2014. szeptember 30., kedd

Felhívás az Állattartóknak! - Kéknyelvbetegség ütötte fel a fejét


A Romániában regisztrált - emberre nem veszélyes – kéknyelv-betegség miatt kialakított megfigyelési körzet érinti Békés és Csongrád megye egyes területeit is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állat-egészségügyi és állatvédelmi igazgatósága.
Szeptember 23-án a román állat-egészségügyi hatóság a kérődző állatokat sújtó kéknyelvbetegség-járvány kitörését regisztrálta Magyarország déli határától mintegy 120 kilométerre - írja a Nébih.

A hivatal közölte: a járvány Magyarországon még nem jelent meg. De a betegség miatt felállított megfigyelési körzet Békés és Csongrád megye egyes területeit is érinti, a magyar állat-egészségügyi hatóság megelőző laboratóriumi vizsgálatokat végez, és szigorított intézkedéseket vezetett be a megfigyelési zóna térségében.
Az állat-egészségügyi hatóság szakemberei mindent megtesznek, hogy továbbra is fenntartsák Magyarországon a 2008 óta meglévő kéknyelvbetegség-mentességet - áll a közleményben.
Az endémiás kéknyelv-betegség 2014 nyarán és őszén jelentős mértékben továbbterjedt Dél-Európa egyes területein, a járványban érintett Görögország és Bulgária teljes, Romániának egy jelentős része. További járványkitöréseket jelentettek Szerbiából, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Törökországból és Albániából is.
A romániai járvány miatt felállított megfigyelési körzet Csongrád megye Makói, Hódmezővásárhelyi és Szegedi járásának és Békés megye Gyulai, Orosházi és Mezőkovácsházi járásának egyes részeit érinti. A korlátozás alá vont területekről fogékony állatot kiszállítani kizárólag a kiviteli tilalom alóli felmentés feltételeinek megléte esetén lehetséges - írja közleményében a hatóság.

Mi is az a kéknyelvbetegség?

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.

A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre - hangsúlyozza a hatóság közleményében.

Hírfigyelő Szolgálat

Ez nem orosz-rulett, ez argentín tangó!


Tovább folyik a pofára esett pénz-zsidók és Argentína között a jogi hercehúrca. Az argentinok azt a javaslatot tették, hogy az átstrukturált kötvényeire fizetett kamatokat ne a Bank of New York Mellon intézze, hanem egy argentin bank, a Banco de la Nacion Fideicomiso. A motivációjuk ebben igen egyszerű, a BNY Mellon lefeküdt a New York-i bíróságon hozott ítéletnek, vagyis nem pártatlan az ügyben. Melyszerint nem tehet kifizetéseket az átstrukturált kötvények után, amíg az argentin kormányzat nem rendezi az adósságát az azt el nem fogadó kötvényesekkel szemben. Ha az argentin kormány elérné, hogy a kifizetések intézését egy saját bankjuk végezze, azzal lényegében megkerülné az őt csődbe juttatni akaró kirakati bírósági végzést. "Ez illegális és nem hajtható végre" - jelentette ki Thomas Griesa amerikai bíró a fejleményekre reagálva.

Az Argentínával perben álló zsidó kötvénytulajdonosok újabban azt próbálják elérni az amerikai bíróságon, hogy büntetést szabjanak ki az argentin félre, amiért nem rendezi a tartozását velük. Egészen konkrétan napi 50 ezer dolláros büntetés került szóba, noha erről döntés még nem született. A modor mindent elárul viselőjéről!

Bakta Lóránt

IMF jelentés: Amit önmaguk idéztek elő

Mentőöv a dollárnak...

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb világgazdasági kilátásokról szóló jelentésében hosszan taglalják a globális egyensúlytalanságok problémáját, amiről úgy gondolják bár lényegesen átalakult az idők során, még mindig veszélyezteti a globális gazdaság stabilitását. A globális egyensúlytalanságok azt a folyamatot takarják, amikor egyes országok tartósan sokkal több eszközzel rendelkeznek másoknál, vagyis folyamatosan az egyik fél hitelezi a másikat. A különösen érdekes a jelenségben pedig az, hogy az elmúlt időszakban éppen a fejlett világ fizetési mérlege vált kórosan deficitessé (Németország ez alól kivétel), és a finanszírozó oldalon olyan fejlődő országok jelentek meg, mint Kína vagy Szaúd-Arábia.

Az IMF tanulmánya szerint bár 2006 óta megfeleződött a folyó fizetési mérlegek hiánya - különösen az Egyesült Államok (60%-ban már Kína finanszírozza az USA-t) esetében -, de meg nem szűnt. Így pedig a nagy hitelfelvevő országok által felhalmozott állományok nem csökkentek.

A nemzetközi szervezet e kapcsán megállapítja, hogy állományszemléletben igen rossz a helyzet, ráadásul a fejlett piaci országok gyenge növekedése súlyosbítja a helyzetet. "Egyes nagy hitelfelvevő országok továbbra is ki vannak téve a piaci hangulatváltozásoknak, ami pedig rendszerszintű kockázatokat hordoz magában" - áll az IMF tanulmányában.

Az USA GDP-arányos folyó fizetési mérlegének a hiánya 2013-ban már csak 2,4 százalék volt (2006-ban még 5,8). Ezzel szemben Kína többlete a 2006-os 8,3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött tavaly év végéig. Ezek a mutatók ugyanakkor az állományszemléletben még mindig nagyon aggasztóak - hangsúlyozza a Valutaalap.

Bíró Dalma összeállítása

Putyin döntött

Nincs visszárú!
Az oroszok decemberben még 3 milliárd dollárért vásároltak ukrán kötvényeket, hogy segítsék az akkor még oroszbarát Janukovics országát. Azóta viszont drasztikus változás állt be a két ország viszonya között, és az orosz fél a vásárlás egyik feltételére hivatkozva vissza akarja kérni a kötvények teljes összegét. Az ukránok pedig úgy tűnik, hogy illegálisnak akarják beállítani már a szóban forgó kötvények kibocsátását is, noha eddig rendesen fizették azok kamatait. A kötvénypiac ettől igencsak ideges lett, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az ügyből csődesemények sora következik majd.
Váratlanul, tisztázatlan körülmények között állította le 4 nappal ezelőtt a magyar FGSZ az ukrán Naftogaz felé a gázszállítást - állítja az ukrán cég jelzése alapján az Interfax. A Naftogaz a magyar lépést ahhoz köti, hogy előtte néhány nappal Budapesten járt az orosz Gazprom első embere és mindössze pár órával azelőtt történt a magyar lépés, hogy az EU, Oroszország és Ukrajna között elkezdődtek az újabb tárgyalások a gázellátásról. A Naftogaz felszólította az FGSZ-t, hogy tartsa be a közöttük érvényes szerződést és európai jogból eredő kötelezettségeit.
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Parlament (EP) és az ukrán törvényhozás által is ratifikált EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli, továbbá azonnali megfelelő megtorló intézkedéseket helyez kilátásba, ha Ukrajna csak részben is nekiáll megvalósítani az egyezmény passzusait - írta pénteki számában a Financial Times című brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása egy Putyin által José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levélre hivatkozva.

