák igazságügyi minisztériumnak nevezett bűnbandája július 8-án kezdeményezte a párt betiltását is. Jelenleg folyik a peres eljárás egy kijevi bíróságon. Az igazságügyi horda már gyártott is “bizonyitó erejű” hang- és videofelvételeket, amik tanúsítják, hogy kommunista politikusok együttműködtek Oroszországgal a Krím félsziget “elcsatolásában”, a hiénák által illegitimnek minősített donyecki és luhanszki népszavazások lebonyolításában, valamint közreműködnek a donbasszi népfelkelők fegyverekkel való ellátásában.
Tegnap verekedést provokáltak a Rada üléstermében a valcmanista hiénák Petr Szimonyjenko kommunista pártelnök egy nyilatkozata miatt. A politikus az egyik orosz tévécsatornának adott interjújában meg merészelte emliteni, hogy a “terrorellenes művelet” során a kijevi latorhatalom “ukrán állampolgárok ezreinek életét oltotta ki”, illetve azt, hogy a harcok övezetében “kiveszik a halott civilek szerveit”.
Ha esetleg-valaki-némi analógiát vélne felfedezni Banditisztán parlamentje, és az ukrán hiénahatalom “népképviselete-Rada-viselkedése között kommunista és oroszellenesség tekintetében, az csakis és kizárólag a véletlen műve lehet!

http://balrad.wordpress.com/2014/07/24/feloszlattak-a-kommunista-frakciot-az-ukran-parlamentben/

Erdogan nem tárgyal többet az amerikai elnökkel

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a jövőben nem tart több személyes megbeszélést Barack Obamával, mivel az Egyesült Államok nem tartotta magát a Törökországgal kötött megállapodásokhoz. Erdogan bejelentette, hogy nemrég maga hívta telefonon az amerikai elnököt, ahol feltételeket szabott a személyes kommunikáció folytatására. Amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, a török kormány csak külügyminiszteri szinten hajlandó kapcsolatot tartani az Egyesült Államokkal.
Hídfő.net | Erdogan, török kormányfő
A kormányfő felrótta Obamának, hogy nem tartotta be a korábbi megállapodásokat. Törökország ígéretet kapott arra, hogy az Egyesült Államok nyílt katonai beavatkozást hajt végre Szíriában, Törökország pedig támogatásáért cserébe különféle előnyöket kapott volna. Az amerikai invázió azonban elmaradt, köszönhetően Szíria sikeres külpolitikájának és a térségi szövetségesek, valamint Moszkva hathatós támogatásának.
Erdogan az amerikai ígéretek megszegése miatt ellenségesebb hangot kezdett megütni Izraellel szemben is. A török kormányfő bejelentette, hogy Izrael állami szintű terrorizmust folytat és genocídiumot követ el a palesztin lakta területeken. Erdogan felrótta Obamának, hogy az amerikai külügy az állami szintű terrorizmust támogatja, mert a gázai offenzívában két hét alatt több mint 580 civil vesztette életét, és Izrael katonai kiadásainak fő támogatója az Egyesült Államok.

http://www.hidfo.net/2014/07/24/erdogan-nem-targyal-tobbet-az-amerikai-elnokkel

Úgy fest, hogy Valcmanék megtalálták a “forró pontot”-ami háborúhoz vezethet Oroszországgal, és amibe végre beléphet a NATO latorszövetség is.

Valcmanék ugyanis már készitik a dokumentumot, amely alapján fel kivánják mondani az egyezményt Oroszországgal, a Transznyisztria területén állomásozó orosz békefenntartó erőkre vonatkozóan.
Ha ezt megteszik, akkor a Transznyisztriában állomásozó orosz egységek sem levegőben, sem szárazföldön nem lesznek megközelithetők Oroszország számára. Vagyis: ki kell őket onnan vonni!
Igen ám! De ebben az esetben a tiraszpoli kormány máris védelem nélkül marad, hiszen területére igencsak fáj a foga a moldovai vezetésnek, amely nem hajlandó elismerni Transznyisztriát-mint államot. Ha onnan távoznak az orosz békefenntartók, Kisinyov azonnal lerohanja a Dnyesztermelléket. Az a Kisinyov, amely hadseregének a vezetését a román hadsereg parancsnoksága alá rendelte.
Márpedig ha a moldáv “hadsereg” belép Transznyisztria területére, azt csakis román irányitással teheti meg! Amely Románia meg-ugye-tagja a NATO-latorszövetségnek! Amely latorszövetség viszont-alapokmányába foglalt kötelezettsége szerint-köteles “megsegiteni” a latorszövetség hadviselő tagját.
Ha Oroszország nem vonja ki békefenntartóit, az ellátmányt csaki katonai HÁBORÚS AKCIÓK keretébenfogja tudni eljuttatni csapatai számára, Ukrajna területén keresztül. HA Ukrajna felmondja a szóban forgó megállapodást.
Márpedig miért ne tenné meg? Hiszen ezzel rákényszeritené Oroszországot, hogy az “megtámadja” Ukrajnát!
Valcmanékat pedig egy forradalomtól csak egy háború “menthetné” meg!
Hacsak…!
Hacsak Oroszország azt nem mondja, hogy rendben van! Kivonom csapataimat Transznyisztriából, és beáldozom a területet. A “béke” kedvéért! Elveszitek legfeljebb egy minibarátot!
Namárost! Egy ilyen döntést nem Oroszország hozna meg, hanem az orosz politikai és állami vezetés! Ami pedig nem biztos hogy tetszene a szélesebb értelemben vett Oroszországnak! Amely megalázónak tartaná ezt a döntést. Ami ráadásul korántsem biztos, hogy csökkentené egy orosz-NATO háború eshetőségét!
(ITAR-TASSZ hire nyomán B-R)

