Az Egyesült Államok vezetői nem érdekeltek az Európai Unió egységének fenntartásában, ehelyett inkább külön-külön kötnének alkukat az egyes országokkal – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1-nek nyilatkozva.
A szakértő szerint az Egyesült Államok vezetői nem érdekeltek az Európai Unió egységének fenntartásában, emiatt az USA továbbra is törekszik arra, hogy az európai országokkal külön tudjon alkut kötni. Kiszelly azt mondta, alapvető változás következett be a transzatlanti kapcsolatokban, és igen nagy a valószínűsége egy az Egyesült Államok és az Európai Unió közti valutaháború bekövetkeztének is.
Korábban Müncheni Biztonsági Konferencia elnöke, Wolfgang Ischinger egy sajtótájékoztatón szintén arról beszélt; Washington nem a stabilitás és béke garanciájának tartja az Európai Uniót, és az amerikai külpolitika nem egységes tömbként kezeli, hanem megpróbálja megosztani Európát, apró nemzetállamokként ráerőltetni akaratát az európai országokra.
„Vannak olyan magas rangú személyek az amerikai elnök környezetében, akik úgy gondolják, sokkal hatékonyabban lehet szót érteni külön-külön az EU tagállamaival, mint az Európai Unióval mint egységes egésszel. Úgy gondolom, ez egy jelentős kihívás. Ha Trump tényleg megpróbál politikai megosztottságot okozni Európában, az esetben egy valós problémával, egy transzatlanti konfliktussal kell szembe nézzünk, mert 500 millió európai meg kell mondja az amerikaiaknak: eddig és ne tovább.” – mondta.
Korábban annak is mutatkoztak jelei, hogy Washington a Visegrádi Csoport egységét is próbálja megbontani; amerikai diplomaták Varsóban elérték, hogy Lengyelország a NATO-együttműködés részeként ne támogassa a német katonák jelenlétét, ehelyett kifejezetten amerikai katonák érkezését kérjék a NATO keleti országaiba. A lengyel-amerikai katonai együttműködés szorosabbra fűzése azt követően vált a korábbinál is látványosabbá, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország részéről is felmerültek fenntartások az amerikai katonai jelenléttel kapcsolatban.
2015. augusztus 18-án Szlovákia külügyminisztériumának szóvivője a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy nem fogják engedélyezni az amerikai csapatok állandó jelleggel Szlovákiában állomásoztatását, és ez a kormány hivatalos állásfoglalása. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy december 14-i sajtótájékoztatón szintén azt mondta„Nem szeretnénk idegen hadsereget Magyarország területén állomásoztatni”. Lengyelország azonban a V4-ek ellenkezése közepette mind látványosabban szorosra fűzi kapcsolatát az amerikai hadsereggel.


http://www.hidfo.ru/2017/03/politologus-az-usa-megosztottsagot-szit-europaban/