2015. július 3., péntek

Indonézia betiltotta a dollár használatát

Indonézia július 1-jétől kezdődően betiltotta saját területén a dollár és bármely más külföldi valuta használatát.
A tiltás azonban nem egy hirtelen válság következménye, hanem egy jóval korábban, előre tervezhetően bejelentett intézkedés. Indonézia nemzeti bankja tavasszal hivatalos közleményben előre jelezte, hogy a nemzeti valutáén kívül minden pénznem használatát be fogják tiltani. A tiltásról az országba érkező turisták figyelmeztetéseként adtak ki előzetes értesítést, őket ugyanis fokozottan érinti az új intézkedés: nem csak a bérek kifizetésére, de jegyvásárlásra, hotelszoba foglalásra, lakásbérlésre szintén vonatkozik, hogy a dollárral fizetés bűncselekménynek minősül.
Erről először a Reuters számolt be áprilisban, a hírügynökség akkor az indonéziai központi bank igazgatójának közleményét idézte:
“Mindeddig számos külföldi valutát használtunk a tranzakciók során, ami fokozott nyomás alá helyezte saját nemzeti valutánk átváltási árfolyamát. Nem akarjuk megengedni országunk gazdaságának eldollárosítását, így kénytelenek vagyunk lépéseket tenni a rúpia szuverenitásának megőrzésére.”
Később a központi bank kisebb engedményeket tett, bejelentettek ugyanis egy átmeneti enyhítést, miszerint a nemzetközi cégek annyiban kivételt képeznek, hogy a külföldi alkalmazottakat kifizethetik dollárban. A tiltás emellett átmenetileg nem érvényes azokra a cégekre, melyek befektetéseket eszközölnek Indonézia energiaszektorában, valamint az infrastruktúra fejlesztésében.
A központi bank azonban minden más esetben súlyos büntetéseket szab meg: a rendelkezést sértő vállalatokat akár 1 milliárd dollár bírság befizetésére is kötelezhetik, vagy kizárhatják az ország fizetési rendszereinek használatából.
2015 áprilisában Indonézia és Oroszország megállapodott, hogy a két ország közt a kifizetéseket kizárólag saját nemzeti valutáikban intézik. Szofian Dzsalil gazdasági koordinációért felelős miniszter akkor bejelentette, hogy Indonézia a dollárral szemben fennálló függőségének felszámolására törekszik.



http://hidfo.ru/2015/07/indonezia-betiltotta-a-dollar-hasznalatat/

Közösen gyárt fegyvert Lengyelország és Szlovákia

Ewa Kopacz lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök hadiipari együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá pénteken a sziléziai Siemianowice Slaskieben.

A dokumentum értelmében a lengyel és a szlovák hadiipari cégek közösen fejlesztik tovább a lengyel Rosomak páncélozott szállító járművet, és az új változatból Lengyelország 3 év alatt 30 darabot szállít Szlovákiának. A két kormányfő a Rosomak harcjárműveket gyártó PGZ hadiipari cég siemianowicei üzemében, a két védelmi miniszter jelenlétében írta alá a dokumentumot.


A harcjármű új, Rosomak-Scipio-nak elnevezett változatát a szlovák EVPU hadiipari cég távirányítású lövegtoronnyal bővíti ki. A szándéknyilatkozat végrehajtási szerződését a következő hetekben dolgozzák ki.

Ewa Kopacz a szándéknyilatkozat aláírását követő, Robert Ficóval közösen tartott sajtóértekezleten elmondta: a Rosomak-Scipiót a tervek szerint nemcsak a szlovák és a lengyel hadsereg használja majd, hanem a többi NATO-országnak is felajánlják. Kopacz a tíz éve gyártott, az afgánisztáni lengyel békemisszió során is használt Rosomak harcjárművet a lengyel hadiipar rendszerváltás utáni legnagyobb sikerének nevezte, és reményének adott hangot, hogy az új változat erősíti a közép-európai térség biztonságát.

