Marine Le Pen francia elnökjelölt szerint az euró halott, és Franciaország vissza kell térjen a nemzeti fizetőeszköz használatához. Az euró megmaradhat a „nagyvállalatok által nemzetközi kereskedelemben használt pénznemnek”.
Az elnökjelölt a Le Parisien francia lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy az euró használata hatalmas terhet jelent a nemzetgazdaságnak, mert egy ország saját maga kell irányítás alatt tartsa fizetőeszközét, ha meg akarja őrizni a nemzeti szuverenitást.
„Irányítanunk kell a pénzkibocsátást, hozzá kell igazítanunk a saját gazdaságunkhoz, emiatt a közös fizetőeszköz csak terhet jelent.” – mondta.
Le Pen szerint az euró „halott”, már próbálnak tőle szabadulni az eurozóna tagállamai, és végül egy olyan fizetőeszközként maradhat meg, amit a nagyvállalatok a nemzetközi kereskedelemben egymás közt használnak, de eközben Franciaország visszatérne a nemzeti valuta használatához.
Az elnökjelölt a lapnak nyilatkozva ismét kijelentette, hogy amennyiben megválasztják, 2018 első felében népszavazást írna ki az Európai Unióból kilépésről, előtte pedig tárgyalásokat folytatna ennek kapcsán az EU más tagállamaival.

http://www.hidfo.ru/2017/04/le-pen-az-euro-halott/