2018. március 31., szombat

Megfenyegették a török küldöttség tagjait Washingtonban

Törökország számára nem az ellenségei, hanem leginkább a szövetséges országok jelentenek fenyegetést – áll egy török lap beszámolójában. Mehmet Acet szerint az Egyesült Államok fenyegetésekkel próbál fegyvereket eladni a NATO-tagállamnak.
A múlt hét folyamán török törvényhozókból álló delegáció utazott az Egyesült Államokba, majd azonnal haza is utaztak, miután Washingtonban megfenyegették őket – derült ki a Yeni Safak török lap beszámolójából. A cikket jegyző Mehmet Acet azt írja, a fenyegetés nem közvetlen a kongresszusi képviselők részéről hangzott el, hanem helyetteseiken keresztül fenyegették meg a török delegáció tagjait. Azt mondták; amennyiben Törökország megvásárolja az orosz Sz-400 rakétakomplexumot, a kongresszus döntést fog hozni arról, hogy az USA nem adja el az F-35 vadászrepülőgépeket Törökországnak.
A török szerző szerint Törökország és az Egyesült Államok közt azért válik mindinkább feszültté a viszony, mert utóbbi tisztán katonai függőség mentén akarja fenntartani a szövetséges viszonyt. A lap azt írja, ez a kiszolgáltatottságra, függőségre épülő viszony fenntarthatatlanná vált, mert Törökország mindinkább növekvő arányban lokalizálja a védelmi ipart, az Egyesült Államok azonban megpróbálja megakadályozni, hogy Törökország egy erős védelmi rendszer birtokába jusson – az amerikai “szövetséges” attól tart, hogy ezáltal minimálisra csökkenne az Egyesült Államok és a NATO katonai képességeivel szembeni függőség.
A lap szerint amerikai részről ez az alapállás egyértelművé tette, hogy Törökország számára ma nem az ellenségei, hanem leginkább a szövetséges országok jelentenek fenyegetést a biztonság és stabilitás fenntartása szempontjából.

http://www.hidfo.ru/2018/03/megfenyegettek-a-torok-kuldottseg-tagjait-washingtonban/

Az USA szerint Ukrajna nem kellene fellépjen a civil korrupció ellen

A Majdan-forradalom egyik elsődleges követelése volt a korrupcióellenes harc.
Ukrajna korrupcióellenes törvényei a civil szervezetekre is vonatkoznak. Az Egyesült Államok kifejezte tiltakozását ezügyben.
Az Egyesült Államok felszólította az ukrán kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényt, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezi a civil szervezetek tagjait. A külügyminisztérium szóvivője Heather Nauert pénteki közleményében az áll;
“Az Egyesült Államok határozottan arra kéri Ukrajna kormányát, hogy vonja vissza azt a törvényt, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezi a civil társadalom tagjait és az állami cégek felügyelő bizottságainak külföldi tagjait. […] Ukrajnában egy ilyen rendszer az állami tisztviselőket kellene elszámoltathatóvá tegye, ahelyett, hogy szükségtelen terheket ró és nyomást helyez a civil társadalom tagjaira.”
Az amerikaiak szerint az ukrán kormány azonnal el kell törölje a kötelezettségeket, és átmeneti amnesztiát kell adjon mindenkinek, aki a feltüntetett határidőn belül nem nyújta be vagyonbevallását.
Március 16-án a Velencei Bizottság is tiltakozott a korrupcióellenes aktivistákra is vonatkozó új törvény ellen. Elmondásuk szerint az új szabályozás passzivizáló hatást gyakorolhat a civil mozgalmakra. A Bizottság szerint az ukrán kormány április 1-ig kell eltörölje a törvényt.

http://www.hidfo.ru/2018/03/az-usa-szerint-ukrajna-nem-kellene-fellepjen-a-civil-korrupcio-ellen/