2015. január 8., csütörtök

Lakatot tesznek az amerikaiak több európai támaszpontjukra

Költségvetési takarékoskodás és létszámcsökkentés miatt az amerikai védelmi minisztérium bezár 15 katonai támaszpont Európában, és visszaadja ezeket a létesítményeket az érintett országoknak – jelentették be csütörtökön Washingtonban. Az intézkedésekkel 500 millió dollárt szeretnének megtakarítani évente, miközben az átszervezések külön kiadásokkal járnak. A Pentagon szerint a legfontosabb döntés az, hogy az amerikai légierő felszámolja jelenlétét a királyi légierő (RAF) mildenhalli (Anglia) bázisán, ahonnan utántöltő, felderítő és különleges hadműveleteknél használt repülőgépek szállnak fel 3200 fős kiszolgáló személyzet támogatásával. Családjukkal együtt hat éven belül távoznak. Németországban több kisebb létesítmény szűnik meg, amelyek a hidegháború maradványainak számítanak, de az országban összességében pár száz fővel több amerikai katona marad. A portugáliai Lajes légitámaszpontról (Azori-szigetek) 500 főt vonnak ki, az ottani erők kétharmadát. Olaszországban viszont ellenkezőleg, 300 fővel több amerikai katona fog szolgálni. Derek Chollet védelmi miniszterhelyettes szerint a "konszolidálás" nem csökkenti az amerikai katonai erők harci képességeit, "azt a képességet, hogy megfeleljenek a szövetségesek és partnerek irányában vállalt kötelezettségeknek". "Igazából, ezek a döntések megtakarításokat hoznak, és ez képessé tesz minket robusztus erők fenntartására Európában" – tette hozzá egy sajtótájékoztatón. Mildenhall (amerikai részének) kiürítését később azzal ellentételezik, hogy 2020-tól két századnyi F-35 típusú harci repülőgépet telepítenek a RAF Lakenheath nevű, közelben lévő bázisára, ahol most is állomásoznak amerikai harci repülőgépek. Az Egyesült Államok most körülbelül 67 ezer katonát állomásoztat Európában. A Pentagon szerint odahaza nagyjából 20 százalékos kapacitásfelesleg van, és először ott kellene takarékoskodni, de ezt a törvényhozás határozottan visszautasította, elvetve bármiféle hazai bezárást.
MTI



Tömeges átcsoportosításra készül az USA európai parancsnoksága

Az Egyesült Államok bezárja 15 katonai létesítményét Európában, többek közt Angliában, Németországban, Belgiumban, Portugáliában, Olaszországban és Hollandiában. 2018-tól 2021-ig állítólag kétezer amerikai katona is távozik a kontinensről. A Pentagon szerint a művelet célja az, hogy az USA "csökkentse katonai jelenlétét Európában", és megszabaduljon az idejétmúlt infrastruktúrától. A Védelmi Hivatal szóvivője, Mark Wright szerint a többlettől megszabadulás javítja a hatékonyságot, az "idejétmúlt infrastruktúrából" pedig a továbbiakban a befogadó országok profitálnak.
A Pentagon egy másik közleménye szerint az átstrukturálással több mint 500 millió dollárt takarítanak meg éves szinten.

A Királyi Légierő Mildenhall létesítménye lesz a legnagyobb bázis, amit a művelt részeként bezárnak és átadnak az angol parancsnokságnak. A bázison szolgálatot teljesítő 3200 fős katonai személyzetet áthelyezik máshova.
Arról azonban nem adtak pontos tájékoztatást, hogy a nyugat-európai létesítményekből áthelyezett, létesítményenként több ezer amerikai katona hol kerül majd elszállásolásra. 15 létesítmény bezárásával több tízezer amerikai katona lesz átcsoportosítva, de a közlemény szerint ebből csak kétezer hagyja el Európát.
Az amerikai külpolitika elmúlt évtizedei alapján kijelenthető, hogy ahová egyszer az amerikai katonák bekerülnek, onnan békés úton nem távoznak (ilyenre nem volt még példa). Ezek alapján az áthelyezett katonai személyzet Európa területén marad, és az átszervezés részeként közelebb kerül az Oroszország ellen épített frontvonalhoz. Arról nem érkeztek hírek, hogy kelet-európai katonai létesítményeket is zárnának be, így valószínűsíthető, hogy az áthelyezett alakulatok és haditechnika nagy része Kelet-Európába lesz átcsoportosítva.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/10/tomeges-atcsoportositasra-keszul-az-usa-europai-parancsnoksaga



Az USA európai katonai bázisain spórol
Az Egyesült Államok megválik egyik nagy-britanniai légi támaszpontjától és visszaadja, ahogy 14 másik európai létesítményét is az érintett anyaországoknak, jelentette be január 8-án a Pentagon. Ezzel a lépéssel évi 500 millió dollárt kívánnak megspórolni az amerikai kormánynak.
A több év alatt lezajló átalakítás során több ezer fős amerikai katonai és civil személyzetet vonnak majd ki a javarészt az Egyesült Királyságban, illetve Németországban található 15 helyszínről, áll a Pentagon közleményében.
A Pentagon megválik a London északkeleti részén fekvő RAF Mildenhall bázistól, ahonnan az elkövetkezendő néhány év során 3200 embert csoportosít át harckocsizó, felderítő és speciális légi hadműveletekhez.
A Pentagon a nagy-britanniai RAF Lakenheath-et jelölte ki az F-35 közös csapásmérő vadászgép első európai támaszpontjának. Az első gépek a tervek szerint 2020-ban érkeznek majd az Egyesült Királyságba az F-15 vadászgépek váltására. „A döntés az amerikai és nagy-britanniai védelmi kapcsolatok szorosságát, illetve a nagy-britanniai támaszpontok hadászati értékét tükrözi,” tette hozzá a közlemény.
A RAF Lakenheath bázisra érkeznek az F-35-ösök
Az RAF Mildenhall leépítése részben kompenzálódik, mivel mintegy 1200 fős katonai személyzet fog állandó jelleggel állomásozni az RAF Lakenheath bázison a két repülőszázad F-35 mellett, írta a Pentagon, hozzátéve, hogy kb. 2000 katonával lesz kevesebb Nagy-Britanniában.
Németországban 9 létesítményt zárnak be teljesen vagy részlegesen, viszont az amerikai katonák száma az országban várhatóan pár százzal emelkedik majd. Portugáliában mintegy 500 főnyi katonai és civil alkalmazottat vonnak majd ki az Azori-szigeteken fekvő Lajes Field bázisáról.
„A lépések haderőnk erejének enyhe megcsappanását eredményezik majd, viszont azt is szavatolják, hogy csapataink a lehető leghatékonyabb pozícióban legyenek ahhoz, hogy az USA és NATO-szövetségeseink krízishelyzetben gyorsan akcióba tudjanak lendülni bárhol a világon,” áll a közleményben.
„Ráadásul, ezek a lépések az amerikai befolyás csökkentésével növelik majd európai jelenlétünk hatékonyságát és eredményességét, miközben biztosítják a helyi infrastruktúra működését – most és a jövőben egyaránt – az amerikai érdekek védelme és térségbeli partnereink támogatása érdekében,” szögezi le a nyilatkozat.
Az infrastruktúra átalakítása segít majd maximalizálni az USA európai katonai potenciálját, illetve megerősíteni Amerika fontos európai kapcsolatait, írta Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

CRI – SzRTI


Kilenc ajánlat érkezett a szendrői acélműre

Egyebek mellett orosz, brit, luxemburgi, svájci és bangladesi ajánlat is érkezett a smederevói (szendrői) acélmű privatizálására, a szerb kormánynál összesen kilencen érdeklődtek a veszteséges állami vállalat iránt - értesült a Blic című belgrádi napilap.

Szerbia azért döntött a privatizáció mellett, mert eddig évi 120 millió dollárral volt kénytelen szubvencionálni az üzemet, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás egyik feltétele azonban az volt, hogy megvonják a veszteséges állami cégek kormányzati támogatását.

Az érdeklődők január 5-ig jelentkezhettek a szerb privatizációs ügynökségnél ajánlatukkal, amely a vállalat 80 százalékának megvásárlására vonatkozott.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök korábban valóságos "mentőakciónak" nevezte az acélművek eladását. A belgrádi kormány magára vállalta a cég mintegy 400 millió dolláros adósságát, a vevőnek pedig kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az üzem egyik kohóját teljes kapacitással tovább működteti, a másikban pedig 2016 végéig újraindítja a termelést, továbbá tíz évig nem adja el üzletrészét.

Szerbia két éve már megpróbálkozott az acélmű eladásával, de akkor nem érkezett kötelező érvényű ajánlat.

A gyár igazgatója szerint 5 ezer munkahelyet menthetnének meg a cég eladásával, a jövőben pedig további 17 ezer munkahely létesülhetne.
A beérkezett ajánlatokat pénteken tekintik meg.

