Egy igen destruktív rosszindulatú program fertőzte meg az Egyesült Államok kritikus infrastruktúráit működtető szoftvereket, ami az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium szerint gazdasági katasztrófát idézhet elő.
Biztonsági források szerint a programot az orosz kormány által szponzorált hekkerek juttatták be a rendszerbe és nagyon komoly veszélyt jelent.
A meghekkelt szoftvert az olaj és gázvezetékeket, áram- és vízellátó és vízszűrő hálózatokat, szél- és bizonyos atomerőműveket működtető rendszereknél használják. Az ilyen közművek leállása vagy a rendszerek meghibásodása sok ezer embert érintene az Egyesült Államokban.
A védelmi minisztérium közleménye szerint ez a hekkelési kampány 2011 óta tart, de mindezidáig nem történt kísérlet a rosszindulatú szoftver aktiválására az ipari irányítórendszerek „károsítása, módosítása vagy egyéb megzavarása” érdekében. Tehát annak ellenére, hogy az illetékesek tudnak a behatolásról, nem tudják, hogy a szoftvert hol és mikor kívánják bevetni.
Védelmi minisztériumi források az ABC News-nak elmondták, hogy szerintük nem véletlenszerű támadásról van szó és attól tartanak, hogy az oroszok a régi hidegháborús forgatókönyv egyik fejezetét lapozták fel újra és azért helyezték el a szoftvert a kulcsfontosságú amerikai rendszerekben, hogy ezzel elrettentsék az Egyesült Államokat egy esetleges Oroszország elleni kibertámadás elindításától, ami biztos pusztítást végezne mindkét oldalon.
A bennfentesek csak a múlt hét folyamán értesültek a behatolásról, amikor a védelmi minisztérium Ipari Irányítórendszerek és Kiber Vészhelyzet Akciócsoportja közleményt adott ki ipari partnereinek. A közlemény szerint a „BlackEnergy”, magyarul „fekete energia” nevű támadást több vállalatnál is észlelték.
sandworm_targets
A DHS szerint a Sandworm (homokféreg) nevű kiber-kémszervezet is a BlackEnergy programot használta a NATO és néhány európai energia és telekommunikációs vállalat megtámadásához pár héttel ezelőtt.
„A két jelentésben olvasható műszaki adatok elemzése kapcsolatot mutat a két akcióhoz használt parancs és irányítási infrastruktúrákban, azt jelezve, hogy egy szélesebb körű akció résztámadásairól volt szó, amelyeknek azonos a veszélyforrása,” áll a DHS közleményében.
A feltört szoftver rendkívül fejlett. Lehetővé teszi különböző ipari folyamatok számítógépes irányítását, amit a dolgozók akár egy iPad készülékről vagy okostelefonról is megtehetnek, mondja a forrás. A szoftver lehetővé teszi továbbá az információ megosztást és a kollaboratív irányítást.
Időkjelei: Vajon nem egy ilyen (megrendezett) kibertámadás szolgáltatná a legtökéletesebben irányítható káoszt a világban?
Vajon az amerikai védelmi minisztérium a veszély nyilvánosságra hozatala helyett miért nem a veszély elhárításán dolgozik?
Egyéb kérdések?

Forrás: abcnews.go.com