Hídfő.net | IV. Kaszpi Csúcs
Vlagyimir Putyin az Oroszországi Föderáció elnöke a IV. Kaszpi Csúcs alkalmával kijelentette, hogy "Kaszpi Ötök" mostantól kiemelt fontosságú kérdésként fogják kezelni a biztonságot. "A Kaszpi-tenger, és az ezzel járó jólét stratégiai öröksége ezeknek az államoknak, és kötelességük ezt óvni és fejleszteni, egy kötelesség a jövő generációi számára." - fejtette ki az orosz elnök a csúcson. A "Kaszpi Ötök" jelenleg Azerbajdzsánt, Iránt, Kazahsztánt, Oroszországot és Türkmenisztánt jelenti.
"Az Ötök kooperációjának célja a regionális stabilitás biztosítása, a terrorizmus és extrémizmus ellenes harc, a drogcsempészet kivégzése, és emellett az érintett országok gazdasági kapcsolatainak javítása, versenyképességük fogozása a nemzetközi piacokon. A legfontosabb az Ötök államközi együttműködésének javítása." - jelentette ki Putyin.
Irán helyzetét figyelembe véve, és azt a tényt, hogy Hassan Rouhani először jár hivatalos látogatáson Oroszországban, előrevetíti, hogy Oroszország nem óhajtja Iránt magára hagyni. Azerbajdzsán zavaró NATO-barátsága az Örményország elleni konfliktus miatt kialakult ugyan, de Putyin az azeriek irányából érkező NATO-terjeszkedést le szeretné zárni érthető módon. Tekintettel, hogy a NATO nem vesz fel olyan országokat a tagjai közé, akinek a területén idegen csapatok állomásoznak, amíg Azerbajdzsán nem zárta le a Nagorno-Karabakh konfliktust Örményországgal, Kaszpi állam nem lesz NATO tag. Putyin pedig szeretné, ha ez így maradna, mert emiatt a Kaszpi-tengeren NATO-flotta nem jelenhet meg, ami a régió stabilitását megrogyaszthatná.

http://www.hidfo.net/2014/09/30/putyin-kaszpi-allamok-nagy-hangsulyt-helyeznek-biztonsagra