A Tepco megkezdte a négyes számú reaktor kiégett fűtőelemeinek eltávolítását. A 2011-ben szökőárban megrongálódott erőmű lesérültebb blokkja volt a négyes blokk. A kiégett fűtőelemek súlya 400 tonna, - most 1331 darab ilyen sérült rudat emelnek ki, és 180 olyan fűtőelemet is kiszednek, amelyek nem sérültek meg, más erőműben felhasználhatóak lesznek. A fűtőelemek eltávolításhoz speciálisan erre a célra fejlesztett robotokat használnak.
Az elemek eltávolítása mégis ebben a blokkban a legkönnyebb, mert a négyes blokk éppen nem üzemelt a balesetkor (Az egyes, kettes és a hármas blokk igen), így a fűtőelemek eltávolítása ott sokkal nehezebb lesz, mivel a folyamat nem állt le, a sugárzási szint pedig nagyon magas. A Tepco 2017-re tervezte, hogy eltávolítja az egyes reaktor sérült elemeit, de legutóbbi nyilatkozatuk szerint erre csak 2019-ben kerülhet sor. Az összes sérült fűtőanyag eltávolítására pedig 2025-ig kerül sor, öt évvel azután, ahogy azt eredetileg tervezték.
A probléma az, hogy a sérült reaktorok hűtővize pillanatnyilag minden átmenet nélkül egyszerűen folyik bele az óceánba.

A képen látható a legutóbbi sugárzási szint a Csendes-Óceánon. Az elmúlt évben horrorisztikus képek készültek egyszemű cápáról, kétfarkú cetről, és hasonló sugárfertőzött élőlényekről. Tömeges halpusztulások történnek a Csendes-Óceán minden részén, cetek, delfinek, mélytengeri halak egyaránt. Ez a folyamat pedig a japánok és a mérnökök hibájából még 11 évig folytatódni fog. Eközben az eset nem csak az állatvilágra van kihatással, a szennyeződés az USA partjait is elérte, és statisztikailag kimutathatóan emelkedett a születési rendellenességek száma.
Jelenések könyve : 16/3 - A másik angyal is kitölté az ő poharát a tengerbe; és olyanná lőn, mint a halott vére; és minden élő állat meghala a tengerben.


http://www.hidfo.net/2014/11/06/tobb-eves-csuszas-fukusimai-eromuben-evtizedeken-fertozhetik-csendes-oceant