Zeljko Sertic szerb gazdasági miniszter korábban azt közölte, a kormány az idén 188 veszteséges állami céget bezár, és emiatt csaknem 5 ezer munkahely szűnik meg.


Forrás: MTI

A párizsi támadás - Iszlám Állam, Al-Kaida, vagy valami más?

A wahabbista ideológia fegyveres erőszakkal végrehajtott fizikai harcának egyik alapvető tétele, hogy minden harcos számára a legelső kötelesség az Istent sértő cselekedetek véghezviteléhez használt tárgyak, eszközök teljes megsemmisítése. Ez az alaptétel nyilvánult meg a buddhista emlékművek felrobbantásában az afganisztáni tálib uralom alatt, az Al-Kaida számtalan robbantásos merényleténél, és az Iszlám Állam, vagy az Al-Nusra Front napjainkban véghezvitt keresztény és muszlim templomok, síremlékek, és egyéb szakrálisnak tekintett helyek lerombolásában.
Az "Istent sértő" tárgyak megsemmisítése után következik "Isten ellenségeinek megbüntetése", amely legtöbbször valóban brutális kivégzések formájában nyilvánul meg.
Nagyon fontos azonban, hogy a wahabbizmus szerint a sorrend nem felcserélhető.
Ez a párizsi támadás esetében azt jelenti, hogy amennyiben az elkövetők pusztán fanatikus iszlám radikálisok, vagy wahabbisták az Iszlám Állam, az Al-Qaida stb. soraiból, és a támadás az iszlám radikalizmus ideológiai megnyilvánulása lett volna, a Charlie Hebdo magazin teljes szerkesztőségi archívumát, az összes számítógépet, és egyéb adathordozó eszközöket semmisítették volna meg először, a szerkesztőség tagjai előtt, és csak aztán végeztek volna a lap munkatársaival.
Ez nem történt meg.
Hídfő.net.ru | Párizs merénylet áldozat
A támadók helyszínről való gyors elmenekülése szintén megkérdőjelezi a támadás mögött álló szándékot. Egy szent harcra (dzsihádra) felkent iszlám radikalista inkább feláldozza az életét (amely a wahabbizmus szerint végső kötelessége is), minthogy beteljesületlenül hagyja félbe a küldetést. A rendőrök elől való elmenekülés, a sértetlenül hagyott szerkesztőségi épület, az életben hagyott szerkesztőségi tagok nem illenek bele az iszlám radikálisok stílusába.
Aki azt gondolja, hogy mindez azért maradt ki az eseményekből, mert az elkövetők professzionálisan kiképzett zsoldosok voltak, az nem járhat messze az igazságtól. A videofelvételeken látni lehet, hogy a kivitelezés technikailag, pusztán "szakmai szempontok alapján" vizsgálva majd tökéletes volt: a fegyverkezelés, a célzott lövések, egymás fedezése.
Ám, ha ennyire professzionálisak voltak a tettesek, és a helyszínről való mielőbbi elmenekülés, tehát kilétük elrejtése is cél volt, akkor minden bizonnyal nem hagyták volna a meneküléshez használt járműben a személyi irataikat és mindent elkövettek volna annak érdekében, hogy a meneküléshez használt útvonalon a térfigyelő kamerákról se lehessen őket felismerni.
A francia hatóságok már pár órával a mészárlás után közölték, hogy beazonosították az elkövetőket. Azóta kiderült, hogy egyiküknek, aki önként ment be a rendőrségre, és ártatlannak vallotta magát, valószínűleg megdönthetetlen alibije van. A másik két ember után, akik a mészárlást tevőlegesen elkövették, még folyik a hajsza.
További kérdés, hogy a médiákban bemutatott elkövető testvérpáros, akik az Iszlám Állam elődcsoportjának tekintett Iraki Ellenállási Mozgalom számára 2008-ban végzett európai toborzási tevékenységük, és a szíriai polgárháborúban az Al-Nusra oldalán való részvételük miatt a Francia Belbiztonsági Szakszolgálat (DGSI) szoros megfigyelése alatt álltak, hogyan juthattak fegyverhez (Franciaországban majdnem lehetetlen illegálisan gépkarabélyt szerezni) anélkül, hogy a szakszolgálat tudomást szerzett volna róla?
Vagy a francia szolgálatok részéről a tettesek azonosításának bedobása a médiába egyszerűen elterelő hadművelet lenne, miközben a háttérben gőzerővel próbálják felgöngyölíteni a valós szálakat, és megtalálni az igazi felelősöket?
Hídfő.net.ru | Párizsi támadás gyanúsítottA gyanúsítottak
De kik lehetnek az úgynevezett igazi felelősök? Miért és ki akarna feszültséget okozni és zavart kelteni a francia társadalomban? Ki akarná kiélezni a francia keresztény többség és a muszlim kisebbség viszonyát?
Franciaország NATO tagsága évtizedeken keresztül " lógott a levegőben", a franciák nem voltak hajlandóak engedni az USA katonai nyomásának, amely Franciaország abszolút NATO betagozódását és katonai alárendelését tűzte ki célul. A franciák flottájuk visszahívását követően De Gaulle elnöksége alatt 1966-ban kiléptek a NATO integrált katonai vezérkari csoportjából is, és csak 2009-ben tértek vissza, amikor Nicolas Sarkozy akkori elnök ígéretet kapott brit és amerikai részről a líbiai offenzíva támogatására, amely a francia vezetés részéről az ásványkincsekben gazdag volt gyarmati területek afrikai országainak a Francia Nemzeti Banktól való pénzügyi függőségi felszámolására Muammar Ghaddafi vezetésével tett kísérlete ellen irányult. Erről szólt a líbiai aranykészlet ellopása (ami nem a franciákhoz került).
Azonban Franciaország nem tudta az általa elképzelt gazdasági haszonra váltani a 2011-es líbiai beavatkozást, ahogy a 2014-es ukrajnai állampuccs támogatását sem. A francia gazdaság mélyponton van, és az orosz ellenszankciók, a Misztral hadihajók és Raffael vadászrepülőgépek körül láncreakcióban kialakult helyzet, ami az USA nyomásának köszönhető, annyira beszűkítette a franciák gazdasági mozgásterét, hogy két lehetőség maradt egy francia válság elkerülésére.
- Franciaország továbbra is enged az USA nyomásának, és katonai-politikai- gazdasági szuverenitását feladva a transzatlanti szabadkereskedelmi övezetet támogatja,
- vagy teljesíti szerződéses kötelezettségeit, ezekből bevételre tesz szert, és ismét a teljes szuverenitás felé indul, katonai-politikai-gazdasági értelemben. Hollande francia elnök Vlagyimir Putyinnal történt terven kívüli találkozója, az oroszbarát politikát folytató, és a transzatlantista szabadkereskedelmi övezet tervezetét elutasító FN (Nemzeti Front) töretlen erősödése az utóbbi állapot felé lendítette Franciaországot, amelyben a franciák csak mérsékelt atlantista magatartást lennének hajlandóak tanúsítani.
Az USA-nak azonban ez már nem elég. Ezért kell feszültséget és káoszt generálni a francia társadalomban, amely a francia vezetést megzsarolva, félelemben tartva, a transzatlanti érdekkörök engedelmes szolgájává teszi azt.
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/parizsi-tamadas-iszlam-allam-al-kaida-vagy-valami-mas

TÖBBSZÖR ELÁRULTÁK MAGUKAT A CIONISTA GYILKOSOK
Aki követte a híreket, az rögtön észrevehette a gyanús elszólásokat. Miközben az elmúlt években és főleg az elmúlt hónapokban, megszaporodtak Franciaországban a zsidók elleni merényletek, ezt a cionsajtó mindig iszlám támadásnak állította be. Most viszont egy olyan támadást csináltak, amiből Amerika piszkos keze lóg ki.




