A nemzetállamok kormányát megválasztjuk, de az Európai Unió “kormányát”, az Európai Bizottságot nem szavazta meg az 500 millió európai állampolgár, és demokratikus választásokkal leváltani sem lehet őket.
A hét folyamán egy német sajtóorgánum kiszivárogtatta a német belügyminisztérium egy belső használatra szánt jelentését, melyből kiderült, hogy a Bundeswehr olyan forgatókönyvre készül, melynek során már 2040 előtt bekövetkezhet az Európai Unió felbomlása. Russell Foster, a King’s College London európai és nemzetközi tanulmányok tanszékének oktatója szerint alapvető reformokra lenne szükség ahhoz, hogy elkerülhetővé váljon az Európai Unió széthullása; elsősorban a demokráciát kellene bevezetni Európában, mert az embereknek ma nincs közvetlen ráhatása az Európai Bizottság működésére.
“Számos olyan tényező van, melynek eredményeként az emberek elveszítették az Európai Unióba vetett bizalmukat. Egyik a jelenleg is tapasztalható demokrácia-deficit. Az EU rendelkezik egy kormány hatalmával és jogköreivel, de ehhez nem rendelkezik demokratikus legitimitással, mert az Európai Bizottság tagjait nem választottuk meg. […] A német védelmi minisztérium jelentése ezeket az aggodalmakat tükrözi. Az EU vezetői nincsenek kapcsolatban az 500 millió európai polgárral”mondta Foster a Szputnyik rádiónak nyilatkozva.
A szakértő szerint, ha 2040-ig ez mégsem vezet az Európai Unió széthullásához, Európában a demokrácia-deficit és a gazdasági nehézségek miatt kezelhetetlenné válik az általános társadalmi elégedetlenség, emiatt elképzelhető, hogy az unió keleti tagállamai inkább Oroszország felé fordulnak.
“Ha 2040-ig az Európai Unió nem bomlik fel, Európa-szerte jelentős társadalmi és gazdasági instabilitással kell szembenéznünk, miközben az Oroszországi Föderáció egy jóval stabilabb és gazdaságilag kiszámíthatóbb államnak fog tűnni. Emiatt elképzelhető, hogy azok az országok, melyek egykor a Varsói Szerződés részei voltak, a gazdaságilag kiszámíthatatlanná váló nyugat-európai országok helyett elkezdenek inkább kelet felé tekinteni” – mondta.
A szakértő szerint már jelenleg is egyértelműen látható, hogy az Európai Unióval szemben bizalmatlanná váló emberek elérték a kritikus tömeget. Foster szerint még vissza lehet nyerni az emberek bizalmát, de ehhez demokratikussá kellene tenni az Európai Uniót, vagyis alapvető reformokra van szükség, hogy az emberek maguk választhassák meg az Európai Unió vezetőit.

http://www.hidfo.ru/2017/11/a-demokracia-deficit-miatt-bomlik-fel-az-europai-unio/