Gölöncsér Miklós

Újoroszországi harci helyzet ma estig

Donbassz frontjain a helyzet többnyire csendes – kivéve a donyecki  és a Donyeck környéki területet. Persze a leghevesebb harcok a város repülőterének birtokbevételéért dúlnak.
Lángoló – füstölgő romhalmaz az egész terület, ahonnan időközönként Valcman bérgyilkosai tüzérségi tüzet lőnek ki a város lőtávolságon belül lévő kerületeire.
Elsősorban Donyeck Kijev, Kujbisev, Petrovszkij, és Kirov kerületei sinylik meg a latortüzérség esztelen – dühödt lövöldözését. Ma délután a viszonylag távoli Vetyki és Majaka városrész is “részesült” a döglődő bérgyilkoshorda kapálódzásából.
Donyeckben a mai napon hat városlakó civil halt meg az orgyilkosok terrorbombázásaiban.
Persze a népköztársaságiak sem maradnak adósai Nyalókakirály bérgyilkosainak. Amikor visszavonják kissebb csoportjaikat, tüzérséggel és harckocsikkal támadják az egyre kétségbeejtőbb helyzetben lévő pribékeket.

Krasznogorovkánál és Avgyejevkánál reggeltől – moszkvai idő szerint este hétig – kitartó tüzérségi párbaj dúlt. Az összecsapásoknak egy sebtében érkezett népköztársasági “Grad” üteg vetett véget. A jelentések szerint a környéket bevilágitják az égő valcmanista löveg és páncélosroncsok.
Gyjebalcsevonál, és Tunyinkánál a népköztársaságiak egy – egy latortankot pusztítottak el.
Novobahmutovka térségében egy valcmanista PSZH, Sztarognatovka mellett három kijevi “Grad” került havárialistára a népfelkelők rajtaütésének eredménye képpen. Utóbbi helyszinen öt lator véglegesen le lett véve a kijevi udvar zsoldlistájáról.
Szcsasztyénál, Szanzsanovkánál, Redkodubnál, Csjornuhinonál, és Marinykánál is voltak kissebb összecsapások. Redkodubnál négy, Szcsasztyénál hat lator harapott fűbe. Marinykánál egy öbvédelmis esett el.
A Luhanszki Népköztársaság területén Troickoje területén az önvédelmisek ma megtámadtak két latorposztot. Három BRT pusztult el, és kinyikkant legalább hat valcmanista lator is a rajtaütésben.
Mariupol környékén nyugati irányban a valcmanisták, keleti és északi irányban a népi erők készülődtek, de harcok nem voltak.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/30/ujoroszorszagi-harci-helyzet-ma-estig/

Nem kap munkavállalói vízumot Orbán Viktor nagy barátja

Egy grúz napilap értesülései szerint az Egyesült Államok elutasította Mihail Szaakasvili munkavállalói vízumra beadott kérelmét. A napilap "biztos forrásra" hivatkozva említi, hogy az amerikai politikusok kiábrándultak a volt grúz államfőből, akinek mostanra gyakorlatilag semmilyen támogatása nincs a Fehér Házban. Ha az Egyesült Államok valóban megtagadta a munkavállalói vízumot Szaakasvilitől, az azt jelenti, hogy az atlantista politikus politikai menedékjogban sem reménykedhet.

Szaakasvili egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit. Szeptemberben azonban bejelentette, hogy az amerikai turista vízumot munkavállalási vízumra cserélné, hogy folytathassa oktatói tevékenységét a Tufts Egyetemen.
Miközben az atlantista politikusnak Grúziában több büntetőügye is folyamatban van, számos európai országban felmerült, hogy Szaakasvili átmenetileg ott tartózkodik. Szaakasvili emigrálását követően az orosz sajtóban elterjedt a hír, hogy Ukrajnában a kormányfő tanácsadójaként működik. Azt követően Magyarországra jött volna menedékjogot kérni, amit augusztus elején a HVG fideszes forrásokra hivatkozva alátámasztott. Szaakasvili ügye azonban nem egyedüli eset, a bukott atlantista politikusok átmeneti menedéke lett Magyarország. Zurab Adeisvili volt grúz igazságügyi miniszter magyarországi tartózkodásáról a Népszava adott ki információkat, a lap szerint Adeisvili Áder János tanácsadójaként dolgozik. Grúziában lassú átalakulás van folyamatban, melynek során az atlantista politikusokat elkezdték kiszorítani a belpolitikából, nem kell tehát meglepődni azon, hogy a bukott politikusok a térség más atlantista kormányaitól menedékjogot kapnak.
Orbán Viktor nagy barátja azonban csak az Egyesült Államokban lenne biztonságban, mert a grúziai hatóságok kezdeményezésére az Interpolnál is folyamatban van Szaakasvili ügye. Alig néhány hete Görögországban őrizetbe vették Szaakasvilit, a helyi hatóságok azonban elengedték, ugyanis az Interpol még nem végzett a nemzetközi körözés kiadásának procedúrájával. Bár a grúz hatóságok az Interpol segítségét kérték a szökésben lévő atlantista politikus kézre kerítésében, az adminisztrációs akadályok miatt látványosan lassú Szaakasvili ügyének kezelése. Vélhetően külkapcsolatainak köszönhetően akadályozza ügyének lefolytatását az Interpolnál, de előbb vagy utóbb az Interpolnak is lépnie kell, akkor pedig semelyik európai országban nem lenne biztonságban a volt grúz államfő. Szaakasvili ügye versenyfutás az idővel, de egyelőre úgy tűnik, korábbi támogatói is hátba szúrják.


http://www.hidfo.net/2014/09/30/nem-kap-munkavallaloi-vizumot-orban-viktor-nagy-baratja

Katasztrófa készülődik Kárpátalján?