A magyar állam megveszi az MKB-t

A magyar állam 55 millió euróért megveszi a Bayerische Landesbanktól az MKB Bankot. Varga Mihály az első lépésnek nevezte a bankrendszer konszolidációjában a tranzakciót, amely szakértők szerint nem veszélyezteti a 3 százalékos GDP-arányos hitelcél teljesítését. A Fidesz üdvözölte a döntést, az Együtt-PM Szövetség azonban attól tart, hogy az MKB portfóliójában lévő rossz hiteleket adóforintokból kell majd konszolidálni.
A bajor tulajdonos a részvények 99,9 százalékát adja el a magyar államnak, és az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban elmondta: az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet.
Kiemelte: a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre az MKB Bankban, tehát a magyar adófizetőknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.
Jelezte azt is, hogy reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erős, versenyképes pozícióját, és "így a piaci értékesítésére is lehetőség lesz majd".
Kuti Ákos, az Equilor, és Balatoni András, az ING vezető elemzője is az MTI-nek válaszolva úgy vélekedett, hogy a lépés abba a kormányzati stratégiába illik, amely szerint növelni kell a hazai tulajdon részarányát - és így a magyarországi finanszírozást - a magyarországi bankrendszerben.
Az Equilor vezető elemzője szerint meglepetés volt a bejelentés, mert a piacon azt várták, hogy az OTP veszi meg az MKB-t. Hozzátette, hogy egyelőre keveset lehet tudni a tranzakció részleteiről, de az 55 millió eurós vételár elmarad a piac által várttól.
Balatoni András az MTI-nek elmondta: a kormány célja, hogy növelje a hazai tulajdon részarányát a magyarországi bankrendszerben, azzal is jár, hogy a belföldi források felé fordul a hazai bankrendszer, ami segít abban, hogy kevésbé erősödjenek fel a gazdasági hullámzások.
Salamon Károly, az MKB kisebbségi tulajdonában lévő biztosítók igazgatósági elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: miután az MKB Bank kisebbségi tulajdonosa az MKB Általános Biztosító Zrt.-nek és az MKB Életbiztosító Zrt.-nek, így rövid távon nincs hatása a két biztosítóra annak, hogy a magyar állam megvásárolja a bankot.
Hozzáfűzte: a többségi tulajdonos 2010 elejétől 62,5 százalékos arányban a Versicherungskammer Bayern, amely Bajorország legnagyobb biztosítási csoportosulása, egyben Németország egyik legnagyobb egészségbiztosítója.
Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén, csütörtökön kijelentette: az ideális az lenne, ha az állam mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezne a bankszektorban, ez ugyanis már meghatározó szerepet biztosítana számára.
A Fidesz-frakció üdvözli, hogy az MKB megvételével - a mérlegfőösszeget nézve - 50 százalék fölé került a bankrendszerben a magyar tulajdon aránya - közölte a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön az MTI-vel. "Ez egy újabb lépés, amely erősíti a magyar gazdaság függetlenségét" - kommentálta az MKB Bank megvásárlásáról szóló hírt közleményében a Fidesz-frakció.
Az Együtt-PM Szövetség kikéri a kormánytól az MKB Bank megvásárlásával kapcsolatos teljes vállalatértékelési dokumentációt, hogy kiderüljön, rossz üzletet csinált-e az állam. Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja csütörtöki közleménye szerint azt gyanítják, hogy MKB portfóliója "telis-tele van rossz hitelekkel, behajthatatlan követelésekkel", amelyeket adóforintokból kell majd konszolidálni.
Az MKB-t 1994-től privatizálták, több lépcsőben. Első lépésként 1994-ben a mai BayernLB (akkor: Bayerische Landesbank Girozentrale -BLB) 25, az EBRD 16,7 százalékos részesedést szerzett. A Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG - Német Befektetési és Fejlesztési Társaság) 1995 elején 8,3 százalékos részesedésre tett szert a pénzintézetben.
1996 májusában az MKB privatizációjának lezárásaként a BLB megvásárolta az ÁPV Rt. portfoliójában még meglevő 25,8 százalékos részvénycsomagot. A fő tulajdonos a következő években tovább növelte részesedését, a jelenlegi, 1 részvény híján 100 százalékra.
A BayernLB-t a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a pénzügyi válságból. A pénzintézet 2012 júliusában állapodott meg a brüsszeli bizottsággal, ez tartalmazta egyebek mellett, hogy értékesítenie kell az MKB-t.
Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet, a két adat közötti eltérést - a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító - rendkívüli tétel okozta. A bajor tulajdonos több lépcsőben rendezte a magyarországi leánybank tőkehelyzetét, az MKB Bank jelenleg több mint 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkező pénzintézet. (MTI)

