2015. március 16., hétfő

Orosz ellenzék: “az lehetetlen…” Természetesen minden CSAKIS úgy lehet, amit EZ A KÖR ÁLLÍT!

Megváltoztatták a vádat a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolása miatt letartóztatott személyek ügyében: nyereségvágyból vagy megbízásból elkövetett gyilkosság helyett mostantól előre kitervelt, csoportosan elkövetett, gyűlölet által vezérelt gyilkossággal vádolják őket – jelentette az Interfax orosz hírügynökség hétfőn egy nyomozáshoz közeli forrásra hivatkozva.
Az elkövetők feltételezett motivációi között a politikai, ideológiai, faji, nemzetiségi vagy vallási indíttatás szerepel a vádiratban.
A Roszbalt orosz hírügynökség március 9-én rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Zaúr Dadajev – volt csecsen belügyi katona, a Nyemcov-gyilkosság ügyében letartóztatott öt gyanúsított egyike – a kihallgatás során arról beszélt: 2015 januárjában szerzett tudomást arról, hogy „Borisz Nyemcov nemegyszer negatívan nyilatkozott az Oroszországban élő muszlimokról, Mohamed prófétáról és az iszlámról”. Minthogy mélyen vallásos ember, ezt nem tűrhette el – mondta Dadajev. A bíróságon az újságírókhoz fordulva kijelentette, hogy szereti Mohamedet.
Egy héttel később a Polgárjogi Bizottság (ONK) jogvédő szervezet munkatársai arról tájékoztattak, hogy Dadajev vallomását feltehetően fizikai nyomás hatására tette. Másnap a gyilkosság fő vádlottjának ügyvédje, Ivan Geraszimov cáfolta, hogy védencét bántalmazták volna a kihallgatás során, és megerősítette, hogy beismerő vallomást tett.
Az orosz ellenzék megrendelt politikai gyilkosságnak tartja az RPR-Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnökének, az egykori orosz miniszterelnök-helyettesnek a megölését. A hatalom ezzel szemben azt állítja, hogy a belpolitikai helyzet megingatására irányuló kísérlet húzódhat meg a gyilkosság mögött.
(MTI)

Ukrajna hivatalosan kérte ENSZ-békefenntartók kiküldését a Donyec-medencébe

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken hivatalos levélben értesítette az ENSZ főtitkárát arról, hogy Kijev az ENSZ felhatalmazásával rendelkező békefenntartókat kér a Donyec-medencébe, továbbá kéri, hogy a Biztonsági Tanács szintjén folytassák le az ezzel kapcsolatos konzultációkat.
 
ENSZ békefenntartókért esedezik Ukrajna

Petro Porosenko ukrán elnök egy héttel a két fél közti tűzszünetről szóló februári minszki megállapodás után javasolta az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén ENSZ-békefenntartók behívását a harcok sújtotta Donyec-medencébe, a kelet-ukrajnai frontvonalnak, valamint az ukrán-orosz államhatár szakadárok ellenőrizte szakaszának felügyeletére. Az elnök hozzátette, hogy a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

Moszkva azonnal hevesen tiltakozott ez ellen, mondván, hogy az ellentétes a minszki megállapodással, amely az EBESZ-re bízta ezt a feladatot. Az ENSZ-békefenntartók Ukrajnába küldéséhez a BT jóváhagyására van szükség, ám a Biztonsági Tanácsban Moszkva vétójoggal rendelkezik.

Eközben pénteken egy ukrán televíziónak adott interjúban Porosenko úgy vélte: az EBESZ ukrajnai missziója fizikailag képtelen megfigyelői és a tűzszünet betartásának felügyeletére vonatkozó feladatát teljesíteni a harcok sújtotta keleti országrészben.

Az államfő ugyanakkor leszögezte: az, hogy Kijev ENSZ-békefenntartókat kér Kelet-Ukrajnába, nincs ellentétben a "normandiai négyek", azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna által február 12-én tető alá hozott minszki megállapodással, amelyben a felek az EBESZ-re bízták a tűzszünet betartásának és a nehézfegyverek ütközőzónából történő kivonásának ellenőrzését. "Nem úgy tekintünk a békefenntartókra, mint a minszki folyamat és az EBESZ alternatívájára" - fogalmazott az elnök.

Porosenko a tévéinterjúban kijelentette továbbá: meggyőződése, hogy egy Ukrajna elleni újabb orosz agressziós lépés után Kijev kap nemcsak védelmi eszközöket, de támadófegyvereket is nyugati partnereitől, az Egyesült Államoktól és európai uniós tagországoktól, és Moszkvának újabb szankciókkal kell majd szembenéznie.


MTI

Kapcsolódó:
   Putyin: Washingtonból irányították a kijevi államcsínyt
   Nem ismeri el a Krím orosz "elcsatolását" az EU
   Izraeli újságíró szerint atombombát kell dobni Németországra és Iránra
   Száznál is több német állampolgár harcol Délkelet-Ukrajnában az oroszbarát "szakadárok" oldalán
   Ukránként a donyecki felkelők oldalán
   Ukrajna a kapott hitelből amerikai fegyvereket vesz 3,8 milliárd dollár értékben
   Porosenko: Már 11 EU-állammal kötöttünk szerződést fegyvervásárlásra
   Magyarországról naponta Ukrajnába szállított rekordmennyiségű gáz elérte a 7,4 millió köbmétert
   Ilie Serbanescu: Erdély el fog szakadni Romániától
 

Tatabánya, 2015 Március 15-én


Ha az USA fegyvert kezd el szállítani Kijevnek, akkor így fog kinézni Novorosszia hadserege

Rabszolgák vágóhídja (a RENDSZER)

