Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter azt javasolta, hogy az Európai Unió hozzon létre menekültközpontokat azokban a térségi országokban, melyek még nem csatlakoztak az EU-hoz.
A javaslat szerint többek között Grúziában és több nyugat-balkáni országban alakítana ki menekülttáborokat az Európai Unió. A külügyminiszter a Bild am Sonntag német lapnak nyilatkozva azt mondta, nem különösebben fontos, melyik országban hozzák létre a táborokat, mert az intézkedés lényege az lenne, hogy valahová lehessen deportálni az EU területére illegálisan érkezőket. A javaslatból azonban kiderült, hogy Kurz azokba az országokba akarja küldeni a migránsokat, amelyek az Európai Unió határain találhatóak, de még nem csatlakoztak az EU-hoz.
„Nem fontos, pontosan hol lesznek ezek a központok. Az a fontos, hogy ezek az országok biztosítsák a védelmet, és azokat a személyeket, akik illegálisan érkeznek az EU-ba, vissza tudjuk küldeni ezekre a helyekre.” – mondta. Kurz szerint Egyiptomba és Grúziába, illetve nyugat-balkáni országokba kell küldeni a migránsokat.
A külügyminiszter azt mondta, hibás az Európai Bizottság azon politikája, amely a migránsok Közép-Európába beengedését írja elő, mert ezáltal csak még többen fognak jönni a következő migrációs hullámok során. Ő inkább egy kompromisszumos megoldást képvisel, miszerint a migránsokat azokba az országokba kell küldeni, amelyek eddig valamilyen oknál fogva nem léptek be az EU-ba. Ezzel fel lehet gyorsítani a csatlakozási folyamatot, hogy a nyugat-balkáni országok ezáltal próbáljanak megszabadulni a migránstömegekkel együtt járó problémától.
A migrációs hullámok az utóbbi évek során jelentős zsarolási potenciállal bírtak a térségi politikában. Görögország a migránsok továbbengedésével próbált kicsikarni különböző kedvezményeket a nyugat-európai országoktól. Az EU a migrációs hullámok kontrollálásával próbált nyomást gyakorolni Szerbiára a csatlakozás előmozdítása érdekében. Törökország szintén a migrációs hullámokat használta nyomásgyakorlásra, hogy kikényszerítse az uniós vezetők részéről a vízummentesség megadását.


http://www.hidfo.ru/2017/03/nem-csatlakoztak-az-eu-hoz-migransokat-kapnak/