Amióta elvben tűzszünet van Kelet-Ukrajnában, kevesebbet hallani a szomszédunkban dúló háborúról és következményeiről. Pedig a tél sokaknak szinte megoldhatatlan gondot jelent majd Kárpátalján is. Az egyházak segíteni próbálnak.
Kritikus a helyzet Kárpátalján, a helyiek arra készülnek, hogy télen nem vagy alig lesz gáz az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt, hiánycikknek számít a fa – erről is beszélt minap a parókia.hu portálnak Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka (világi vezetője.)
„Nagyon bonyodalmas a segélyszállítmányok érkezése, mert ami beérkezik az országba, az vámzár alá kerül, és a kijevi humanitárius bizottság dönti el, hogy mi léphet be vámmentesen Ukrajnába. Sajnos vannak olyanok is, akik visszaélnek a nehéz helyzettel és indokolatlanul akarnak segélyhez jutni, ezért igyekszünk személyes családlátogatásokon is meggyőződni arról, hogy valójában a rászorulók kapják meg a segítséget” – mondta az egyházi portálnak Nagy Béla. Szerinte élelemtől fán át meleg ruhákig és vegyes tüzelésű kályhákig mindenre szükség van a humanitárius katasztrófa megelőzésére.
A helyzet komolyságát az is mutatja, hogy a múlt héten a Magyarországi Református Egyház a Református Szeretetszolgálattal közösen segítségért fordult minden magyarországi gyülekezetéhez.
A segélyszervezet a kárpátaljai vezetőkkel közösen kidolgozott cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek értelmében (takarók, vizeskannák, víztisztító palackok, gyertyák, elemlámpák, tisztálkodási csomagok, tisztítószerek, élelmiszer egységcsomagok) halmoznak fel, amelyeket szükség esetén azonnal a helyszínre tudnak juttatni. A közösségi térként és baj esetén menedékként szolgáló 65 kárpátaljai református egyházi ingatlant vegyesfűtésre kell átállítani. A segélyszervezet a kárpátaljaiakkal közösen egy szociális étkeztetési tervet is kidolgoztak, melynek részeként egyházi intézmények meleg étellel látnák el a rászoruló lakosságot.
(Válasz)

Ahol a tűzszünet nem lépett érvénybe - Donyeck repülőtere

Az ukrán hadsereg és újorosz fegyveres erők a minszki tárgyalások óta folytatják a harcot a stratégiailag fontos donyecki, Szergej Prokofjev nevét viselő nemzetközi repülőtér ellenőrzéséért. A légikikötő kevesebb, mint 8 kilométerre fekszik Donyeck városközpontjától, így azt akár egy nagyobb űrméretű aknavetővel tűz alá lehet venni. A Kijevhez hű erők tüzérsége lényegében a meghirdetett tűzszünet alatt sem hagyott fel a város elleni tűzcsapásokkal, arra hivatkozva, hogy támadás alatt állnak. A repteret a szeptember 5-i minszki tárgyalások előtt közvetlenül már körbezárták az újorosz erők, valamint a kifutópályát is ellenőrizték. Az ukrán egységek a központi terminál és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek környékén védekeznek. Jelenleg a harc mindössze egy négyzetkilométeres területért zajlik, ahol egyes becslések szerint 800 ukrán katona küzd védelemben. Korábban felajánlásra került számukra a fegyvertelen elvonulás lehetősége, de ezzel a védők nem éltek. Az újorosz erők így fokozták a Donyecket fenyegető, még harcoló ukrán egységek felszámolására irányuló fegyveres akcióik intenzitását. A következő két videofelvételen a harcok mindkét oldaláról bemutatásra kerülnek az összecsapások egyes részletei.
Az ukrán védőkről készült felvételek, a központi terminál épületében és annak közvetlen környékén.
A támadó újorosz erők a reptér területére való behatolása délkeleti irányból.
http://www.hidfo.net/2014/09/30/ahol-tuzszunet-nem-lepett-ervenybe-donyeck-repulotere


Ma délelőtt a donyecki repülőtéren roppant heves harcok törtek ki azt követően, hogy tegnap a latrok – miután tárgyalni hivták a népköztársaságiakat – tüzet nyitottak a fehér zászlóval ellátott autójukból éppen kiszálló delegációra. (Az orvtámadásban egy milicista meghalt, hárman súlyosan megsebesültek.)
Helyi idő szerint ma reggel nyolc órakor a népi erők több kissebb gyűrűt hoztak létre a légikikötő romjai között és az alagútrendszeben megbúvó valcmanisták felszámolásának hatékonyabbá tétele érdekében.
Az ostromló erők parancsnoka telefonon tudtára adta a banditacsoport vezérének, hogy kapnak ma egy utolsó lehetőséget: tegyék le a fegyvert.
Válaszul a bérgyilkosok négy lövést adtak le Donyeck Kijev kerületének lakóépületeire egy D-30 – as tarackból. Az ötödikre készültek, de az már nem sikerült. Tucatnyi orgyilkos ki is adta ott a páráját.
Ezt követően határozott a népi erők parancsnoksága egy újszerű taktikáról, és kissebb csoportokban megkezdték Nyalókakirály reptéri hiénái elleni harcot. Jelentés szerint addig folyamatosan fogják vadászni a latrokat, amíg az utolsót is ki nem füstölik a romok közül. Az összecsapások magyar idő szerint délután fél kettőkor változatlan hevességgel dúlnak tovább.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/30/heves-harcok-a-donyecki-nemzetkozi-repuloter-teruleten/

Egy MTA kutató szerint az Orbán-kormány csak azt tudja, hogy bünteti a szegény családokat és jutalmazza a gazdag családokat.

