2014. július 24., csütörtök

Erdogan nem tárgyal többet az amerikai elnökkel

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a jövőben nem tart több személyes megbeszélést Barack Obamával, mivel az Egyesült Államok nem tartotta magát a Törökországgal kötött megállapodásokhoz. Erdogan bejelentette, hogy nemrég maga hívta telefonon az amerikai elnököt, ahol feltételeket szabott a személyes kommunikáció folytatására. Amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, a török kormány csak külügyminiszteri szinten hajlandó kapcsolatot tartani az Egyesült Államokkal.
Hídfő.net | Erdogan, török kormányfő
A kormányfő felrótta Obamának, hogy nem tartotta be a korábbi megállapodásokat. Törökország ígéretet kapott arra, hogy az Egyesült Államok nyílt katonai beavatkozást hajt végre Szíriában, Törökország pedig támogatásáért cserébe különféle előnyöket kapott volna. Az amerikai invázió azonban elmaradt, köszönhetően Szíria sikeres külpolitikájának és a térségi szövetségesek, valamint Moszkva hathatós támogatásának.
Erdogan az amerikai ígéretek megszegése miatt ellenségesebb hangot kezdett megütni Izraellel szemben is. A török kormányfő bejelentette, hogy Izrael állami szintű terrorizmust folytat és genocídiumot követ el a palesztin lakta területeken. Erdogan felrótta Obamának, hogy az amerikai külügy az állami szintű terrorizmust támogatja, mert a gázai offenzívában két hét alatt több mint 580 civil vesztette életét, és Izrael katonai kiadásainak fő támogatója az Egyesült Államok.

http://www.hidfo.net/2014/07/24/erdogan-nem-targyal-tobbet-az-amerikai-elnokkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése