2016. augusztus 5., péntek

Fallal védik a terrortól a Vatikánt

A kiemelt biztonsági intézkedéseket Nicolo D’Angelo a római idegenrendészet parancsnoka rendelte el. Magyarázata szerint az augusztusi idegenforgalmi főszezonban miközben Róma lakosainak többsége elutazott, a város megtelt turistákkal. Ez indokolja, hogy a Colosseumnál és a Vatikánnál is a legmagasabb fokú készültséget léptették életbe.
A Colosseumnál, ahol a turisták kígyózó sorokban várakoznak a belépésre, az olasz fegyveres erők katonái vették át a belépők ellenőrzését a megszokott biztonsági emberek helyett. A Colosseum egész környékét gyalogosövezetté tették. Az ókori amfiteátrumnál, amely tavaly a kínai nagy fal mögött a világ második leglátogatottabb szabadtéri régészeti műemléke volt 6,5 millió látogatóval, spanyol rendőrök is szolgálatban vannak. Az olasz és spanyol rendőrség közötti együttműködés a tavaly december óta tartó szentévben lépett életbe a Rómába érkező jelentős számú spanyol zarándok miatt.
A Vatikán védelmét a Vatikánvárost övező falakra is kiterjesztették az ezek mentén a Vatikáni Múzeumba tartó tömegek miatt. A Szent Péter térre vezető sugárútat ismét lezárták a forgalom előtt, és az út közepén ismét az olasz csendőrség két páncélautója áll keresztben esetleges terrortámadás feltartóztatására. A keresztben álló hatósági autók először a júliusban Nizzában, kamionnal elkövetett terrorista támadás után jelentek meg az Angyalvár és a Szent Péter tér közötti sugárúton.
Róma belvárosában – a Velence és a Popolo tér közötti – via del Corso vásárlóutcáját három úgynevezett biztonsági szektorra osztották, szükség esetén a minél gyorsabb beavatkozás érdekében. Gépfegyveres katonák állnak a Róma külvárosában levő kereskedelmi központok bejáratainál is, amelyekben éjszakai biztonsági gyakorlatozást tartanak. Hasonlóan kiemelt a biztonsági ellenőrzés a Róma közeli kikötőkben, ahova a turistákkal teli tengerjáró hajók érkeznek. Nyolcszáz rendőr felügyeli a Rómában zajló éjszakai, szabadtéri programokat is.
Az Iszlám Államhoz közeli az Iszlám Állam Sinai Tartománya nevű szervezet a héten harmincöt perces videót közölt, amelyben Jeruzsálem és Róma városának meghódításával fenyegetett.
(MTI)

Belgium munkanélküli segélyen nevelte ki a terroristákat

A Wall Street Journal beszámolója szerint a párizsi és brüsszeli terrortámadások elkövetői Belgium szociális hálójának számos előnyét élvezték. A nyugat-európai ország segélyen nevelte ki azokat a terroristákat, akik később tömeggyilkosságot követtek el.
A jelentés szerint az öt személy összesen 50000 eurót (mintegy 15 millió forintot) kapott, ebből látták el magukat a terrortámadások elkövetését megelőzően. Salah Abdeslam, aki a párizsi merényletekért volt felelős később, több mint 19 ezer euró munkanélküli segélyt kapott, amit még három héttel a terrortámadás elkövetése előtt is folyósítottak neki.
A november 13-én, Párizsban elkövetett terrortámadás során 130 ember veszítette életét. A vizsgálatok szerint Abdeslam logisztikai támogatást biztosított az öngyilkos merénylőknek. Később, március 18-án tartóztatták le a Brüsszel Molenbeek negyedében tartott rendőrségi rajtaütés során, majd áprilisban emeltek vádat ellene.
A brüsszeli terrortámadás napokkal azt követően történt, hogy Abdeslamot letartóztatták. A célszemély elfogását követően szövetségesei is akcióba lendültek: robbanások történtek a brüsszeli repülőtéren és egy az uniós hivatalok közelében található metróállomáson, ami 35 civil életét követelte. Mindkét terrorcselekményért a Daes vállalta a felelősséget. A terrorszervezet tagjait a nyugat-európai ország segélyen tartotta el, mielőtt civileket kezdtek gyilkolni.


http://www.hidfo.ru/2016/08/belgium-segelyen-nevelte-ki-a-terroristakat/