Szikra Dorottya nemzetközileg is elismert társadalomkutató, az MTA főmunkatársa, az ELTE adjunktusa, több éven át tanulmányozta az Orbán-kormány szociálpolitikáját. Ha valaki ismeri ezt a területet, akkor az ő.
A kutató fő megállapítása, hogy a kormánynak semmiféle elképzelése nincs a szegényekről. Olyannyira, hogy még neki is fejtörést okozott megállapítani, mit akarhat a kormány a szociálpolitika területén, annyire ellentmondóak az intézkedések. Szerinte egyetlen egy markáns irány létezik, ez pedig a szegények büntetése.
Ahogy Szikra fogalmaz: Európában példátlan dolog, hogy semmiféle szociálpolitikai kísérlet nem történt a kormány részéről, hogy a válság hatását azoknál mérsékelje, akiket a leginkább sújtott. Amit a kormány tud, az csak annyi, hogy még jobban leépíti az amúgy is romokban heverő szegényellátást, és még a családokra is úgy tekint, hogy vannak gazdag családok és szegény családok.
A példák
miközben egy sor törvény és intézkedés a Munka Törvénykönyvétől kezdve a Széll Kálmán-tervig a munkahelyek védelmét és bővítését propagálja, ezzel párhuzamosan a kormány leépítette azokat a rendszereket, amik lehetővé tették, hogy a munkanélküliek és a fiatalok tartósan foglalkoztatva legyenek
az átképzést és a felnőttképzést szinte teljesen felszámolták
három hónapra vágták meg a munkanélküli járadék idejét. Az összes nemzetközi kutatás szerint legalább fél év-kilenc hónap kell ahhoz, hogy valaki új munkahelyet találjon magának.
csökkent a szociális segély, ami Európában tényleg példa nélküli, mert ott emelkedtek
az önkormányzatok nettó 22 és 37 ezer forint közötti összeget ítélhetnek meg havonta, ami semmire sem elég
“Családpolitika”
Szikra szerint gyakorlatilag kettéválasztották a családokat, a leszakadókat a „társadalmi felzárkózásért” felelős államtitkárság alá helyezték, a többi családot pedig, akikkel családpolitika szempontból szeretnének foglalkozni, a család- és ifjúságügyek alá
a kormány a családokra úgy tekint, hogy vannak gazdag családok és szegény családok
a szegény családoktól elveszik a szociális segélyt, a gazdagokat pedig adókedvezménnyel támogatják, hogy több gyermeket szüljenek és fogyasszanak
a statisztikák azt mutatják, hogy a gazdagok nem szülnek több gyermeket, a szegények viszont igen
a szegény családoknak marad a közmunka, amit hozzákötöttek a szociális segélyhez
a közmunka semmire sem megoldás, mert minél tovább van valaki a közmunkaprogramban, annál kisebb kisebb az esélye arra, hogy a valós munkaerőpiacon munkát találjon
a felnövekvő generációk viszont nem akarnak közmunkások lenni, de mivel nincs munkájuk, külföldre mennek
Következtetés
a kormány az elesettekért, a legrosszabb helyzetben lévők védelméért nem tesz semmit, ezzel éppen azokat az elveket ássa alá, amikre büszke az Európai Unió, és amik részben fenntartják az egységét
(hir24)
Bal-Rad komm: “…a legrosszabb helyzetben lévők védelméért nem tesz semmit, ezzel éppen azokat az elveket ássa alá, amikre büszke az Európai Unió, és amik részben fenntartják az egységét.” – Hát azért ebben bizony vitatkoznánk a jeles kutatóval. Mi inkább úgy módosítanánk, hogy az EU TÖRZSGÁRDÁJA AZ ÚJ HÓDITÁSOK TERÜLETEINEK KIFOSZTÁSÁVAL TUDTA saját szociális békéjét megőrizni – nyilvánvalóan a hódoltságok helytartóinak hathatós közreműködésével. Azaz: a hazaárulók készséges asszisztenciájával.
DE AZÉRT A TÖRZSGÁRDA ORSZÁGAIBAN IS KEZDENEK A DOLGOK “ALAKULGATNI”! Persze ez számunkra igen sovány vigasz! Nem is vigasz tán’!
Amúgy meg megkockáztatjuk a kijelentést: NEM CSAK DÖBRÖGIÉK JÁTSZANAK A SZEGÉNYEK ELLEN! EZT TETTÉK HIVATALI ELŐDEI IS!
Amikor pedig ezt a kijelentést megkockáztatjuk, aligha járunk távol az igazságtól!

Bármennyire is akarja, nem tudja eltörölni saját múltját Orbán Viktor, mérsékelt atlantista miniszterelnök.

Az ATV "Tele van a kormányzat Soros-fiókákkal" címen hozott le egy rövid összesítést azokról a politikusokról, akik Soros György pénzén tanultak, és a mai napig meghatározó pozícióban vannak. Látható, hogy bármennyire is nem tetszik az egyeseknek, az Orbán-kormány nyugati gyökerei a közélet meghatározó témájává válnak.
Miközben Orbán a "liberális szekta főpapjairól" beszél, valójában ma is vezető pozíciókat töltenek be olyan személyek, akik főpapjai ennek a szektának. Orbán Viktor, Németh Zsolt és Szájer József Soros pénzén tanult nyugati egyetemeken. Orbán Soros ösztöndíjával tanulta az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális politikai filozófia történetét, ami gyakorlatilag arra volt egyfajta felkészítés, hogyan kell létrehozni és felfuttatni egy liberális pártot. Azt követően Orbán visszatért Magyarországra, és Fidesz néven liberális pártot alapított.
Hídfő.net | Orbán Viktor
Eközben nyugati liberális kiképzést kaptak más politikusok is, akik máig meghatározó pozíciót töltenek be a kormányzati struktúrában és a magyar közéletben is. A Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem nem tandíjas, hanem ösztöndíjas, vagyis az amerikai tőzsdeguru fizetett azért, hogy ezek a fiatalok nyugaton szocializálódjanak. Amit ezek a fiatalok a későbbiekben megvalósítottak Magyarországon, az volt az ellentétezés.
Grúber Károly nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet kül- és biztonságpolitikai hivatalának vezetője a Közép-Európai Egyetemen és a New York State University-n, Soros pénzén kapott politológus diplomát. Kumin Ferenc, a második Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára szintén, ő jelenleg az Egyesült Államokban működik a magyar képviseleten. Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője 1992-ben került be a Közép-Európai Egyetemre, ahol később PHD fokozatot is szerzett. Később szintén Soros György pénzén Oxfordban tanult a The Queen’s College-ban. Orbán Gábor, adó- és pénzügyekért felelős államtitkár Soros György pénzén tanult Dallasban, a St. Mark’s School of Texas-on. Szeptember elsejétől az OECD Nemzeti Tanács elnöke. Jeszenszky Géza, a második Orbán-kormány oslói nagykövete a Soros Alapítvány kuratóriumában tevékenykedett.
A Soros alapítvány szakértőjeként működött Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is. A Soros alapítványtól került ki a második Orbán-kormány külügyi államtitkára, Cséfalvay Zoltán, aki később Matolcsy György helyettese volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban, valamint a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Hörcsik Richárd. Ezek a személyek a mai napig meghatározó pozíciókat töltenek be, a magyar közélet formálásában aktívan részt vesznek, vagyis levonható a következtetés, hogy a mai napig Soros György pénze fejt ki hatást a magyar közéletre.
Ugyan Orbán Viktor kétségbeesett próbálkozásokat tesz arra, hogy nyugati gyökereit eltüntesse, liberális mentorait pedig megtagadja, elkerülhetetlen, hogy ez a téma a közéletbe is utat törjön. Ahogy a rendszerváltáskor társadalmi vitát kellett nyitni a korábbi rendszerről, most is társadalmi vita fog kezdődni a rendszerről, ami nemsokára a múlt részévé válik. Talán Orbán azt gondolja, hogy ha a kommunisták öltönyt húzhattak és vállalati vezetők lehettek, ő liberálisként megcsinálhat valami hasonlót. Nem fog menni. Valaki mindig jelen lesz, és emlékeztetni fogja a közvéleményt, hogy Soros pénze még mindig működésben van.


