Nincs visszárú!
Az oroszok decemberben még 3 milliárd dollárért vásároltak ukrán kötvényeket, hogy segítsék az akkor még oroszbarát Janukovics országát. Azóta viszont drasztikus változás állt be a két ország viszonya között, és az orosz fél a vásárlás egyik feltételére hivatkozva vissza akarja kérni a kötvények teljes összegét. Az ukránok pedig úgy tűnik, hogy illegálisnak akarják beállítani már a szóban forgó kötvények kibocsátását is, noha eddig rendesen fizették azok kamatait. A kötvénypiac ettől igencsak ideges lett, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az ügyből csődesemények sora következik majd.
Váratlanul, tisztázatlan körülmények között állította le 4 nappal ezelőtt a magyar FGSZ az ukrán Naftogaz felé a gázszállítást - állítja az ukrán cég jelzése alapján az Interfax. A Naftogaz a magyar lépést ahhoz köti, hogy előtte néhány nappal Budapesten járt az orosz Gazprom első embere és mindössze pár órával azelőtt történt a magyar lépés, hogy az EU, Oroszország és Ukrajna között elkezdődtek az újabb tárgyalások a gázellátásról. A Naftogaz felszólította az FGSZ-t, hogy tartsa be a közöttük érvényes szerződést és európai jogból eredő kötelezettségeit.
Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Parlament (EP) és az ukrán törvényhozás által is ratifikált EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli, továbbá azonnali megfelelő megtorló intézkedéseket helyez kilátásba, ha Ukrajna csak részben is nekiáll megvalósítani az egyezmény passzusait - írta pénteki számában a Financial Times című brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása egy Putyin által José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levélre hivatkozva.

Gölöncsér Miklós