2017. június 7., szerda

Brüsszel által kitüntetett újságíró támadt kalapáccsal a rendőrökre

Az Európai Bizottság korábban kitüntetett egy újságírót az illegális bevándorlókat védelmező cikke miatt. Később maga is dzsihádista lett, tegnap kalapáccsal támadt a rendőrökre, lelőtték.
Kedden egy algériai származású személy kalapáccsal a rendőrökre támadt Párizsban, a Notre Dame mellett – a támadót a helyszínen meglőtték a rendőrök. Az elkövetőről azonban kiderült: egy olyan újságíróról van szó, akit korábban az Európai Bizottság kitüntetett egy az illegális bevándorlókat védelmező cikke miatt.
Az elkövető, Farid Ikken Svédországban ismert újságíró és tudósító, aki ráadásul uniós kitüntetést is kapott.
Az algériai származású Ikken 2014-ben érkezett Franciaországba, miután több évet élt Svédországban. A svéd sajtó most azt írja, az elkövető korábban mesterfokozatot szerzett és 2009-2010-ben szabadúszó újságíróként működött. Svédországban Massip Farid Ikkennek nevezte magát, és azt állította magáról, hogy algériai berber.
2009-ben az Európai Bizottság kitüntette őt a diszkrimináció ellen tett erőfeszítéseiért, miután a Folket i Bild című lapnak írt egy cikket az illegális bevándorlók emberi jogairól. A cikk olyan menedékkérőkről szólt, akik nem tudnak orvosi segítséghez jutni, amiért nem legálisan tartózkodnak az EU területén.
Farid Ikken ráadásul feleségül vett egy svéd nőt, ameddig az országban tartózkodott, így a migránspárti lapokban a vegyes házasság mintaképe is volt.
Az Európai Bizottság által kitüntetett emberi jogi harcosról végül kiderült, hogy másfajta harcos is, miután kedden kalapáccsal rátámadt a rendőrökre Párizsban, a Notre Dame mellett. A támadás előtt – egy videofelvétel tanúsága szerint – Ikken hűséget esküdött az Iszlám Államnak.
Ikkent korábban nem figyelték meg a titkosszolgálatok – a hatóságok nem számítottak arra, hogy a liberális jogvédő egyszer megmutatja valós arcát, és rendőrökre támad.

http://www.hidfo.ru/2017/06/brusszel-altal-kituntetett-ujsagiro-tamadt-kalapaccsal-a-rendorokre/

Bűnmegelőzés: „nincsenek biztonságban a gyermekek”

Az Országos Rendőrfőkapitányság figyelmeztetése szerint a gyermekek fokozott fenyegetésnek vannak kitéve a nyári szünetben, amiért egyre elterjedtebb az internetes zaklatás.
Veszélyt jelenthet a gyerekekre az internet a nyári szünetben, ezért érdemes a vakáció előtt elbeszélgetni velük a potenciális kockázatokról” – erre hívta fel a figyelmet az Országos Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.
Németh Ágnes szerint „ha otthon hagyjuk a gyereket, akkor érdemes előtte vele elbeszélgetni arról, hogy mit kell tennie, kit kell hívnia, ha baleset történik”. Emellett érdemes megbeszélni vele, hogy a lakókörnyezetben van-e olyan felnőtt, akihez biztonsággal fordulhat – mondta.
Az osztályvezető szerint, ha a gyermek otthon tölti az idejét a szünidőben, talán azt hisszük, hogy biztonságban van, “holott elképzelhető, hogy a világhálón éppen valaki olyannal beszél, akivel nem kellene”, vagy akár a rossz társaság miatt tudatmódosító szerekkel is kapcsolatba kerülhet.
A figyelmeztetés szerint a bűncselekmények elkövetése egyre inkább áthelyeződik a világhálóra. „Az elkövetők is felveszik ezt a ritmust. Azt hiszik, hogy az interneten kevésbé tudjuk kinyomozni, hogy mi történik, pedig ez nem így van.”
Németh emellett azt mondta, fokozott a veszélye annak, hogy az idősebb gyermek a társaság nyomása miatt kábítószerrel is kapcsolatba kerülhet, emiatt el kell vele beszélgetni a kábítószer-használat veszélyeiről.
“El kell beszélgetni vele a tudatmódosító szerek használatáról. Meg kell beszélni vele, hogy fogyaszthat-e alkoholt, és hogyan tud nemet mondani, ha kábítószerrel kínálják.” – mondta.

http://www.hidfo.ru/2017/06/bunmegelozes-nincsenek-biztonsagban-a-gyermekek/