2014. november 6., csütörtök

AZ OROSZ KORMÁNY A HELYÉN VAN




Oliver Stone amerikai filmrendező dokumentumfilmet akar forgatni Vlagyimir Putyin orosz elnökről, hogy egy olyan nézőpontot mutasson be róla, melyet „az amerikaiak nem akarnak meghallani.” A Kremlben tudnak Stone terveiről, november 4-én már egy találkozó is történt Oliver Stone és Putyin között. (oroszvilag)
A híres és jó rendező korábbi filmjeit (Castróról, Evo Moralesről és a többiekről) nálunk nem vetítik. Ezt a hírt sem kürtölték ki nálunk, hogy Putyinról és feltehetőleg az oroszoknál lakó Snowdenről is készít filmet a híres rendező. Orosz kérdésben is lebuknak a zsidók, mint mindenben, amibe beleütik az orrukat. Amíg a zsidó vezetésű SZU volt több mint nyolcvan évig, addig nagyon jók voltak nekik az oroszok. Addig is jók voltak nekik az oroszok, amíg Jelcin a vodkás nyugatbérenc volt hatalmon. De amint Putyin rendet – még egyszer – RENDET tett az országban, akkor már nem jók nekik az oroszok. Ez nemcsak az amerikai zsidók gyomrát feküdte meg, hanem a hazaiakét is. Úgy véljük, hogy Oroszország gyengítésébe és Putyin kitúrásába bele fog törni Amerika bicskája. Ezt láttuk már Irán esetében is. De az Amerikához nagyon közel fekvő Venezuelát sem tudták megtörni, pedig minden nyomásgyakorló eszközt megpróbáltak. Elhallgatták a nagy hírügynökségek és nálunk is a szennyes és hazug „közmédiák”, hogy Moszkvában 81 ország vezetői tanácskoztak, ahol a boliv kormány oldala szerint Evo Morales elnököt  nagy vastapssal, felállva fogadták, amikor megjelent a küldöttségek előtt, mint akit harmadszor is elnökké választott az indián népe. Kivéve az ottani zsidókat és Amerika-bérenceket, de ezeket ott államilag blokkolják. Nagyon helyesen. Bezzeg nálunk, a fröcsögő zsidók minden csatornán rombolnak és uszítanak ellenünk és most nem tetszik nekik az Orbán-kormány ténykedése sem és minden áron meg akarják buktatni. Persze ez sem fog menni nekik, innen üzenjük. A RIA képen balra Stone, másik képen Putyin az argentin elnöknőnek elhúzta a nótáját
JELLEMZŐ A HAZAI GENNYSAJTÓRA
Az MTI rövid hírét, az Inforadió közölte le, de már a tévékben és a rádiókban elhallgatják és a többi netes híroldal is elhallgatja:
A jelenleg Moszkvában tartózkodó rendező a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjújában beszélt terveiről. Mint kiemelte, nem nagyjátékfilmben gondolkodik, hanem interjút készítene az orosz elnökkel."Nem áll szándékunkban mozit forgatni Putyinról. Én sokkal inkább interjút szeretnék készíteni vele, mert ő olyan nézőpontot képvisel, amelyet az amerikaiak nem hallanak" - mondta Stone. A rendező az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos lehallgatásait kiszivárogtató és oroszországi száműzetésbe kényszerült Edward Snowdennel találkozik Moszkvában, hogy megbeszéljék a híressé vált informatikusról készülő politikai thriller, a The Snowden Files részleteit. Stone és producere, Moritz Borman korábban lehetőséget kapott Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserena Time of the Octopus című könyvének megfilmesítésére, és megszerezték a jogait egy másik, a kiszivárogtatóról szóló könyvnek is, amelyet a The Guardian című brit lap újságírója, Luke Harding írt.
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/elhallgatott-h%C3%ADrek-az-oroszokr%C3%B3l

Mire számíthat Magyarország?

Bár a Fidesz szeptember közepén már tartott egy többnapos, kihelyezett szezonnyitó frakcióülést a Veszprém megyei Tapolcán, ám a kiszivárgott információk szerint Orbán ott szinte semmit nem mondott a kormánya előtt álló teendőkről, inkább az ukrán helyzetet elemezte, de erről sem árult el többet, mint amit már nyilvánosan is kifejtett korábban. Források szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hosszabban, de ő is az új hétéves uniós költségvetési ciklusról, az EU-s pénzek felhasználásáról értekezett. Egy magas rangú kormánypárti forrás elmondta, hogy az egyik fő napirendi pont az oktatás átalakítása, átszervezése lesz, ezt tekintik a 2014-2018-as ciklus egyik legnagyobb reformcsomagjának. Állítólag az Amerikai Egyesült Államokkal való viszonyról, a főkonzul szerepéről és a kitiltási botrányról is szót ejt majd Orbán. Eddig az fogta vissza a Fidesz vezetését, hogy le akarták zárni a választási évet, azaz az októberi önkormányzati szavazás előtt nem fedte fel a kabinet a terveit. Pedig azt megelőzően magas rangú kormányzati források arról beszéltek, hogy a miniszterelnök „tele van tervekkel”. Szerintük Orbán most három olyat évet lát maga előtt, amikor nem lesznek választások, nem a jogrendszerrel átalakításával kell foglalkoznia, három győztes választás után ereje megkérdőjelezhetetlen, így nekiláthat a nagy ellátórendszerek átalakításához. A "kivárás" jegyében módosították úgy a törvényeket, hogy a költségvetési terveket csak október végén – tehát a választás után – kellett nyílvánosságra hozni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter végül október 30-án ismertette a büdzsé fő számait. (Arról, hogy jövőre mire költ az állam és mit nyírbál meg, az adóztatásról nem is beszélve.