__________________

ÁRULKODÓ JELEK A MEGRENDEZETT MERÉNYLETRŐL
Első jel, hogy a nemzetközi zsidósajtó úgy állította be ezt a hírt, mintha a világ legfontosabb híre lenne. Miközben a világban percenként nem 12 embert lőnek le, hanem 120-at vagy sokkal többet is, de az nem hír, mert azok akiket megöltek, azok nem zsidók. Most kiválasztottak egy megfelelő és hihető célpontot, a zsidó lapszerkesztőséget, ahol azt állították egyetlen hazai hírben (!!!), hogy nemcsak Mohamedet gúnyolták évek óta (ami közönséges vallásgyalázás!), hanem a katolikusokat, sőt a zsidókat is. Na ez utóbbi az, amit nem hiszünk el. Lehet hogy voltak a lapban zsidókat ábrázoló gúnyrajzok, de hogy nem buzinak ábrázolták a rabbikat, abban biztosak lehetünk. De Mohamedet buzinak ábrázolták, mint itt az egyik képükön látszik. A másik gyanús jel, hogy elmesélték, hogy milyen profi gyilkosok voltak, mert golyóálló mellény volt rajtuk és ahogy mozogtak az is arra utalt. Utána meg azt mondták, hogy mégse voltak profi gyilkosok, mert a kocsiban hagyta az egyik az igazolványát. Harmadik gyanús jel az a bizonyos 18 éves gyerek (érdekes, a képét miért nem mutatták?), aki állítólag a sofőrjük volt, aki azonnal föladta magát a rendőrségen. Mire jött a negyedik gyanús jel, mivel a gyereket a rendőrség szabadon engedte, mert „nem csinált semmit” a merényletnél, hanem akkor éppen iskolában volt. És az iskolatársai is azt állították, hogy iskolában volt abban az időben. Már ennyi gyanús jel is túl sok lenne egy megrendezett krimiben, de ezek tovább szivárogtatták az árulkodó gyanús jeleket. Az ötödik gyanús jel, hogy amikor lelőttek mindenkit, akkor az utcán kiabálták, hogy ők az Al Kaida tagjai voltak és ezt az utcán lévők mondják el majd az odajövő sajtónak is. Majd hatodik gyanús jelként nem rohantak el a kocsival, hanem kényelmesen eloldalogtak, mint akik nem is félnek. Hetedik gyanús jel, hogy a rendőrség azonnal tudta, hogy „ezek régi bűnözők”, de nem figyelték őket eléggé. Nyolcadik gyanús jel, hogy a rendőrség elhúzza az időt az elfogásukkal. Gyanítható, hogy engedik őket külföldre menekülni. Kilencedik gyanús jel, hogy kiderítették, hogy egy benzinkútnál ennivalót kértek és a kútkezelő „felismerte őket”. Tizedik gyanús jel, hogy a gyilkosság után Párizs egy másik részére rendőrt hívtak valami bűntény miatt, mire kiment egy rendőrnő és azonnal lelőtték, de tettesek nincsenek! És egy ottani civilt is megöltek. Tizenegyedik gyanús jel, hogy a rendőrség nem hozza párhuzamba az előző merénylettel ezt az esetet. S ez utóbbi esetről szinte semmit sem mondanak. Tehát eddig három ártatlan rendőrt is föláldoztak, a CIA érdekében. Miközben Amerikában a négerek föl vannak bőszítve, hogy öljenek meg minél több rendőrt. Régen, úgy 50-60 évvel ezelőtt olyan hírek jöttek hozzánk, hogy Amerikában ütik a négereket a rendőrök. Most megfordult a helyzet. Most négerek lövik le csak úgy szórakozásból az amerikai rendőröket. A 3-dik képet a PressTV közölte a második párizsi gyilkosságról, s ezt az egészet az USA és a CIA számlájára írják.
MI VOLT A CÉL A TÁMADÁSSAL?
A cél teljesen világos. Amerika Európában több országban is fel akarja tüzelni a társadalmakat, főleg az arabok, muzulmánok ellen, hogy fegyveres összecsapások legyenek és ezek elmérgesedjenek. Ma este például a német ARD TV párhuzamba vonta a francia muzulmán ellenességet azzal amit a németek csinálnak, most már szaporodó mozgalom formájában, mivel elegük van a külföldiek bűnözéséből. Amerika célja, hogy Európában rettegés és félelem legyen az uralkodó. Ez a merénylet gyakorlatilag az Iszlám Állam (cionista szervezet) bemutatkozása volt Európában. A ma estei 22 órás hírekben már egyértelműen az Iszlám Állammal hozza kapcsolatba a két bérgyilkost. Nem nehéz megjósolni, hogy hasonló gyilkosságot továbbra is terveznek a CIA műhelyeiben. Ezért is nyilatkozták Amerikában vezető politikusok korábban, hogy az Iszlám Államot „nem lehet legyőzni” és, hogy ez még 30 év múlva sem lesz legyőzhető….
HAZAI VONATKOZÁSOK
Ma délben a cionrádióban (MR) Földi László volt hírszerző és Gyurikám (Nógrádi György) előadták a nagy kacsa meséiket, csak Amerika nevét nem mondták ki. Akik a háttérben mozgatják ezeket a provokációkat. Bár arra céloztak, hogy Franciaországban a Le Pen -féle pártot akarják ezzel is helyzetbe hozni, stb. A képen látható hazai TEK vezér az Origón egy nevetséges kacsát említett meg, hogy „decemberben” két francia gyereket fogtak el a déli határon (ők, a TEK), akik az Iszlám Államhoz akartak leutazni és korábban egy holland lányt is elfogtak ilyen mesével körítve. Érdekes, hogy decemberben miért nem mondták el a két francia gyereket, akiket lefogtak. A TEK vezér hallgatott arról, hogy mi lett a két francia gyerekkel? Ezt a kommunisták úgy csinálták régen, „Hogyha nincs ellenségünk, akkor majd csinálunk.” Most ezt az elvet követi Amerika. Az biztos, hogy Európa fölforgatásán mesterkednek, de majd meglátjuk, hogy mi lesz később. A Huffpost hozta le a szennylapból Mohamedet buziként ábrázolva. Miért nem egy rabbit ábrázoltak? Itt van a kutya elásva. Most a szellemi terroristákat dicsőítik, akik durva vallásgyalázást követtek el. Még egy nagy elszólás. Valakiknek ezt is lehet. Ma este a zsidó EchoTV-ben Bogár László kerek perec kijelentette, hogy az USA csinálta az Al Kaidát és az Iszlám Államot is, stb. A 2001-es WTC tornyok elleni merényletre is utaltak és Oszama Bin Ladenre is, aki Amerika ügynöke volt eleinte.
KÉRDEZZÜK A FRANCIA RENDŐRÖKTŐL
Miért nem közölték, hogy ki volt az a csodálatos ember, aki éppen akkor, abban a percben egy mobillal az emeleti ablakból teljesen véletlenül levette az egész gyilkolási jelenetet...Ki volt ez a csodálatosan fölkészült ügyes ember? Mi megmondjuk. A rendőrségnek vagy más szervezetnek az egyik ügynöke lehetett, mert ez nem ipari kamera felvétele volt.
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/usa-%C3%A1ll-p%C3%A1rizsi-t%C3%A1mad%C3%A1s-m%C3%B6g%C3%B6tt


A France 3 Picardie TV-csatorna helyszíni tudósítása szerint a körözött Chérif és Said Kouachi Crépy-en-Valois-ban bujkál.
A csendőrség furgonjai lezárták a településre vezető utakat, és megérkeztek a különleges egységek, valamint a rendőrség terrorelhárítói – írja a Le Figaro.
A Le Parisien rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy egyelőre arra várnak, hogy azonosítsák a gyanúsítottakat.
A France 3 Picardie Twitter-oldalára feltett egy képet is egy Puma helikopterről, amelyik a környéket kutatja.
A francia lapok úgy tudják, hogy a menekülő támadók előzőleg kirabolták azt a benzinkutat, ahol látták őket. Kocsijukat megtankolták, élelmiszert vettek magukhoz, és több lövést is leadtak. Az autóban Kalasnyikovokat, rakétavetőt látott a benzinkutas. A kocsit később elhagyták, benne dzsihadista zászlókat és Molotov-koktélokat találtak a rendőrök.
Szorul a hurok
A brit Telegraph helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy követ egy hatalmas, erősen felfegyverzett rendőrségi konvojt, amelyik Soissons felé tart – a település közel van Reims-hez, ahol az egyik gyanúsított él, és ahol házkutatást tartottak éjszaka a rendőrök, valamint Villers-Cotterets-hez, ahol a fivérek kiraboltak egy benzinkutat.
(Origo)
Bal-Rad komm: Menekülésük során rabló-fosztogató terroristák. Gránátvetőik és fegyvereik jól látható helyen az autójukban. Őrületes tempójú felderítés, bekerítés!-aztán nagy valószínűséggel gyors megsemmisítés. Hiszen CSAK két terroristáról van szó. Akik-mint tapasztalhatja bárki-mindenre elszántak!
Föltételezhető, hogy ma estére már mindkettő a hűtőben fog heverészni! A világ pedig megnyugszik. A terrorelhárítás jól tette a dolgát!



