Hídfő.net.ru | Nicolas Maduro
A venezuelai parlament vasárnap elfogadta a "harc az imperialista hatalmak ellen" című törvényt, ami kibővített jogkörökkel ruházza fel Nicolas Maduro elnököt az ország területi egységének védelme és a politikai stabilitás megőrzése érdekében. Az El Mundo jelentése szerint az elnök felhatalmazást kapott arra, hogy rendeleti kormányzás útján őrizze meg az ország szuverenitását, területi egységét, és hárítsa el a külföldről szervezett felforgatást.
Venezuela vezetése korábban egyeztette ezt a lépést a térségi partnerországokkal, mivel a rendeleti kormányzással Maduro nem csak saját országa, de az Egyesült Államok által potenciális gyarmatnak tekintett latin-amerikai országokat is védelmezi.
Maduro azzal indokolta a lépést, hogy az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el venezueali állampolgárokra. Vagyis a lépés nagyjából olyan feltételek mellett történt, ami Magyarország esetén is fennáll. Washington szerint Venezuelában nem elég magas szintű a demokrácia és az emberi jogok, emiatt az ország "veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra".
Az államfő december 31-ig kiszélesített jogkörrel rendelkezik, és felhatalmazása van rendeleti úton kormányozni, ami esetükben a parlament és bármiféle szavazás megkerülését jelenti. Ezzel előállt egy olyan helyzet, hogy Washington nem tudja a korrupció fokozásával akadályozni Venezuela kormányának döntéshozatalát - hiába fizetnek le ellenzéki politikusokat, az államfő rendeletet hozhat olyan kérdésekben, melyek kapcsán az idegen befolyás az állami döntéshozatal korlátozására törekszik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/16/venezuela-tartalekba-rakja-parlamentaris-demokraciat