Egy évvel ezelőtt, 2014 március 16-án történt a nyugati országoknak az a mindaddig példátlan arculcsapása, amit a mai napig nem hajlandók elismerni; alig egy hónappal azután, hogy Kijevben a legitim kormányt eltávolították a hatalomból, és fegyveres hatalomátvétellel kormányra juttattak egy atlantista csoportot, a volt Ukrajna többségi orosz lakosságú régióiban kormányellenes tüntetések kezdődtek, mert az orosz lakosság nem ismerte el a puccsal hatalomra jutott kijevi kormány legitimitását. Az Ukrajnától elszakadó régiók közül elsőként a Krím-félsziget függetlenedett; a március 16-án tartott referendumon az abszolút többségű orosz lakosság megszavazta, hogy függetlenedik Ukrajnától, és közigazgatásilag is az anyaországhoz akar tartozni. A krími népszavazáson több mint 75%-s részvételi arány mellett a megjelentek 96%-a megszavazta az Oroszországi Föderációhoz csatlakozást.
Tavaly februárban egy olyan kormány jutott hatalomra Kijevben, ami részben oroszellenes érzelmektől túlfűtött nacionalista csoportokból, részben a nyugati országok kollaboránsaiból tevődött össze. Szabadon engedtek számos politikust, akik korábban egy hasonló felforgatásban részvételért lettek bebörtönözve, és első intézkedésükként eltörölték az oroszt mint hivatalos nyelvet. A Krím-félszigeten mintegy 2,4 millió az orosz anyanyelvűek száma, így nem meglepő a népszavazáson a kiemelkedő eredmény. Washington számára hatalmas arculcsapást jelentettek a történtek, mert a NATO amerikai haditengerészeti kikötőt akart létesíteni a Krím-félszigeten (emiatt puccsolták meg az ukrán kormányt), ami azt jelentette volna, hogy az amerikai flotta délnyugati irányból is közvetlen az orosz határ mellett állomásozhat. A nyugati országok máig nem ismerik el a referendum eredményét, annak ellenére, hogy azt nemzetközi megfigyelők is hitelesítették, és a nemzetközi joggal összhangban zajlott.
Vlagyimir Putyin népszerűsége több mint 8%-ot emelkedett azt a beszédet követően, melyben arra kérte az orosz képviselőket, hogy ratifikálják a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozását.
Hídfő.net.ru | Krím referendum
http://www.hidfo.net.ru/2015/03/16/egyeves-az-orosz-tavasz