Ismét forrnak az indulatok a pécsi Pick-üzemben, ahol éppen csak le tudták szerelni a február végi sztrájkot. Most azonban nem az óriáscég alkalmazottai, hanem az azzal szerződött munkaközvetítő bérmunkásainál borult ki a bili. A gyártósor szervezésével megbízott férfi feketemunka miatt tett bejelentést a munkaügyi felügyeletnél, közben állítja: a munkaközvetítő vállalkozó néhányuknak egy fillért sem adott, míg a többieknek a bejelentett minimálbér felett, saját zsebből fizetett.
Bár február végén nagyon rövid idő alatt véget ért a Pick Zrt. pécsi húsüzemének dolgozói által szervezett sztrájk, miután némi pluszjuttatást ígért a helyszínre érkező vezérigazgató, most újabb vihar készülődik az üzemben. A főszerepben ezúttal a gyárban dolgozó bérmunkások vannak, akik a korábbi sztrájkban is komoly tényezők voltak, hiszen a munkabeszüntetés egyik oka az ő kiemelt fizetéseik miatt kialakult bérfeszültség volt. A bérmunkások most viszont a pénzük után futnak, miután többük állítása szerint az őket közvetítő Benefit Work Kft. feketén dolgoztatta a csapatot, ráadásul embertelen munkaidőkben.
A bilit a céggel kapcsolatban álló Andrási Zoltán borította ki egy héttel a sztrájk után, mivel megelégelte, hogy munkájáért – állítása szerint – 8 hónapja egy fillért sem látott. Azt mondja, bár a Pick Zrt.-vel kötött szerződéseken szerepel a neve, a Benefit-Work Kft. mégsem jelentette be őt és néhány társát a munkaügyi felügyeletnél, azaz az 50 bérmunkás közül néhányat feketén, másokat pedig nem a bejelentett minimálbéren, hanem jóval többért foglalkoztatott. A megvádolt ügyvezető teljesen máshogyan emlékszik, az igazság eldöntése az ügybe azóta bevont Munkaügyi Felügyelet feladata lenne.
Andrási és az általa szervezett mintegy 50 bérmunkás története jól mutatja, miként működik a magyar és nemzetközi húsipar, függetlenül attól, hogy multinacionális vállalatról vagy „nemzeti cégről” van-e szó.
A semmi szélén
„Engem már semmi sem érdekel, csak a tízéves gyerekem” – mondja a hvg.hu-nak Andrási Zoltán, aki azt sem tudja, hogy pár nap múlva hová és hogyan költözik családjával, miután a Pick pécsi üzemébe bérmunkásokat szervező Benefit Work Kft. nem fizeti tovább albérletét. A makói férfi neve ismerős lehet azoknak, akik követték az elmúlt években egymást követő húsipari botrányokat, ezekből ugyanis a bérmunkások szervezésével foglalkozó Andrási rendre rosszul jött ki.
A németországi hentes-botrányban sokat bukott Andrási
A férfinak ráment már a vállalkozása és a háza az iparágban uralkodó állapotokra, makói egzisztenciáját, házát elvitte a két évvel ezelőtti németországi hentes-botrány. Akkor ő volt a munkaközvetítő, akinek a német cég nem fizette ki a magyar hentesek bérét. Ők végül Andrásit perelték, ennek lett a vége az, hogy az otthonát is elárverezték, ám a jelek szerint mindig van lejjebb.
vh
Elmondása szerint most 8 hónapnyi bérrel lógnak neki, és miután vitába keveredett az őt a cég állítása szerint nem is alkalmazó Benefit Work Kft. ügyvezetőjével, kitiltották a Pick Szeged pécsi húsüzeméből is, ahol a bérmunkások vezetőjeként dolgozott.
Egy visszautasíthatatlan ajánlat
A Pick Zrt. már 2013 elején új bérrendszert dolgozott ki, megkísérelve összehangolni a dolgozók munkaerejének kihasználtságát és a fizetéseket. A piac kedvezőtlen változásai mégis arra kényszeríthették az óriáscéget, hogy eltérjenek az addigi gyakorlatuktól, miszerint csak saját alkalmazottakkal dolgoztatnak. A szövevényes történet még múlt tavasszal kezdődött, amikor a Pick Szeged pécsi húsfeldolgozó üzemében jelentősen emelték a kvótát, 3600 helyett 4200 félsertést kellett feldolgozni műszakonként. A túlterhelés miatt a munkahelyi balesetek száma is megszaporodott, állítja Bibók István, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének elnöke. Ezek után született az a megoldás, hogy megnövekedett termelési igényt a gyár bérmunkások révén elégíti ki.
A Pick Szeged a munkaerő beszerzésével egy gyulai vállalkozást, a Benefit Work Kft.-t bízta meg, amely igencsak új szereplőnek számít a piacon. A 2013 végén bejegyzett cég eredetileg üzleti tanácsadással foglalkozott, a húsfeldolgozás, -tartósítás csupán 2014 júliusában került a tevékenységi körei közé, nem sokkal azelőtt, hogy elkezdték volna a munkásokat Pécsre szállítani. A cég ügyvezetője, Bordás Tibor viszont nem ma kezdte a vállalkozást: a férfi Békés megye, azon belül is Gyula egyik legismertebb vendéglátósa, kiterjedt romániai üzleti kapcsolatokkal. Bordás neve érintőlegesen egy homályos 1997-es zsarolási ügyben is feltűnt. A legnagyobb közösségi oldalon posztolt egyik fénykép tanúsága szerint Orbán Viktorral közös szenvedélye a foci.
Hogy miért pont Bordás cégével kötött szerződést a Csányi birodalom gyöngyszeme? A szegedi gyár szakszervezeti vezetője úgy tudja, mintegy 15 hasonló profilú cég közül a korábban ilyen tevékenységgel nem is foglalkozó Bordásé bizonyult az egyedül alkalmasnak. Mindenesetre Bordás, tapasztalata nem lévén, Andrásihoz fordult.
Az immár vállalkozását, házát és lánya házát is elbukó férfinak nem volt sok választási lehetőség, főleg, hogy állítása szerint Bordás félmilliós fizetést ígért neki vezető munkavállalóként. Bordás minderre máshogyan emlékszik: elmondása szerint Andrási Zoltán jelentős összeggel tartozik neki, ezt „dolgozta le” munkaszervezőként.
Akárhogy is, Andrási feladata ebben a minőségben a gyártósor összerakása volt, ahol az általa szervezett hentesek napi 8-14 ezer forint között kerestek, heti elszámolásban. A havi szinten kézhez kapott 300 ezer forint körüli fizetés több mint kétszerese volt a Pick saját dolgozói által kapott havi bérnek, mondja a kiemelt bérekről a dolgozóktól értesült Bibók István szakszervezeti vezető, és többek között ez a bérfeszültség vezetett a pécsi gyárban február végén lezajlott sztrájkhoz. Bordás Tibor kérdésünkre először nem akart részletekbe bocsátkozni a fizetésekkel kapcsolatban, mivel véleménye szerint ezek üzleti titkok, ám később annyit mondott, hogy munkásai csak kevéssel kerestek többet a pickes dolgozóknál – minderre szerinte úgy volt lehetősége, hogy a költségei is kisebbek, mint a cégóriás Picknek.
Borítékolt csalás?