http://www.hidfo.net/2014/09/30/orban-viktort-kiserti-mult

Tinédzserek rugdostak össze egy rendőrt Kunmadarason

Rendőrre támadt négy fiatal Kunmadarason. A férfinak eltört az orra és zúzódásokat szenvedett. Három verekedő már előzetesben van, negyedik társukat keresik – közölték kedden.
Szeptember 21-én, vasárnap egy 15 éves fiú kora délután Kunmadarason hosszasan “túráztatta” a motorját, és a zaj zavarta a környéken élőket. Amikor a lakók szóltak neki, a fiú hangoskodni kezdett és „erősítést” hívott.
A balhéra felfigyelt egy szabadidejét töltő rendőr is, aki szolgálatba helyezte magát, és intézkedni akart. A motoros fiú ezen annyira felháborodott, hogy nekiesett a rendőrnek.
Időközben a helyszínre ért három társa, ők is bekapcsolódtak a verekedésbe. A földre került rendőrt úgy összerugdosták, hogy eltört az orrcsontja és a teste több helyen összezúzódott.
A Szolnoki Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat büntetőeljárást a fiatalokkal szemben. Hárman közülük előzetesben vannak már, negyedik társukat keresik még.
(HVG)
Bal-Rad komm: Az, hogy rendőr volt a megvert ember vagy sem? – “induló ágon” nem bír jelentőséggel. Négy vadorzó magaviseletű fiatal egyén nem tűrte, hogy nekik IS alkalmazkodni kellene alapvető társadalmi – együttélési szabályokhoz. És előjött a dac és a csordaszellem.
A beszámolóból nem derül ki, hogy az ifjak ki fia – borjai? – de ennek sincs jelentősége. A kérdés sokkal inkább az, hogy miként fordulhat egyáltalán elő az alapvető együttélési szabályok figyelmen kívül hagyása, és az azok betartását igénylők terrorizálása?
Az agressziv fiatalok hibája ez? Akik nem tűrnek semmiféle szabályt – kötöttséget?
-Hát aligha CSAK az ő bűnük ez! Ez a jelenség egy társadalom totális lezüllésének, széthullásának a biztos jele!
Az, hogy – mint később kiderült – rendőrt vertek, az már csak “hab a tortán”!
Hát ezt is megértük kedves olvasóink! Utcára vonul a magyarok egy csoportja, a saját jól fel fogott érdekükben. Ami csorbát szenvedett. Megtorlandót.
Az Isaura megváltásáért indított gyűjtés anno már előre vetítette, hogy a magyarok elszántak is tudnak ám lenni, ha kiszúrnak velük. De az akkori mamókás szelíd gyűjtés az csak petting lehet a most készülődő Harag Napjához! Amikoris a bebőszültek az RTL televiziós …- hoz vonulna, elégtételt követelni!
Merthogy tiltakozni és követelőzni fognak a cserbenhagyott, átvert, semmibe vett magyarok. Valami érdekfeszítő délutáni sorozatot a csatorna HAT HÉTRE levett a műsorról! Merthogy Bertelsmanék valami “Celeb vagyok, ments ki innen” – sorozatot akarnak vetiteni. Az ő kedvenc Szulejmános – sorozatuk helyett!
Skandallum ez kérem a javából! Hat hétig a kedvenc sorozat nélkül! Ezt ép ésszel nem lehet elviselni! Eltűrni meg végképp nem!
Alakítottak is első felindultságukban egy “MÜHTESEM YÜZYIL EGYESÜLETET”! (Ez biztosan kötődik a műsorról levett kedvenc sorozathoz!)
Aztán pedig a Facebookon meg is hirdették legott a Harag Napja demonstrációt, imigyen tüzelve a háborgókat:
Kedves Szulejmán sorozat rajongók! Elég volt az ,,elnyomásból” sosem hallgatnak meg minket… Ezért úgy döntöttem szervezek egy tiltakozást az RTL Klub székháza előtt 2014. október 4-ére, jövő hét szombatra!!! Tegyünk sorozatunk érdekébe, nyissuk ki a szánkat!!!
És szervezik is azóta is rendületlenül és elszántan a demonstrációt. Dacolva félelemmel és megtorlással.
Október 4 -én délelőtt majd megmutatják! Velük aztán nem kukoricázhat az RTL Klub!
Nagyon helyes! Mutassák is meg! Tiltakozzanak! Minél hangosabban! Sérelmük nem maradhat megtorlatlan! Akurvaéletbebele! Hát mit képzelnek ezek?
Forró ősz vár ORSZÁGUNKRA!
http://balrad.wordpress.com/2014/09/30/deakurvaeletbebele-tuntetes-lesz-az-rtl-szekhazanal-pesten/

