2017. december 27., szerda

Külföldön állítanák ki a brit útleveleket az EU-ból kilépés után

Miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, valószínűleg Németországban fogják kiállítani az új brit útlveleket. A Brexit támogatói nem lelkesednek az ötlettől.
2019-től külföldön állíthatják ki a brit útleveleket, jelenleg két vállalat – egy német és egy francia cég – esélyes jelölt erre a feladatra – derült ki a The Guardian beszámolójából. Jelenleg a De La Rue brit cég állítja ki a dokumentumokat, de 2019 után lejár a szerződésük, és a bevándorlásügyi miniszter szerint külföldi cégek is pályáznak erre a lehetőségre.
A Times beszámolója szerint ebben a kérdésben még nem született végleges megállapodás, de valószínű, hogy 2019-től egy európai cég gyártja majd az új típusú dokumentumokat.
A brit politikusok már régóta vitatják ennek lehetőségét, és az online közösségi médiában is látványos vihart kavart ez a kérdés; az Európai Unióból kilépés támogatóinak nem nyerte el a tetszését, hogy a Brexit után “Berlinben gyárthatják a brit okmányokat.”
A Toryk egy képviselője, Andrew Rosindell szerint ezt az intézkedést “megalázásnak” tekintik – emiatt felszólította a kormányt, hogy egy Németországban vagy Franciaországban működő cég alkalmazása helyett brit céget válasszon erre a feladatra.
“Azt akarom látni, hogy az új brit útlevelet Nagy-Britanniában gyártják, egy brit gyárban, ami brit munkaerőt alkalmaz, mert ha nem így lesz, az káros a brit identitás megtartására nézve.”
Andrea Leadsom, az alsóház vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy mindenkinek támogatnia kell az Egyesült Királyság “globális szabadkereskedelmi nemzetként működését.”
“Ugyanakkor elismerjük, hogy Nagy-Britannia is sokat tud nyújtani az ipar és szolgáltatások terén a világ országai számára. […] Képesek vagyunk arra, hogy szabad piaci feltételek mellett versenyt folytassunk” – mondta.
Theresa May brit miniszterelnök azt követően jelentette be, hogy visszatérnek a korábbi arany és kék útlevél használatához – a mai vörös helyett -, miután kezdtek körvonalazódni a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos brit vállalások. Közleményét Brandon Lewis bevándorlásügyi miniszter kijelentése követte, miszerint a kék útlevelek kiadásá már következő év tavaszától megkezdhetik.

http://www.hidfo.ru/2017/12/kulfoldon-allitanak-ki-a-brit-utleveleket-az-eu-bol-kilepes-utan/

Bekerített egy amerikai bázist a szíriai hadsereg

Az Egyesült Államok állandó bázist működtetett Szíriában, itt képezték ki a kormány ellen harcoló terroristákat. A szíriai fegyveres erők blokád alá vonták a létesítményt.
A szíriai At-Tanf területén létrehozott amerikai katonai létesítményt blokád alá vonták a szíriai fegyveres erők, mondta Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök a Komszomolszkaja Pravda napilapnak adott interjú során. Az interjúban elhangzottak szerint ebben az illegális katonai létesítményben az Egyesült Államok terroristák kiképzését folytatta, és a szíriai hadsereg a szándékosan “nem túl szigorú” blokád megkezdése után
szemtanúja volt annak, amint 350 terrorista elhagyja az amerikai katonai létesítményt.
“Az At-Tanf területén működő amerikai létesítményt blokád alá vonták a szíriai fegyveres erők. A legfontosabb dolog, hogy itt szemtanúi voltunk a militánsok kivonulásának”mondta Geraszimov.
Az orosz vezérkari főnök elmondta, hogy a blokád nem volt túl szigorú, mintegy 350 terrorista elhagyta az amerikai hadsereg létesítményét.
“Egyértelmű, hogy a militánsokat itt képezték ki. A közelben egy menekülttábor is működik – mondta, hozzátéve, hogy az amerikai hadsereg egy másik táborban, az északkelet-Szíriában található Saddadi létesítményben is terroristák kiképzését folytatja.
“Ez egy kurdok által ellenőrzött terület, ahol amerikai katonai létesítmény is működik. Továbbá, mintegy 800 ember érkezett a Saddadi táborba az Eufrátesz keleti tájékáról, miután a kurdok offenzívát indítottak. Innen gyakorlatilag az Iszlám Állam katonái menekültek el.”
Geraszimov elmondása szerint 750, illetve 350 fegyveres harcos maradt a két táborban.
“Úgy tűnik, az amerikai koalíciónak nem volt célja az Iszlám Állam megsemmisítése, mielőtt megkezdődtek az orosz hadmozdulatok Szíriában, és nem célja most sem.”
A vezérkari főnök kifejtette, hogy a konfliktus legintenzívebb szakaszában az orosz légierő naponta 120-140 légicsapást hajtott végre Szíriában, miközben az amerikaiak csak 8-10-et; ebből is látható, hogy a nyugati koalíciónak “valami más célja van.”


http://www.hidfo.ru/2017/12/bekeritett-egy-amerikai-bazist-a-sziriai-hadsereg/

Harmadszorra gyújtották fel a menekülttábort a dühös svédek

Ismét felgyújtottak egy menekültközponttá átalakított óvodát Svédországban. A skandináv országban egyébként is gyakran gyújtják fel a menekülttáborokat, de a rendőrség beszámolója szerint ez már a harmadik alkalom, hogy ugyanezt az épületet leégetik.
Kedd kora reggel felgyulladt a Kungsbacka területén egy óvoda átalakításával létrehozott menekültközpont – mire a tűzoltók kiértek a helyszínre, az épület lakhatatlanná vált. Személyi sérülés nem történt, de úgy tűnik, ebben az épületben egy ideig nem fognak tudni migránsokat elszállásolni – derült ki az SVT hírügynökség beszámolójából.
A svéd napilap szerint a hatóságok nem tudják, hogyan keletkezett a tűz. Bár a gyújtogatás egyelőre nem bizonyított, korábban már két alkalommal kigyulladt ugyanez az épület, miután kiderült, hogy ott migránsokat akarnak elhelyezni.
“Korábban ugyanez az óvodaépület már kétszer kigyulladt, mindkét esetben felmerült a gyújtogatás gyanúja. Mindkét incidens azt követően történt, miután a helyi lakosságot értesítették arról, hogy az épületet menekültközponttá alakítják” – áll a beszámolóban. Ennek megfelelően, a keddi incidens esetében is vizsgálják annak lehetőségét, hogy gyújtogatás történt.
“Egyszerűen nincs olyan időjárási körülmény, ami miatt az épület háromszor egymás után kigyulladhatna”
– mondta Thomas Fuxborg, a helyi rendőrség szóvivője.
Fuxborg elmondása szerint az épület ismét jelentős károkat szenvedett – ha a tűzoltók nem érnek ki ilyen hamar, a földig leégett volna.
A történtek után a képmutató önkormányzat azt tervezi, hogy biztonsági őrökkel fogja őriztetni a korábbi óvodaépületet, és ismét megkezdik a felújítási munkálatokat, hogy azok végeztével be tudják költöztetni a migránsokat.

http://www.hidfo.ru/2017/12/harmadszorra-gyujtottak-fel-a-menekulttabort-a-duhos-svedek/