Felvetődik a kérdés, hogy miközben a Pick Szeged a dolgozói elvándorlás (a magyarországi bérekkel elégedetlen hentesek egyre nagyobb számban vállalnak munkát Nyugaton) és elégedetlenség ellenére sem emelt a béreken, hogyan érte meg az alvállalkozóként bedolgozó Benefit Worknek, hogy több mint kétszer annyit fizessen a bérmunkásoknak. Andrási szerint a magyarázat egyszerű: míg a hivatalos bérpapírok alapján a dolgozók 100 ezer forint körüli fizetést kaptak, addig ő egy kockás füzetben vezette a valódi béreket, és ezek a pénzek mentek zsebbe – Andrási verzióját több általunk megkérdezett munkás is megerősítette.
vh
Magyar hentesek tüntetése Németországban 2013. szeptember 3-án. A kép bal oldalán Andrási Zoltán.
A kiemelt fizetésért cserébe a bérmunkások lényegében minden jogukról lemondtak, hetente hat-hét napon át nyomták 12 órában a munkát. „Azt mondták, hogy aki nem megy be vasárnap, az ki van rúgva” – emlékszik vissza egy munkás, akit táppénzt sem kapott arra az időre, amit tüdőgyulladása miatt otthon töltött. Bordás Tibor, a Benefit Work Kft. ügyvezetője állítása szerint tőlünk tudta meg, hogy Pécsett feszültségek vannak a gyárban, úgy tudta, a vezérigazgató mindent gyorsan elintézett.
Elindul a lavina?
Miközben Andrási bizalmi munkakörben dolgozott, állítása szerint a neki ígért félmilliós fizetésből egy vasat sem látott a nyolc hónap alatt, igaz, családja albérletét a Benefit Work fizette egészen a február közepi szakításig. „Amikor nincs a zsebedben ötszáz forint, és valaki megkeres, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz, akkor persze, hogy mész”, válaszolja a makói férfi hitetlenkedő kérdésünkre, miszerint nem volt-e gyanús neki, hogy sem munkaszerződést, sem pénzt nem látott a nyolc hónap alatt.
Bár Andrási Zoltán hivatalosan sosem volt a Benefit Work Kft. dolgozója, tevékenységének nyomát rengeteg dokumentum őrzi. A bérmunkások munkaszerződésén a cég kapcsolattartójaként van feltüntetve Bordás mellett, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint ő tárgyalt a Pick Szeged képviselőivel a bérmunkásokat érintő kérdésekben, és nála gyűltek a távozó dolgozók belépőkártyái is.
A pohár végül február tizedike körül telt be, amikor Andrási azt kérte Bordástól, hogy számoljanak el egymással. Elmondása szerint ekkor derült ki számára, hogy nincs pénz, miután az ügyvezető állítása szerint a bérmunkások több mint tízmilliós hiányt termeltek. A férfi ezek után a munkaügyi felügyeleten jelentette fel a céget, de ennek sorsáról még nem kapott információt. Nem sokkal ezután a bérmunkásoknál szakadt el a cérna, miután a gyárban lezajlott sztrájk egyik mellékhatása az lett, hogy a „bérrendezés” keretében a hivatalos összegre (minimálbér) lett lecsökkentve a fizetésük egyik napról a másikra – ezután közülük többen szintén a munkaügyi felügyeletnél tettek feljelentést. „Míg korábban a pickesek akartak átjönni hozzánk, most többen közülünk próbálnak átmenni hozzájuk” – érzékelteti a helyzetet az egyik munkás, aki az egyik napról a másikra való bércsökkentés után intett be a Benefitnek.
Az utolsó zászlóshajó is elsüllyedt
A Pick Zrt. szinte az utolsó olyan húsfeldolgozó volt, ahol alkalmazottak dolgoztak, s nem a kétes munkaközvetítő cégek hozták a munkaerőt. Míg a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya arról számol be, hogy a 2014-ben ellenőrzött cégek 73 százalékánál fedtek fel munkaügyi jogsértéseket, de ezek csupán töredékében, 13 százalékában értek tetten fekete foglalkoztatást, addig a megkérdezett munkaüggyel foglalkozó jogászok szerint rendkívül sok lehet a látens feketemunka, de sem a kizsigerelt munkavállalók, sem a nehéz gazdasági helyzetben levő feldolgozók nem érdekeltek ennek felszámolásában.
„A joggal és az újsággal mehetünk a francba” – fogalmaz sommásan a már mindenben csalódott Andrási, akinek a hét végéig el kellett hagynia a Benefit által bérelt lakást – az, hogy egyáltalán eddig maradhatott, a főbérlője engedékenységén múlott. Az új kapcsolattartóval dolgozó bérmunkások pedig választás előtt állnak: lenyelik-e a hirtelen jött fizetéscsökkentést, vagy lépnek – ahogy az sejthető, utóbbi esetben semmiféle végkielégítésre, kompenzációra nem számíthatnak. Andrásiék egyik halvány reménye az, hogy a szakszervezet nyújt számukra valamiféle jogi segítséget, ám Bibók István bizonytalan: nem tudja, hogy milyen mód lehet arra, hogy a nem szakszervezeti tag bérmunkások ingyenes jogi segítséget kapjanak tőlük.
vh
Nekik Mohács kell
Az üzem „rendes” munkásainak helyzete is bizonytalan eközben, hiszen a pécsi üzem záros időn belül feleslegessé válhat a Pick-féle mohácsi megavágóhíd üzembe állása révén. (Ennek a kormány által kiemelten támogatott beruházásnak a mellékhatásaként ment csődbe Baranya korábbi vezető húsipari cége, a Pikker Kft.) A mohácsi üzem a tervek szerint átvesz majd Pécsről dolgozókat, ám ennek pontos menete még nem ismert, mondja Bibók István.
A szakszervezeti vezető azt sem érti, hogy a cégcsoport miért nem tervez előre, miközben tudja, hogy rövid időn belül kapacitást kell növelnie; egy nagyobb mértékű bérrendezés révén rengeteg külföldön dolgozó hentest haza lehetne csábítani, és akkor a mostanihoz hasonló helyzetek sem fordulnának elő. Egyébként a Pick Szeged Zrt. szakszervezete hivatalosan is megfogalmazta aggályait a vezetőknek, ám eddig még nem kaptak választ.
A Pick mossa kezeit
A Pick Zrt.-t is megkerestük, a cég a válaszában szintén üzleti titokra hivatkozva nem árulta el azt, hogy milyen összegről és milyen tartalmú szerződést kötöttek a Benefit Work Kft.-vel. Álláspontjuk szerint a munkaközvetítő cég kereste fel a Pick Zrt.-t ajánlatával, amelyben szakképzett henteseket ígért és minőségi garanciákat vállalt.
Ahogy írják, „A Pick Szeged Zrt. a szerződésben meghatározott díjat fizeti a szolgáltatónak és nincs beleszólása abba, hogy a Benefit Work Kft. és annak munkavállalói között milyen tartalmú megállapodás áll fenn. A fizetett díj magába foglalja a kölcsönzött munkaerő teljes bérköltségét és a járulékokat, valamint a felmerülő közlekedési és szállásköltségeket”.
A Pick Szeged Zrt. azt elismerte, hogy más húsfeldolgozókhoz hasonlóan az ő számukra is gondot okoz a munkaerő külföldre vándorlása, emellett a piaci szezonalitás és termelési volumeningadozás miatt a munkaerőigény is hullámzó. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a munkaerő-kölcsönzés a napi gyakorlat részévé vált a magyar és európai húsiparban egyaránt.
(HVG)