Ukrajna bevezeti a kényszermunkát

Hídfő.net | Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökArszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök
Szeptember 23-án Kijev hivatalosan is bevezette a "munkaszolgálat" elnevezésű megoldást, ami nem más, mint a rabszolgaság legalizálása az oszágban. Ennek az oka nem más, minthogy Kijev elkeseredésében nem lát más kiutat az IMF és az EU hitelek kifizetésére. Miután az Egyesült Államok tönkretette Ukrajnát, most magára hagyja, mert az nem volt képes ellátni a feladatát: Trójai falóként működni Oroszország ellen. A már kifizetett hitelek azonban hatalmas tartozást rónak Kijevre, aki ráadásul nemrég az utolsó hadiipari megrendelőjüket -egyben a legnagyobbat- is elvesztette: Oroszországot.
Az ukrán Szociálpolitikai Minisztérium megadta a zöld utat a "kötelező munka", vagyis munkaszolgálat nevű javaslatnak, az pedig elfogadásra került. Hivatalosan az álampolgárok bevonhatóak védelmi célú munkaszolgálatra. Ludmila Denisova szociálpolitikai miniszter szerint "A jelenleg keleten zajló események tükrében a miniszterkabinet elfogadta ma a javaslatot, így minden fizikailag megfelelőnek talált állampolgár bevonható munkaszolgálatra. A munkaszolgálat független az állampolgár beleegyezésétől, a munkaszolgálat katasztrófaelhárításra, és háborús helyzetben való erődítési és romeltakarítási munkálatra vonatkozik főként."
A munkaszolgálatba bevonásra kerülnek a mukanélküliek, tanulók, állami alkalmazottak és egyéb állampolgárok is a minisztérium szerint. A német Deutsche Wirtschafts Nachtrichten lap szerint "Az ukrajnai Szociálpolitikai Minisztérium új szabályozása szerint tehát a kényszermunka új életre kelt, ami megsérti az összeurópai egyezményt az emberi jogok és szabadság védelméről."
Jelen állapot szerint a dolog tehát úgy fest, hogy a Jacenyuk-kormány elképzelése szerint, miután a kormány elherdálta az IMF 17 milliárd dolláros hitelét, az állampolgárokkal fogja azt kényszermunka keretein belül ledolgoztatni, valószínűleg a Jacenyuk, Poroshenko és egyébb oligarchák tulajdonában levő üzemekben. A tökéletes rabszolgaállam megvalósulását láthatjuk majd, ha Ukrajna ezen az Egyesült Államok által favorizált úton halad tovább, egy 35 millió résztevős kísérlet történik meg a szemünk előtt.

http://www.hidfo.net/2014/09/30/ukrajna-bevezeti-kenyszermunkat

Putyin: "A kaszpi államok nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságra"

Hídfő.net | IV. Kaszpi Csúcs
Vlagyimir Putyin az Oroszországi Föderáció elnöke a IV. Kaszpi Csúcs alkalmával kijelentette, hogy "Kaszpi Ötök" mostantól kiemelt fontosságú kérdésként fogják kezelni a biztonságot. "A Kaszpi-tenger, és az ezzel járó jólét stratégiai öröksége ezeknek az államoknak, és kötelességük ezt óvni és fejleszteni, egy kötelesség a jövő generációi számára." - fejtette ki az orosz elnök a csúcson. A "Kaszpi Ötök" jelenleg Azerbajdzsánt, Iránt, Kazahsztánt, Oroszországot és Türkmenisztánt jelenti.
"Az Ötök kooperációjának célja a regionális stabilitás biztosítása, a terrorizmus és extrémizmus ellenes harc, a drogcsempészet kivégzése, és emellett az érintett országok gazdasági kapcsolatainak javítása, versenyképességük fogozása a nemzetközi piacokon. A legfontosabb az Ötök államközi együttműködésének javítása." - jelentette ki Putyin.
Irán helyzetét figyelembe véve, és azt a tényt, hogy Hassan Rouhani először jár hivatalos látogatáson Oroszországban, előrevetíti, hogy Oroszország nem óhajtja Iránt magára hagyni. Azerbajdzsán zavaró NATO-barátsága az Örményország elleni konfliktus miatt kialakult ugyan, de Putyin az azeriek irányából érkező NATO-terjeszkedést le szeretné zárni érthető módon. Tekintettel, hogy a NATO nem vesz fel olyan országokat a tagjai közé, akinek a területén idegen csapatok állomásoznak, amíg Azerbajdzsán nem zárta le a Nagorno-Karabakh konfliktust Örményországgal, Kaszpi állam nem lesz NATO tag. Putyin pedig szeretné, ha ez így maradna, mert emiatt a Kaszpi-tengeren NATO-flotta nem jelenhet meg, ami a régió stabilitását megrogyaszthatná.

http://www.hidfo.net/2014/09/30/putyin-kaszpi-allamok-nagy-hangsulyt-helyeznek-biztonsagra

Maradék-Ukrajna a Majdan markában

A donbasszi “fegyverszünet” Nyalókakirálynak és az ukrajnak felforgatóknak (valamint a Megbízónak) megteremtette a lahetőségét annak, hogy rendezzék soraikat, és új frontot nyissanak Maradék – Ukrajna keleti részén.
A Harkovra tegnap “ráeresztett” ezernyi – futballszurkolónak álcázott álarcos neonáci – újfasiszta – egyedből összeverődött csürhe késő este komoly utcai “akciózgatásba” kezdett.

A Szabadság – téren álló Lenin emlékművet hajnalra sikerült ledönteniük, miközben egy rendőrt súlyosan megsebesitettek az ábrázatukat gondosan rejtő majdanista hordatagok. 6-10 fős falkáik vasdorongokkal és késekkel rontottak minden útjukba kerülő harkovira.

Hajnali négy órára egy halottja, és kilenc súlyos sérültje volt az importhorda dúlásának. Valamennyien helybéli lakosok.
Éjjel kettő órakor viszont “ismeretlenek” rávettek két bebőszült klántagot, hogy szagolják már meg ALULRÓL az ibolyát.
Donbasszban az EBESZ és a helyszínekre érkezett francia, brit, bulgár és elefántcsontparti szuakértőket egymás után sokkolják az újabb és újabb tömegsírok. Ezek a külföldi szakértők egybehangzóan kijelentették: a nyugati média által közvetitett “tények” és az általuk látottak köszönő viszonyban sincsenek egymással. A valóság iszonyatos és sokkoló, a nyugati médiák “tényismertetése” a “hát volt ilyen is” kategóriába tartoznak az általunk látottakhoz képest – írta az orosz “Times” – idézve az egyik francia szakértőt.
skk


http://balrad.wordpress.com/2014/09/30/maradek-ukrajna-a-majdan-markaban/

Hasznos lehet...