Amerikai kézben a magyar találmány

A massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a magyar MediMass Kft. fejlesztés alatt álló "Intelligens Késének" REIMS nevezetű, lényegi technológiáját - jelentette be az onkokést fejlesztő MediMass Kft.
Az üzletág értékesítése gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt. A fejlesztés alapjául szolgáló REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés ("iKnife") néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni.
A REIMS technológia ahhoz szükséges, hogy az onkokés vagy intelligens sebészkés a későbbiek során képes legyen az operáció közben azon nyomban információt nyújtani a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. Az iKnife, a Waters általi további fejlesztést követően, lehetővé teheti, hogy az operáció folyamán a sebész minden esetben tökéletesen diagnosztizálni tudja és el tudja távolítani a rákos sejteket.
A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére
A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére
A REIMS egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét lehetővé teszi. A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére. A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College London-nal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségtudomány több gyakorlati területén.
A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva. A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, legutóbb a Euroventures IV. (JEREMIE társ-befektető) alapja csatlakozott több magánbefektetővel együtt. Ennek eredményeként 2011-ben több körben mintegy 1-1,5 millió euróval megemelték a társaság alaptőkéjét. Ez lehetővé tette, hogy a kutatást elvigyék a prototípus fázisig, valamint megfelelő stratégiai partner találjanak az engedélyeztetésig és üzleti felhasználásig. A kutatásokat ezalatt az EU Hetes Keretprogramja is támogatta. A társaságot mindvégig az alapítók irányították.
A Waters Corporationt több mint 50 éve alapították. Célja, hogy üzleti előnyöket biztosítson olyan szervezetek számára, amelyek elsősorban laboratóriumi kutatómunkát végeznek olyan területeken mint az egészségügyi szolgáltatások, környezetvédelem, élelmiszerbiztonság, vízminőség, fogyasztói termékek és magas hozzáadott értékű kémiai anyagok. A Waters portfóliója magában foglalja a kémiai elkülönítés tudományát, a laboratóriumi információ menedzsmentet valamint a tömegspektometriai és hőmérsékleti analízist. A társaság árbevétele 2013-ban elérte az 1,9 milliárd dollárt.

Obama eddigi legbutább lépése… Egy külföldi bank lefoglalása?

A ciprusi FBME bankban tíz sötétöltönyös férfi jelent meg péntek délután és túszul ejtették az intézményt.
A jelenet kicsit a Mátrixra emlékeztet, és az esemény kibontakozásának szürreális jellegét figyelembe véve, valószínűleg tényleg egy filmben érezhették magukat a szereplők.
A férfiak a ciprusi központi banktól (CBC) érkeztek és az Egyesült Államok egyik kétes hírű ügynökségétől kapott jelentés alapján pénzmosással vádolták a bankot.
Az a helyzet, hogy Oroszország számos gazdag állampolgára az FBME bankban, és úgy általában Cipruson tartja vagyona egy részét.
Fontos megemlíteni, hogy a sötétöltönyös urak semmilyen bizonyítékkal nem rendelkeztek arra vonatkozóan, hogy bárki megsértette volna a törvényt. Nem volt végzés vagy bírósági tárgyalás, nem ismertették a vádakat és még csak nem is a ciprusi kormány vádolta a bankot.
Az akciót a helyszíntől tízezer mérföldre dolgozó bürokrata által írt jelentés alapján indították.
Érdekes módon, amikor tavaly a HSCB bankról kiderült, hogy a mexikói kábítószer kartellek számára mossa a pénzt, megúszta egy fenéken billentéssel, büntetésként pedig megbírságolták az intézményt.
A jelen esetben ugyanakkor elegendő volt egy homályos célzás az amerikai kormány részéről, hogy egy külföldi bank felett fegyveres ügynökök vegyék át a hatalmat.
Üdvözöljük a XXI. században! Ezt a háborút már nem hadihajókkal és szárazföldi csapatokkal vívják. Ma a szembenálló felek egy olyan eszközt vetnek be, ami mindenkit érint: a pénzt.
Ezen a fronton az Egyesült Államok nem sok opcióval rendelkezik.
- Egyelőre még az amerikai bankok alkotják a globális pénzrendszer magját, de a rendszerváltás már zajlik.
- A múlthéten a BRICS államok a brazíliai Fortalezaban gyűltek össze, hogy megalapítsanak egy Amerika-mentes, új pénzrendszert.
- Még mindig az Egyesült Államoké a legnagyobb gazdaság a világon, de év végére Kína valószínűleg átveszi ezt a címet.
- Még mindig az amerikai dollár dominál a globális kereskedelemben, de már az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei (Kanada és Nyugat Európa) is elismerték, hogy ideje továbbállni és ejteni a dollárt.
Tehát miközben az Egyesült Államok veszett kutyaként ide-oda rohangál a világban és mindenkire ugat, harapni már nem tud.
Jó ideje ugyanazzal a taktikával próbálkozik újból és újból: támadja az orosz érdekeket, ahol tudja.
Szankciókat vezet be orosz cégek ellen, megpróbálja aláásni Oroszország nemzetközi támogatottságát és legújabban más szuverén államokban fellelhető orosz eszközöket próbál lenyúlni.
Képzeljük el, mint gondolhat Katar, Kína, Kuvait, Szingapúr vagy bármely más állam, amelyik tetemes amerikai adóssággal rendelkezik? A tanulság félreérthetetlen számukra: amikor az Egyesült Államoknak nem tetszik valami, semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megnehezítse az életet számukra.
Ez vajon bizalmat gerjeszt másokban? A sok százmilliárd dollárnyi amerikai kincstárjegy birtokosai vajon mennyire fognak bízni az Egyesült Államokban ezek után?
Az orosz érdekek megtámadásával az Obama kormány a saját országával szembeni, amúgy sem megérdemelt bizalmat ássa alá.
Az említett országoknak pedig nem kell egyebet tenni, mint megszabadulni amerikai kincstárjegyeiktől vagy lejáratkor egyszerűen megtagadni azok átütemezését. Egy ilyen lépés katasztrofális következményekkel járna az Egyesült Államok számára. A kamatok az egekbe szöknének, az infláció meglódulna és a kormány a jelenleginél is közelebb kerülne a csődhöz.
Érthetetlen módon, mintha Barack Obama éppen ezt akarná. Olyan ez, mint amikor Napóleon Oroszország karjaiba hajtotta elcsüggedt, túlterhelt seregét, csak ezúttal a front a pénzvilágban található.
Napóleonhoz hasonlóan, úgy tűnik Barack Obamát sem érdeklik a hosszú távú következmények.
17 600 milliárd dolláros adósságával az Egyesült Államok gazdasági hadviselést folytat muníció nélkül.