Némi kis IMF-től kapott dollárocskával a bugyellárisban Nyalókakirály ma már igen hetykén nyilatkozgatott Kijevben.

Ugyan már lejárt Donbassz különleges státusúvá nyilvánítandó településeinek a kijelölési határideje-amit ugye a “Minszk-2″ megszabott-de sebaj! Ma az erre vonatkozó törvénytervezetet is beérkezetté nyilvánította a Verhovna Rada iktató hivatala.
Valcman pedig fenemód bebátorodva ki is röffentette: CSAKIS A KIJEV SZÁJA-ÍZE SZERINT MEGTARTANDÓ VÁLASZTÁSOK UTÁN kerülhet elfogadásra a törvény. (Nagy és merész lépés volt ez a háború újbóli kirobbantása, és eszkalációja irányába.)
A Rada fasisztái lelkesen ünnepelték Valcmant.
Az “Ukrajna 112″ tévécsatornán ma leadták Anatolis Matiosz latorveszteséglistáját. A jeles úriember a kijevi junta Katonai Ügyészségét dirigálja, amikor éppen nem tévényilatkozik.
ato
A tavaly nyári ilovajszki “csetepatéról” készült számvetést olvasta föl. Eszerint Ilovajszknál 360 lator harapott fúbe, 180 eltűnt, ötszáznál valamivel több megsebesült. Ilovajszknál. A katlanban.
A kijevi hordák ma egyébként igen aktívak voltak Donbasszban. Reggel nyolc óra óta 34 akciójukat rögzítették.
Ágyúzták Gorlovkát és Komunternovot. Peszki-környékéről a donyecki repteret, és Sirokinonál DNR-es felségjeltésekkel kicicomázott tankokkal közelítették a népköztársaságiak állásait. A csel részben bevált. Három milicista elesett a trükk miatt. De három latortank is leolvadt a buliban.
Szpartakot aknavetőzték Valcman bérgyilkosai.
A népköztársaságiak pedig képezik ki az újoncokat, és gyakorlatozgatnak.
https://balrad.wordpress.com/2015/03/16/valcman-nagyot-ugrott-a-haboru-fele/

Varsó kikéri magának, hogy igazat mondjon, inkább hazudik mert a Fenevad szolgálatában csak ezt lehet!

