2014. július 24., csütörtök

Norvégia rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be

A norvég hírszerzés szerint nemzetbiztonságra veszélyes akció készülődik az országban, emiatt Norvégia rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be. A biztonsági szolgálat vezetője, Benedicte Björnland "megbízható forrásokra" hivatkozva közölte, hogy napokon belül terrorakciókra kerülhet sor, melyet olyan személyek fognak elkövetni, akik szíriai szeparatistákkal állnak kapcsolatban. A PST nemzetbiztonsági hivatal szerint júniusban 50 ember utazott zsoldosnak Norvégiából Szíriába, a csoport fele most tér vissza az országba. A feltételezett célpontokat nem nevezték meg.
A nyugati érdekszférához tartozó országokban a terroristaveszélyre hivatkozás rendszerint azt jelenti, hogy az állam a karhatalom olyan mértékű jelenlétét akarja fenntartani a mindennapokban, ami a civil lakosság figyelmét fokozottan felkelti. Vagyis nem kezelhető tényként, hogy az esetlegesen megjelenő terroristák által elkövetett, sok civil áldozatot követő robbantásokat valóban Szíriából hazatérő fiatalok követik el.
Annyi igazságtartalma mindenféleképpen van a történteknek, hogy Norvégia a biztonsági készültség fokozását állandó jelleggel fenntartani készül. Azonban az országban jóval nagyobb horderejű dolog készül, mint néhány, szíriai kalandját megjárt fiatal. Jens Stoltenberg október 1-én készül átvenni Anders Fogh Rasmussentől a NATO vezetői posztját. Rasmussen nyár végéig látja el főtitkári teendőit, majd átadja a posztot a norvég miniszterelnöknek, aki egy teljes mozgósítás alatt álló, az orosz határok közelében hadgyakorlatokkal harckészültségben tartott NATO gépezet fölött veszi át az irányítást. Feltehetőleg ennek köszönhetőek a fokozott biztonsági intézkedések Norvégiában is.
Hídfő.net | Jens Stoltenberg
Stoltenberg NATO-vezetői kinevezése jelzésértékű, mert Oroszország után Norvégia az Európai Unió legnagyobb földgáz-forrása. Stoltenberg kinevezésével a nyugati tömb gazdasági értelemben is nyílt hadüzenetet küld Oroszországnak; az atantisták azt teszik egyértelművé egy norvég politikus kinevezésével, hogy ha kell, katonai erővel is fellépnek az orosz gáztól való függetlenedés támogatására. Ez a kinevezés egyben konszolidálja a NATO tömbön belül azt a Norvégiát, ami a világ energiapiacainak felosztásában értékes szövetségese lehetne Oroszországnak, ha a nyugat nem tudja kontroll alatt tartani.
Stoltenberg kinevezése egyben a NATO legnagyobb félelmét is megfogalmazza: a félelmet attól, hogy Norvégia Moszkva felé fordul, és együtt felosztják az európai gázpiacot. Egy ilyen fordulat az Egyesült Államok teljes kiszorítását jelentené Európából. Azonban a dolgok jelenlegi állása szerint sokkal vaószínűbb, hogy a NATO Stoltenberg vezetése alatt indít katonai offenzívát Oroszország ellen. Az orosz biztonsági szakértők két évvel számolnak, a jelen helyzet szerint ennyi idő kell ahhoz, hogy a NATO Kelet-Európában elvégezze az Oroszország elleni offenzívához szükséges átcsoportosításokat.


http://www.hidfo.net/2014/07/24/norvegia-rendkivuli-biztonsagi-intezkedeseket-vezet-be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése