A NATO egy célpontja Belgrádban.
Szerbia jogi eljárást indít 19 NATO-tagállam ellen, melyek részt vettek az ország lebombázásában. A NATO-beavatkozás után megszaporodtak a rákos megbetegedések, autoimmun betegségek és a terméketlenség.
Szerbiában egy orvosszakértőkből álló csoport a következő hét folyamán fog találkozni az egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium vezetőivel, hogy előkészítsék az 1999-es NATO-bombázás egészségügyi hatásainak átfogó vizsgálatát. A friss vizsgálati eredményeket arra fogják használni, hogy alátámasszák a katonai beavatkozásban résztvevő 19 NATO-tagállam elleni eljárást.
A NATO-bombázások helyszínén a radioaktív szennyezettség miatt máig általánosságban véve rossz az emberek egészségi állapota; elterjedt a terméketlenség, nagyságrendekkel gyakrabban fordulnak elő rákos megbetegedések és autoimmun betegségek. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter elmondása szerint minden olyan civil kezdeményezést támogatnak, ami ennek kivizsgálását kezdeményezi, ennek megfelelően részt vesznek a vizsgálati bizottság létrehozásában.
“A múltban a nyilvánosság gyakran rámutattot, hogy a háborús bűncselekmény helyszínén a föld máig szennyezett. Mi teljes mértékben támogatjuk azokat a törekvéseket, melyek ennek feltárását kezdeményezik, és részt veszünk az ezt vizsgáló bizottság létrehozásában” – mondta.
Az állami hírszolgáltató megjegyezte, hogy a NATO-bombázások után radioaktív szennyeződést találtak Bujanovac, Presevo és Vranje környékén, a koszovói határ mentén.
A vizsgálatban számos szakterület képviselője vesz részt – köztük radiológusok, epidemiológusok és toxikológusok -, akik a föld, víz, levegő és élelmiszerek szennyezettségét fogják vizsgálni. Emellett létrejön egy testület, ami gazdasági és jogi vizsgálatot folytat. A vizsgálati eredményeket arra fogják használni, hogy alátámasszák a bombázásokban résztvevő 19 NATO-tagállam elleni eljárást.
A szerb hatóságok szerint az 1999-es NATO-bombázások során több mint 2500 civil veszítette életét, köztük 89 gyermek, mintegy 12500 ember pedig sérüléseket szenvedett. Becslések szerint az okozott anyagi kár 30-100 millió dollár. A katonai beavatkozást az ENSZ jóváhagyása nélkül hajtották végre, a nyugati országok azon állítására alapozva, miszerint a jugoszláv erők etnikai tisztogatást folytatnak Koszovóban.

http://www.hidfo.ru/2017/10/szerbia-vizsgalja-a-nato-bombazasok-egeszsegugyi-kovetkezmenyeit/