Cáfolta a lengyel külügyminisztérium szóvivője hétfőn az orosz elnök állítását, amely szerint Lengyelországban képezték ki a kijevi Függetlenség tere, a Majdan harcosait.
Marcin Wojciechowski külügyi szóvivő a Twitteren megjelent nyilatkozatban azokra az állításokra reagált, amelyek Vlagyimir Putyin szájából hangzottak el a vasárnap vetített A Krím – A hazatérés című orosz dokumentumfilmben. “Szemernyi igazságtartalmuk sincs azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint a Majdan harcosait Lengyelországban képezték ki. Ez kizárólag a propaganda- és információs háború része” – írta a szóvivő.
A Krím elcsatolásának hétfői első évfordulója alkalmából készített dokumentumfilmben Putyin kijelentette: bár a Majdan-forradalmat mindenekelőtt az európai országok támogatták, igazából Washington irányította. Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok képezte ki “az ukrán nacionalisták” fegyveres csoportjait Nyugat-Ukrajnában, Lengyelországban és Litvániában.
(MTI)
Bal-Rad komm: Lengyel testvéreinknek természetesen semmi közük nem lehetett a Majdanhoz! Ők csak cukorkát osztogattak Kijevben. Meg kultúrkodtak. Meg csak demokráciát hirdettek. A litvánokkal együtt. Minden más ettől eltérő mondás merő hazugság, kitaláció! Aljas orosz rágalom.

Teljes harckészültségbe helyezték az orosz Északi Flottát

Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára a hadrafoghatóság váratlan ellenőrzése keretében teljes harckészültségbe helyezték az orosz Északi Flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait - jelentette be hétfőn Moszkvában az orosz védelmi miniszter.
 
Teljes harckészültségbe helyezték az orosz Északi Flottát

Szergej Sojgu szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint.

A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatot.
Meg kell erősíteniük a térségben állomásozó hadseregcsoportot, meg kell semmisíteniük a feltételezett ellenség haditengerészeti erejét, fel kell venniük a harcot az ellenség diverzáns-felderítő egységeivel.

Az orosz Északi Hadiflotta, valamint a nyugati katonai körzet egységei lövészeti, valamint taktikai gyakorlatot tartanak. Emellett különleges rendeltetésű katonai egységek nagy távolságokra történő bevetését gyakorolják, továbbá az orosz államhatár védelmét a levegőben és a tengeren, valamint a távoli északi szárazföldi területeken.

Egyes nyugati hírügynökségek úgy értelmezik Sojgu bejelentését, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken.

Mindeközben Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában kijelentette, hogy az Oroszország határainál sűrűsödő NATO-hadgyakorlatok az észak-európai stabilitás meggyengítéséhez, a feszültség erősödéséhez vezetnek a régióban.

Múlt kedden a NATO hét tagállama részvételével kezdődött tengeri hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. A múlt hétfőn pedig több mint 120 haditechnikai eszköz érkezett az Egyesült Államokból Lettországba.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte, hogy az amerikai hadsereg 750 tankja, helikoptere és járműve, valamint más hadfelszerelés érkezett Rigába.

A Pentagon azt is közölte, hogy a 3. amerikai gyalogoshadosztály mintegy 3 ezer katonáját vezénylik e hét elejétől a Baltikumba, ahol az észt, a lett és a litván fegyveres erőkkel közös hadgyakorlatokon vesznek részt, írja a TASS.
 
Teljes készültségben az orosz flotta

MTI


Kína képes atomcsapást mérni az USA-ra

Az orosz Vörös csillag televízió weboldala március 11-én arról számolt be, hogy Kína jelenleg éppen első interkontinentális ballisztikus rakétáit teszteli, amelyekkel akár már az Egyesült Államokat is elérheti. Elemzők szerint Kína hamarosan a világ harmadik legnagyobb atomhatalmává válik.

Az amerikai stratégiai parancsnokság főparancsnoka bejelentette: Kínának hatalmában áll, hogy akár elsőként mérjen atomcsapást egy nukleáris konfliktus során. A Pentagont aggasztják a fejlemények, ezért gyökeresen megváltoztatta álláspontját a kínai atomkérdéssel kapcsolatban.

Hungarian.cri.cn - orientalista.hu
 

Kapcsolódó:
   Venezuela tartalékba rakja a parlamentáris demokráciát
   Az első videó az Északi flottáról

“Sikertörténetünk lenyomatai”

Szeged – Ételt adok – Ételt kapok elnevezéssel egy hónapja működik Szegeden az utcai élelmiszergyűjtő doboz a rászorulók javára. Egy család rendszeresen kiüríti az összes benne lévő enni-valót.
Hamar híre ment a Facebookon, hogy a szegedi rókusi templom melletti ételgyűjtő dobozt egy család rendszeresen kiüríti, kifosztja. Megkérdeztük az Ételt adok – Ételt kapok nevű kezdeményezés egyik alapítóját, ő hogyan látja, valóban az igazi rászorulókhoz jut-e el az adomány.
– Sajnos tényleg így van, néha az atya el szokta őket hajkurászni – hallottuk a neve elhallgatását kérő jótevőtől. A családot sokan már név szerint ismerik a környéken.
– Csütörtökön a férjemmel jártam ott. Láttuk, hogy ülnek egy autóban, és várják, hogy kerül-e valami a dobozba. Olyan is volt, hogy a rokkantkocsis nagymama ölébe pakolták az ételt. Előfordul, hogy jól öltözött emberek hátizsákkal érkeznek, és mindent elvisznek – mesélt negatív tapasztalatairól a szegedi nő. Mindezek ellenére úgy véli, van értelme a karitatív kezdeményezésnek. Olyat is látott, hogy szakadó esőben állt az ételgyűjtőnél egy néni, akinek nagyon jól jött az ennivaló.
zödo
Tíz kiflivel, egy májkrémmel, egy tálca felvágottal és egy literes almalével felszerelkezve péntek délben mi is felkerestük a dobozt a Szent Gellért utcában. Csak némi szeletelt kenyeret találtunk a zöld fedél alatt. Miután bepakoltuk az ételeket, két idős asszony jelent meg, és megkérdezték, vihetnek-e belőle. Mondtuk: természetesen, hiszen erre találták ki. A szervezők hangsúlyozzák a már több mint 300 tagot számláló Facebook-csoportban: mindenki csak egy adagot vigyen el, hogy maradjon más rászorulóknak is.
Az egyik csoporttag így fogalmazott az internetes bejegyzésében az egy hónapja kint lévő ételgyűjtőről: „Barátságok szövődtek a láda körül, a közös cél egy irányba rendezte a tenni akarók energiáit. Nem tökéletes, amit csinálunk, valószínűleg nem is lesz az soha. Nem fogjuk ezzel megváltani a világot. A rászorulók mindig sokkal többen lesznek, mint a segítők, sajnos. Azonban ha néhány embernek, néhány gyermeknek kicsit több élelem, kicsit több gondoskodás jut – akkor már nem volt hiába a munkánk.”
Személyes megkeresések
A lapunknak nyilatkozó szervező elmondta, vannak, akik szégyellnek odamenni a dobozhoz, ezért személyes üzenetet írnak a közösségi oldalon a csoport tagjainak, így kérnek segítséget. Lakhatási problémákkal is felkeresik őket. A szervezők igyekeznek idegen nyelvű szórólapokkal is népszerűsíteni az utcai ételgyűjtő akciót.
(delmagyar.hu)