Képtalálat a következőre: „egészségügy kép” Képtalálat a következőre: „oktatás kép”


A választások előtt kormányzati források három területet jelöltek meg, ahol várhatóan nagy változások lesznek:
  1. közigazgatás átszervezése, államreform
  2. oktatási reform: szakképzés átszervezése, gimnáziumi oktatás átalakítása (Orbán többször beszélt arról korábban, hogy az érettségi önmagában kevés, automatikusan az egyetemek felé tereli a diákok többségét, pedig az új, „munkalapú társadalomban” az a fontos, hogy szakmával rendelkezzenek az emberek)
  3. egészségügy átszervezése, annak a kérdésnek az eldöntése, hogy beengedjék-e és mely területekre a magánvállalkozásokat. Orbán többször beszélt arról, hogy az „egészségügy nem üzlet”, mint kiderült, a VIP-szobákat kitiltják a kórházakból, ugyanakkor kormányzati szereplők is megjelentek egy új magánkórház alapításának ceremóniáján.


Bíró Dalma

Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon – 2006-2014. (Grafikonok)

20141021_MTI_G0440

Ezeket a hatalmas számokat elnézve, (bár a KSH adatai szerintünk még eléggé szemérmesek – és ez a táblázat nem is teljes), – de az embernek azért még így is lehet némi fogalma arról, hogy milyen hihetetlen mértékű csalássorozatot követtek el a magyar nép, – vagyis Magyarország ellen, – a nem létező “devizát” hitelező bankok.

Melyek induló kamata is sok esetben már 120-szoros volt, – miközben Svájcban és a világ nagy pénzpiacain szándékosan manipulálták a svájci frank árfolyamát, – hogy meg tudják emelni a kamatokat.
Sokat, nagyon sokat kell visszafizetniük még a bankoknak a magyar nép felé.
És bármennyire is jogkövetőknek tűnnek, – nem csodálkoznánk azon, ha kiderülne, – hogy a kormányellenes megmozdulások mögött, – elsősorban a bankok állnak.

Kétnapos nemzeti gyász a Donyecki Népköztársaságban

Valcman Nyalókakirály úgy látszik nem viccelt a Védelmi Tanácsának mai ülésén, amikor bejelentette a leszámolási szándékát Donbassz “terroristáival”!
A “60 – órás belül Terv” keretében hordái megmozdultak. Elsősorban is Észak – Donbassz térségében. Azon belül pedig Donyeck a fő csapásirány.
De nekirugaszkodtak a latrok Liuhanszk környékének is.
Liszicsanszkot délután kettő órától lőtték, amíg a népköztársaságiak bele nem untak. Négy óra körül aztán néhány “Sztálin-orgonával” elhúzták a nótájukat. Most pityeregnek!
A Szcsasztyje környéki hordák is részesültek egy kis áldásban. Az ő kiváló hangulatuk is alaposan leromlott, látva a latortetemeket!
Bahmutánál tovább gyérült a pribékhorda. Alekszandrovszkai társulatukból alig maradt hírmondó. A néhány életben maradt lator nem szívesen fog a mai délutánra emlékezni. Pk CSAK “sima” taracktüzet kaptak a nyakukba. De mivelhogy sűrűn voltak – komoly kaszálás érte hordájukat.
Szerencsétlen Kirovszk délután ismét sorozatvető tüzet kapott.
Malaorlovka öt óra tájban csak ágyútűzzel volt zaklatva. Szerencsére csak néhány percig tartott.
Jaszinovatajánál pedig…
Hát ott eléggé átkozhatják a zsoldosok Nyalókakirály elszántságát! De főként a “60 órás tervet”! Ugyanis ők úgy nagyjából a nagyívű elgondolás első óráiban futottak lyukra Jaszinovatajánál. Nekirugaszkodott a sok lator, de komoly nyögés lett a rugaszkodás vége. Támadásuk igen csúfos kudarcot vallott. Bizonyos vélemények szerint még egy ilyen kudarc, és le is húzhatják a redőnyt Donyecknél. (Kohászati alapanyag bőven terem a donyecki acélgáraknak. Most bánhatja csak Ahmetov mester, hogy államosították donyecki acélüzemeit!)
Szóval a jaszinovatajai valcmanista kaland mára igen csúfos véget ért. A havárialista kurva hosszúra sikeredett a nap végére, a zsoldlista meg alaposan megkurtult. Jaszinovataja környéke most csendes. A milicia a sötétet sasolja. Nem valószínű, hogy zavarni fogja őket az éjjel a pribékhorda.
Nyalókakirály Nemzeti Bankja pedig ma elkövette a lehető legnagyobb marhaságot. Betiltotta a rubel használatát. Se nem ad el, se nem vásárol, de mindenféle rubelban bótolást meg is kíván akadályozni. De hát akkor hogyan jut(hatna) Őfelsége Valcman Nyalókakirály és udvartartása donbasszi szénhez? Hiszen a “terroristák” csak orosz rubelért adnának (ha adnának!) – elcsikarni latorjaival meg nem sikerül a jó donbasszi antracitot! A tél meg rohamléptekkel közelít!
Ráadásul már amerikai zászlót égetnek még Lembergben is a neonácik! Ma már ez a szégyen is megesett! Nagy meleget persze az sem csinált! De mintha a lembergi fasiszták már kezdenék megérteni, hogy fagyot azt hoz rájuk rendesen!
Alekszander Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság elnöke pedig ma kétnapos nemzeti gyászt hirdetett. No nem a kinyikkant latrok miatti fájdalmában. A kétnapos nemzeti gyász a tegnap meggyilkolt két fiú emlékére lett elrendelve!



http://balrad.wordpress.com/2014/11/06/ketnapos-nemzeti-gyasz-a-donyecki-nepkoztarsasagban/

Ukrajna határellenőrzést állít fel az elszakadó területek irányába

A  Donyeck és Luganszk lázadó területei körül létrejött, Kijev által kontrollált ellenőrzőpontok határőrei mostantól minden áthaladó ember személyazonosságát ellenőrzik, az ukrán határőrség bejelentése szerint.

