Sergio Divina, az olasz Északi Liga tagja szerint rá kell kényszeríteni a Földközi-tengeren működő nem-kormányzati szervezeteket arra, hogy átláthatóvá tegyék, kitől kapnak pénzt erre a tevékenységre.
Sergio Divina, az Északi Liga képviselője szerint számos, a Földközi-tengeren működő civil szervezet jövedelmező üzletté alakította át a migránsok “kimentését”, ezáltal a tömeges bevándorlás ösztönzőjévé vált a tevékenységük. A politikus szerint emiatt átláthatóvá kell tenni az ilyen civil szervezetek működését, emellett létre kell hozni olyan jogi hátteret, ami lehetővé teszi, hogy a parti őrség rendszeresen átkutassa a civil szervezetek hajóit, és ellenőrizze, hogy nem folytatnak-e embercsempészetet.
Az olasz törvényhozó pénteken a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta; “számos különféle civil szervezet létezik, és a hatóságok képessé kell váljanak a különbségtételre. A Mentsük meg a Gyermekeket és az Orvosok Határok nélkül mellett rengeteg újonnan alapított civil szervezet működik Olaszországban, melyek működése teljesen átláthatatlan. Ezekről senki nem tudja, pontosan mennyi pénzből működnek és honnan jutnak hozzá, de mindig telt hajókkal érkeznek az európai partokhoz. A hatóságok tudomása szerint önkéntes alapon működnek, de működésük mégis professzionális, és üzletszerűen űzik a migránsok partra hozását. Nem csak bátorítják a migránsokat az Európába utazásra, de a migránsok ezt az ő szolgáltatásaikat igénybe véve tudják megtenni.”
Az olasz törvényhozó elmondása szerint most a legfontosabb, hogy a parti őrség felhatalmazást kapjon a civil szervezetek hajóinak rendszeres átkutatására, hogy ezáltal kiszűrhessék az embercsempészeket.
2017 első felében 85000 migránst hordtak partra Olaszországban a civil szervezetek, ami jelentős növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az olasz partokra szállított migránsok száma mostanra a százezret is átlépte.

http://www.hidfo.ru/2017/07/atlathatova-tennek-az-embercsempesz-civil-szervezetek-mukodeset/