Venezuela tartalékba rakja a parlamentáris demokráciát

Hídfő.net.ru | Nicolas Maduro
A venezuelai parlament vasárnap elfogadta a "harc az imperialista hatalmak ellen" című törvényt, ami kibővített jogkörökkel ruházza fel Nicolas Maduro elnököt az ország területi egységének védelme és a politikai stabilitás megőrzése érdekében. Az El Mundo jelentése szerint az elnök felhatalmazást kapott arra, hogy rendeleti kormányzás útján őrizze meg az ország szuverenitását, területi egységét, és hárítsa el a külföldről szervezett felforgatást.
Venezuela vezetése korábban egyeztette ezt a lépést a térségi partnerországokkal, mivel a rendeleti kormányzással Maduro nem csak saját országa, de az Egyesült Államok által potenciális gyarmatnak tekintett latin-amerikai országokat is védelmezi.
Maduro azzal indokolta a lépést, hogy az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el venezueali állampolgárokra. Vagyis a lépés nagyjából olyan feltételek mellett történt, ami Magyarország esetén is fennáll. Washington szerint Venezuelában nem elég magas szintű a demokrácia és az emberi jogok, emiatt az ország "veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra".
Az államfő december 31-ig kiszélesített jogkörrel rendelkezik, és felhatalmazása van rendeleti úton kormányozni, ami esetükben a parlament és bármiféle szavazás megkerülését jelenti. Ezzel előállt egy olyan helyzet, hogy Washington nem tudja a korrupció fokozásával akadályozni Venezuela kormányának döntéshozatalát - hiába fizetnek le ellenzéki politikusokat, az államfő rendeletet hozhat olyan kérdésekben, melyek kapcsán az idegen befolyás az állami döntéshozatal korlátozására törekszik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/16/venezuela-tartalekba-rakja-parlamentaris-demokraciat

Egyéves az "orosz tavasz"

Egy évvel ezelőtt, 2014 március 16-án történt a nyugati országoknak az a mindaddig példátlan arculcsapása, amit a mai napig nem hajlandók elismerni; alig egy hónappal azután, hogy Kijevben a legitim kormányt eltávolították a hatalomból, és fegyveres hatalomátvétellel kormányra juttattak egy atlantista csoportot, a volt Ukrajna többségi orosz lakosságú régióiban kormányellenes tüntetések kezdődtek, mert az orosz lakosság nem ismerte el a puccsal hatalomra jutott kijevi kormány legitimitását. Az Ukrajnától elszakadó régiók közül elsőként a Krím-félsziget függetlenedett; a március 16-án tartott referendumon az abszolút többségű orosz lakosság megszavazta, hogy függetlenedik Ukrajnától, és közigazgatásilag is az anyaországhoz akar tartozni. A krími népszavazáson több mint 75%-s részvételi arány mellett a megjelentek 96%-a megszavazta az Oroszországi Föderációhoz csatlakozást.
Tavaly februárban egy olyan kormány jutott hatalomra Kijevben, ami részben oroszellenes érzelmektől túlfűtött nacionalista csoportokból, részben a nyugati országok kollaboránsaiból tevődött össze. Szabadon engedtek számos politikust, akik korábban egy hasonló felforgatásban részvételért lettek bebörtönözve, és első intézkedésükként eltörölték az oroszt mint hivatalos nyelvet. A Krím-félszigeten mintegy 2,4 millió az orosz anyanyelvűek száma, így nem meglepő a népszavazáson a kiemelkedő eredmény. Washington számára hatalmas arculcsapást jelentettek a történtek, mert a NATO amerikai haditengerészeti kikötőt akart létesíteni a Krím-félszigeten (emiatt puccsolták meg az ukrán kormányt), ami azt jelentette volna, hogy az amerikai flotta délnyugati irányból is közvetlen az orosz határ mellett állomásozhat. A nyugati országok máig nem ismerik el a referendum eredményét, annak ellenére, hogy azt nemzetközi megfigyelők is hitelesítették, és a nemzetközi joggal összhangban zajlott.
Vlagyimir Putyin népszerűsége több mint 8%-ot emelkedett azt a beszédet követően, melyben arra kérte az orosz képviselőket, hogy ratifikálják a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozását.
Hídfő.net.ru | Krím referendum
http://www.hidfo.net.ru/2015/03/16/egyeves-az-orosz-tavasz

E-Levélben jött, most olvastam, küldöm nektek is...

Kedves Mindenki, akihez ez a levél eljut !
Remélem, hogy minél többen tudják majd olvasni, mert véletlenül és némi figyelmességgel alkalmam volt SZEMÉLYESEN LÁTNI, ABSZOLÚT HITELES SZEMTANÚJA LENNI az alábbinak.

