Egy grúz napilap értesülései szerint az Egyesült Államok elutasította Mihail Szaakasvili munkavállalói vízumra beadott kérelmét. A napilap "biztos forrásra" hivatkozva említi, hogy az amerikai politikusok kiábrándultak a volt grúz államfőből, akinek mostanra gyakorlatilag semmilyen támogatása nincs a Fehér Házban. Ha az Egyesült Államok valóban megtagadta a munkavállalói vízumot Szaakasvilitől, az azt jelenti, hogy az atlantista politikus politikai menedékjogban sem reménykedhet.

Szaakasvili egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit. Szeptemberben azonban bejelentette, hogy az amerikai turista vízumot munkavállalási vízumra cserélné, hogy folytathassa oktatói tevékenységét a Tufts Egyetemen.
Miközben az atlantista politikusnak Grúziában több büntetőügye is folyamatban van, számos európai országban felmerült, hogy Szaakasvili átmenetileg ott tartózkodik. Szaakasvili emigrálását követően az orosz sajtóban elterjedt a hír, hogy Ukrajnában a kormányfő tanácsadójaként működik. Azt követően Magyarországra jött volna menedékjogot kérni, amit augusztus elején a HVG fideszes forrásokra hivatkozva alátámasztott. Szaakasvili ügye azonban nem egyedüli eset, a bukott atlantista politikusok átmeneti menedéke lett Magyarország. Zurab Adeisvili volt grúz igazságügyi miniszter magyarországi tartózkodásáról a Népszava adott ki információkat, a lap szerint Adeisvili Áder János tanácsadójaként dolgozik. Grúziában lassú átalakulás van folyamatban, melynek során az atlantista politikusokat elkezdték kiszorítani a belpolitikából, nem kell tehát meglepődni azon, hogy a bukott politikusok a térség más atlantista kormányaitól menedékjogot kapnak.
Orbán Viktor nagy barátja azonban csak az Egyesült Államokban lenne biztonságban, mert a grúziai hatóságok kezdeményezésére az Interpolnál is folyamatban van Szaakasvili ügye. Alig néhány hete Görögországban őrizetbe vették Szaakasvilit, a helyi hatóságok azonban elengedték, ugyanis az Interpol még nem végzett a nemzetközi körözés kiadásának procedúrájával. Bár a grúz hatóságok az Interpol segítségét kérték a szökésben lévő atlantista politikus kézre kerítésében, az adminisztrációs akadályok miatt látványosan lassú Szaakasvili ügyének kezelése. Vélhetően külkapcsolatainak köszönhetően akadályozza ügyének lefolytatását az Interpolnál, de előbb vagy utóbb az Interpolnak is lépnie kell, akkor pedig semelyik európai országban nem lenne biztonságban a volt grúz államfő. Szaakasvili ügye versenyfutás az idővel, de egyelőre úgy tűnik, korábbi támogatói is hátba szúrják.


http://www.hidfo.net/2014/09/30/nem-kap-munkavallaloi-vizumot-orban-viktor-nagy-baratja