Oroszország Központi Bankja nemzetstratégiai fontosságúvá nyilvánította az Univerzális Elektronikus Kártya (PRO100) rendszert. A PRO100 megfelel a VISA és Mastercard nyugati rendszerei kiváltásának alapvető követelményeinek, történetesen, hogy hazai tulajdonban van, hazai fejlesztésű szoftvert használ, valamint minden jogi keret rendelkezésre áll a használatához. Az UEK elnöke, Alex Popov elmondása szerint tervezik a PRO100 rendszer továbbfejlesztését, és éppen annak nemzeti jelentőségűvé nyilvánítása biztosítja a megbízhatóságát, valamint biztonsági garanciát is jelent.
Hídfő.net | PRO100 bankkártya
A PRO100 mostanra az orosz bankok tranzakcióinak több mint 50%-át bonyolítja, több mint 100 ezer készpénzkibocsátó hellyel rendelkezik országosan. Októberben több mint 1,2 millió PRO100 kártyát adtak ki, így a hazai fejlesztésű fizetési rendszer lassan átveszi a nyugati SIWFT rendszer helyét, amiről bebizonyosodott, hogy a nyugat politikai nyomásgyakorlását akadály nélkül kiszolgálja.
A SWIFT-hálózat bankközi hálózat, amely a szolgáltatások széles spektrumát biztosítja: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapír-ügyletek, beszedési megbízások (inkasszó) stb. Az Egyesült Államok után Oroszországban van legtöbb tagja ennek a rendszernek, ezért gondolták a nyugati országok, hogy a SWIFT hálózat blokkolásával térdre lehet kényszeríteni az orosz pénzrendszert.
Márciusban a nyugati szankciók részeként a vállalat átmenetileg elérhetetlenné tette szolgáltatásait Oroszországban. Ezzel a nyugati országok demonstrálni akarták, hogy ha Moszkva nem enged a nyugati követeléseknek, be tudják dönteni az ország pénzrendszerét. A bankközi hálózat és a kapcsolt szolgáltatások leállításával nem csak a bankok működése lehetetlenül el, de pl. az ügyfelek sem tudnak bankkártyáikkal hozzájutni a saját pénzükhöz, ami általános kormányellenes elégedetlenséget szíthat.
A SWIFT nyomásgyakorlása ugyanakkor visszafelé sült el: Moszkva ahelyett, hogy engedett volna a követeséseknek, elkezdte fejleszteni saját pénzrendszerét, ami a nyugati országoktól függetlenül működik.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/nemzetstrategiai-kerdes-nyugattol-fuggetlen-fizetesi-rendszer