A lényege: hatalmas fenntartással nézzék a híradásokat, és még a szemüknek se higgyék el, hogy amit látnak, az úgy történt. A „királyi” tévé, hírcsatornái a negatív jelenségeket természetesen kevésbé fogják „reklámozni”, ez a világon mindenütt így van. A kereskedelmiek, internetes híradásaik pedig elsősorban a balhét fogják keresni, és ha nincs, akkor - ahogyan tanúja lehetettem 2015. 03. 15 –én a Múzeum Körúton - igyekeznek gyártani! És erre előre készülnek! Ha nincs balhé, akkor azt provokáljanak, sőt antiszemita cselekményeket, netán zsidó verést sikerüljön felvenni – lássa mindenki, mi történik abban a „mocskos” Magyar honban. A már ott lévő tömeg miatt a Múzeum „szavalós”lépcsőoldalához viszonyítva kb. 50 m-rel – az Astoria fele –álltam meg, persze a krt-on, az út közepétől kicsit jobbra.A felsőbb lépcsőkre jó rálátás volt, de mint később kiderült a szónoki pódiumtól elég messze álltam, alig láttam néha-néha az ott beszélők körvonalát.
Előttem két. „sorral” kokárdás, ötvenes, őszes, egyértelműen láthatóan összetartozó pár állt.
A kb. 180 -as férfinél egy 2 m-nél hosszabb teleszkópos rúdon elég nagyméretű trikolór.
Időnként – talán a súlya-hossza miatt – hátra leengedte a zászlót. Olyankor hozzám is elért, illetve a széllel az emberek haját borzolta, zavarta a látást. Ezért az emberek kicsit jobbra-balra húzódtak tőlük, sőt kérték is, hogy tartsa magasabbra a zászlót. A pár bal oldalához közel, egy kb. 175 magas, harmincas, kopaszra nyírt férfi, profi „puska”fotógéppel. A táskája szíján ki lehetett olvasni, hogy valamilyen stúdió, de hogy melyik, azt már nem. A kezdésre várva nekem ő tűnt fel, hogy mire „vadászik” ott, hiszen pipiskedve sem tudott volna semmi érdemit képezni a lépcső tetején szereplőkön kívül. Profinak néztem, ezért gondoltam, hogy egyes embereket nem fog képezni, mert az úgy tilos. Nem beszélgetett, „idegenül” állt a pár mellett, de egyszer „elárulta” magát, mert egészen közelről fényképezte a nőt, pár szót váltottak, tiszta lett, hogy együtt vannak. Amikor elindult a program a pár elé jött egy vékony, őszes, zöld dzsekis férfi, egy barnás-szőke, kb. 25 éves nővel. A férfi ajka felett egy halványpiros, olyan halványabb málnaszínű sávocska húzódott, mint egy nagyobb herpesz gyógyuló nyoma. Tehát, amikor odajött már megvolt az a „vér”, ami különben, ha vérzés lett volna, akkor az ugye folyik, a kb. 1 ó. alatt legalább egyszer megpróbálja felitatni, törölni stb. egy zsepivel. De soha hozzá sem ért és attól zavartalanul intenzíven fújta sípot kisebb szünetekkel. Utólag, főleg, hogy hazaérve a rendezvényről az Interneten nagy meglepetésre az ő kinagyított képét láttam, hogy „vér folyt”, arra is gondoltam, hogy lehet csak smink volt az egész.
Egy biztos, amikor odajött már rajta volt szín, és vér nem folyt, nem is volt mitől. A fotós áthúzódott a pár jobb oldalára, ahonnan jobb „rálátása” volt a „vérzőre”, főleg, hogy a tömeg nagyobb része – ahonnan tiltakozásra lehetett számítani - most vele szembe került. A program kezdésével a „véres” elkezdte nagy erővel fújni éles hangú sípját. Az emberek meg persze tiltakozni. A reakciókból ekkor már látszott, hogy azok öten együtt vannak. Velük szemben (háttal a pódiumnak), kb. 2 méterre az #8222;ötöstől” állt egy – a láthatósági mellényén - valamilyen számú (sajnos azt nem jegyeztem meg) biztonsági őr, aki védte a sípolókat, úgymond szólásszabadság van. Többen kiabálták, hogy provokátorok, meg, hogy abbahagyhatja, már megszolgálta a díját. Sőt volt, aki adni akart a síposnak 200 Ft-t, hogy tőle is kap a „szolgálatért”, csak már hagyja abba. Közben egy kb. 30 éves, kisebb zászlós, középmagas, szőkésbarna fiatalember húzódott az 5 mögé (lehet, a lány rokona?) mintegy hátvédként. Ahogy fokozódott az indulat, - mert O. V. beszéde alatt szinte folyamatosan fújta a sípot és sokszor nem lehetett érteni semmit - hátulról a csoport mellé húzódott balról és jobbról egy-egy kb. 175 magas, kopasz, jól kigyúrt kreolos (nem cigány-színű !) férfi is, és lassan hátuk mögé is egy hasonlóan kopasz, de kicsit teltebb. Ezek meglehetősen arrogáns, provokáló hangnemben „vették védelmükbe” a sípolót, a tiltakozókat. Főleg a csoporttól balra, tehát hozzám közelebb álló volt ebben aktívabb. Ezen nem volt kokárda. Amikor egy kb. 65 éves, szőkés hölgy nyugodtan, de határozottan kérte sípolót, hogy fejezze be, hagyja az embereket békésen ünnepelni, akkor az aktívabb fenyegetni kezdte a hölgyet, hogy jó lesz, ha vigyáz stb. Akik hallották, persze felháborodtak, hogy egy - ilyen korú - hölgyet fenyeget. Erre az még „rakott a tűzre”.
Úgy látszott, hogy most valóban lesz némi konkrét „balhé” – gondolom, hogy itt látták az alkalmat „fokozni”, főleg, hogy a program a vége fele járt (O.V. pont befejezte a beszédet).
Ugye történjen végre „valami”. És ebben a fokozottabban feszült hangulatban ért a legnagyobb meglepi - el nem tudnák képzelni!, én sem tudtam volna – a kopasz fejre zsidó kipa került. Ugye a szenzációhoz jól jött volna egy kis „ünnepi - ünneplő” zsidóverés, a kőkemény antiszemita ünneplők. De nem lett balhé, a tömeg elindult hazafele! Így meg kellett, elégedjenek a csak „vér folyt”-tal, amit olvashattak, hogyan is volt. Végül is egy 10 főre tehető sejt provokált ott, jól meghatározott-kitervelt koreográfiával, szerepekkel, helyleosztással.(lehet, volt, aki még rejtve maradt).
Valószínűleg több ilyen sejt volt, mert sípszót hallottam még messzebbről, az Astoria felől. Minden esetre az ünneplők is „vették a lapot,” amikor az intenzívebb kezdett lenni a síp, hatalmas tapsot indítottak, akár megszakítva azzal a beszédeket is.