Az azonosító ukrán állampolgár esetében lehet személyi igazolvány, vagy nemzetközi útlevél. A bejelentés szerint azonban a külföldieknek érvényes vízumot kell felmutatniuk. Vízum hiányában a határőrségnek joga van bevinni a személyt azonosítás céljából, és az Ukrajnába való belépése mikéntjének kiderítése végett. Utóbbi rendelkezés már vélhetően a donyecki és luganszki lakosokra is vonatkozik.
„Ez az intézkedés az általunk kontrollált területeken élő emberek biztonsága érdekében szükséges, hogy megvédjük őket a nem a mi felügyeletünk alatt álló területekről beáramló bűnöző elemektől, fegyverektől és egyéb tiltott tételektől” - nyilatkozta Oleg Slobodian, a határőr szolgálat szóvivője. Slobodian szerint a szabályok már működő eljárások összefoglalását képezik, az új szabályok gyakorlati hatása azonban nem volt azonnal világos. Mind az ukrán csapatok, mind pedig a lázadó erők rendszeresen ellenőrzik a belső határon átkelő embereket már hónapok óta.
Azonban a határok hivatalos létrehozása nem szerepel az új szabályokban. Hivatkoznak a ’terroristaellenes műveleti övezetre’ - ami egy Kijev által használt kifejezés a népfelkelők által uralt területekre -, de a zónákat nem jelölték meg a térképen. Valójában a Kijev által kontrollált területek és az elszakadó területek közti pontos határ létrehozása - a nehézfegyverek visszavonása előtt - a minszki tűzszüneti megállapodás egyik fő célja lett volna.
A fejlemény mindössze néhány nappal követte az ukrán elnök, Petro Porosenko bejelentését, miszerint szándékában áll eltörölni a törvényt, ami különleges státuszt ad a népfelkelők területeinek. A törvény előírt egy bizonyos fokú autonómiát a lázadók számára, amennyiben elismernék az ukrán szuverenitást. A Donyecki és Luganszki Népi köztársaság vezetése azonban véglegesen döntött az elszakadásról, múlt héten pedig választásokat tartottak az Ukrajnától független államalakulat demokratikus legitimitásának megalapozására.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/hivatalos-ukrajna-hatarellenorzest-allit-fel-az-elszakado-teruletek-iranyaba

Jaszinovataja felől – Donyecktől néhány kilométerre északi irányból – Nyalókakirály latorhadserege hatalmas offenzívát indított délben.

jas
A támadásban a jelentések szerint közel ötven tank vett részt. Már az első fölbukkanásuk Jaszinovataja vasútállomásánál hét vasutas halálát “eredményezte”! Lőttek a latortankok minden irányba.

A tankrohamot a népköztársaságiak Donyeck északi határában “megállították”. A beszámolók iszonyatos pusztulásról, valódi pokolról szólnak. Lángoló, és állítólag szó szerint szétolvadt, szétrobbant latortankok tucatjairól tesznek említést.
Ополченцы Донецкой народной республики (ДНР) во время боя, архивное фото
A milicia szerint ez az elfojtott támadás csak a kezdet volt. Várják a következő hullámot.
Aki ismeri a környéket, (e sorok beszerkesztője igen) az tudhatja: azon a dombos és síkvidékes terepen légierő nélkül csak öt tank/egy elhárító arányban lehet sikert elérni.
A legfrissebb hírek szerint maga Nyalókakirály jelentette be, hogy DÖNTŐ CSAPÁST indított a “lázadók” fellegvára ellen.

http://balrad.wordpress.com/2014/11/06/tankroham-donyeck-ellen/

Nemzetstratégiai kérdés a nyugattól független fizetési rendszer

Oroszország Központi Bankja nemzetstratégiai fontosságúvá nyilvánította az Univerzális Elektronikus Kártya (PRO100) rendszert. A PRO100 megfelel a VISA és Mastercard nyugati rendszerei kiváltásának alapvető követelményeinek, történetesen, hogy hazai tulajdonban van, hazai fejlesztésű szoftvert használ, valamint minden jogi keret rendelkezésre áll a használatához. Az UEK elnöke, Alex Popov elmondása szerint tervezik a PRO100 rendszer továbbfejlesztését, és éppen annak nemzeti jelentőségűvé nyilvánítása biztosítja a megbízhatóságát, valamint biztonsági garanciát is jelent.
Hídfő.net | PRO100 bankkártya
A PRO100 mostanra az orosz bankok tranzakcióinak több mint 50%-át bonyolítja, több mint 100 ezer készpénzkibocsátó hellyel rendelkezik országosan. Októberben több mint 1,2 millió PRO100 kártyát adtak ki, így a hazai fejlesztésű fizetési rendszer lassan átveszi a nyugati SIWFT rendszer helyét, amiről bebizonyosodott, hogy a nyugat politikai nyomásgyakorlását akadály nélkül kiszolgálja.
A SWIFT-hálózat bankközi hálózat, amely a szolgáltatások széles spektrumát biztosítja: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapír-ügyletek, beszedési megbízások (inkasszó) stb. Az Egyesült Államok után Oroszországban van legtöbb tagja ennek a rendszernek, ezért gondolták a nyugati országok, hogy a SWIFT hálózat blokkolásával térdre lehet kényszeríteni az orosz pénzrendszert.
Márciusban a nyugati szankciók részeként a vállalat átmenetileg elérhetetlenné tette szolgáltatásait Oroszországban. Ezzel a nyugati országok demonstrálni akarták, hogy ha Moszkva nem enged a nyugati követeléseknek, be tudják dönteni az ország pénzrendszerét. A bankközi hálózat és a kapcsolt szolgáltatások leállításával nem csak a bankok működése lehetetlenül el, de pl. az ügyfelek sem tudnak bankkártyáikkal hozzájutni a saját pénzükhöz, ami általános kormányellenes elégedetlenséget szíthat.
A SWIFT nyomásgyakorlása ugyanakkor visszafelé sült el: Moszkva ahelyett, hogy engedett volna a követeséseknek, elkezdte fejleszteni saját pénzrendszerét, ami a nyugati országoktól függetlenül működik.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/nemzetstrategiai-kerdes-nyugattol-fuggetlen-fizetesi-rendszer