Forrás: Sovereign Man
http://idokjelei.hu/2014/07/obama-eddigi-legbutabb-lepese-egy-kulfoldi-bank-lefoglalasa/

Nyugat-Ukrajna előkárpátoki területein zavargásközeli állapotok uralkodnak.

A helyzetet a Valcman-féle részleges mozgósitási ötlet váltotta ki. (Egyelőre még csak az!)
Hozzátartozók útakadályokat emeltek, amiket meggyújtottak. Igy többek között tegnap délután az Ivano-Frankovszk-régióban fekvő Bogorodcsány határában is. A falu elöljáróságára is betörtek, ahol összeszedegették a mozgósitással kapcsolatos összes fellelhető papirt, és mind elégették. Egy-az ügyeken dolgozó-orvosnő elájult a feldühödött tömeg láttán, amely azt skandálta, hogy nem engedik hozzátartozóikat Donbasszba! A hadsereg feladata az ország védelme, nem pedig az elnök akarátanak érvényre juttatása!-ordibálták. Szerintük ráadásul nem is terroristaellenes akció zajlik Donbasszban, hanem népirtás, és az eddig Donbasszban meghalt Nyugat-ukrajnaiakkal nem terroristák, hanem NÉPFELKELŐK végeztek családjaik védelmében.
A tömeg lecsititására egy regionális kisnacsalnyik érkezett, éppen egy másik zúgolódó helyszinről-Szkobicsivkából. Ott asszonyok blokkolták az Ivano-Frankovszkba vezető utat, és átkozták Valcmant és udvartartását. Néhány férfiember pedig azzal fenyegetőzött, hogy ha azonnal el nem takarodik a kisnacsalnyik, hát majd ők megnoszogatják-vasvillával. Többen el is indultak ilyen univerzális fegyver után, de a kisfőnök a visszatértüket már nem várta meg. Ment kapásból tovább Bogorodcsányba-de hát ott még vadabb hangulat várta.
Ternopolban már odáig fajult a helyzet, hogy a Kijevben kormánynak nevezett latorhatalom tarhálását nem hajlandóak tolerálni a vállalkozások.
Valcmanék ugyanis egyre sűrűbben “kérték” a vállalkozásokat “adakozásra”, az ATO-regiment anyagi “megsegitésére”! Kezdetben még fizetgettek is a vállalkozások, de az utóbbi időkben már napi szinten koldul tőlük a valcmani adminisztráció, és hát a pohár már politikai értelemben betelt a vállalkozásoknál, a kassza meg a zsebek meg kiürültek! És hát az adakozó kedv is lelohadt! Nagyon lelohadt! Ugyanakkor viszont “fokozódik a hangulat”! Ahogy kezd felnyilni a szemek rengetege a valóságra!
Valcmanék-ott Kijevben-rögvest rá is csapták a “SZABOTŐR” stemplilenyomatot az “adakozást” megtagadókra. Utasitották is a mindenféle sajtójukat, hogy tudassák minden nap a lakossággal a szabotőrök listáját. Több papir alapú újság oldalszámát lassan duplájára kell növelni, a betűméret felére csökkentése mellett!
Az Előkárpátok politikai hangulata lassan kezd “majdani” lenni! És ez még csak a kezdet! Mi fog lenni akkor, ha már a nép a bőrén teljes valóságában érzi a megszoritásokat is?! És bizony-lassan közeleg majd az ősz! Meg a tanévkezdet!
(Szasa, B-R-Sztrij)

