2019. október 16., szerda

Air Canada: Nincs többé „hölgyeim és uraim”, csak „mindenki”.

kép.png
„Hölgyeim és uraim” megszólítás helyett az Air Canada mostantól bevezeti a „mindenki” megszólítást azok kedvéért, akik se nőnek, se férfinak nem érzik magukat.
Azok, akik Budapestről Torontóba utaznának, ne lepődjenek meg, ha a szokásos megszólítás helyett valami újjal köszöntik az utasokat. Az Air Canada a nemsemlegesség előtérbe helyezése érdekében mostantól a „hölgyeim és uraim” megszólítás helyett a „mindenki” kifejezést használja majd annak érdekében, hogy ne érezzék magukat kirekesztve azok az utasok, akik harmadik vagy sokadik nembe tartozónak érzik magukat, esetleg nem tudták még eldönteni, mely nemhez tartoznak.
A gesztus folytatása egy korábbi kezdeményezésnek, amely lehetővé teszi, hogy a repülőjegy foglalása során M (male/férfi) vagy F (female/nő) helyett X betűt írhassanak azok, akik nem tudnak azonosulni az előbbi kettő bármelyikével.
Végül is az Air Canada kapta 2019-ben a legsokszínűbb foglalkoztatottakkal rendelkező munkáltatói elismerést. Valahogyan tartaniuk kell ezt a pozíciót…
Forrás: RT.com

Elszabadultak a nemi betegségek az Egyesült Államokban

Továbbra is emelkedőben van a nemi úton terjedő betegségek száma az Egyesült Államokban – derül ki a járványügyi hatóság (CDC) friss adataiból. A CDC kedden kiadott jelentésében közölt 2018-as statisztikák szerint történelmi csúcson van a klamídiás megbetegedések száma, és 1991 óta nem volt még ennyi szifiliszes (vérbajos) és tripperes (kankós vagy gonorrheás) beteg az országban. (Az AIDS-es eseteket külön kezelik a statisztikák, mivel a HIV-vírus nem csupán szexuális úton terjed, ezek száma egyébként évek óta stagnál.)
Jonathan Mermin, a CDC nemzeti prevenciós központjának igazgatója már tavaly riadót fújt, mondván egyre rosszabb a helyzet, és a járványügyi intézmények annyira alulfinanszírozottak, hogy elérték működőképességük határát. A mostani jelentés számait látva, a nemi úton terjedő betegségek felismerése, megelőzése, kezelése romokban hever.
A három fő nemi úton terjedő bakteriális fertőzés 2018-as számai elég riasztóak:
  • 580 ezer tripperes esetet jelentettek az orvosok, ez 2017-hez képest 5 százalékos, 2014-hez képest 63 százalékos növekedés.
  • 1,7 millió klamídiás esetet regisztráltak, ez 2017-hez képest 3 százalékos, 2014-hez képest 19 százalékos növekedés.
  • 35 ezer első és második stádiumos szifiliszes beteg volt az országban, ami 1991 óta a legmagasabb szám.
  • 1300 szifiliszes újszülöttről tud a CDC, számuk 40 százalékkal több, mint 2017-ben; 94 újszülött életét vesztette a betegség miatt, ez 22 százalékos emelkedést mutat.
A CDC adatai közül a legaggasztóbb a veleszületett szifiliszes esetek számának meredek emelkedése: 2017 óta 40 százalékkal több az olyan újszülött, akik édesanyjuk fertőzöttsége miatt már szifiliszesen jöttek világra.
A szakértők szerint az különösen elszomorító, hogy a méhlepényen is átjutó, magzatok esetében 60-70 százalékban végzetes bakteriális fertőzés könnyen megelőzhető lenne, illetve az időben felismert betegség kezelése antibiotikumokkal eredményes. Ennek ellenére az ilyen esetek száma már ötödik éve folyamatosan emelkedik – figyelmeztet a CDC. Ez azért is baj, mert az élve született szifiliszes csecsemők megfelelő kezelés nélkül súlyos fejlődési rendellenességekkel szembesülhetnek későbbi életük során, és egész felnőttkorukra kiható egészségi problémáik lesznek.
Hogy miért ilyen drámai a helyzet?
A lehetséges okok egyike a nemi úton terjedő betegségek stigmatizáló hatása: az emberek egyszerűen szégyellnek orvoshoz fordulni, amikor szexpartnerüktől elkapnak valamilyen kórt. Friss kutatások szerint a fiatalok körében az óvszerhasználat rendszertelensége és a védekezés nélküli orális szex is az okok között szerepel. A CDC februári jelentése szerint a jellemzően heteroszexuális úton terjedő szifilisz esetében az emelkedés összefüggésben van a nagy mértékben romló droghelyzettel is.
A bajokat tetézi, hogy kevesebb pénz jut a költségvetésből az egészségügyre: a helyi prevenciós és szűrőprogramok több mint felénél az utóbbi években költségelvonás történt, nemi betegségek kezelésére szakosodott klinikai osztályokat kellett bezárni, sok szakembert elbocsájtottak, és egyre kevesebb beteg jár vissza kontrollra.
(Popular Science)
https://index.hu/techtud/egeszseg/2019/10/16/nemi_betegseg_szifilisz_tripper_klamidia_usa_amerika_jarvany/