2019. augusztus 9., péntek

Igazi robotzsaruk Kínában – Járőröznek éjjel, nappal

Robot rendőrjárőr Pekingben, 2018 szeptemberében

Kína ebben is leelőzte a világ összes rendőrségét.

– Már nem csak film, hanem maga a valódi 21. század. – A robotjárőrök a hét minden napján, 24 órában működnek.

Újabb robotzsaruk álltak szolgálatba Kínában, az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban.

Rendőrrobot Handan city, Észak-Kína
A hantani közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust, amelyek megalkotásához a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára és a lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők – írta a Global Times című, angol nyelvű kínai hírportál.
Rendőrrobot Handan city, Észak-Kína
A helyi közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat.

A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel.

A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek.
A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek.
Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban.
Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket.
Robot rendőrjárőrök Pekingben, 2018 szeptemberében
Robot rendőrjárőrök Pekingben, 2018 szeptemberében
Arról persze lehet vitatkozni, hogy a robottechnológia elterjedt alkalmazása a rendfenntartásban lehet-e olyan jó az átlag állampolgároknak, mint, amennyire megkönnyíti a rendfenntartó hatalom munkáját. Ugyanis már hallani arról is, hogy a diktatúra fenntartása az állandó megfigyeléssel lehet igazán eredményes.
A frusztrált állampolgárok között pedig terjedőben van egy újfajta lelki stressz jelenség, melynek a neve, a legendás és rossz hírű ‘csengőfrász’ nyomán, – a ‘kamerafrász’. Melyet az örökös megfigyelés nyomán kialakult stresszhelyzet okozhat a legyengült személyiségben.
Global Times, InfoStart, SzRTI
Fotók: Global Times

Szeptembertől nem köthetnek ki a nagy tengerjárók Velence történelmi központjában

Szeptembertől kitiltják a nagy tengerjáróhajókat Velence történelmi központjából – közölte az olasz kormány.
A rendelkezés az ezer tonnánál nagyobb vízkiszorítású hajókra vonatkozik – adta hírül a BBC News.
A döntés az után született, hogy júniusban egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált 275 méteres tengerjáró hajó a Giudecca-csatornában, a balesetben legalább négyen könnyebben megsérültek. Az ütközés után több ezer velencei tüntetett a szűk csatornákra behajtó tengerjáró hajók ellen, a közlekedési tárca megoldást ígért a problémára.
A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben már kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította.
Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajtott be, 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a város számára.
Forrás: mti.hu