Bár a Fidesz szeptember közepén már tartott egy többnapos, kihelyezett szezonnyitó frakcióülést a Veszprém megyei Tapolcán, ám a kiszivárgott információk szerint Orbán ott szinte semmit nem mondott a kormánya előtt álló teendőkről, inkább az ukrán helyzetet elemezte, de erről sem árult el többet, mint amit már nyilvánosan is kifejtett korábban. Források szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt hosszabban, de ő is az új hétéves uniós költségvetési ciklusról, az EU-s pénzek felhasználásáról értekezett. Egy magas rangú kormánypárti forrás elmondta, hogy az egyik fő napirendi pont az oktatás átalakítása, átszervezése lesz, ezt tekintik a 2014-2018-as ciklus egyik legnagyobb reformcsomagjának. Állítólag az Amerikai Egyesült Államokkal való viszonyról, a főkonzul szerepéről és a kitiltási botrányról is szót ejt majd Orbán. Eddig az fogta vissza a Fidesz vezetését, hogy le akarták zárni a választási évet, azaz az októberi önkormányzati szavazás előtt nem fedte fel a kabinet a terveit. Pedig azt megelőzően magas rangú kormányzati források arról beszéltek, hogy a miniszterelnök „tele van tervekkel”. Szerintük Orbán most három olyat évet lát maga előtt, amikor nem lesznek választások, nem a jogrendszerrel átalakításával kell foglalkoznia, három győztes választás után ereje megkérdőjelezhetetlen, így nekiláthat a nagy ellátórendszerek átalakításához. A "kivárás" jegyében módosították úgy a törvényeket, hogy a költségvetési terveket csak október végén – tehát a választás után – kellett nyílvánosságra hozni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter végül október 30-án ismertette a büdzsé fő számait. (Arról, hogy jövőre mire költ az állam és mit nyírbál meg, az adóztatásról nem is beszélve.


Képtalálat a következőre: „egészségügy kép” Képtalálat a következőre: „oktatás kép”


A választások előtt kormányzati források három területet jelöltek meg, ahol várhatóan nagy változások lesznek:
  1. közigazgatás átszervezése, államreform
  2. oktatási reform: szakképzés átszervezése, gimnáziumi oktatás átalakítása (Orbán többször beszélt arról korábban, hogy az érettségi önmagában kevés, automatikusan az egyetemek felé tereli a diákok többségét, pedig az új, „munkalapú társadalomban” az a fontos, hogy szakmával rendelkezzenek az emberek)
  3. egészségügy átszervezése, annak a kérdésnek az eldöntése, hogy beengedjék-e és mely területekre a magánvállalkozásokat. Orbán többször beszélt arról, hogy az „egészségügy nem üzlet”, mint kiderült, a VIP-szobákat kitiltják a kórházakból, ugyanakkor kormányzati szereplők is megjelentek egy új magánkórház alapításának ceremóniáján.


Bíró Dalma