2017. november 9., csütörtök

Az amerikai külügyminisztérium kormányellenes médiát támogatna Magyarországon

Kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján – derült ki az Index.hu beszámolójából. Az Egyesült Államok már nem is próbálja leplezni, hogy kormányellenes véleményformálást támogat Magyarországon.
A liberális lap azt írja, mentoraik még több “független-objektív” médiafelületet akarnak működtetni Magyarországon, emellett elvárják, hogy az általuk támogatott lap külpolitikai véleményformálást folytasson.
“November 7-én egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. A felhívás célja, hogy olyan Budapesten kívüli sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) találjon, amik az objektív tájékoztatást hangsúlyozzák, hazai és nemzetközi témákban is. A külügyminisztérium maximum 700 000 dollárt, vagyis nagyjából 190 millió forintot adna az egy darab nyertesnek” – írták.
Az eredetileg a 444.hu által közölt információ szerint ráadásul nem feltétlen újabb sajtóorgánumot akarnak támogatni, hanem piaci alapon működésképtelen atlantista propagandalapok megmentéséről is szó lehet. “A cél az, hogy segítsék ennek a lapnak, rádiónak vagy honlapnak a fenntarthatóságát” – áll a közleményben.
A 444.hu szerint a pályázatnak köze van David Kostelancik amerikai ügyvivő beszédéhez. Az amerikai ügyvivő még októberben tartott egy beszédet, melyből kiderült, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége rendszeres kapcsolatot tart fenn kormányellenes újságírókkal.
Mint kiderült, az amerikai diplomácia nem elégszik meg azzal, hogy véleményezze a magyar belügyeket, de ezúttal egy több száz milliós támogatással nyíltan felvállalja, hogy anyagi támogatással beavatkozna a magyar médiapiaci egyensúlyba.

http://www.hidfo.ru/2017/11/az-amerikai-kulugyminiszterium-kormanyellenes-mediat-tamogatna-magyarorszagon/



Az USA külföldi-ügynök sajtót akar működtetni Magyarországon

Az Egyesült Államok kétszáz millió forint támogatást adna egy Magyarországon tevékenykedő sajtóorgánum működtetésére, de eközben belföldön ugyanezt a gyakorlatot “külföldi ügynöki” tevékenységként határozza meg.
Az amerikai Igazságügyi Minisztérium kérésére a Russia Today kiadója külföldi ügynökként kellett regisztráljon, amiért egy idegen ország pénzén működik az Egyesült Államokban. Az amerikai hatóságok emellett azzal is vádolták a Russia Todayt, hogy mivel külföldi forrásból működik az Egyesült Államokban, beavatkozik az amerikai belpolitikába.
Az a tény, hogy ezt a tevékenységet az amerikaiak külföldi ügynöki munkának tartják, amiatt lényeges, mert az Egyesült Államok ugyanezt a gyakorlatot akarja folytatni Magyarországon.
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán november 9-én jelent meg egy pályázati felhívás, mely szerint több száz millió forintnak megfelelő támogatást adnának olyan magyarországi sajtóorgánumnak, melyet ők arra alkalmasnak tartanak. A kritériumok közt szerepel, hogy az adott sajtóorgánum nem függhet a magyar kormánytól, és külpolitikai véleményformálást kell folytasson.
Az amerikai támogatástól függő, úgynevezett “független” újságírók a Department of State szerint hozzájárulnának a sajtószabadság javításához Magyarországon.
Ugyanakkor, nem a kétszázmilliós támogatásból fizetett médiaalkalmazottak lesznek az elsők, akiket az amerikai nagykövetség külföldi ügynökként működtet Magyarországon. Korábban a 444.hu-n megjelent egy beszámoló, mely szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője nyíltan elismerte, hogy kapcsolatban áll ellenzéki újságírókkal.
“Azok az újságírók, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, úgy tájékoztattak minket, hogy […]” – mondta Kostelancik, utalva ezzel arra, hogy ellenzéki újságírók “tájékoztatták” az amerikai nagykövetséget bizonyos dolgokról, tehát jelentéseket tettek az amerikai nagykövetségnek.
A Russia Today külföldi ügynökként regisztrálása az Egyesült Államokban abból a szempontból lényeges, mert ezáltal láthatóvá válik, hogy az amerikaiak külföldi ügynökként tekintenek a külföldről finanszírozott médiafelületekre. Ismerve ezt a szemléletet, aligha lehet kételkedni azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hatóságok miként tekintenek az általuk külföldről fizetett újságírókra: ügynökként.
Hacsak nem akarja az Egyesült Államok nyíltan elismerni, hogy Magyarországra nem egyenlő félként tekint, nem róhatja fel Magyarországnak, ha ezeket a külföldi ügynököket – és az amerikai nagykövetséget különféle dolgokról “tájékoztató” újságírókat – a magyar törvények ráköteleznék a regisztrációra.


