2017. augusztus 14., hétfő

Irán még idén csatlakozik az eurázsiai szabadkereskedelmi zónához

Még idén, a szervezet következő csúcstalálkozóján aláírhatják az Eurázsiai Gazdasági Unió és Irán közti szabadkereskedelmi egyezményt. A kereskedelemben dollár helyett nemzeti valuta használatára állnak át.
Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elnökének hétfői közleménye szerint még idén aláírhatják a szabadkereskedelmi egyezményt Iránnal, mert nemrég döntés született arról, hogy felgyorsítsák az iráni csatlakozási folyamatot.
Tigran Szargszjan hétfőn az Eurázsiai Kormányközi Tanács Asztanában tartott találkozóját követően azt mondta, a szabadkereskedelmi egyezményt már a szervezet következő, október 11-i csúcstalálkozóján aláírhatják.
“Döntés született arról, hogy felgyorsítjuk az ezzel kapcsolatos munkálatokat. A dokumentumot még 2017-ben aláírjuk” – mondta.
Az csatlakozási folyamat felgyorsítására azt követően került sor, hogy az Amerikai Egyesült Államok újabb szankciókat hozott Irán ellen. Az eurázsiai szabadkereskedelmi zónához csatlakozás jelentős gazdasági ellensúlyt képezhet a perzsa állam számára a nyugati szankciókkal szemben.
Oroszország és Irán 2016-ban megállapodott arról, hogy a kétoldalú kereskedelemben a dollár használatát fokozatosan beszüntetik és ehelyett csak a két ország nemzeti fizetőeszközét használják. Irán később számos más együttműködési projekt iránt is kifejezte érdeklődését, többek közt a Sanghaj Együttműködési Szervezet, az Eurázsiai Unió és a kínai Új Selyemút projektjeivel kapcsolatban jelezte érdekeltségét.
http://www.hidfo.ru/2017/08/iran-meg-iden-csatlakozik-az-eurazsiai-szabadkereskedelmi-zonahoz/

A német kormány nem támogatja a katonai beavatkozást Észak-Koreában

A német kormány nem támogatja az Egyesült Államok azon törekvését, hogy katonai úton oldja meg a “koreai válságot”. Ehelyett diplomáciai és politikai megoldást akarnak.
Steffan Seibert kormányszóvivő egy sajtótájékoztató során azt mondta, egy Észak-Korea elleni katonai beavatkozásnak “borzalmas következményei lennének”, emiatt kizárólag a diplomáciai és politikai megoldás elfogadható.
Pénteken a német kancellár szintén nyilvánosan kijelentette; a “koreai válság” nem megoldható katonai eszközökkel. Merkel az amerikai elnök kijelentéseire hivatkozva azt mondta; a fenyegetések, éles szavak használata csak tovább mérgesíti a helyzetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztusban újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, miután az ázsiai ország tovább folytatta a ballisztikus-rakéta teszteket.
Az Észak-Koreával kapcsolatos feszültség az utóbbi hetek során tovább mélyült, amikor Donald Trump amerikai elnök katonai beavatkozással és eddig még soha nem látott pusztítással fenyegetőzött, a koreai rezsim pedig kilátásba helyezett egy a térségben működő amerikai katonai létesítmény elleni rakétatámadást.
Pénteken Trump ismételten kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll a katonai beavatkozásra, amennyiben az észak-koreai vezető “meggondolatlanul” cselekszik. Később azonban telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel (aki nem támogatja a katonai beavatkozást), ennek hatására a Fehér Ház legújabb közleménye már úgy fogalmazott, hogy a szövetségesekkel együttműködve ki fogják kényszeríteni a szankciókat és az atomprogram leállítását.

http://www.hidfo.ru/2017/08/a-nemet-kormany-nem-tamogatja-a-katonai-beavatkozast-eszak-koreaban/


