A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az "Iszlám Állam" nevű terrorszervezet offenzíváját Homsz provinciában, melynek során a terroristák egy gázüzemet akartak elfoglalni. A SANA hírügynökség szerint a kormánycsapatok mintegy 20 fegyverest iktattak ki, és megsemmisítették az IÁ szállítóeszközeit is, hogy az életben maradó terroristák ne tudjanak elmenekülni.
Korábban, októberben számos hír érkezett arról, hogy a terroristák gázüzemeket foglaltak el a Saer térségben, valamint olajvezetékek felett vették át az ellenőrzést. Azt követően az Egyesült Államok bejelentette, hogy bombázásokat fog végrehajtani a terroristák által ellenőrzött régiókban, beleértve az infrastruktúra bombázását is. Így igen hamar kialakult az a gyakorlat, hogy a terroristák elfoglalnak a kormányerők számára stratégiai fontosságú forrásokat - olajkutakat, gázüzemeket, a szállítási rendszer egy részét -, amit utána az amerikai légierő megsemmisít arra hivatkozva, hogy az a terroristák kezén van.
A Homsz provinciában elért győzelem, a gázüzem fölötti kontroll megtartása így azt jelenti, hogy az amerikai légierő azt nem fogja lebombázni.

Az amerikai légierő a szíriai hatóságok engedélye nélkül hajt végre légicsapásokat az ország területén. Normális esetben a szír légierő egyszerűen lelőné a légtérbe belépő amerikai gépet, de a háború káoszában sokszor a légierő is tehetetlen. Az amerikaiak ugyanis korszerű légvédelemmel szerelték fel a terrorista csoportokat. A hivatalos magyarázat szerint iraki katonai létesítmények kifosztásával szerzett amerikai haditechnikát az USA még azzal fokozza, hogy légvédelmi eszközöket, további fegyverellátmányt szállít a kormány ellen harcoló terroristáknak.
Korábban Steven D. Kelley ex-CIA tanácsadó egy interjúban kifejtette, hogy az ISIS nevű terrorszervezetet a CIA (amerikai titkosszolgálat) alapította és képezte ki Jordániában, hogy később azok részt vegyenek Szíria destabilizálásában. Kelley elmondása szerint a CIA jelenlegi feladata a térségben, hogy kiképezzék a Szíriában tartózkodó ISIS csoportokat, olyan harcmodorra, aminek alapján az amerikai haderő az ellenük folytatott harcra hivatkozva tudja megvetni lábát Szíriában. Kelley szerint "...a probléma az, hogy az úgynevezett Szabad Szír Hadsereg [FSA - Free Syrian Army] és az ISIS gyakorlatilag ugyanaz. Az elnevezést a CIA ragasztotta rá az ISIS szíriai haderejére, hogy papíron elkülöníthető legyen a kettő a világ közvéleménye számára." Kelly megjegyezte továbbá, hogy "A CIA remek munkát végzett az ISIS kiképzésével. Ezeket a csoportokat Jordániában képezték ki. Most azonban a CIA utasítást kapott, hogy ezek ellen a csoportok ellen harcolni kell, de ez alatt a harc alatt a CIA folytassa az ISIS csoportok kiképzését Jordániában. A dolog nehézsége ott van, hogy a CIA tökéletesen tudja, hogy a jordán kiképzőtáborokra kellene csapást mérni, de ezt nem tehetik meg, mert közben képezniük kell az utánpótlást. Ezért maradnak a felületes légicsapások."
Az ISIS terroristákat a CIA 2012-ben kezdte el képezni Jordániában nagyobb létszámban, a konkrét cél a szír kormány destabilizálása volt.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/az-isis-meg-akart-kaparintani-egy-gazuzemet-sikertelenul