Párizs - ki szelet vet, vihart arat

Párizsban két fegyveres végzett a korábban az iszlám hitet és Mohamed prófétát (de a kereszténységet is) gúnyoló Charlie Hebdo vicclap szerkesztőségével. Jelenleg a fél világ ezen ajvékol.
Úgymond terrorkészültség van, és jönnek-mennek a megdöbbenést kifejező nyilatkozatok. Na, ez a két dolog, ami felesleges.
A készültség, bár nyilván elmaradhatatlan populista intézkedés, de eső után köpönyeg. A végrehajtók elvégezték dolgukat. Azt is lehet mondani, hogy törlesztették az adósságot, feltették a pontot az i-re.
Merthogy ennek az eseménynek a bekövetkezte teljesen természetszerű, idő kérdése volt. A megdöbbenés felesleges. Mit gondoltak a legelszántabb vallás gúnyolói? Az istentelenek? Maguk hívták ki a végzetet, saját sorsukat írták, illetve rajzolták meg!
És a megpróbáltatásaiknak, nyugodtan mondhatjuk, bűnhődésüknek még nincs vége! Odaát is kénytelenek szembesülni azzal, amin eddig gúnyolódtak!
Nem mondhatjuk, hogy maradéktalanul egyetértünk a radikális iszlamisták módszereivel. Azonban sokkal inkább azokat ítéljük el, akik okozói a történteknek. Ezek pedig a kivégzett firkászok!
Az ártatlan áldozatok (a biztonsági őrök, rendőrök) lelki üdve megérdemel egy imát. A többi már úton van a pokol felé.
Mert aki szelet vet, az vihart arat!
Allah Akbar!
Bagdi Emil

A német iparra is visszahat a szankcióháború

Az adatok szerint Németország gyárainak megrendelései jóval gyorsabban fogyatkoznak, mint amit a 2014 utolsó negyedévére vonatkozó várakozások előrevetítettek.
A Szövetségi Statisztikai Hivatal csütörtökön kiadott jelentése szerint az ipari megrendelések 2,4 százalékkal csökkentek novemberben az előző hónaphoz viszonyítva, miközben a szakértők alig 0,8 százalékos csökkenést prognosztizáltak.
A drasztikus csökkenést azzal magyarázzák, hogy több mint 2,6 százalékkal csökkentek a nem-európai országokból érkező megrendelések, a hazai kereslet pedig 4,7 százalékkal visszaesett.
Hífő.net.ru | Német autógyárGyárüzem Rüsselsheimben (Németország)
A lesújtó adatok azt követően lettek nyilvánosságra hozva, hogy egy felmérés kimutatta; az Oroszországban érdekeltségekkel bíró német vállalatokat különösen érzékenyen érintik a nyugati szankciók, több száz vállalat függesztette fel érvényben lévő projektjeit és nemzetközi együttműködéseit.
A felmérés, amit a Német-Orosz Kereskedelmi Kamara nemrég hozta nyilvánosságra, azt mutatta, hogy a német vállalatok több mint 58 százalékát érintik az "ukrán helyzet miatt" Oroszország ellen hozott nyugati szankciók.
Frank-Walther Steinmeier német külügyminiszter az utóbbi hónapban figyelmeztetett, hogy a nyugati szankciók visszaüthetnek. Az Oroszország ellen a pénzügyi és energiaszektorban meghirdetett szankciókra válaszként Moszkva tilalmat vezetett be az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából történő élelmiszer-behozatalra, ami csak az európai mezőgazdasági vállalatoknak több millió dollár veszteséget okozott. Mint látható, a szankcióháború a mezőgazdaságon túl más iparágakban is érezteti hatását.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/nemet-iparra-visszahat-szankciohaboru

Donbassz ma!

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet január 6-án nyílt levélbn szólította fel Angela Merkel német kancellárt, hogy mai találkozóján Arszenyij Jacenyjuk alhiénával-Maradék-Ukrajna miniszterelnökével-követelje a kijevi junta donbasszi vérengzésének leállítását. A nyílt levélben a szervezet a valcmanista bérgyilkosbandák súlyos bűncselekményeinek kivizsgálását is követeli.
Ma aztán meg is esett Berlinben az “aktus”! Merkel anyó fölbiztatta Szenyát, hogy a Krím Maradék-Ukrajnához való visszacsatolásáig, meg Donbassz kapitulációjáig az Oroszország elleni szankciók megmaradnak! Úgyhogy lehet tovább gyilkolászgatni a kijevi udvar zsoldosainak Donbasszban!
Donbasszban pedig a Karácsony másnapja ugyanúgy zajlott eddig a mai napon, mint tegnap! Harcokkal.
önv
A (Енакиево)Jenakijevo-környéki népköztársasági állásokat lőtte ma szünet nélkül Nyalókakirály latortüzérsége (Ольховатa)Olhovata-felől.
(Красногоровкa)Krasznogorovkai fészkeikből szintén tüzérséggel lőtték a valcmanista terrorbandák (Старомихайловкa)Sztaromihajlovkát.
Gorlovkát a változatosság kedvéért ma tankokból lőtte Nyalókakirály pribékhordája (Кумшацко)Kumsackoból.
A (Счастьe)Szcsasztyje-melletti népköztársasági tüzérütegek az (Обозное)Oboznojenál tanyáző martalósállásokat lőtte.
(Крымскоe)Krimszkoje banditáinak tüzérsége (Сокольников)Szokolnyikov polgárait ágyúzta. Három szokolnyikoci civil belehalt a terrorba.
(Смелого)Szmelo lakossága is megtapasztalhatta a kijevi udvar Karácsonytiszteletét.
Donyeck latrok által preferált városrészei ma sem maradtak félelem nélkül. Kiváltképpen kijutott a karácsonymásnapi ostromból az “Oktyrjabszkij”-kerületnek. Donyeck “Szpartak” kerületében egy diverzánsbandát számolt fel a milicia. Hat latornak ez volt az utolsó Karácsony. Kettő még reménykedhet.
önv
A repülőtér területén egész nap zajlott a harc. A szomszédos (Петровский)Petrovszkij ma is latorostrom alatt állt, és Karácsony “tiszteletére” (Азотный)Azotnij pravoszláv kegyhelyét földig rombolta a latortüzérség.
A “Fehér Konvoj XI.” megérkezett az orosz Donyeck-Izvarino orosz-donbasszi határátkelőhöz. Holnap reggel fognak belépni Donbassz területére.


A pravoszláv Karácsony alatt Maradék-Ukrajna alattvalói Nyalókakirály új Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi miniszterének, a litván Aivarasz Abromaviciusz “tanácsadójának” pikáns képein szórakozhat.
jana
A “tanácsadó hölgy” (főállásba “foglalkoztatja” a miniszter, rendes havi apanázzsal stb.) igencsak kedveli a szadizmust. A kijevi udvarban ez manapság követelmény. Janika Merilo “miniszteri tanácsosról” maga a tanácsnokolt készített művészi fotókat.
jana1
jana4
jana3
jana2
De az a kqrva KiberBerkut! Föltörte a miniszter számítógépét. Mondják, hogy a miniszter úr Karácsonya némi hitvestársi duzzogással volt fűszerezve.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/08/donbassz-ma-10/

Az amerikai monopólium megtöréséről beszél a szaúdi sajtó

A szaúdi médiában megjelenő újfajta vélemények szolgálhatnak némi magyarázattal arra, miért kezdte fokozni tevékenységét az ISIS terrorszervezet a szaúdi határon. Az "Arab news" szaúdi újság publikált egy Mudzsahid Sarif által jegyzett levelet, ami szerint Oroszország elsődleges szerepet játszott Szíria stabilitásának megőrzésében, abban, hogy a szíriai kormány az évek óta dúló háború ellenére még mindig nem bukott el. A szerző szerint azok az emberek, akik kritizálják Oroszország Asszád-kormánynak biztosított támogatását és ellenséges retorikát folytatnak Moszkvával szemben, gyengén informáltak a világpolitikai eseményekkel kapcsolatban.
Hídfő.net.ru | Putyin és a szaúdi királyVlagyimir Putyin és Abdullah szaúdi király
A szerző kifejti, hogy minden országnak megvan a joga, hogy megvédje saját nemzeti érdekét és annak megfelelően cselekedjen. "Ennek kapcsán szeretnék kihangsúlyozni néhány megállapítást. A Szovjetunió összeomlása után Amerika saját játszóterévé változtatta az egész bolygót. Ma szemtanúi lehetünk annak, amint ez az egypólusú világrend összeomlik. Nem akarok új hidegháborút, de Oroszország történetesen egy erős bástya lehet, hogy az amerikaiak egyoldalú lépéseit ellensúlyozzuk. A muszlim világ jelentős szerepet játszhat az amerikai monopólium megtörésében. Ez nem jelenti azonban, hogy a muszlim országok kapcsolata meg kellene romoljon Washingtonnal. Ehelyett egy semleges pozíciót kell felvenniük, és erősíteni kell kapcsolataikat Oroszországgal. Az elsődleges prioritások saját nemzeti érdekeik legyenek."
Mudzsahid Sarif publicisztikája felveti a kérdést: "miért rontanánk kapcsolatainkat Oroszországgal és Kínával azért, hogy az Egyesült Államok kedvében járjunk?" Mudzsahid Sarif hozzáteszi, hogy az általa mondottakat nem kell Amerika-ellenes retorikának értelmezni. "Nem válhatunk Oroszország szatellit-országává sem. Ki kell dolgoznunk egy stratégiát, ami erős tárgyalási pozíciót biztosít a nemzetközi politikában."
Az Egyesült Államok korábban fegyvereket, anyagi támogatást és kiképzést biztosított a szíriai "felkelőknek", akik mostanra Iszlám Állam néven folytatnak háborút az iraki, szíriai kormánnyal szemben, és megkezdték az Amerika-barát külpolitikával szakító Törökország határai mentén élő kurd lakosság agitálását. Ugyanez a csoport napokkal ezelőtt fokozni kezdte tevékenységét a szaúdi határ mellett is. Az ISIS a határon átnyúló támadásokkal megkezdte a szaúdi biztonsági erők elleni támadásokat, ami Szaúd-Arábia destabilizációjának kezdetét jelenti.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/az-amerikai-monopolium-megtoreserol-beszel-szaudi-sajto

Több mint 1 millió külföldit tilthatnak ki 10 évre Oroszországból

Több mint 1 millió külföldi állampolgár számára tilthatják meg a beutazást 10 évre Oroszországba a megengedett tartózkodási idő túllépése miatt - tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget csütörtökön az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) vezetője.