Hasznos lehet...A bizonytalan politikai helyzet és a várható energia árnövekedés, vagy esetleges hiányhelyzet kialakulása miatt néhány adalék a túléléshez. Ahogy megígértem, néhány apróságot ismét felteszek végszükség esetére, de esetleg továbbfejlesztéshez ötletadónak is.
Az oldalon már szerepelt korábban néhány, viszonylag könnyen megvalósítható készülék. Nem is annyira (vég)szükségmegoldások címmel . Akkor a szivattyúra szerelhető vízszűrő és a Rocket-kályha került ismertetésre. Most a vízszűrő kút nélküli, egyszerűen, bárki által könnyen elkészíthető változata, a csőfűtő berendezés, és az őszi-tavaszi időszakban mennyezetfűtésre, nyáron hűtésre használható egyszerű megoldások kerülnek terítékre. Külön megemlítésre kerül egy "ezüst-kolloid készítő" áramkör, és hogy miként lehet a "Zappert" is befogni a biológiai víztisztításba.


Elsőként két flakont, három hozzájuk tartozó kupakot, egy kicsi darab szúnyoghálót és granulált aktívszenet igényelő vízszűrő kerül bemutatásra. A NATO permetezések miatt idén már nem egyszer voltak özönvízszerű esőzések. Ilyenkor a városi artézi kutakba, és főleg a partiszűrésű kutakba nagy mennyiségű szennyező anyagot juttat az óriási mennyiségű csapadék. A vízművek, észlelve a vegyi-szennyeződéseket és a fertőzésveszélyt, többnyire "klórozással" próbálják legalább a fertőzésveszélyt elhárítani. A vegyi-szennyeződések nem kerülnek eltávolításra, és az erősen klóros víz ihatatlan, büdös, megfájdul tőle az ember feje.
Két kétliteres flakonból (lehetőleg vastagabb falúból) gyorsan készíthetünk aktívszenes vízszűrőt.
Az egyik flakonnak ki kell fúrni az alját, akkora lyukat tágítva, hogy a másik flakon nyaka beleférjen. A másik flakon alját le kell vágni, mert ez lesz a tölcsér, amibe a vizet tölthetjük.


Nem árt, ha van kéznél egy olcsó ragasztópisztoly. A levágott talpú flakon kupakját kb. 3mm-es átmérőjű fúróval ki kell furkálni (5 lyuk elég). A kifúrt kupakba egy átmérőjének megfelelő vagy egy kicsit nagyobb szúnyoghálódarabot kell kivágni ollóval, majd rászorítani a levágott végű flakon menetes végére. 2 db ilyen kupakot kell készíteni. Az így összerakott "tölcsért" bele kell ragasztani a kifúrt végű flakonba, úgy, hogy ne szivárogjon a ragasztásnál. Ezzel tulajdonképpen elkészült a szűrőház. Már csak annyi dolgunk van, hogy az alsó flakonba beletöltsünk tölcsérrel kb. 1 liter granulált aktívszenet, és felcsavarjuk rá a kifurkált, szúnyoghálóval ellátott másik kupakot. 2-5 literes befőttesüvegbe állítva azonnal használható, de használat előtt célszerű a zuhany vagy csap alatt átmosatni, hogy az apróbb széntörmelékek ne kerüljenek a megszűrt vízbe, bár az aktívszén szemcséi kifejezetten hasznosak a szervezet számára. A szűrő lehet kidobott vízszűrőbetét kisebb lyukú rézhálója is.
A harmadik kupak arra kell, hogy amikor nem használjuk a szűrőt, átfordítjuk a szűrőnket a levágott talpára, levesszük a kilyuggatott kupakot, és feltesszük a sértetlent. Visszafordítva célszerű annyi vizet tölteni az aktívszénre, hogy ellepje, mert az aktívszén a levegőből is megköti a szennyeződéseket, így idő előtt elveszíti megkötőképességét. Én ezüst-kolloidot szoktam hozzáadni, hogy a víz ne poshadjon meg, de ezüst-kolloid híján Zappert is lehet használni a baktériumok és vírusok ellen. Ekkor biorezonanciával pusztítjuk el a vízben megtelepedő kórokozókat.
A szűrő 1-2 óra alatt elkészíthető...


Az egyszerű "csőfűtéshez" nem sok anyag kell, és főleg nem különleges anyagok, valamint magas szintű felkészültség sem szükséges. Alapként akár a Rocket-mass fűtést is fel lehetne hozni, de az elv nem is a "repülő kályhacső", a torlósugaras hajtómű alapelvéből származik, hanem egy sokkal régebbi kályhafűtési gyakorlatból. Az idősebbek még emlékezhetnek arra a begyújtási módszerre, amikor "visszafüstölt" a kályha, sparhelt, mert hideg volt a kémény, és főleg nem elég magas. Ilyenkor széthúzták a kályhacsövet, újságpapírt tömtek bele, és meggyújtották. A újra összedugott kályhacső elkezdett felmelegedni, és már volt is "huzat", be lehetett gyújtani tűzhelybe füst nélkül. A jelenség oka az, hogy a felmelegedett csőben örvénylő, toló áramlás alakul ki, ami tolja maga előtt a levegőt, és maga mögött vákuumot hoz létre. Számunkra a csőkályhában, "kazánban", a nagy levegőmennyiség beszívásával tökéletessé teszi az égést, miközben az utolsó kalóriányi hőmennyiség is elvonható.


A képen látható félkész csőrendszer, begyújtva az alsó könyökbe, 1-2 perc alatt felmelegedik. Ha egy minimális huzattal rendelkező kéményre kötjük, már a begyújtáskor, az áramlás kialakulása előtt sem füstöl vissza. Egy maréknyi fatörmeléktől felforrósodik a csőrendszer, és feketére festve közvetlenül sugározza le a meleget, miközben a fa szinte hamu nélkül ég el. Egyterű vagy összenyitható helységekben, de kis súlya és szétszedhetősége miatt, akár egy sátorban is használható. Ha nincs lehetőség tűztér kialakítására, az alsó csőbe csatlakozó 72 fokos ívbe berakható egy 50 cm-es cső is. Ebben az esetben kicsit feljebb kell begyújtani, majd letolni az égő gyújtós. A ferdén kiálló cső, átmérőjétől függően megrakható fával, rövidebbekkel is. Mivel a kéménybe alig jut füst, egyenletes égés esetén pedig egyáltalán nem (csak a hullámzó levegőt lehet látni, mint a földgáz égésénél), a kémény "igénybevétele" minimális. Nincs koromlerakódás, szurkosodás. A "tűztér" kialakítása a lehetőségek függvénye. Az alábbi képen látható tűztér csak kéménnyel használható, mert a 2mm-es acéllemez elhűti a csövet, ezért célszerű elszigetelni (pl. azbeszt, vagy azzal csereszabatos) tűzálló lemezzel egymástól a tűztér csövét és csőrendszert. Erre a célra egy hengerré hajtott Isolcart hőszigetelő lemez 5 cm-es szélességű csíkja is megfelel. A cső gyors felmelegedése nagymértékben lerövidíti, megkönnyíti a begyújtást és gyorsan kialakul az örvénylő áramlás.