http://www.hidfo.ru/2017/11/az-usa-kulfoldi-ugynok-sajtot-akar-mukodtetni-magyarorszagon/

Újabb adag amerikai helikopter érkezik Európába

Huszonnégy Apache helikopter érkezik Németországba az “Operation Atlantic Resolve” részeként, melynek célja, hogy “elrettentse Oroszországot az Európa elleni agressziótól”.
Újabb csoport Apache helikopter érkezett Németországba a hét folyamán az “Operation Atlantic Resolve” rotációjának részeként – derült ki a Stars and Stripes magazin beszámolójából. A művelet célja, hogy “elrettentse Oroszországot az Európa elleni agressziótól”. A lap által idézett Cain Baker ezredes elmondása szerint az USA egész Európában meg akarja erősíteni katonai jelenlétét, és elrettentő erővel akar jelen lenni az európai országokban.
Korábban, október elején kétezer amerikai katona és 89 helikopter érkezett Belgiumba, köztük CH-47 Chinook, UH-60 Black Hawk, HH-60 Black Hawk és AH-64 Apache helikopterek.
A beszámoló szerint a Texasból érkező divízió tagjai és az újabb Apache helikopterek Illesheimben (Németország) állomásoznak majd, de kisebb csoportokban elkezdik őket továbbküldeni Lettországba, Lengyelországba és Romániába.
Az amerikai lap említi, hogy a NATO újonnan akadályként tekint a nemzetállamokra, mert a NATO-tagállamok saját hivatalai egyben adminisztrációs akadályt is jelentenek, ha az amerikai katonák át akarnak vonulni Európán. Az észak-atlanti szövetség emiatt egy saját
“katonai schengen-övezetet” akar létrehozni, ami garantálná az amerikai fegyveres erők szabad mozgását Európában.
Értelemszerűen, eközben az európai fegyveres erők nem lehetnek jelen az Egyesült Államok területén, tehát ez egy teljesen egyoldalú megszállás szövetségi viszony.
A lapnak nyilatkozó amerikai vezető kijelentette; “azt szeretnénk elérni, hogy képesek legyünk egyik országból eljutni a másikba az ehhez jelenleg szükséges temérdek papírmunka nélkül”.
A lap szerint a NATO számára egy további probléma, hogy miután a helikoptereket nagy nehezen eljuttatták Kelet-Európába, további problémát jelent a javítás és üzemanyag-utánpótlás.
Ugyanakkor, az amerikaiak az “orosz veszélyre” hivatkozva behozott helikoptereket rendszerint nem az “orosz veszély” miatt hozzák, hanem néhány hónap után megpróbálják eladni valamelyik térségi országnak. Ilyenkor a magyarországi sajtóban is menetrendszerűen megjelennek az amerikai lobbisták által megrendelt reklámcikkek, miszerint most éri meg használt amerikai helikoptert venni – a hatóságok pedig véletlenül sem merik kivizsgálni, hogy az újságírók milyen kapcsolatok hatására írnak ilyen anyagokat és ezt esetleg nem külföldi anyagi juttatásokért cserébe teszik-e.


http://www.hidfo.ru/2017/11/ujabb-adag-amerikai-helikopter-erkezik-europaba/




Németország bevásárol a Lockheed Martin termékeiből

A német légierő lecserél 85 elöregedett vadászrepülőgépet, és bevásárol az amerikai Lockheed Martin F-35 ötödik generációs gyártmányából – derült ki a Reuters beszámolójából.
A Luftwaffe arra készül, hogy lecseréli 85 Panavia Tornadoból álló flottáját; az európai fejlesztésű gépek helyett az amerikai Lockheed Martin ötödik generációs gyártmányát vennék meg. Karl Müllner altábornagy közlése szerint az F-35 a Luftwaffe igényeinek minden spektrumát kielégítené, emiatt esett erre a választásuk.
A múlt hónap folyamán a Bundeswehr információkérést nyújtott be az F-35, F-15, F/A-18 és Eurofighter Typhoon gépekkel kapcsolatban. Reményeik szerint az új gyártmányok akkor léphetnek szolgálatba, amikor 2025-ben a Tornado-kat leszerelik.
A Reuters beszámolója szerint az F-35 beszerzése mögötti legfőbb indok, hogy Németország elrettentő erővel akar rendelkezni, és képessé akar válni arra, hogy észrevétlenül bejuttasson repülőgépeket más országok légterébe, ami önmagában is elrettentő erővel bír.