Konsztantyin Romodanovszkij elmondta, hogy a január 10-ével életbe lépő új szabályozás értelmében a határidő túllépésének mértékének arányában büntetéseket szabnak ki.

"Tájékoztatási rendszerünk jelzése szerint jelenleg az Oroszországi Föderáció területén csaknem 3 millió olyan külföldi állampolgár tartózkodik, aki jelentősen túllépte a törvényesen megengedett 90 napos határidőt" - mondta az orosz illetékes. Túlnyomó többségük a Független Államok Közösségének állampolgára.

Közlése szerint több mint 734 ezer külföldi több mint 270, de kevesebb mint 360 nappal lépte túl a határidőt. További 1 millió 28 ezer külföldi állampolgár a 360 napot is túllépte.

Az FMSZ vezetője elmondta, hogy 120 napos határidő-túllépés felett automatikusan 3 éves kitiltás lép életbe, 270 napos túllépésnél pedig ez 5 évre emelkedik. A több mint 360 napos illegális tartózkodás 10 éves kitiltást von maga után.

Hozzátette, hogy azok számára, akik 120 nappal lépték túl a határidőt, de illegális tartózkodásuk nem haladja meg a 270 napot, emberiességi megfontolásból fenntartják a kitiltás felülvizsgálatának lehetőségét.

Az elmúlt két évben Oroszország már több mint 1,2 millió külföldinek tiltotta meg a beutazást.

Korlátozások az ukrán munkavállalókkal szemben

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök december közepén egy újságcikkben közölte, hogy Oroszország januártól korlátozásokat vezet be az Ukrajnából érkező munkavállalókkal szemben. A FÁK-országokról a cikkben nem történt említés. Az intézkedést azzal indokolta, hogy az ukrán munkavállalók könnyen kijátsszák a 90 napos törvényes határidőt: kiutaznak, majd ismét visszatérnek Oroszországba. Közölte, hogy a 90 napos tartózkodás egy féléven belül vehető igénybe. Az ukrán sajtó az ukrán munkavállalókkal szembeni büntetőintézkedésnek minősítette az új szabályt. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as grúz-orosz háború idején a grúzokat tömegesen fosztották meg az oroszországi munkalehetőségtől, sokukat pedig vissza is toloncolták hazájukba.
MTI

Emberség és figyelem - életet mentett a rendőr

Január másodikán, a borsodi Uppony községben járőröző Eke Zoltán körzeti megbízottnak feltűnt, hogy a nagy hideg ellenére nem füstöl a település egyik idős lakójának kéménye. Az idős férfi átfagyva üldögélt a mínusz fokokig kihűlt lakásban, mikor a rendőr bement. Az nem volt rest, miután betakargatta a férfit, és mentőt hívott, tüzet is rakott.
A kis híján halálra fagyott embert kórházba szállították, ahol később meg is látogatta az őt jól ismerő körzeti megbízott. Továbbá a község polgármesterét is értesítette a történtekről, és az idős ember helyzetéről.
Napi rutinszerű, unott munkavégzés helyett egy kis figyelem és emberség - ezen múlhat egy emberi élet!
Gratulálunk az emberként is helyt álló rendőrnek!
Bánfalvi Béla

Dzsihádisták kivégezték az iszlámot kifigurázó francia vicclap karikaturistáit – és még 4 embert



Fekete álarcos dzsihadisták mészároltak le 12 embert Párizs egyik belső kerületében szerdán délelőtt

Brutális akciójukról több amatőr videó is készült. Ezek egyike már azután, hogy betörtek a szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo székházába. Ez az a lap, amely évekkel ezelőtt Mohamed prófétáról, most az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjéről, a rejtélyes al-Bagdadiról közölt karikatúrát.
A lap szerkesztőségében, amelyet elsőre elvétettek, a merénylők több sorozatot is leadtak…
A terrortámadás után, melyet egyes lapok már az Európai 911-nek neveznek, – szinte hadiállapotot vezettek be Párizsban.
Tegnaptól a Francia Hadsereg katonái őrzik még az Eiffel-tornyot is:
Párizs 2015.jan.7.
***
amiidonk.hu - Munkáspárt-2006Magyarországon is van olyan média, mely állítólagos szolidaritásból, (szerintünk inkább ostobaságból), – Mohamed Prófétát kifigurázó karikatúrát közölt le, s éppen a tegnapi napon, a párizsi mészárlással összefüggésben. – Ez a Vajnai Attilához köthető uniós-bolsevik, Európai Baloldal-Munkáspárt-2006 lapja, a “Mi Időnk”. (amiidonk.hu)
Ezzel a felelőtlen, az iszlámot kifigurázó karikatúrájával, – Magyarországot is a dzsihádisták célpontjává teheti.
***
Hatalmas probléma a migráció Nyugat-Európában. Az iszlám európai térhódítása immáron kezelhetetlenné válik. – Ehhez hozzájön még a fekete-afrikaiak egyre duzzadó exodusa az Unióba, – s lassan valósággá válhat az alábbi videóban megjelentetett fikció – Európa 2029-ben:
Szabad Riport
Videók: Euronews, – Eddy van De Velde

Szaúd-Arábiát is destabilizálhatják

Négy fegyveres támadt egy szaúdi biztonsági őrjáratra a Swiff átkelőnél Szaúd-Arábiában, közel az iraki határhoz. A támadás során meggyilkoltak egy magas rangú tisztet és két katonát, illetve legalább hármat megsebesítettek. Az ISIL Takfiri terrorcsoport vállalt felelősséget a támadásért, tehát ugyanaz a terrorista szervezet, amely modern amerikai fegyverekkel harcol Szíria és Irak területén. Az Arar régió - ahol a támadás történt - Irak vitatott hovatartozású Anbar tartományával határos, ahol az ISIL Takfiri eddig is aktívan működött, és többször ellenőrzés alá vonták a régió egészét.
Az ISIL terroristák jelenleg nagy területeket birtokolnak szerte Szíriában és Irakban, ahol a legkülönbözőbb erőszakos cselekményeket követik el a helyi közösségek ellen, beleértve síitákat, szunnitákat, kurdokat és keresztényeket is.
Hídfő.net.ru | "Felkelők"
Szaúd-Arábia tavaly júliusban megnövelte biztonsági intézkedéseit a határon, és több ezer katonát helyeztek el a határőrök támogatása céljából, miután az ISIL terrorcsoport területeket foglalt Irakban a szaúdi határ mentén. Magas rangú iraki tisztviselők Szaúd-Arábiát, Katart és néhány más, Perzsa-öbölben béli arab államot hibáztatnak az országban egyre növekvő terrorizmusért. A fegyvereseket azonban szaúdi állampolgárokként azonosították, és bebizonyosodott, hogy több, a szaúdi határon át nyúló támadásban is részt vettek.
Szaúd-Arábia az Egyesült Államok egyik legjelentősebb térségi "szövetségese". A szaúdi uralkodó Obama közbenjárásának köszönhetően részt vesz az olajárak leütésében, amivel az amerikai kormány célja, hogy csapást mérjen Oroszország állami költségvetésére, ami egy részét az olajeladásokból származó bevételekből nyeri. Az ISIL (ISIS) terrorszervezet biztosítékként van jelen a régióban, és Szaúd-Arábia destabilizálását is megkezdheti, ha az ország a drasztikusan csökkenő olajbevételek miatt eláll az amerikaiak "ajánlatától", és nem lenne hajlandó tovább nyomott áron olajat exportálni.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/szaud-arabiat-destabilizalhatjak

A K&H pályakezdők jóléti index legalacsonyabb értékét hozta a 2014. év végi felmérés.