Atomháború veszélye miatt nem tanácsos a Koreai-félszigeten tartózkodni

A brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka figyelmeztette a Koreai-félszigeten élő briteket, hogy hagyják el az országot, mert fennáll az atomháború veszélye.
Lord Alan West tengernagy, a brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka azt mondta, fennáll az Egyesült Államok és Észak-Korea közti atomháború veszélye, emiatt a brit kormánynak figyelmeztetnie kell a Koreai-félszigeten élő brit állampolgárokat, hogy hagyják el a térséget.
A brit tisztviselő a BBC Radio 4-nek adott interjú során arról beszélt, hogy a jelenlegi események a korábbinál is aggasztóbbak, a mai helyzetben tényleg előfordulhat, hogy “valami olyan történik, amit senki nem akar”.
“Az eredmények katasztrofálisan lennének. Százezrek, milliók halnának meg, és igen, minket is bevonnának ebbe a konfliktusba.”
A haditengerészet volt főparancsnoka szerint ez a figyelmeztetés egyúttal felhívás a nemzetközi közösséghez is, annak érdekében, hogy még az utolsó pillanatban megakadályozzák az atomháborút.
Nemrég az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump azt mondta, az amerikai atomtöltetek “be vannak töltve és Észak-Koreára néznek”, miután az észak-koreai vezető atomtámadással fenyegette az Egyesült Államokat.
A haditengerészet volt főparancsnoka szerint ez a háborús retorika a legfeszültebb helyzet az 1954-es koreai háború óta.
“Ha elkezdünk tanácsokat adni az állampolgároknak, az emberek talán végre elkezdenek ide figyelni, talán még Kína is azt mondja, most tényleg komoly a helyzet” – tette hozzá.
Az Észak-Korea körüli konfliktus az utóbbi hónapok során vált a korábbinál is feszültebbé, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa ballisztikus rakéta tesztek miatt újabb szankciókat hirdetett Észak-Korea ellen, az Egyesült Államok elnöke pedig nyíltan katonai beavatkozással, “eddig soha nem látott pusztítással” fenyegette a koreai vezetőt.

http://www.hidfo.ru/2017/08/atomhaboru-veszelye-miatt-nem-tanacsos-a-koreai-felszigeten-tartozkodni/

Hiánypótló jellegű ez a sokadik atlantista párt

Nem volt elég atlantista párt Magyarországon, ezért csináltak egy sokadikat, hátha ezt majd szeretni fogják a választók – derült ki az Index.hu beszámolójából.
A lap leírása alapján ez a párt kiválóan illeszkedik majd az atlantista kánonba, hiszen vezetőjük a liberális lapnak adott interjú során minden szokványos kelléket felsorolt: például támogatják az euro-atlanti integrációt, be akarják vezetni az eurót, és függetlenedni akarnak Oroszországtól – bármit is jelentsen ez, EU-tagállamként és két évtizednyi NATO-tagság után.
Annak ellenére, hogy a Polgári Világ nevű párt a liberális sajtó beszámolóiból vált ismertté, azt állítják, hogy jobboldali szavazókat akarnak szerezni: erről pedig mi sem gondoskodhat jobban, mint egy Keresztény vezetéknevű személyt megválasztani elnöknek.
Korábban már a Nyugat.hu is reklámozta ezt a pártot.
Keresztény szerint „az euró bevezetése több mint egy pénzcsere”, „egy olyan európai szabályrendszerbe lépünk be, amely biztosítani fogja Magyarországon a gazdasági fejlődést és a demokráciát és a putyini Oroszországtól való függetlenséget”. – áll a beszámolóban.
Az Index beszámolójából kiderült, hogy az újabb atlantista párt Oroszországgal kapcsolatos “távolságtartása” nem véletlen: vezetőjük egy amerikai egyetemen végzett, ezután jött vissza Magyarországra pártot alapítani.
A párt célkitűzése: 2018-ban a Fidesz ne kerüljön többségbe a parlamentben. Akkor végre újra a fejlett Nyugathoz tartozhatnánk, és minden ugyanolyan jó lenne, mint az elmúlt harminc évben.

http://www.hidfo.ru/2017/08/hianypotlo-jellegu-ez-a-sokadik-atlantista-part/

Felhagyott a migránsok megmentésével egy német NGO

A Sea Eye néven működő német NGO biztonsági okok miatt felhagyott a Földközi-tengeren folytatott migránsmentő akcióival, miután a líbiai haditengerészet elrendelte, hogy minden külföldi hajó hagyja el a partvidéket.
A szervezet vasárnap egy közleményt adott ki, mely szerint felhagytak a líbiai partok mentén folytatott “mentőakciókkal”.
“Nehéz szívvel, de úgy döntöttünk, átmenetileg felfüggesztjük a Földközi-tengeren folytatott mentőakciókat. Ennek oka, hogy a Földközi-tenger nyugati régiójában megváltozott biztonsági helyzet, miután a líbiai kormány egyoldalúan és határozatlan időre meghirdette felségvizeinek kiterjesztését, egyúttal megfenyegette a térségben működő NGO-kat” – áll a szervezet alapítója, Michael Buschheuer által tett közleményben.
“Ilyen körülmények közt a mentőakciók folytatása nem lehetséges. Felelőtlenség lenne a velünk együttműködő önkéntesekre nézve” – mondta, hozzátéve, hogy a szervezet jelenleg vizsgálja az előállt új biztonsági helyzetet, és ennek függvényében dönt majd az esetleges jövőbéli “mentőakciókról”.
Augusztusban az olasz kormány közös haditengerészeti művelet megkezdéséről állapodott meg a líbiai kormánnyal, melynek célja annak megakadályozása, hogy a migránsokat szállító hajók elhagyják Líbia határait. 2017-ben a civil szervezetek 95000 illegális bevándorlót hordtak partra Európában.
http://www.hidfo.ru/2017/08/felhagyott-a-migransok-megmentesevel-egy-nemet-ngo/