Trójai vírus a kritikus amerikai számítógépes rendszerekben

Egy igen destruktív rosszindulatú program fertőzte meg az Egyesült Államok kritikus infrastruktúráit működtető szoftvereket, ami az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium szerint gazdasági katasztrófát idézhet elő.
Biztonsági források szerint a programot az orosz kormány által szponzorált hekkerek juttatták be a rendszerbe és nagyon komoly veszélyt jelent.
A meghekkelt szoftvert az olaj és gázvezetékeket, áram- és vízellátó és vízszűrő hálózatokat, szél- és bizonyos atomerőműveket működtető rendszereknél használják. Az ilyen közművek leállása vagy a rendszerek meghibásodása sok ezer embert érintene az Egyesült Államokban.
A védelmi minisztérium közleménye szerint ez a hekkelési kampány 2011 óta tart, de mindezidáig nem történt kísérlet a rosszindulatú szoftver aktiválására az ipari irányítórendszerek „károsítása, módosítása vagy egyéb megzavarása” érdekében. Tehát annak ellenére, hogy az illetékesek tudnak a behatolásról, nem tudják, hogy a szoftvert hol és mikor kívánják bevetni.
Védelmi minisztériumi források az ABC News-nak elmondták, hogy szerintük nem véletlenszerű támadásról van szó és attól tartanak, hogy az oroszok a régi hidegháborús forgatókönyv egyik fejezetét lapozták fel újra és azért helyezték el a szoftvert a kulcsfontosságú amerikai rendszerekben, hogy ezzel elrettentsék az Egyesült Államokat egy esetleges Oroszország elleni kibertámadás elindításától, ami biztos pusztítást végezne mindkét oldalon.
A bennfentesek csak a múlt hét folyamán értesültek a behatolásról, amikor a védelmi minisztérium Ipari Irányítórendszerek és Kiber Vészhelyzet Akciócsoportja közleményt adott ki ipari partnereinek. A közlemény szerint a „BlackEnergy”, magyarul „fekete energia” nevű támadást több vállalatnál is észlelték.
sandworm_targets
A DHS szerint a Sandworm (homokféreg) nevű kiber-kémszervezet is a BlackEnergy programot használta a NATO és néhány európai energia és telekommunikációs vállalat megtámadásához pár héttel ezelőtt.
„A két jelentésben olvasható műszaki adatok elemzése kapcsolatot mutat a két akcióhoz használt parancs és irányítási infrastruktúrákban, azt jelezve, hogy egy szélesebb körű akció résztámadásairól volt szó, amelyeknek azonos a veszélyforrása,” áll a DHS közleményében.
A feltört szoftver rendkívül fejlett. Lehetővé teszi különböző ipari folyamatok számítógépes irányítását, amit a dolgozók akár egy iPad készülékről vagy okostelefonról is megtehetnek, mondja a forrás. A szoftver lehetővé teszi továbbá az információ megosztást és a kollaboratív irányítást.
Időkjelei: Vajon nem egy ilyen (megrendezett) kibertámadás szolgáltatná a legtökéletesebben irányítható káoszt a világban?
Vajon az amerikai védelmi minisztérium a veszély nyilvánosságra hozatala helyett miért nem a veszély elhárításán dolgozik?
Egyéb kérdések?

Forrás: abcnews.go.com

Több éves csúszás a fukusimai erőműben - évtizedeken át fertőzhetik a Csendes-óceánt

A Tepco megkezdte a négyes számú reaktor kiégett fűtőelemeinek eltávolítását. A 2011-ben szökőárban megrongálódott erőmű lesérültebb blokkja volt a négyes blokk. A kiégett fűtőelemek súlya 400 tonna, - most 1331 darab ilyen sérült rudat emelnek ki, és 180 olyan fűtőelemet is kiszednek, amelyek nem sérültek meg, más erőműben felhasználhatóak lesznek. A fűtőelemek eltávolításhoz speciálisan erre a célra fejlesztett robotokat használnak.
Az elemek eltávolítása mégis ebben a blokkban a legkönnyebb, mert a négyes blokk éppen nem üzemelt a balesetkor (Az egyes, kettes és a hármas blokk igen), így a fűtőelemek eltávolítása ott sokkal nehezebb lesz, mivel a folyamat nem állt le, a sugárzási szint pedig nagyon magas. A Tepco 2017-re tervezte, hogy eltávolítja az egyes reaktor sérült elemeit, de legutóbbi nyilatkozatuk szerint erre csak 2019-ben kerülhet sor. Az összes sérült fűtőanyag eltávolítására pedig 2025-ig kerül sor, öt évvel azután, ahogy azt eredetileg tervezték.
A probléma az, hogy a sérült reaktorok hűtővize pillanatnyilag minden átmenet nélkül egyszerűen folyik bele az óceánba.

A képen látható a legutóbbi sugárzási szint a Csendes-Óceánon. Az elmúlt évben horrorisztikus képek készültek egyszemű cápáról, kétfarkú cetről, és hasonló sugárfertőzött élőlényekről. Tömeges halpusztulások történnek a Csendes-Óceán minden részén, cetek, delfinek, mélytengeri halak egyaránt. Ez a folyamat pedig a japánok és a mérnökök hibájából még 11 évig folytatódni fog. Eközben az eset nem csak az állatvilágra van kihatással, a szennyeződés az USA partjait is elérte, és statisztikailag kimutathatóan emelkedett a születési rendellenességek száma.
Jelenések könyve : 16/3 - A másik angyal is kitölté az ő poharát a tengerbe; és olyanná lőn, mint a halott vére; és minden élő állat meghala a tengerben.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/tobb-eves-csuszas-fukusimai-eromuben-evtizedeken-fertozhetik-csendes-oceant