A 19-29 éves városi fiatalok elégedettségét mérő index +2 értéket ért el az utolsó negyedévben. A megelőző félév +12 értéke után született ez az eredmény, de a korábbi mérések során is +4 volt a legalacsonyabb mért érték, 2013 utolsó negyedévében.
Az index az élet több területén vizsgálja a fiatalok elégedettségét és várakozásait. A mostani eredmény abból adódik, hogy az eddig mért legalacsonyabb érték született az önmegvalósítást, az anyagi biztonságot, az önállóságot és a lakáshoz jutást vizsgáló részindexeknél is. De általában az életükkel való elégedettség is az eddigi legalacsonyabb értékre esett vissza a fiatalok körében. Az index értékét lefelé mozdította az is, hogy a fiatalok a jövőbeli kilátásaikat értékelték negatívan.
A K&H pályakezdők jóléti index 2014. év végi alacsony értékét az eredményezte, hogy az élet különböző területeit vizsgáló kérdésekre adott válaszokban csökkent azoknak a száma, akik ugyan elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel, de javulásra számítanak. Ezzel párhuzamosan többen nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, helyzetük jobbra fordul. Az index értékének alakulásában szezonalitásnak is szerepe van: tavaly szintén a negyedik negyedévben mérték az addigi legalacsonyabb értéket, +4 pontot.
Az elmúlt a negyedévben voltak a legkevésbé elégedettek a fiatalok a lakáskörülményeikkel és az ebből való előrelépési lehetőséggel. Több mint 60 százalékuk még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket.
Megerősödött a munkanélküliségtől való félelem, a dolgozók 11 százaléka mondta csak azt, hogy könnyen találna magának új állást. 61 százalékuk úgy érzi, hogy a munkanélküliség nőni fog a következő évben, ezt a megelőző negyedévben csak kicsivel több, mint felük tartotta valószínűnek.
Az anyagi biztonságukat is borúsan látják a fiatalok, ez a részindex az elmúlt két évben 0 és -2 érték körül mozgott, most -4 pontra esett vissza.
„Ami a fiatalok pénzügyeit illeti, a megtakarításokkal rendelkezők száma is az eddig mért legalacsonyabb szinten van. A 30 százalékot sem éri el azok aránya, akiknek van félretett pénzük. Megfigyelhető viszont egy kisebb átrendeződés: azok között, akiknek van megtakarítása, az átlagosan félretett összeg 672.000 forint, ami a legmagasabb az elmúlt két évben, amióta a pályakezdők elégedettségét vizsgáljuk” – mondta el dBába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.
„Jó hír, hogy a hitellel rendelkező 14 százalék egyre csökkenő hányadának jelent nagy megterhelést a hiteltörlesztés. Ebben a negyedévben a hitelesek 34 százaléka mondta ezt, szemben a korábbi negyedévek 50-60 százalékával” – tette hozzá Bába Ágnes.
A magyar gazdaság elmúlt egy évét a fiatalok 13 százaléka értékelte pozitívan, míg kétharmaduk inkább negatívan. 2014 elején a fiatalok majdnem fele számított arra, hogy a gazdaság helyzete egy év múlva javulni fog, arányuk az év végre 34 százalékra esett vissza.
(vgo)

Washington felelős a Törökországban történt halálesetekért

Kurd tüntetők egy csoportja a török biztonsági erőkkel keveredett összecsapásba Törökország délkeleti Sirnak tartományában. A dulakodás Cizre városában tört ki, amely mintegy 1200 kilométerre délkeletre található a fővárostól, Ankarától. A városban kedd késő este rendezett tüntetést a kurd lakosság, ahol a dulakodást követően a rendőrség tüzet nyitott a tömeg feloszlatására, aminek során agyonlőttek egy 14 éves tinédzsert. Biztonsági források szerint a fiú kereszttűzbe került, miközben hazafelé tartott. Egy 28 éves férfit szintén hátba lőttek, és a közeli kórházba vitték orvosi kezelésre.
Törökország miniszterelnöke, Ahmet Davutoglu figyelmeztetett, hogy a kormány elrettentő erővel fog fellépni minden további erőszak ellen a délkeleti régióban. A kormányfő tavaly év végi beszédében elmondta, hogy a destabilizálásnak komoly következménye lesz: „Mi állni fogjuk a sarat mindenki ellen, aki provokatív lépésekkel merészeli egységünket bomlasztani”. Mindemellett a miniszterelnök azt is megjegyezte, a kormány megtett, és a jövőben is megfog tenni „bármilyen intézkedést a provokációk ellen.”
Hídfő.net.ru | Ahmet DavotogluAhmet Davutoglu
Decemberben három ember vesztette életét, amikor a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai összecsaptak a Huda-Par militáns csoport tagjaival Cizrében. A török-szíriai határtól nem messze található városban késő december óta fokozódik a feszültség, amikortól a Huda-Par fegyveresei PKK csoportjaira támadtak. A Huda-Par már régóta ellenséges a PKK-val szemben. Októberben erőszakos utcai harcok törtek ki a két csoport közt délkelet-Törökországban, amikor az ISIL terrorcsoport kurdok ellen folytatott harcot a kurd többségű Kobani városában, Szíria területén. A török kormány nem hajtott végre katonai beavatkozást az ISIL terroristák ellen, ez a lépés pedig feldühítette az ország kurd lakosait.
A kormány határon túli be nem avatkozásával azonban nem csak a kurd lakosságnak van gondja: Receeep Tayyip Erdogan török államfő korábbi nyilatkozata szerint az amerikai kormány megpróbált rájuk nyomást gyakorolni, hogy küldjék be a török csapatokat Szíria területére, és "szabadítsák fel" a kurd települést az ISIL uralma alól.
Erdogan szerint az amerikaiak háborúba akarják sodorni Törökországot. Az ISIL (ISIS) terrorszervezet modern amerikai fegyverekkel rendelkezik, és csapataik feltehetően abból a célból lettek a határ menti városba vezényelve, hogy Törökországgal összeütközést provokáljanak ki. A török kormány beavatkozása esetén háborúban állna Szíriával, be nem avatkozása esetén pedig azt kockáztatja, hogy a kurdok lakta területeken felerősödnek a szeparatista törekvések. Az amerikai kormány nyomásgyakorlása miatt Törökország két lehetőség közül választhat: háborút kezd Szíria területén a terroristákra hivatkozva, vagy megbomolhat az ország területi egysége, és a mostani halálesetet több száz hasonló követheti.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/washington-felelos-torokorszagban-tortent-halalesetekert

Máris nyugati hiteleket vesz fel az import pénzügyminiszter

Berlinben aláírtak egy új megállapodást, ami alapján újabb 500 millió eurót különítenek el a kijevi atlantista kormány életben tartására. A gazdasági és energiaügyi miniszter és az ukrán küldöttek azt a megállapodást írták alá, amire Angela Merkel német kancellár ígéretet tett még tavaly augusztusban. Ez a megállapodás azonban nem úgy néz ki, hogy Ukrajna megválasztott vezetői - demokratikus felhatalmazásukkal élve - hitelt vesznek fel. Az ITAR-TASS hírügynökség szerint ukrán részről két külföldi állampolgár írta alá az egyezményt. A hitelszerződést az ukrán pénzügyminiszternek kinevezett amerikai állampolgár, Natalia Jaresko, és a gazdasági fejlesztési miniszternek kinevezett litván állampolgár, Aivaras Abromavicius írták alá.
Hídfő.net.ru | Natalia JareskoNatalia Jaresko, import pénzügyminiszter
A nyugati szavazatszámláló-programmal hatalomra juttatott Petro Porosenko 2014 december 2-án jelentette be, hogy idegen állampolgárokat von be az ország irányításába. Kormánypozíciókat kapnak amerikai, litván, grúz állampolgárok, amivel az atlantista kormány nyíltan kifejezésre juttatja, hogy az ország idegen irányítás alá került. Jelenleg ezek a külföldi állampolgárok irányítják az ukrán minisztériumokat. Emellett nyugati hiteleket vesznek fel Ukrajna nevében, amit majd az ukrán állampolgároknak kell törlesztenie.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/maris-nyugati-hiteleket-vesz-fel-az-import-penzugyminiszter

