Légi felvételeket tett közzé vasárnap az orosz védelmi minisztérium, amelyek a tárca szerint azt bizonyítják, hogy Deir-ez Zórtól északra amerikai különleges egységek biztosítják a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elnevezésű, Washingtonnal szövetséges szervezet egységeinek háborítatlan áthaladását az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet hadrendjén keresztül.
Az orosz katonai minisztériumnak a közösségi médiában megjelentetett közleménye szerint az SDF egységei nem ütköztek ellenállásba az IÁ részéről, amikor az Eufrátesz bal partján Deir-ez-Zór irányában nyomultak előre. A szeptember 8. és 12. között készített orosz légi felvételeken nagy számban láthatók az amerikai különleges egységeknél rendszeresített, Hummer típusú páncélozott gépjárművek.
A tárca közölte: noha az amerikaiak által használt, korábban az IÁ által kiépített, megerősített táborhelyek az IÁ-egységek jelenlegi elhelyezkedésének körzetében találhatók, nincs jele annak, hogy azok katonai védelmét megszervezték volna. Az objektumok körül ostromnak vagy a terroristákkal való összecsapásnak sincs nyoma.
“Ez azt tanúsítja, hogy az amerikai katonák teljes biztonságban érzik magukat a terroristák által ellenőrzött területeken” – hangzott a közlemény.
Az orosz védelmi minisztérium szerint az egyik vasárnap közzétett légi felvételen az IÁ egyik fegyverraktáránál három Cougar típusú amerikai páncélozott szállítójármű, valamint mikrobuszok, géppuskákkal felszerelt kisteherautók és egyéb katonai eszközök láthatók.

A bejelentéssel kapcsolatban Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy az IÁ-val való bárminemű együttműködés, beleértve a passzívat is, az ENSZ BT határozatainak megsértését jelenti. A szenátor szerint régóta gyanítható volt, hogy az amerikai haderő együttműködik a szíriai militánsokkal a szíriai rendszer erőszakos megdöntése érdekében.

Koszacsov szerint az erre vonatkozó állításokat először támasztották alá “nemcsak szemléletes, de megcáfolhatatlan bizonyítékokkal”.
Az orosz védelmi minisztérium szerdán az amerikai titkosszolgálatokat vádolta meg annak az ellentámadásnak a kezdeményezésével, amelyet Idlíb tartományban az Dzsabhat Fatah es-Sám (korábban an-Nuszra Front néven ismert) dzsihadista csoport indított egy nappal korábban a szíriai kormányerők ellen.