Ha nem a szemem előtt zajlik az egész, akkor az Internet-kép alapján, lehet és is „bevettem” volna, hogy valóban ütött valaki (én szájba vágásra asszociáltam volna).

Az igazság ismertetése érdekében nagy tisztelettel kérek mindenkit, hogy küldje meg minél több levelező partnerének.
Tudhassák az emberek, micsoda alapossággal, szervezettséggel manipulálják őket, és egyes körök minden alkalmat kihasználva igyekeznek lejáratni a nemzeti ünnepünket, az országot !!


Üdv. D. L.

Novorosszija

hac
1958 ig (Хацапетовка)Hacapetovka volt a mai (Углегорск)Uglegorszk neve. A háború előtt nyolcezren éltek a mára teljesen elnéptelenedett, rommá vált városban.
Donbasszból tegnap estétől mintegy 50 esetben jelezték a kijevi junta bérgyilkoshordájának tűzszünetsértését.
Tegnap késő este kezdetét vette a Luhanszki Népköztársaság hadseregének hadgyakorlata (Красный Луч)Krasznyij Lucs térségében. A “tornán” négy zászlóalj vesz részt.
Popasznajából helyi lakosok a valcmanista horda komoly gyülekezéséről számoltak be.
Krimszkojéból Nyalókakirály elitegységeinek gyülekezéséről számoltak be.
Sztanyica Luhanszkából pontos listát kaptak a népköztársasági erők a fasiszta horda erőiről.
10 ezer latoregyed, 150 tank, 200 mindenféle páncélozott jármű, 100 darab önjáró löveg, és 100 darab vontatott tüzérségi eszköz lett összevonva. Több megfigyelő is a háború napokon belüli kiújulását prognosztizálja.
Odesszában fokozza tevékenységét a földalatti ellenállás. Szórólapokon tudatják a város lakóival-amit azok egyébként is éreznek a bőrükön-a Majdan “áldásait”!
o1 o2

https://balrad.wordpress.com/2015/03/16/novorosszija/

Ott jajveszékelt, és segítségért könyörgött, alig pár méterre a Honvédkórház bejáratától!

Mire kimentünk, már meghalt! – szinte sokkos állapotban mesélt a Blikknek olvasónk, Éva arról a középkorú férfiról, aki vasárnap délben halt meg a Honvédkórház bejáratától mindössze hat méterre.
– Tizenegy óra körül érkeztem látogatóba a kórházba – kezdte Éva. – A bejárattól pár méterre láttam a férfit, akinek vérzett a feje, és segítségért könyörgött.
Éva azonnal berohant a kórház aulájába.
– A rendészeten, a recepciónál azt mondták, már tudnak róla. Azt mondták nekem, hogy a sürgősségiről rakták ki, nem tudtak vele mit csinálni, mert alkoholos volt – elevenítette fel a beszélgetést Éva.
A hajléktalan letakart holtteste vasárnap délután 2-kor még ott volt a bejáratnál
Az asszonynak még a lélegzete is elakadt, amikor a látogatás végeztével a kórházból kilépve újra meglátta a férfit: akkor már fekete zsákkal letakarva feküdt a földön, körülötte mentők.
– Hogyan lehetséges ez? Segítséget kér, és ott kell meghalnia a kórház bejáratánál? Úgy hallottam, egy idegen hívott hozzá végül mentőt, ám akkor azok már nem tudtak rajta segíteni. Ezek szerint legalább egy órán át haldoklott, és nem segítettek rajta! – mondta magából kikelve a nő.
A Honvédkórház ügyeletén azt mondták tudósítóinknak, nem nyilatkozhatnak, ám felhívták kollégáink figyelmét, hogy katonai objektum területén tartózkodnak, így távozniuk kellett.

A Honvédkórház Papp Károly utcai főbejáratától 6 méterre feküdt a hajléktalan férfi / Fotók: Isza Ferenc
A Honvédelmi Miniszté­rium sajtóosztályától megkérdeztük, valóban járt-e korábban a sürgősségi osztályon a férfi, illetve kapott-e ellátást, vagy valóban elküldték, és azt is, miért nem segített szakember a kórház ajtajában fekvő bajbajutottnak. „2015. március 14-én szombat este a hajléktalan, ittas férfit Csepelről szállították az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház sürgősségi osztályára ittas, elhanyagolt állapotban. A férfi a megfigyelés ideje alatt, vasárnap hajnalban önkényesen távozott intézményünkből. További állapotáról pontos információnk nincsen” – közölte kérdésünkre az MH Egészségügyi Központ kommunikációs alosztálya.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint ők nem ismerik az előzmé­nyeket.
– A mentőket egy földön fekvő emberhez riasztották, öt percen belül a helyszínen voltak, de a 60 év körüli férfi életét nem lehetett megmenteni. A halál okát szakértői vizsgálat tisztázhatja – tudtuk meg a szóvivőtől.
– Közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják kollégáink a haláleset körülményeit – közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán.
Blikk információ