Készülődés Moszkvában

Az Orosz Föderáció Főügyészsége Nyomozati Bizottsága nyomozást rendelt el a mai napon a tegnapi, két gyermek halálát okozó – donyecki iskolát ért tüzérségi tűz ügyében.
A Bizottság elsődleges véleménye szerint a közvetlen felelősség az ukrán hadügyminisztérium irányítása alatt álló műveleti parancsnokokat terheli.
A közvetett pedig…
Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet- amely már tegnap közleményben ítélte el a brutális cselekedetet – szerint szintén haladéktalanul meg kell nevezni a felelősöket, és a donbasszi népirtást azonnal le kell állítani.
Kijev ma 71 esztendeje szabadult fel a német fasiszta megszállás alól. Valcman Nyalókakirály ez alkalomból ELISMERÉSÉT FEJEZTE KI AMIATT, HOGY EZÚTTAL ELSŐ ALKALOMMAL MÁR NEM ÜNNEP A MAI NAP Kijevben.
nemü
Holnap Moszkvában nagyszabású katonai parádét tartanak. November 7. lesz holnap, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 97. évfordulója!
parádé A kép a mára virradó éjszakai főpróbán készült

A több mint hatezer katona részvételével megtartandó katonai parádét viszont egy új ünnepnap, az Ismeretlen Katona Napja alkalmából tartják meg. Megemlékezve az 1941 november 7 – i legendás moszkvai dísszemléről, amikoris a díszelgő egységek a Vörös – térről egyenesen a frontokra mentek.
Ugyanakkor elemzők nem győzik hangsúlyozni: ilyen jellegű katonai dísszemle mindössze 12 alkalommal volt ezidáig, és ez a holnapi KÜLÖNÖSEN NAGY ERKÖLCSI ÉS MORÁLIS jelentőséggel bír még akkor is, ha “hivatalosan” nem is mondják ki a Nagy Októberi Szocialista Forradalom dátumát, viszont az orosz közvélemény egyértelműen EHHEZ AZ ALKALOMHOZ KÖTI a holnap megemlékezést és dísszemlét! (Persze lehet csak VÉLETLEN EGYBEESÉSRŐL beszélni a dolog kapcsán, de hát véletlenek…)
Marian Farkas pozsonyi vállalkozó képviseleti irodát nyitott Pozsonyban a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok számára.
A megnyitón Marian Farkas elmondta, hogy “fütyül a szlovák hatóságok két Népköztársaságot el nem ismerő nyilatkozgatásaira” – az iroda működni fog! Legfőbb cél, hogy adományokat gyűjtsön és juttasson el Donbasszba, amiket a szlovákok oda szánnak!
Dmitrij Timcsuk “neves kijevi katonai elemző” “Iszkander” típusú orosz rakétakomplexumokat álmodott mára virradóan.
Россия подтянула к границе ракетные комплексы "Искандер"
Azzal ijesztegeti Nyalókakirályt, hogy tudomása szerint összesen hat ilyen ketyere (három telmanovonál, három pedig Novoazovszknál) van a “terroristák” birtokában, és ezekkel akár Kijevet is…  Meg hát a jeles elemző álmodott még sok – sok orosz katonával is.  Akik mind Kijevbe vágynak.


http://balrad.wordpress.com/2014/11/06/keszulodes-moszkvaban/

Az ISIS meg akart kaparintani egy gázüzemet - sikertelenül

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az "Iszlám Állam" nevű terrorszervezet offenzíváját Homsz provinciában, melynek során a terroristák egy gázüzemet akartak elfoglalni. A SANA hírügynökség szerint a kormánycsapatok mintegy 20 fegyverest iktattak ki, és megsemmisítették az IÁ szállítóeszközeit is, hogy az életben maradó terroristák ne tudjanak elmenekülni.
Korábban, októberben számos hír érkezett arról, hogy a terroristák gázüzemeket foglaltak el a Saer térségben, valamint olajvezetékek felett vették át az ellenőrzést. Azt követően az Egyesült Államok bejelentette, hogy bombázásokat fog végrehajtani a terroristák által ellenőrzött régiókban, beleértve az infrastruktúra bombázását is. Így igen hamar kialakult az a gyakorlat, hogy a terroristák elfoglalnak a kormányerők számára stratégiai fontosságú forrásokat - olajkutakat, gázüzemeket, a szállítási rendszer egy részét -, amit utána az amerikai légierő megsemmisít arra hivatkozva, hogy az a terroristák kezén van.
A Homsz provinciában elért győzelem, a gázüzem fölötti kontroll megtartása így azt jelenti, hogy az amerikai légierő azt nem fogja lebombázni.

Az amerikai légierő a szíriai hatóságok engedélye nélkül hajt végre légicsapásokat az ország területén. Normális esetben a szír légierő egyszerűen lelőné a légtérbe belépő amerikai gépet, de a háború káoszában sokszor a légierő is tehetetlen. Az amerikaiak ugyanis korszerű légvédelemmel szerelték fel a terrorista csoportokat. A hivatalos magyarázat szerint iraki katonai létesítmények kifosztásával szerzett amerikai haditechnikát az USA még azzal fokozza, hogy légvédelmi eszközöket, további fegyverellátmányt szállít a kormány ellen harcoló terroristáknak.
Korábban Steven D. Kelley ex-CIA tanácsadó egy interjúban kifejtette, hogy az ISIS nevű terrorszervezetet a CIA (amerikai titkosszolgálat) alapította és képezte ki Jordániában, hogy később azok részt vegyenek Szíria destabilizálásában. Kelley elmondása szerint a CIA jelenlegi feladata a térségben, hogy kiképezzék a Szíriában tartózkodó ISIS csoportokat, olyan harcmodorra, aminek alapján az amerikai haderő az ellenük folytatott harcra hivatkozva tudja megvetni lábát Szíriában. Kelley szerint "...a probléma az, hogy az úgynevezett Szabad Szír Hadsereg [FSA - Free Syrian Army] és az ISIS gyakorlatilag ugyanaz. Az elnevezést a CIA ragasztotta rá az ISIS szíriai haderejére, hogy papíron elkülöníthető legyen a kettő a világ közvéleménye számára." Kelly megjegyezte továbbá, hogy "A CIA remek munkát végzett az ISIS kiképzésével. Ezeket a csoportokat Jordániában képezték ki. Most azonban a CIA utasítást kapott, hogy ezek ellen a csoportok ellen harcolni kell, de ez alatt a harc alatt a CIA folytassa az ISIS csoportok kiképzését Jordániában. A dolog nehézsége ott van, hogy a CIA tökéletesen tudja, hogy a jordán kiképzőtáborokra kellene csapást mérni, de ezt nem tehetik meg, mert közben képezniük kell az utánpótlást. Ezért maradnak a felületes légicsapások."
Az ISIS terroristákat a CIA 2012-ben kezdte el képezni Jordániában nagyobb létszámban, a konkrét cél a szír kormány destabilizálása volt.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/az-isis-meg-akart-kaparintani-egy-gazuzemet-sikertelenul