McCain: az EU szankciói nem többek egyszerű viccnél

John McCain republikánus szenátor egy a Telegraphnak adott interjúban kijelentette, hogy az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankciói nem többek egyszerű viccnél, mivel Európa oly mértékben az orosz energiaszektorra van utalva, hogy Brüsszel amiatt nem mer valós szankciókat hozni.
Hídfő.net | John McCain
"Ez egy vicc. Ahogy már korábban megmondtam, nem fognak tenni semmit. Továbbra is látványosan nem tesznek semmit, egészen addig a napig, amíg nem tudnak függetlenedni az orosz energiaforrásoktól."
Az amerikai külügy fokozott nyomást gyakorolt az Európai Unióra, és hangsúlyozzák, hogy az EU által hozott szankciók csak szimbolikusak, mivel egyének ellen irányulnak, nem az ország egésze ellen.
Az azonban nem teljesen egyértelmű, hogy az amerikai politikusok hogyan gondolják az orosz energiaforrásoktól függetlenedést. Mint az korábban kiderült, a szenátorok sem gondolják komolyan, hogy az USA földgáz szállíthatna Európába. Mivel ez mindkét fél számára veszteséges vállalkozás lenne, nincs semmi gazdasági realitása egy ilyen elgondolásnak.
Emellett a NATO gyorsított ütemben végzi Oroszország bekerítését, mióta az ország destabilizálását folytató szervezeteit felszámolták vagy nem engedik kibontakozni. Vagyis az Egyesült Államok számára sem létezik az a jövőkép, hogy Európa független lenne az orosz erőforrásoktól. Ehelyett meg akarják szerezni az ország természeti kincseit, hogy az orosz energiaforrásokra épülő európai gazdaságot továbbra is Washington markában tarthassák.

http://www.hidfo.net/2014/07/24/mccain-az-eu-szankcioi-nem-tobbek-egyszeru-viccnel

Ennyire szegény a középosztály!

Tovább nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség mértéke Magyarországon tavaly, de így is az EU-28 átlaga alatt van az ezt bemutató Gini-koefficiens itteni értéke. A hazai középosztály a legkisebb jövedelmű osztrákokkal, németekkel és angolokkal van pariban.

Számottevően nőtt tavaly Magyarországon a jövedelmi egyenlőtlenség a Eurostat friss adatai szerint, miközben továbbra is a legkevésbé tehetős országok közé tartozik (utóbbiról cikkünk végén látható egy tanulságos grafikon). A jövedelmi egyenlőtlenségek mérésére az egyik leggyakrabban használt mutató, a Gini-koefficiens (ennek 0 értéke a teljes egyenlőtlenséget, 100-as szintje pedig a tökéletes egyenlőséget jelzi) értéke 2013-ban 28 ponton állt Magyarország esetében a 2012-es 26,9-et követően. Ezzel minden bizonnyal továbbra is az EU-28 átlaga alatt vagyunk: 2012-ben az uniós érték 30,6 pont volt, a 2013-as adatot még nem közölte az Eurostat, ahogyan számos ország tavalyi indexe sem ismert még.
Az egyenlőtlenség növekedését jelző Gini-index egybevág a Tárki kutatásainak eredményeivel: egy 2013 őszén ismertett jelentésük szerint tavalyelőtt már a magyarok csaknem fele élt olyan háztartásban, ahol a szegénység, a munkanélküliség és a társadalmi kirekesztettség valamilyen formája megmutatkozott. Szintén tavaly ősszel közölte a KSH, hogy tovább nyílt az olló 2013 első felében az egy évvel korábbihoz képest a legtehetősebbek és a legszegényebbek között a fogyasztási statisztikák szerint.
A 2012-es értékkel Európában Magyarország a kilencedik helyen állt, vagyis 19 országban volt nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint itt. Az egyenlőtlenség ugyanakkor – ahogy az az alábbi ábrából is kiderül – nőtt az elmúlt években.