Fico elmondta: a Rosomak-Scipio jelentősen elősegíti a szlovák hadsereg szükséges korszerűsítését. A szlovák-lengyel hadiipari együttműködés méltatása mellett Fico kitért a térség légvédelmi rendszerének szerinte szükséges fejlesztésére is. Kijelentette, hogy e tekintetben Szlovákia jól együttműködik Csehországgal, és ezt az együttműködést Lengyelországra és az egész visegrádi csoportra szeretné kiterjeszteni.


MTI

Katonai puccs Görögországban?

Nyugati sajtóorgánumok annak lehetőségéről beszélnek, hogy Görögországban katonai puccs történhet, ha a kormány nem tudja biztosítani az ország gazdasági stabilitását. Egy esetleges katonai közigazgatás irányvonala azonban egyáltalán nem biztos, hogy a nyugati országok várakozásai szerint alakulna.
Sztavrosz Vitalisz dandártábornok, a görög Patrióta Front vezetője július 2-án a nyilvánosság előtt is kifejezésre juttatta mindezt, amikor azt nyilatkozta, hogy:
“Donbassz népe az emberiség ellenállásának utolsó védvonala, ami az Új Világrend fasisztáival, a Nyugat barbarizmusával, pszichopatáival, bankáraival és haduraival szemben még tartja magát.”
Ezek egy a politikai életben is részt vevő görög katonai vezető szavai. A honvédelmi minisztérium részéről a nyilatkozat elítélésének hiánya pedig azt mutatja, hogy az állásfoglalás támogatásra lel a vezérkar legalább egy részénél, így Görögország számára egy esetleges katonai puccsot követően sem az lesz a prioritás, hogy törlessze adósságait a nyugati hitelezőknek.
A Donyecki Népi Köztársaság külügyminisztere tegnap hivatalosan is köszönetét nyilvánította a görög vezető szavai miatt, mert nyilatkozatával hozzájárult ahhoz, hogy a görög nép valós képet alkothasson a kijevi junta tevékenységéről.


http://hidfo.ru/2015/07/katonai-puccs-gorogorszagban/

Ausztria népszavazással léphet ki az Európai Unióból?

Ausztria parlamentje meg kell vitassa az EU-tagság megszüntetéséről kiírandó referendum kérdését, miután civil szervezetek elég aláírást gyűjtöttek össze ahhoz a petícióhoz, ami népszavazás kiírását kezdeményezi az Európai Unióból kilépésről.
A civil szervezetek által folytatott aláírásgyűjtés olyannyira sikeres volt, hogy magasan felülmúlták az elvárt eredményt, és a szükségesnél jóval több aláírást sikerült határidő előtt összegyűjteni. A petícióhoz több mint 260 ezer osztrák állampolgár adta nevét, ami a választásra jogosultak 4 százaléka.
Az aláírásgyűjtés eredménye igen beszédes: több mint negyedmillió választó saját nevével, személyazonosságával vállalta, hogy szerintük ki kell lépni az Európai Unióból. Ez egy fokozott nyomás a kormányra, ennyi ember egy új politikai erőt is fel tud emelni, ha a jelenlegi politikai garnitúra nem vállalja a nép akaratának képviseletét. Friss kutatások szerint mostanra az osztrák lakosság több mint harmada támogatja a kilépést.
Az aláírásgyűjtés kezdeményezője, Inge Rauscher számos civil szervezet vezetőivel karöltve úgy gondolja, hogy Ausztria gazdasági helyzete nagy mértékben javulna, ha kilépnek az Európai Unióból. A szervezők szerint ma a törvények több mint 80%-át Brüsszel hozza, a tagállam csak a függetlenség látszatával megszavazza azt, emiatt hibás gazdasági intézkedések sorozata vezethető vissza közvetlen a brüsszeli bürokráciára. Rauscher szerint a petíció felfuttatása amiatt is volt sikeres, mert az emberek egy érzelmileg felfokozott hangulatban figyelik a görög helyzetet, és amennyiben Athén sikeresen ellenáll az uniós hatóságoknak, nem valamelyik másik periféria-ország, hanem Ausztria lehet a következő.

http://hidfo.ru/2015/07/ausztria-nepszavazassal-lephet-ki-az-europai-uniobol/

Donbassz mára virradó éjszakája a frontvonal szinte teljes hosszában hangosra sikeredett.