Washington 10 évre is kiszorulhat az űrversenyből

Újabb probléma merült fel az ISS (nemzetközi űrállomás) körül; az orosz fél idén eldönti, akarja-e tovább támogatni a nemzetközi űrállomást, vagy nem. November 4-én egy Párizsban tartott konferencián - ahol valamennyi működtető ország képviselete jelen volt - Moszkva úgy nyilatkozott, hogy hajlandó még 2020-ig segíteni a nemzetközi űrállomás működését, de erről konkrét döntés csak most fog születni.

Az ISS projektben legnagyobb anyagi részt Oroszország vállal, és maga az űrállomás alapja is orosz eszközökön nyugszik. Ha Moszkva felmondja az együttműködést, akkor az űrállomás pillanatokon belül megszűnik létezni. Egyes felvetések szerint a saját eszközöket felhasználják egy új, csak orosz (vagy éppen BRICS alapokon álló) űrállomás létrehozásához, vagy a korábbi orosz űrállomás sorsára juttatják, amelyet megsemmisítettek. Dimitrij Rogozin már nyilatkozott arról, hogy 2024-ig biztosan nem támogatják a bázis működését, de lehet, hogy már előbb leállítják. Erről hoznak végleges döntést Moszkvában az év végéig.
Feltevődött a kérdés, hogy Moszkva mire kívánja a továbbiakban használni azt az összeget, amelyet idáig az űrállomás működésére és fejlesztésére fordított. Egyes vélemények szerint más módon, és más célra fogják fordítani az űrkutatáson belül, más vélemények szerint saját űrállomást akarnak építeni. A témával foglalkozó szakmai oldalak azonban leginkább azt valószínűsítik, hogy közös új űrállomás lesz, de az orosz szövetségi rendszerbe tartozó országokkal. Mind Oroszország, mind Kína részéről felvetődött már a Hold űrállomás létesítése. Kína ezzel kapcsolatban már konkrét időpontot is megadott. Egyenlőre mindez fantazmagóriának számít, de az ilyen és ehhez hasonló lépések joggal adnak okot a találgatásokra. Egy bizonyos, hogy Moszkva kiszáll az űrállomásból, és rakéta motorokat sem szállít az Egyesült Államoknak, akkor Washington 10 évre kiszorult a magasabb szintű űrversenyből.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/washington-10-evre-kiszorulhat-az-urversenybol

Nehéz – súlyos harcok Donbasszban

Donbassz valamennyi frontján heves harcok zajlottak tegnap reggeltől ma reggelig.
A térség fővárosát – Donyecket folyamatosan lövi Nyalókakirály latortüzérsége. A város északi és északnyugati kerületeit állandó tűz alatt tartják.
A repülőtér területén a romok további aprítása zajlik. Más eredménye nemigen van a folyamatos lövöldözésnek.
Peszkiben a “Vosztok” népköztársasági zászlóalj a városban vív utcai harcokat a valcmanista latrokkal.

Berjozovovje mellett az éjszaka a milicia rohammal megsemmisített két zsoldosposztot.
Makszimovkánál viszont a latortüzérség lőtt szét egy milicistaposztot. Két milicista elesett.
A gyjebalcsevoi katlanba zárt bérgyilkosbandákat tegnap délután óta folyamatosan lövi a népköztársaságiak tüzérsége.
A Donyeck – Mariupol úton mára virradóan a népköztársaságiak rajtaütöttek egy latorkonvojon. Az biztos, hogy az egész konvojt megsemmisítették (több tucatnyi páncélozott járművet és teherautót) de az eredmény csak napvilágnál lesz felmérhető.
Nyikisinonál a népköztársaságiak egész éjjel tüzérséggel lőtték a valcmanistákat.
Ivano – Orlovka bérgyilkostábora szintén megsínylette a mai éjszakát.
Mariupol külvárosának pribékjei az éjszaka rádióadásaikban a milicisták “hatékony pszichológiai hadviselésére” panaszkodtak. Ugyanis az éjszaka leple alatt NAGY HELYISMERETTEL rendelkező milicisták lopakodnak a közelükbe, kilőnek egy tankot vagy valami hasonlót, és eltűnnek. A latrok állandó félelemben vannak.
Donbassz északi szektoraiban is dúlnak az összecsapások. Nem a helyzet enyhülésére utaló jel, hogy éjfél tájban Liszicsanszk határában egy Luhanszk irányába tartó latorkonvojt fedeztek fel. A mintegy 50 páncélostból és nagyszámú teherautókból összeállított menetoszlopban öt “Grad” vetőgépet is láttak. A jelentések ugyanakkor arról is szólnak, hogy a népköztársaságiak fölkészültek a konvoj fogadására.
Sztahanov határából rakéta sorozatvetőkkel lőtte Almaznaját a pribékek tüzérsége.
Bahmutkánál és Csjernuhinonál pedig a népköztársaságiak gondoskodtak a latrok éjszakai szórakoztatásáról.
Zolotoje latorjai is “átmulathatták” az éjszakát.
A Szeverszkij Donyec folyón a korábban a milicisták által megsemmisített híd helyett kompot működtettek Nyalókakirály brigantijai. Ez kezdetektől fogva nagy tüske volt a népköztársaságiak körme alatt. Mára virradóan aztán elérkezettnek látták az időt a tüske eltávolítására. (Kompot általában véve az arra alkalmas helyeken szokás létesíteni. Itt most előbb majd a medret kellene roncsmentesíteniük a valcmanistáknak, ami nem lesz könnyű feladat. Három latortank pihenget most ott a mederben.)
Kramatorszk agglomerációjában Druzskovkánál tegnap lázas erődítési munkálatokba fogtak Valcman banditái. Folytatták volna éjszaka is, ám jónéhányuk számára a nappal kiásott gödör sírrá változott az éjszaka.


http://balrad.wordpress.com/2014/11/06/nehez-sulyos-harcok-donbasszban/

Ki finanszírozza majd a világot, ha az IMF is válsággal küzd?