Igaz, a 2006-ra számított, a 2005-ös esztendő értékét és az unió átlagát hirtelen meglódulással jelentősen felülmúló indexet nem sikerült megközelíteni. Utóbbi kapcsán megjegyzendő, hogy ilyen nagy, év/év növekedésre majd visszarendeződésre (2005-ről 2006-ra 5,7 pontos emelkedés, majd 2006-ról 2007-re 7,7 pontos csökkenés) más európai ország esetében nem látni példát, így nem kizárt, hogy egyszeri számítási hiba van a háttérben.
A legtöbb országban nőtt az egyenlőtlenség
Visszatérve az EU 30,6 pontos, 2012-es átlagértékéhez megjegyzendő, hogy az a kontinens egészéről nem árul el sokat, hiszen csupán két ország, Franciaország és Horvátország mutatja fel az egyenlőtlenségnek ehhez hasonló szintjét. Egytucat ország e szint felett teljesített, a 31-es értéket hozó Ciprustól kezdve a 35, vagy afeletti mutatóval bíró Spanyolországig és Lettországig, míg a többiek – az említett két átlagos országot kivéve – ez alatt. A legnagyobb egyenlőség, vagyis a legkisebb, 24 alatti Gini-index Szlovéniában és Norvégiában található. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb egyenlőtlenséggel Dél-Európában lehet találkozni, míg a közép- és észak-európai országok esetében nincs szó ilyen domináns mintázatról.
2008 és 2012 között – a pénzügyi és gazdasági válság évei alatt – 12 EU-tagországban és a három EFTA-államban lett kisebb az egyenlőtlenség, főként a tehetősebbek körében bekövetkezett jövedelemcsökkenés miatt, míg a többi országban, köztük hazánkban, növekedés történt. Magyarország azon államok körébe tartozik – Szlovákiával és Dániával együtt -, ahol az említett időszakban legalább 5 százalékkal nőtt az egyenlőtlenség. Dánia messze elhúzott, ott 12 százalékos emelkedés történt, szemben az izlandi 12 százalékos csökkenéssel.
Sokat tompítanak a transzferek
Európában átlagosan az összjövedelem kétödöde felett rendelkezik a népesség legtehetősebb ötöde, miközben a legalsó ötöd zsebét csupán az összesített jövedelem kevesebb mint egytizede hizlalja. A 28 ország átlagában ez a legalsó kvintilis egészen pontosan a jövedelmek 8 százalékához, a második a 13, a harmadik a 17, a negyedik a 23, az ötödik pedig a 39 százalékához jut hozzá. Az Eurostat megjegyzi: a jövedelmek megoszlása hasonló az egyes tagállamokban.

Abban a tekintetben szintén hasonlóak az egyes országok, hogy szociális transzferek nélkül – nem meglepő módon – nagyobb volna az egyenlőtlenség. A leginkább Írországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban tompítják a jövedelmi különbségeket ezek az ellátások, míg a legkevésbé Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában.
Nagyon másként szegény egy svájci, mint egy román
Ugyanakkor – természetesen – rendkívül nagy különbségek vannak az egyes országok között abban, hogy az ugyabba a jövedelmi ötödbe tartozó háztartások mekkora pénzből gazdálkodhatnak. A jövedelmeket egy speciális pénzegységben, az ún. vásárlóerő-standardban (Purchasing Power Standard, PPS) kifejezve jól látszanak az életszínvonalbeli differenciák. A legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozó háztartások számára Romániában például kevesebb mint 2000 PPS áll rendelkezésre, de a hasonló helyzetű bolgár és lett háztartások sem keresnek többet 4000 PPS-nél. Ezzel szemben a legalsó jövedelmi kvintilisbe Svájcban a 16 ezer, Luxemburgban a 17,3 ezer, Norvégiában pedig a 18,7 ezer PPS alatti háztartások tartoznak. A legfelső ötöd Romániában 5,9 ezer, Bulgáriában 8,8 ezer, Luxemburgban 39,5 ezer, Svájcban 35,6 ezer, Norvégiában pedig 34,4 ezer PPS feletti jövedelemmel rendelkezik.
Amint az az alábbi grafikonból is kiderül, Magyarország ebben az összehasonlításban sem áll túl fényesen. Csak egy példa: az itteni negyedik kvintilisbe tartozók PPS-ben számolt jövedelme a legalsó osztrák, német vagy brit kvintilis tetejének felel meg – nem véletlen tehát ezen országok népszerűsége a külföldön munkát keresők körében. (A színes vonalak az egyes kvintilisek határát mutatják.)

Más pályán a volt szocialista országok
A rendszerváltás előtt az európai szocialista országok nagyon hasonló szinten álltak, majd egy bizonyos pont után nagyon megnőtt közöttük a különbség: volt ahol brutálisan megugrott az egyenlőtlenség (balti országok), és volt, ahol alig (Csehország, Szlovénia, Szlovákia) – mondta a Napi.hu-nak adott interjúban Tóth István György, a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója. Szerinte az valószínűsíthető, hogy ezek az országok már 1990 előtt – sőt évszázadokkal ezelőtt is – nagyon különbözőek voltak és a szocializmus periódusa az alapvető társadalmi struktúrákat csak kicsit érintette.
(napi.hu)