A Bahmutka szakaszon még ma délelőtt is tartottak a tegnap kora este kezdődött aknevetőzésekkel és tanktüzérségekkel vvott összecsapások.
Sztanyica Luhanszkánál viszont valamivel éjfél után kialudt a harci tűz, és lecsillapodott a helyzet.
A Pervomajszk-Zolotoje-Popasznaja tengely mentén viszont a népköztársasági erők rohamcsapatai erős éjszakai műszakot tartottak.
Gorlovka változatlanul “élvezi a latortüzérség megkülönböztetett figyelmességét!”
szén
Donyeck “Oktyrjabszkij”-“Kijev”és “Kujbisev” lakótelepei nem különben “élvezik” a latrok figyelmességét.
Marjinyka és környéke “kegyelmi állapotba” volt az éjszaka.
Szpartakban a viszonylagosan nyugodt éjszakát követően hajnalban hét latoregyed harapott fűbe egy támadásfélében. Igaz, itt elesett egy milicista is, három másik pedig megsebesült.
Peszki és a donyecki repülőtér a szokáso műsorszámot adta/adja eéő-bár a lövöldözés intenzitása csökkent.
Belaja Kamenykát és környékét BM-21-es vetőgépekkel sorozta meg a valcmanista latortüzérség.
déli
Ma hajnali látkép a Szaur Mogilja tövéből
Novolaszpa, Sirokino, Szahanka, Lozove, Szanzsarovka hol latortüzérségi ágyútűztől, hol aknavetőktől, hol pedig könnyebb fegyverek tüzétől szenvedett mára virradóan.
csop

https://balrad.wordpress.com/2015/07/03/donbassz-32/


Donbassz északi részén ma meglehetősen “magas szintű latorerő-koncentrációt” jeleztek a luganszki miliciák.
Nem messze Sztanyica Luhanszkától a Szeverszkij Donyecen átvezető pontonhíd környékén vaskos martalóchad gyülekezik. Az LNR erői NAGYON NAGY FIGYELEMMEL KÍSÉRIK A CSÖRTETÉST.
Ezen az északi frontszakaszon egyébként ma szinte a teljes vonalon harcok voltak mindenfelé.
Jobbára a valcmanista latortüzérség működött annak érdekében, hogy Pervomajszk nehogy nagyon leszakadjon Gorlovkától a “Donbassz Sztálingrádja” versenyben.
De a Veszjelaja Goran lévő népköztársasági ütegeket is próbálták bombázni Scsasztyéból-ám ez taracktüzérséggel lehetetlen a hegy “árnyéka” miatt, aknavetőkkel meg nem merészkedhetnek a közelbe, hiszen az öngyilkosság a részükről. Ugyanakkor a hegy “uralja” egészen Luganszkig a terepet. Bár azottani népköztársasági ütegek egyelőre némák.
Csatározások voltak viszont Szlavjanoszerbszk, Oboznoje, Zsjelobok, Zsjoltoje, Donyeckij, Mologyezsnoje, Zolotoje, Rajevka és Szokolnyiki környékén.
A középső és déli frontszakasz viszont meglepően csendes volt ma.
Tegnap Mariupolnál egy újabb kapitális vadat kapott puskavégre a népköztársasági milicia egyik vadászcsapata.
lator
A grúz származású “azovista” bérgyilkost-Konsztantyin Lashia nevű bérgyilkos fenevadat-kapták el. Nők és gyereklányok megerőszakolása is volt szépen a rovásán. Mondják, hogy nem volt ideje megadni magát! Két hete keresték.

https://balrad.wordpress.com/2015/07/03/valami-keszul-eszak-donbasszban/