Túl korán kezdte el propagálni a költségvetési megszorításokat a fejlett gazdaságokban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a válság során. Olyan gazdaságpolitikai mixet ajánlott, amelyről korábban is tudhatta, hogy nem lesz hatásos. Mindeközben sok esetben a saját tanulmányait sem vette figyelembe a szervezett – áll az IEO (Independent Evaluation Office), az IMF független felügyeleti szerve által készített tanulmányban.

Az IEO, amely a Valutaalap válság során nyújtott teljesítményét vizsgálta arra jutott, hogy a jelentős befolyással bíró, 188 tagországot magában foglaló szervezet bizonyos esetekben igencsak rossz válaszokat adott a válságra.
imf-565f7871

Bár a válság kitörése után közvetlenül (2008-09-ben) a Valutaalap a globális fiskális élénkítés pártján állt – ezt egyébként az IEO pozitív lépésnek ítéli meg –, 2010-11-ben a kommunikációja egyértelműen áttért a fiskális szigor és a megszorítások oldalára a fejlett gazdaságok esetében. Éppen ez volt az a lépés, amelyről most az IEO azt állítja, hogy egyrészt elhamarkodott volt, és a Valutaalap nem mérte fel kellően ennek továbbgyűrűző hatásait.
Hitelességi válság
Emellett az IMF hitelessége két irányból is csorbát szenvedett. Egyrészt a feltörekvő gazdaságok egyre elégedetlenebbek voltak azzal, hogy alig képviseltetik magukat az IMF vezetésében, másrészt felmerült, hogy a Valutaalap miért nem figyelmeztetett a válságot okozó sérülékenységekre. Az IEO következtetései alapvetően két lábon állnak. Egyfelől elismerik, hogy az IMF a hitelezési struktúrájának átalakításával komoly segítséget is nyújtott a válságkezelésben, másfelől azonban felhívják a figyelmet a negatív hatású gazdaságpolitikai javaslatokra.

christine lagarde imf tokio 121011

Ez utóbbiak lényege, hogy miután az IMF a válság kitörésekor először a fiskális élénkítésre helyezte a hangsúlyt, 2010-11-re úgy látta, hogy a helyzet megváltozott. A túl magas államadósságok, illetve a súlyos fiskális deficitek arra ösztönözték a Valutaalapot, hogy úgy érezze, eljött a fiskális szigor ideje. Nem mellékes, hogy az IMF ekkor úgy látta, a növekedés kezd helyreállni a fejlett gazdaságokban, és ez csak tovább erősödik majd. Ráadásul ezzel párhuzamosan erősen kiállt az extrém laza monetáris élénkítés és stimulus (QE) mellett, melytől azt várta, hogy a csökkenő adósság- és deficitráták mellett elegendő erővel bír majd a gazdaságok felpörgetéséhez. Ennek következtében olyan országokat, mint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok vagy Japán szólított fel költségvetési szigorra, miközben az eurózónában a német gazdaság lehetett volna a terv zászlóshajója. Mindezek alapján jogosnak tűnik Christine Lagarde, jelenlegi IMF-vezérigazgató azon állítása, miszerint a Valutaalap abban az időben a lehető legjobb döntést hozta meg a rendelkezésre álló információk alapján. Pontosan itt válik azonban érdekessé az IEO tanulmánya! A dokumentum ugyanis azt hangsúlyozza, hogy az IMF-nek már akkor tudnia kellett volna – részben a saját kutatásai alapján is –, hogy az általuk forszírozott modell ebben formában nem lesz működőképes.

vilaggazdasagi_valsag_130522

Számos olyan tanulmány született ugyanis, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiskális politika szerepe fokozottan lényeges a válság során a belső kereslet élénkítésében, és az extrém laza monetáris intézkedések önmagukban nem elegendők. Egyrészt a magánszektor az adósságleépítéssel volt elfoglalva, melynek következtében csekély fogékonyságot mutatott a jegybanki élénkítésre. Másrészt a központi bankok pénzpumpái a tőkeáramlás volatilitásának megnövekedésén keresztül még nehezítették is a feltörekvő piacok helyzetét – amely újabb oka lehet a feltörekvők ellenszenvének. A jegybankok felől érkező likvid tőke tehát sok esetben nem jutott el elég hatékonyan a reálgazdaságba, miközben az IMF erősen ellenezte a keresletélénkítő fiskális stimulusokat.
A fordulat és a jövő
A váltás 2012-ben következett be, amikor az IMF maga is belátta a megszorítások káros következményeit, és sokkal szerényebb mértékű konszolidációt javasolt. Az igazi váltás az IMF 2012 őszi World Economic Outlookja volt, amelyből már egyértelműen kiolvasható, hogy a megszorítások nagyobb kárt okoztak a gazdasági növekedésben, mint azt korábban feltételezték. Érdemes megjegyezni, hogy legutóbbi jelentéseiben a Valutaalap már sokkal határozottabban kiállt a magfontolt fiskális élénkítések mellett, amennyiben azok nem jelentenek túl nagy kockázatot.

Forrás: IMF

Az IEO tanulmánya a következtetések sorában megjegyzi, hogy az IMF-nek a továbbiakban jelentős figyelmet kell fordítani arra, hogy a lehető legspecifikusabb ajánlásokat fogalmazza meg a tagállamainak – ez ugyanis még a válság elején is problémát jelentett a fiskális élénkítés propagálásakor. Ezzel összefüggésben pedig kiemelten fontos, hogy az IMF olyan fenntartható pályát javasoljon a segítségéért folyamadó országnak, amely hosszú távú, fenntartható fiskális irányt mutat az adott IMF-program keretein túl is.