Hazavinnék az aranyrudakat az eurózóna országai

Németország és Hollandia után Belgium és Ausztria is megvizsgálja, hogyan vihetné haza Londonból aranyrúdjait, ugyanis egyre több ország szeretné tisztázni, megvan-e még a külföldön tárolt aranya – mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója azt mondta: nagy port vert fel, amikor a német Bundesbank 2012-ben bejelentette, hogy – engedve az eurózóna válsága miatti belpolitikai nyomásnak – a New York-i Federal Reserve-nél lévő 1528 tonnás készleteiből 300 tonnát 2020-ig hazaszállíttat, ez a mennyiség a teljes német tartalék közel felére rúg. Németország a francia jegybankban, a Banque de France párizsi trezorjaiban tárolt összesen 374 tonna aranyát is haza akarja vitetni.
2013 júniusában aztán Németország úgy döntött, mégsem nyúl a New York-ban tárolt aranykészletei egy részéhez, ám visszakozásával a Merkel-kormány csak erősítette azokat a pletykákat, miszerint talán nincs meg hiánytalanul a németek aranya – hívta fel a figyelmet Juhász Gergely.
A New York-i, londoni trezorokban lévő aranyak meglétével kapcsolatos bizonytalanságot erősíti, hogy bár a holland központi bank kormányzója 2012-ben még azt mondta, nincs tervben aranyaik hazahozatala, azok New York-ban biztonságban vannak, néhány hete a holland jegybank mégis repatriálta az ott tárolt 122,5 tonnányi sárga nemesfémét.
Karácsony előtt két héttel pedig előbb Belgium, majd Ausztria jelentette be, hogy fontolgatja külföldön tartott aranyai hazahozatalát. Belgium még a ’90-es években 1000 tonna aranyat adott el, hogy csökkentse adósságát. A ma 227 tonnára rúgó belga aranytartalékok legnagyobb része az Egyesült Királyságban van, kisebb részét Kanadában és Bázelben, a Nemzetközi Fizetések Bankjában őrzik.
Az osztrákok 2014 májusában tették közzé, auditorokat küldenek Londonba, hogy megbizonyosodjanak arról, hiánytalanul megvannak-e a Bank of Englandre bízott aranyaik, s az osztrák Trend magazin szerint erre a revízióra hamarosan sor kerül. Az osztrák jegybank, az Oesterreichische Nationalbank (OeNB) könyvvizsgálói szerint ugyanis kockázatot jelent, hogy az osztrák aranytartalékok a londoni központi banknál koncentrálódnak, emiatt javasolták az OeNB-nek, hogy azt több “tároló” között terítse szét. Ausztria aranytartaléka 280 tonna, melynek csak kis része, 17 százaléka van Bécsben, 80 százaléka Londonban, 3 százaléka Svájcban található.
Magyarország adósságcsökkentési szándékkal a rendszerváltáskor még 65 tonnás aranytartalékát a kilencvenes évek közepén 3 tonnára építette le, ami azóta is ezen a szinten áll.
(MTI)
Bal-Rad komm: Nem tán’ gyanút fogtak valahol valakik, hogy esetleg már nincs is aranyuk?!
Ez a nagy “aranyláz” nem lehet csak simán egy “nem zörög a haraszt…”-ügy! Vagy nagyon is az?
Aztán könnyen meglehet ám az is, hogy az aranylesők is a németekhez hasonlóan majd “belátják”: jó helyen van az ott, ahol eddig VOLT! És vetnek egy keresztet, nagy sóhajtással. Az aranyukra! Kecskére bízták a káposztát! Mindenesetre a MI fejünk nem kell hogy fájjon “aranyügyileg”! Magyarországnak legfeljebb csak aranyere van!

Wass Albert utolsó üzenetével szeretnénk emlékezni nagyságára és nemzetünkért tett szolgálatára:

"Ez a mai nemzedék, ez kapott 50 évi agymosást. Néppé gyúrták a nemzetet!
Az üzenetem azt, hogy ébredjetek föl magyarok, s legyetek újra nemzet, váljatok nemzetté!
Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót,
szépet és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért."

Az állam a nagy nyertese a minimálbér-emelésnek

2010 óta 93 százalékkal nőtt az egy minimálbéres után az államkasszába befolyt összeg, miközben az érintettek csupán 14 százalékkal visznek haza többet.
2014 vége előtt két nappal sikerült aláírni a kormánynak és az érdekképviseleteknek a bérmegállapodást, melynek értelmében néhány ezer forinttal ismét emelkedik idén a minimálbér. A változás természetesen nemcsak a bruttó és nettó összegeket érinti, de az államkasszába utalt pénzeket is növeli.
szerk.: a számításainkat egy gyermektelen dolgozóra vonatkozóan készítettük el. A családi adókedvezmény csökkenti az általa befizetett adó mértékét.
Idén a 105 ezer forintos bruttó bérből
a munkavállaló szja, nyugdíj- és egészségügyi-járulék címén 36 225 forintot,
a munkaadó szociális hozzájárulási adóként és szakképzési hozzájárulásként a bruttó felett még 29 925-öt utal az államkasszába.
Ez összesen 66 150 forintot jelent, ami a 2014-es összegnél 2205 forinttal több. Ezzel szemben a minimálbéres dolgozó 2292 forint pluszt kap, csak 87 forinttal többet, mint az állam. A helyzet egyébként roppant egyszerű, hiszen akármelyik tételt (bruttót/nettót/munkavállalói adókat és járulékokat/munkavállalói járulékokat) nézzük, minden 3,4 százalékkal emelkedik 2014-hez képest.
Az adórendszer 2010 óta végrehajtott gyökeres átalakítása miatt már teljesen más, közel sem ennyire egységes képet kapunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, “ki nyert” a minimálbér elmúlt 5 évi emelésein?

A 2010 óta eltelt időszakban a bruttó minimálbér 42 százalékkal emelkedett, vagyis 73 500-ról 105 ezerre nőtt. Az első látásra jelentős pluszból azonban nem sok maradt, hiszen a nettó mindössze 14 százalékkal növekedett. Míg 2010-ben a minimálbéresek 60 236 forintot kaptak kézhez, 2015-ben 68 775 forint “üti a markukat”. Vagyis a 31,5 ezer forintos bruttó növekedés a gyakorlatban 8500 forint pluszt jelentett. Most pedig jön a költői kérdés: hova tűnt a többi?
Az adójóváírás kivezetése lapátolta a dolgozók zsebéből az államkasszába az összeget. Igaz, ezt kompenzálandóan 2012-ben drasztikus – majdnem 20 százalékos (15 ezres) minimálbér-emelésről döntött a kormány -, ebből azonbn alig 300 forint plusz jutott a dolgozónak.
Ez az oka annak, hogy az 5 éves változásokat tekintve nem tudunk egységes képről beszélni az egyes tételek emelkedését illetően. Tehát a bruttó bér 43 százalékos növekedése “kézzel foghatóan” 14 százalékos pluszt jelentett. A bruttóból munkavállalói oldalon 173 százalékkal több pénzt vonnak el adók és járulékok formájában, mint tették azt 2010-ben (akkor a már említett adójóváírás miatt minimális adót kellett fizetni), a munkaadónak a tehernövekedés miatt 43 százalékkal kerül többe foglalkoztatnia egy minimálbérest idén, mint 5 évvel ezelőtt. Magyarán mondva jóval többet adózik a munkavállaló, jóval többet fizet a munkaadó, aminek eredménye lett az, hogy az állam is jóval több pénzhez jut a minimálbérre bejelentettek után.
Míg 2010-ben 34 212 forint ment az államkasszába egy dolgozó után (munkaadói és munkavállalói járulékok és adók címén), idén ez 66 150 forintot jelent. A növekedés 93,4 százalékos, amivel meg is válaszoltuk a kérdést: az állam lett az elmúlt évek minimálbér emeléseinek “nyertese”.

Gondolatkísérlet!
A gondolatot tovább is lehet még fűzni, ha ugyanis ezt a nominálisan 31 938 forintos pluszt felszoroznánk a minimálbérért dolgozók számával, számszerűsíthetnénk az állami “nyereséget”. Pontos adat ugyan nem áll rendelkezésre a minimálbéresek számáról, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elmúlt néhány évi adóstatisztikái alapján viszont becsülhetünk egy 1-1,1 milliós létszámot. Így megközelítőleg 32-35 milliárd forint többletet jelenthetett az államkasszának a minimálbér elmúlt években végrehajtott emelése, illetve az adójóváírás kivezetése.
FONTOS azonban megjegyezni, hogy ennek az összegnek biztosan csak egy része folyik be ténylegesen az állakasszába, a többi a családi adókedvezménynek köszönhetően az érintetteknél marad. Arra vonatkozóan pedg nem rendelkezünk megközelítő adattal sem, hogy a minimálbéresek közül hányan érvényesítik a családi adókedvezményt.
A legfrissebb adat szerint 2013-ban egyébként 1,345 millióan dolgoztak a minimálbérért vagy annál kevesebbért. Ha ezt elfogadjuk 2014-es adatnak a minimálbéresekre vonatkozóan, és senki nem venne igénybe családi adókedvezményt, akkor 2,9 milliárddal többet fizethetnének az érintettek az államnak azért, mert a kormány 3500 forinttal emelte a bruttó minimálbért idén.
(mfor)

József, a föld alatt élő ember-avagy “A” RENDSZER szerencséje?

