Mentőöv a dollárnak...

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb világgazdasági kilátásokról szóló jelentésében hosszan taglalják a globális egyensúlytalanságok problémáját, amiről úgy gondolják bár lényegesen átalakult az idők során, még mindig veszélyezteti a globális gazdaság stabilitását. A globális egyensúlytalanságok azt a folyamatot takarják, amikor egyes országok tartósan sokkal több eszközzel rendelkeznek másoknál, vagyis folyamatosan az egyik fél hitelezi a másikat. A különösen érdekes a jelenségben pedig az, hogy az elmúlt időszakban éppen a fejlett világ fizetési mérlege vált kórosan deficitessé (Németország ez alól kivétel), és a finanszírozó oldalon olyan fejlődő országok jelentek meg, mint Kína vagy Szaúd-Arábia.

Az IMF tanulmánya szerint bár 2006 óta megfeleződött a folyó fizetési mérlegek hiánya - különösen az Egyesült Államok (60%-ban már Kína finanszírozza az USA-t) esetében -, de meg nem szűnt. Így pedig a nagy hitelfelvevő országok által felhalmozott állományok nem csökkentek.

A nemzetközi szervezet e kapcsán megállapítja, hogy állományszemléletben igen rossz a helyzet, ráadásul a fejlett piaci országok gyenge növekedése súlyosbítja a helyzetet. "Egyes nagy hitelfelvevő országok továbbra is ki vannak téve a piaci hangulatváltozásoknak, ami pedig rendszerszintű kockázatokat hordoz magában" - áll az IMF tanulmányában.

Az USA GDP-arányos folyó fizetési mérlegének a hiánya 2013-ban már csak 2,4 százalék volt (2006-ban még 5,8). Ezzel szemben Kína többlete a 2006-os 8,3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött tavaly év végéig. Ezek a mutatók ugyanakkor az állományszemléletben még mindig nagyon aggasztóak - hangsúlyozza a Valutaalap.

Bíró Dalma összeállítása