Szűrőkampány a hepatitis világnap alkalmából

A szombati rendezvény célja felvilágosítani a lakosságot a vírushepatitisekről, eloszlatni a tévhiteket és felkutatni a fertőzött betegeket. A lebonyolításában részt vesznek a betegszervezetek és a hepatológiai centrumok.
hepatitis 001
Országos felvilágosító és szűrőkampányt szervez július 26-án, szombaton a hepatitis világnapja alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR). A rendezvény célja felvilágosítani a lakosságot a vírushepatitisekről, eloszlatni a tévhiteket és felkutatni a fertőzött betegeket. A esemény időszerűségét az adja, hogy ma Magyarországon a körülbelül 40 ezer krónikus hepatitis C vírussal fertőzött, kezelést igénylő beteg nagy része nem tudja, hogy fertőzött, akik pedig nem kapnak megfelelő kezelést, azoknál májzsugor és májrák alakulhat ki - hangsúlyozta a VIMOR elnöke. Hozzátette: ma Magyarországon a betegségre nincs központi szűrőprogram.
Werling Klára kiemelte, a számítások szerint 2020-ra ezeknek a betegségeknek és a szövődmények gyógyítása jelentős anyagi terhet jelent majd az egészségügynek, a cél ezért a korai felismerés és kezelés kell legyen. Az elnök megjegyezte azt is, a közeljövőben kerülnek törzskönyvezésre Európában azok az új gyógyszerek, melyekkel a betegek 90-100 százaléka meggyógyítható. A felvilágosító és szűrőkampány lebonyolításában részt vesznek a betegszervezetek és a hepatológiai centrumok. A felkérésre tizenöt vidéki szervezet és a budapesti szervezetek is jelentkeztek, ezek a tervek szerint le is fedik az országot. A tájékoztatás szerint lesznek szűrések Székesfehérvárott, Ajkán, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kaposváron, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben és Budapesten.
A hepatitis C vírus (HCV) a fertőzött ember vérében található, ép bőrön, nyálkahártyán nem jut át. A terjesztés fertőzött vérrel történhet. A betegség terjedésének egyik leggyakoribb oka volt korábban a vérátömlesztés, vérkészítmény adása, különösen az 1992 előtti - a HCV felfedezése és a diagnosztikus módszerek kifejlesztése, bevezetése előtt történt években. Terjedése ma a fertőzött vérrel szennyezett eszközök által okozott sérülés révén történik, például az intravénás vagy felszippantásos kábítószer-használat, tetoválás, testékszerek (piercing), akupunktúrás kezelés, közös körömolló vagy borotva, fogkefe használata által, de előfordulhat fogászati vagy más orvosi beavatkozás során is.

Forrás: MTI/Hirado.hu

Valcman latorlégierejének “fekete szerdája” Donbasszban

A tegnapi donbasszi nap a valcmani latorlégierő “fekete szerdája” volt.
A “zsákban” elszenvedett katasztrofális katonai jellegű vereség okán a “maláj remény” szülte “Új Taktika” valójában csak Nyalókakirály donbasszi népirtását emelte új szintre.
pusz
A múlt heti “maláj eset” óta passziv milicista légvédelem arra bátoritotta Maradék-Ukrajna véreskezű uralkodóját, hogy hadseregének megmaradt légierejét is aktivizálja. Ennek az aktivitásnak tegnap három latorrepülőgép esett áldozatul – még mielőtt bárki emberfiában a földön kárt tehettek volna. A harmadik hiénagépet tegnap este negyed tizkor csapta le a népi milicia légvédelme Perevalszk egéről.
Nyalókakirály földi latorjai persze többen vannak, mint légiereje. Ráadásul ezek a hordák könnyen feltölthetők a veszteségeket pótlandó. Luhanszkot tegnap este negyed tizkor kezdték lőni tüzérséggel. A Metaliszt-környékéről leadott sortüzek kizárólag lakótelepeket bombáztak. Az éjszaka folyamán még nem derült ki az áldozatok száma, de az biztosnak tűnik, hogy sokan vannak. Civilek.
Az éjjel újabb latorerősités érkezett Luhanszkhoz. Egy újabb rohamosztagot szállitott Nyalókakirály három helikoptere a térségbe, a már ott tanyázó négy társaság mellé. Kezdi a kijevi latorhatalom megtülteni a luhanszki húsdarálót alapanyaggal.
Éjjel egy órakor figyeltek meg Kramatorszk felől egy Luhanszk irányába tartó latormenetoszlopot, amely “SZMERCS” és “URAGAN” vetőgépekből állt. Vélhetőleg ezek a vetőgépek tartottak útközben egy kis pihenőt, ami alatt Liszicsanszk alvó civiljeinek álmát kergették el. Mármint csak azokét, akik még tudnak aludni. Azok pedig rémálomból ébredhettek a rettenetes valóságra.
Kalinovka irányából éjjel negyed kettő tájban kezdte a latorhorda nehéztüzérsége lőni a donyecki repülőteret. A miliciák a repülőtérről egyébként kivonták csapataikat, de erről a latrok úgy látszik nem tudnak. Mivelgogy a reptéren már csak a zsoldosok ottrekedt egyedei vannak-hát őket lőttékk kollégáik.

