Újabb probléma merült fel az ISS (nemzetközi űrállomás) körül; az orosz fél idén eldönti, akarja-e tovább támogatni a nemzetközi űrállomást, vagy nem. November 4-én egy Párizsban tartott konferencián - ahol valamennyi működtető ország képviselete jelen volt - Moszkva úgy nyilatkozott, hogy hajlandó még 2020-ig segíteni a nemzetközi űrállomás működését, de erről konkrét döntés csak most fog születni.

Az ISS projektben legnagyobb anyagi részt Oroszország vállal, és maga az űrállomás alapja is orosz eszközökön nyugszik. Ha Moszkva felmondja az együttműködést, akkor az űrállomás pillanatokon belül megszűnik létezni. Egyes felvetések szerint a saját eszközöket felhasználják egy új, csak orosz (vagy éppen BRICS alapokon álló) űrállomás létrehozásához, vagy a korábbi orosz űrállomás sorsára juttatják, amelyet megsemmisítettek. Dimitrij Rogozin már nyilatkozott arról, hogy 2024-ig biztosan nem támogatják a bázis működését, de lehet, hogy már előbb leállítják. Erről hoznak végleges döntést Moszkvában az év végéig.
Feltevődött a kérdés, hogy Moszkva mire kívánja a továbbiakban használni azt az összeget, amelyet idáig az űrállomás működésére és fejlesztésére fordított. Egyes vélemények szerint más módon, és más célra fogják fordítani az űrkutatáson belül, más vélemények szerint saját űrállomást akarnak építeni. A témával foglalkozó szakmai oldalak azonban leginkább azt valószínűsítik, hogy közös új űrállomás lesz, de az orosz szövetségi rendszerbe tartozó országokkal. Mind Oroszország, mind Kína részéről felvetődött már a Hold űrállomás létesítése. Kína ezzel kapcsolatban már konkrét időpontot is megadott. Egyenlőre mindez fantazmagóriának számít, de az ilyen és ehhez hasonló lépések joggal adnak okot a találgatásokra. Egy bizonyos, hogy Moszkva kiszáll az űrállomásból, és rakéta motorokat sem szállít az Egyesült Államoknak, akkor Washington 10 évre kiszorult a magasabb szintű űrversenyből.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/washington-10-evre-kiszorulhat-az-urversenybol