Az Egyesült Államok júliusban kezdett tárgyalásokat folytatni európai országokkal az F-35 értékesítésével kapcsolatban. Eddig Dánia, Norvégia, Hollandia, Olaszország, Törökország és az Egyesült Királyság jelentkezett vételre, de potenciális vevőként Németország, Finnország, Spanyolország és Svájc is bejelentkezett.
Májusban Németország hivatalosan is kikérte az F-35-re vonatkozó titkosított információkat az Egyesült Államoktól, hogy ezek segítségével Berlin mérlegelni tudja a piaci lehetőségeket.


http://www.hidfo.ru/2017/11/nemetorszag-bevasarol-a-lockheed-martin-termekeibol/

Svédországnak is eladják a Patriot hasznavehetetlen költséges rakétakomplexumot

Svédországban járt James Mattis amerikai védelmi miniszter – a találkozó során megállapodás született arról, hogy a svédek lecserélik az ország elavult rakétavédelmét az amerikai Patriot komplexumokra – derült ki az Aftonbladet beszámolójából.
Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter szerint a Patriot-komplexum a legalkalmasabb arra, hogy a svéd fegyveres erők rendelkezzenek a ballisztikus rakéták elhárításának képességével – ezzel szemben mindössze a francia-olasz Sampt jöhetett szóba alternatívaként.
A védelmi miniszter emellett elmondta, hogy a Patriot megvásárlása nagyon költséges vállalkozás,
az amerikai termék megvétele miatt megszorításokat kell hozniuk és több más védelmi és haditengerészeti projektet háttérbe szorítanak.
Egy a Hufudstadsbladet finn napilapnak nyilatkozó szakértő szerint ez az üzletkötés azt jelenti, hogy Svédország teljes mértékben kiszolgáltatottá válik az amerikai védelmi ipar irányába; a svédek által ma használt radarrendszerek nem kompatibilisek a Patriottal, emiatt Svédország később újabb és újabb üzleteket kell kössön az amerikaiakkal.
Az Egyesült Államok azt követően tört előre Európában a Patriot rendszer értékesítésével, hogy a rakétakomplexum Közel-Keleten éles helyzetben használhatatlannak bizonyult. A közelmúltban Törökország egy hackertámadást követően döntött úgy, hogy inkább orosz rakétavédelmi rendszert vásárol, a Patriotokat pedig kivonta a NATO Törökországból.
2015 júliusában a Local német napilap arról számolt be, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot-rendszereit. A lap szerint magát a behatolást nem is vették észre a NATO-erők; a kibertámadás tényét akkor ismerték fel, amikor a Patriot rakétakomplexumok ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és számos nemkívánt rakétaindítás történt.
Alig néhány héttel azután, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétaindítások felett, az USA és Németország egyaránt megkezdte a Patriot komplexumok kivonását Törökországból. Négy hónappal a hackertámadás után már a nemzetközi sajtó számára is ismert tény volt, hogy Törökország nem a NATO-tól vásárol rakétavédelmi rendszert, ehelyett Kínával és Oroszországgal folytat tárgyalásokat.
Később a török kormány az orosz Sz-400 rakétarendszer megvásárlásáról írt alá szerződést, az amerikaiak pedig elkezdtek Patriot rakétakomplexumokat hozni – és értékesíteni – Kelet-Európába. Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter július 6-án közölte, hogy a védelmi minisztérium és az Egyesült Államok megállapodást kötött a Patriot rakétakomplexum Lengyelországnak eladásáról. Az amerikai védelmi miniszter májusban Litvániában is látogatást tett, ahol szintén elhelyezték az amerikai rakétarendszereket.

http://www.hidfo.ru/2017/11/svedorszagnak-is-eladjak-a-patriot-raketakomplexum/