Tusványos 25 – Együtt vagy külön utakon? – A magyar egyetemi oktatásról

Minőség vagy létszám – S hol a magyar egyetem? témával a Kós Károly sátorban tegnap rendezett vitán azt taglalták a meghívottak – Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Nagy László, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese, Horváth Gizella, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektorhelyettese, Vass Levente orvos, a marosvásárhelyi Studium-Prospero Alapítvány alelnöke –, hogy az állami egyetem magyar tagozata és a magánegyetemként bejegyzett, de közszolgálatot betöltő erdélyi magyar egyetemek ellenfelek, avagy kiegészítik egymást, egy célt szolgálnak.
28352
Fotó: 3szek.ro
Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke az ukrajnai magyar oktatás helyzetét taglalta. A beszélgetés moderátora Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi alelnöke volt.
Horváth Gizella elmondta, a PKE és a Sapientia magánegyetemként besorolt, holott sokkal több annál, nem piaci alapon működnek, hisz küldetésük, hivatásuk van: megtartani a magyar közösséget Romániában. Dávid László kiegészítette, a két egyetem közszolgálati, azért jött létre, mert az akkori hivatalos román hatalom nem egyezett bele az állami magyar egyetem felállításába. Céljuk, hogy minél több magyar fiatal maradjon itthon. Kötelességük minőségi oktatást biztosítani és kiszolgálni a régiót.
Nagy László szerint a magyar felsőoktatásnak az állami egyetemen a helye. Az európai hagyományok szerint a legjobb egyetemek az államiak, a magánegyetemek kiegészítik az állami oktatást.
A BBTE minden olyan szakon, amelyre igény van, indít képzést. Hangsúlyozta, egy magyar diákra a román állam kétszer annyit költ, mint egy románra. Ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani, minél több szakot kell indítani. Hangoztatta, nem szabad átvinni magánszférába a támogatott szakokat. A Sapientia indulásakor azt a célt határozták meg, hogy hiányszakokon indítanak képzést, ehhez képest most ütközések vannak, több párhuzamos szak jött lére a Sapientián vagy a PKE-n. Ennek következménye, hogy kevesebb diák kapja meg a román állami támogatást.
Dávid László pontosított, céljuk megmaradt, közel 60 százalékban mérnöki képzésük van, igaz, vannak átfedések is, de többségében a BBTE indított olyan szakot, amit előzőleg ők már lefedtek. Megérti azt is – tette hozzá –, ha Székelyföld városaiba nem telepítenek oktatást, elvész a régió. Ezt elkerülendő egyetemi környezetet, tudományos kutatómunkával kiegészült alapot kell teremteni, ezért három központban működik a Sapientia: Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Csíkszere­dában. Céljuk a minőségi oktatás és a közösség szolgálata. A Sapientia Kolozsvár-központú, mivel adott helyhez adott minőség társul, jelenlétüknek szimbolikus tartalma is van, de nem akarnak a BBTE konkurense lenni. Mindkét egyetemnek a magyar közösség érdekeit kell szolgálnia, minden szinten minőségi magyar képzést biztosítania.
Vass Levente úgy véli, a tény, hogy minél több székelyföldi városban, valamint a Par­tiumban működnek kihelyezett egyetemi tagozatok, nem megy a minőség kárára, és megtartó erőként szolgálnak, hisz a mai gazdasági helyzetben sok szülő nem engedheti meg magának, hogy idegenben taníttassa gyermekét. Össze­egyeztethető-e az állami és a magánoktatás – tette fel a szónoki kérdést, s meg is válaszolta: igen. Példaként a Stúdium Alapítványt hozta fel. A 15 éve alakult civil szervezet, a marosvásárhelyi állami magyar felsőoktatás háttérintézményként működik. Szakembereik 80 százaléka magánegyetemen tanult, és az állami oktatás támogatásáért dolgozik.
Horváth Gizella elmondta, a PKE számára nem a BBTE jelent konkurenciát, hanem a nagyváradi román egyetem, hiszen a mai gazdasági helyzetben sokan nem engedhetik meg a más városban való tartózkodást. Az állami és ún. magánegyetem együttműködését célzó érdeklődésre Nagy László kifejtette, ő optimista, elmondta, az utóbbi években közeledtek, közös konferenciákat szerveztek, kutatásokat végeztek.
Dávid László ecsetelte, Marosvásárhelyen az orvosi és gyógyszerészeti egyetem és a Petru Maior Egyetem konzorciumot hozott létre. A Sapientia kivár, de úgy látja, abból az együttműködésből a magyar oktatás számára nem származik előny. Feltette a kérdést: mi lenne az állami magyar oktatással, ha nincs konkurencia? Kapott volna ugyanannyi magyar helyet? Ugyanolyan mértékben fejlődött volna? Ver­seny­helyzetben mindenik fel akar mutatni valamit, és fejleszt. Nem vagyunk egymásnak ellenségei, ugyanazt a célt szolgálják az állami és a magánnak nevezett közszolgálati egyetemek, keresik az együttműködést. Hozzátette, erdélyi jelenlétünk számaránya teljes egészében jogossá teszi egy egész egyetemi rendszer állami fenntartását.
Ez nem történik meg. A Sapientia nem olyan szakokat indít, amelyek már léteznek, például a Sepsiszentgyörgyön létrehozandó központban agrármérnöki és erdészmérnöki oktatás lesz, ami nincs magyar nyelven. Tíz mesterképzőn biztosítják a továbbtanulást, lehetőséget kívánnak biztosítani a tehetséges magyarok hazatértésének vagy itthon maradásának.
Szekeres Attila
Forrás: erdely.ma