A csőmelegítés már egy, 80 cm - 1m hosszúságú csővel is működik, de sok hő veszik kárba (ez a nagy sebességű áramlás biztosítja a tolóerőt a torlósugaras hajtóművekben). Két huzammal megdöntve akár egy gázkonvektor parapetjén is üzemeltethető szükségfűtésként. Legrosszabb esetben feláldozható egy üveg az ablakból vagy erkélyajtóból, hőszigetelő lemezen kidugva a csövet. Ez utóbbit azért említem meg, mert házgyári lakásoknál sok esetben se kémény, se gázkonvektor, csak központi fűtés. Egy-két, méteres, száraz botfával (általában 1 m-esre vágják ritkításkor, 3-8 cm átmérő), akác esetén 8-9 órán keresztül is képes rendkívül sok hőt lesugározni, minimális kéményveszteség mellett. Itt elhűthető, akár kézmeleg is az égéstermék, mert a csőben kialakuló toló áramlás és nem a huzat gondoskodik a távozásáról.
A tűzteret úgy érdemes kialakítani, hogy az ajtaján vagy rostélyszerkezetén el lehessen távolítani a hamut. A begyújtást célszerű a csőben kezdeni ( pl.: Holotrade alágyújtóssal), majd az áramlás megindulása után (1-2 perc) a tűztérben is be lehet gyújtani. Fontos a huzatszabályozás is. A jól "duruzsoló" (megindult örvénylés esetén egyre hangosabban "morog", dübörög) fűtés képes olyan huzatot csinálni magának, hogy leszakad az égő fáról a láng.

Sokan a meglévő fűtésrendszerükre szeretnék rákötni a csőkazánt, mert ilyen esetben kazánként, meleg víz előállítására szeretnénk használni a rendszert. Az alábbi ábrán ilyen kialakítás elvi sémája látható:


Fontos, hogy az örvénylő áramlás beindulása és fennmaradása érdekében az alsó cső ne kerüljön a víztérbe. A Rocket-kályha esetében a hordóba benyúló csőben alakul ki az örvénylő áramlás felfelé. Ezután már hosszabb csőkígyóval is kivonhatjuk az égéstermékből a hőt. Itt is ugyanez történik, de a leegyszerűsített kialakítás kisebb helyigényű. Ettől függetlenül, kialakítható 30 literes festékesdobozokból egy elődob is, mint egy "mini Rocket-kályha". Az ábrán szerepelő összeállítás már a második konstrukcióm vázlata, mert több módosítást és újratervezést igényelt eddig is a kialakítás. Mérete egy nagyobb radiátor helyfoglalásával egyezik meg. 100 mm-es átmérőjű cső esetén 150 mm-es, 120 mm-es cső esetén 170 mm-es a "kazán" szélessége. Magassága, kialakítástól függően 1 m körüli.
Fontos kérdés a fa beszerzése. Egy letört száraz 3-8 cm-es átmérőjű 2m-es faág 8-16 órás fűtési időt tud biztosítani, fafajtától függően. Napi 8-15 kg fával (ugyanez a két házat fűtő kazánunkkal hideg időben akár egy mázsa is lehet) megoldható a fűtés. Egy kerékpárra minden további nélkül felpakolható 60-80 kg faág, ami majd egy heti fűtőanyag hideg időben.

A víztér kialakításánál egy szabály van! A függőleges, Rocket-kályhához hasonló dobos, vagy az ismertetett csőkígyós megoldás esetében sem szabad elhűteni az első csövet, mert ott alakul ki az örvénylő áramlás. A tartály lehet lapos kialakítású, ha mód és lehetőség van 1,5-2 mm-es lemezből összehegeszteni, és elhelyezni benne a 100-120 mm-es 1,5-2 mm-es falvastagságú csöveket. Mellette kialakítható a keringető szivattyú csonkja, illetve ha jól működő gravitációs fűtéssel rendelkezünk, az elmenő és visszatérő csatlakozások. Akinél a hely megengedi, a tartály lehet egy kiszuperált villanybojler tartálya is, de nálam fő szempontként az dominált, hogy közvetlenül a kazán után az első radiátor helyére legyen beépíthető. Amint elkészül a víztartály, újabb képeket és a tapasztalatok összegzését is felteszem az oldalra.


Nálunk már évek óta tavasszal és ősszel, amikor a napsütéses idő felmelegíti a tető cserepeit, beindítok egy kis ventilátort a padlástérben. A mennyezetet átfúrtam, és egy 110 mm-es PVC lefolyócsődarabot vezettem fel, aminek a végén egy 110 mm/90 fokos PVC könyökbe egy tölcséres formájú műanyag ülőke egyik levágott végű darabját illesztettem. Az ülőke tölcséres részére rámelegítettem egy rövid, 15 cm-es 110 mm-es PVC lefolyócsődarabot ami a könyökbe csatlakozik. A tölcsérben eredetileg egy talpától megfosztott asztali ventilátort, majd miután "elhalálozott" 4 évnyi üzem után, egy számítógépház ventilátort rögzítettem. Erre a célra legjobb egy egyenáramú motor, mert az irányváltás egyszerű polaritásváltás átkapcsolással megoldható. A ventilátor tavasszal és ősszel, napos időben napközben felmelegíti a szobát ( a mienk északi fekvésű), 4-5 fokot is, nyáron pedig elszívja a szobában felfelé szálló meleg levegőt. Amikor mások már fűtenek, nekünk még nem kell begyújtani. Nyáron a kánikula kezdetén 6-8, később a falak átmelegedése után 4-5 fokkal csökkenti a lakás hőmérsékletét. A "kéretlen négylábú vendégek" ellen egy sűrű, erős szálú rács képezi az akadályt.

Remélhető mások is hozzájárulnak (hasznos és a jelen helyzetben egyre nyilvánvalóbban romló állapotok miatt) közkincsé tenni mások által is hasznosítható saját technikai tudásukat... A "sorozat" még nincs befejezve!

/Tulok/