Németországban nemrég életbe lépett egy törvény, ami arra kötelezi a közösségi média szolgáltatókat, hogy eltávolítsák a sértő tartalmakat. Nemzetközi megfigyelők szerint azonban az új szabályozás a kiterjedt állami cenzúra kezdetét jelenti.
A Human Rights Watch által kiadott közlemény szerint a közösségi média működését szabályozó törvény, a Netzwerkdurchsetzungsgesetz kiterjedt állami cenzúrába torkollhat, emiatt még most visszájára kell fordítani ezt a folyamatot. A szervezet szerint a gyűlöletbeszéd elleni fellépés sem indokolhatja a közbeszéd felett azt a szintű állami kontrollt, amit a német kormány bevezetett ezzel az új törvénnyel.
“A közösségi médiát a gyűlöletbeszéd és más sértő tartalmak eltávolítására kötelező új német törvény egy számonkérhetetlen, széleskörű cenzúrához vezet, emiatt ezt a folyamatot visszájára kell fordítani” – áll a HRW közleményében.
Wenzel Michalski, a Human Rights Watch németországi igazgatója szerint a kormányok és a nyilvánosság aggodalmai is helyénvalónak bizonyulnak, az új szabályozás komoly visszaélésekre ad lehetőséget.

Megfogalmazásuk szerint a közösségi médiát szabályozó új német törvény cenzorokká formálja a közösségi média üzemeltetőit, de tevékenységüket senki nem ellenőrzi, a felhasználók pedig nem tudnak sehol jogsegélyhez folyamodni, vagy tiltakozni a cenzorok egy adott döntése ellen.
A HRW szerint a német törvény példát szolgáltathat más országoknak is, ami végsősoron a szólásszabadság korlátozásához vezethet egész Európában.

http://www.hidfo.ru/2018/02/nemzetkozi-megfigyelok-szerint-allami-cenzura-epul-nemetorszagban/