Hírfigyelő Szolgálat

Növekmény: Az 5. legrosszabb helyen


Az, hogy Magyarországon fél millió ember került a szegénységi küszöb alá 2008 és 2013 között és közel 3,3 millióan éltek súlyos anyagi nélkülözésben az elmúlt év végén, azt eddig is tudtuk. Azonban az, hogy ez a növekmény csak a válsággal erősen sújtott Görögországban volt magasabb, illetve, hogy a visegrádi országokban rajtunk kívül mindenhol csökkent az arány, az már meglepő. 28,2 százalékról 33,5-re nőtt a szegények aránya Magyarországon 2008 és 2013 között. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a válság kitörésekor 2,8 millió ember élt „anyagi deprivláltságban”, tavaly pedig 3,3 millió – tudtuk meg az Eurostat adataiból. Ezzel az aránnyal egyébként az 5. legrosszabb helyen állunk, Litvánia, Görögország, Románia és Bulgária után. Bár erre az adatra sem lehetünk igazán büszkék, a tendenciák sokkal szomorúbb képest festenek a magyar rögvalóságról, nálunk ugyanis 5,3 százalékponttal nőtt ez az arány 2008 és 2013 között. Hazánknál csak a görögök teljesítettek rosszabbul, de ott sokkal komolyabb problémákkal néztek szembe a világgazdasági válságot követően. Ahogy az a grafikonon is látszik, a legtöbb európai országban nem tudták megfékezni a szegénység növekedését, így az EU átlaga is 0,7 százalékpontos emelkedést mutat. Ami viszont komolyan a szégyenpadra ültet minket, az az a tény, hogy a visegrádi országok és Románia is azok közé tartozik, amelyeknek sikerült mérsékelniük az arányokat. Sorrendben, Lengyelországban 4,7, Romániában 3,8, Szlovákiában 0,8, Csehországban pedig 0,7 százalékponttal csökkent a lakosságszámra vetített szegénységi mutató.
Az Eurostat 3 mutató alapján sorolja be az embereket a szegénységgel sújtott kategóriába. Az első, hogy hány százalékuk kap olyan jövedelmet, amely nem éri el az adott országban megállapított létminimum szintjét. Ebben a tekintetben Magyarország még nem is áll olyan rosszul, hiszen a 2013-as 14,3 százalék jobb, mint az EU 16,7-es átlaga. Az uniós számot olyan országok húzzák le, mint Bulgária (21 százalék), Görögország (23,1 százalék), vagy Románia (22,4 százalék). Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy Magyarországon 2008 óta majd 2 százalékponttal romlott ez a mutató, míg az EU-ban csak 0,1-el. A második mutató az anyagi depriváltság mértéke, vagyis, hogy a lakosság mennyire engedhet meg magának bizonyos javakat. Ilyenek az a TV, a nyaralás, a hús, vagy a telefon, de ide tartozik például az is, hogy mennyre képes valaki egy váratlan kiadást fedezni, vagy fizetni a rezsiköltségeket.  Itt hazánk elvérzik, ugyanis az uniós 9,6 százalékkal szemben nálunk 26,8 százalékot érint ez a probléma 9 százalékponttal többet, mint a válság kitörésekor. Csehországban egyébként 6,6, Lengyelországban 11,9, Szlovákiában 10,2 százalék ez az arány. Romániában viszont magasabb, 28,5 százalék. A harmadik tényező a munkanélküliséggel sújtott háztartások aránya, amely Magyarországon 12,6 százalék, szemben az uniós 10,7-el. A visegrádi országokbban ebben a tekintetben is szebbek a számok: a lengyeleknél 7,2, a szlovákoknál 7,6, a cseheknél pedig 6,9-es aránnyal. Sőt, Románia is lehagy bennünket 6,4 százalékkal.
Az EU egészét nézve 122,6 millió ember, vagyis a népesség 24,5 százaléka él szociális kirekesztettségben.


Szász Péter összegzése

A világ legnagyobb koncentrációs tábora

Az izraeli hatóságok vasárnap határozatlan időre lezárják a Gázai övezetbe vezető határátkelőket, válaszul arra, hogy az övezetből Izrael felé lőttek - erősítették meg szombaton a gázai hatóságok.A Háárec című izraeli lap úgy értesült, hogy az izraeli-gázai határ mindkét átkelőhelyét, a Kerem Sálóm-i áruforgalmi és az erezi a személyforgalmi átkelőt is lezárják.Egyedül humanitárius vészhelyzet esetén fogják engedélyezni a személyforgalmat Ereznél - írta a lap.
Az értesüléseket a gázai hatóságok is megerősítették a dpa német hírügynökség szerint.


A lépés oka, hogy az izraeli hadsereg egy Gázából Izrael területe felé indított lövést észlelt szombatra virradó éjjel. Azt a fegyveres erők szóvivője nem tudta megmondani, hogy rakétát vagy aknagránátot lőttek-e ki az övezetből. Ez a második alkalom, hogy izraeli területre lőttek a Gázai övezetből azóta, hogy Izrael és a palesztinok augusztus 26-án tűzszünetet kötöttek egymással, előzőleg szeptemberben történt egy aknagránát-támadás. Mi meg elhisszük, hogy valós támadás volt, és nem cionista provokáció. Mert libatollas a hátunk.

Július 8. és augusztus 26. között véres izraeli terrorháború dúlt a Gázai övezetben, amelyben palesztinok ezrei, köztük nagy számban ártatlan nők és gyerekek vesztették életüket. Az 1,8 milliós Gázában, a világ legnagyobb koncentrációs táborában a a zsidó terrortámadások miatt a helyi hatóságok szerint több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

A Gázai övezet újjáépítéséhez korábban a Kerem Sálóm-i átkelőn keresztül küldtek segélyt nemzetközi donorok.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/3445-a-vilag-legnagyobb-koncentracios-tabora