Miskolc – Szinte semmije sincs, egy zöldségtároló veremben „lakik”. Sorsával mégis elégedett.
józsi
– Én itt nagyon jól érzem magam! – bizonygatja József. – Nézzék csak meg! Négy méter hosszú, másfél méter széles. Van benne egy ágy meg egy polc. Azt használom asztalnak is. Nagyon jó ez a hely! Télen meleg, nyáron hideg. Fűteni még mínusz 10 fokban sem kell. Itt a víz még soha nem fagyott be – büszkélkedik a férfi. És talán el is hinnénk, hogy teljesen elégedett lakhelyével és sorsával, ha épp nem egy zöldségtároló vermet mutogatna nekünk szinte dicsekedve. Bökös József, ha a városra ráborul a sötétség, bemászik a föld alá, a verembe, feje fölé húzza a bejárat védelmét szolgáló vaslemezt, és nyugovóra tér.
Itt a segítség
A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának utcai szociális munkásaival érkeztünk Józsefhez „vendégségbe”, a bodótetői Wass Albert utcába. József a saját telkén „lakik” vagy inkább húzza meg magát. Valamikor kis ház is állt itt, jó erős kőfalakkal, ma már csak a falakból maradt meg valami. A házat évekkel ezelőtt egy haragosa felgyújtotta. Így kényszerült József a föld alá.
A szociális munkások, László János és Csikász Árpád esti bejáráson vannak. Meglátogatják a télen is a majdnem szabad ég alatt élő hajléktalanokat. Amiben tudnak, segítenek. A kocsiból most is előkerül a jó meleg tea. József kap egy flakonnal, mellé két nagy szendvicset és ételkonzerveket: töltött káposztát, rakott káposztát, lencsefőzeléket és löncshúst. A szociális munkások téli csizmát is hoztak, ezúttal 45-öst, mert a múltkori, a 43-as kicsinek bizonyult.
– Zokni most nincs? – érdeklődik József.
– Nincs, de legközelebb hozunk – ígérik a segítők, majd azt tudakolják, pokróc van-e elég. József bólogat, hogy az van, a múltkor is kapott egyet. Árpád azért a biztonság kedvérét elővesz az autóból egy úgynevezett izolációs fóliát. József már jól tudja, mire való ez, nekünk azért elmagyarázzák: a pokrócra kell ráteríteni. Nagyon hasznos, mert bent tartja a hőt, megvédi az embert a kihűléstől, a fagyhaláltól.
Szétnézünk József telkén. Először azt hisszük, tele van szeméttel, de aztán kiderül, mindaz, amit látunk, értékes kincs. Egy kiskocsira már fel is kötözte a másnapi MÉH-be valót, műanyagból készült tárgyak mind. Kilója 20 forint. De van itt műanyag fólia, azért csak 10 forintot adnak kilónként, a vas, a vaslemez viszont már értékesebb, legtöbbet pedig az alumínium sörösdoboz ér. József azokat is gyűjti.
Egy karambol miatt
– Valamikor nem ilyen volt az életem – jegyzi meg, de hangjában nincs szomorúság, vagy a mostani sorsa miatti bánkódás. – Kamionoztam, saját kocsival, de egyszer egy német kamion belém jött. Akkor vége lett az egésznek. Nekem megsérült a lábam és a bal szemem, leszázalékoltak, a kamionom totálkáros lett. Akkor társasházban laktam a Rácz Ádám utcán, ma pedig itt, a telken. – Jó nekem itt – bizonygatja tovább. – A család? A feleségem és a 7 gyerekem Ausztriában lakik. Ők osztrákok, én meg magyar vagyok. Nem váltam el a feleségemtől, de én itt szeretek élni, ő meg ott. Hát így… – József nem tartja ezt különösnek.
Nyáron viszont készül meglátogatni őket. És a leégett házát is szeretné felépíteni.
– Úgy hívom én ezt a házat, hogy az én váram. Jövőre már abban fogok lakni. Lesz benne konyha és tűzhely is – válik egyre bizakodóbbá a hangja. Fekete kutyája ott sündörög körülöttünk. — Ő meg Péntek 13. Így hívják, Péntek 13-nak – magyarázza József.
Az emberek viszont nem hiányoznak neki. A szomszédokkal jó viszonyt ápol, az egyik asszony meleg ételt is hoz rendszeresen, a MÉH-telepen jóban van „fiúkkal”, ennyi elég is.
– Jó egyedül – állítja József.
Lehet, hogy ő a város egyik legszegényebb embere, de elégedett. A hajléktalanszállóra nem akar bemenni, neki az egyedüllét nem magány, hanem szabadság. Nappal gyűjtöget, elsétál a MÉH-be. Este pedig itt ez a jó kis verem, amit még az apja épített valamikor.
Elköszönünk. József eltűnik a sötétségben. A vaslemez jellegzetes hangja árulja csak el, „bezárta lakása ajtaját”.
(Észak)
Bal-Rad komm: “…Valamikor nem ilyen volt az életem – jegyzi meg, de hangjában nincs már szomorúság…”
-Valahol-egyelőre-talán ez a rendszer szerencséje! Az, hogy már nagyon sok ember beletőrödött, belefáradt a megpróbáltatásokba. És a RENDSZER erre alapozza létét.
ÁM A SZERENCSE FORGANDÓ! Még a politikai rendszerek esetében is!

Újabb amerikai jelentés készült hazánkról - Nem vagyunk nácik, de

„Nem vagyunk rasszisták vagy nácik, de a romákkal baj van, és erről beszélnünk kell.”
Ezzel a Füzessy Zoltán jobbikos szóvivőtől vett idézettel indítja az európai szélsőjobboldal előretöréséről szóló, mindenestül 131 oldalas,
Nem vagyunk nácik, de
című jelentését a Human Rights First neves amerikai-zsidó jogvédő szervezet. Mostani jelentésükben az antiszemitizmus erősödése mellett külön kiemelik azt a veszélyt, amit az európai szélsőjobboldal megerősödése a pillanatnyi geopolitikai helyzetben jelent:
az európai szélsőjobboldal kevés kivételtől eltekintve határozottan oroszbarát, mi több, a Jobbikot és a görög Arany Hajnalt Oroszország és Irán pénzelheti.
A Jobbik mellet olyan szélsőséges mozgalmakat is megemlítenek, mint a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Front, a Pax Hungarica és a Betyársereg. De arról is írnak, hogy a szélsőjobboldal előretörése mellett a hivatalos magyar politika is rossz irányba fordult:
Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt sérült a joghatalom, korlátozódott a sajtószabadság és elkezdődött a liberális demokrácia leépülése. Épp ezért a szervezet minden eddiginél komolyabb és aktívabb beavatkozást tart szükségesnek a magyar belpolitikába.
Javasolják, hogy:
  • Obama dolgozzon ki programot a magyarországi antidemokratikus folyamatok megfékezésére, megfordítására.
  • Ez szerintük részét kell képezze a transzatlanti együttműködés az orosz fenyegetés miatt amúgy is szükséges megerősítésének.
  • Az Egyesült Államok építsen ki kommunikációs stratégiát, amivel elérheti az amúgy jellemzően az állami propagandából tájékozódó lakosságot.
  • Támogassák a független médiát és a civil szervezeteket.
  • Szólaljanak fel ezek zaklatása ellen.
  • Javasolják az EU-nak a határozottabb fellépést a magyar jogsértések ellen.
  • Kerry külügyminiszter tegye egyértelművé, hogy az USA támogatná az EU-t, ha az meg akarná rendszabályozni Magyarországot a közösségi alapelvek megsértése miatt.
  • Az amerikai titkosszolgálatok derítsék fel a magyar szélsőjobboldal orosz és iráni finanszírozását.
  • Az illetékes amerikai szervek tárják fel, mely magyar üzletemberek és politikai tisztviselők segítik a szélsőjobboldalt.
  • Ezeket az üzleti és politikai vezetőket szigeteljék el.
  • Tegyék egyértelművé, hogy Magyarország a jogállami normák és a liberális demokrácia leépítésével teljes gazdasági, politikai és stratégiai elszigetelődést kockáztat.
  • Az amerikai törvényhozás pedig dolgozzon ki stratégiát az antidemokratikus trendek, például Orbán Viktor illiberális demokráciáról szóló elképezéseinek megfékezésére.
De nem kizárólag ostort használnának:
a jelentés szerint a szélsőjobboldal előretörésének egyik fő oka a gazdasági válság, azon belül is a fiatalok munkanélkülisége. Épp ezért olyan gazdasági programok beindítását javasolják, amelyek támogatnák a vállalkozói kultúra fejlődését, ezáltal az önfoglalkoztatást és a munkahelyteremtést. Fontosnak tartják továbbá a korrupció visszaszorítását és a gazdasági élet átláthatóbbá tételét is. A támogatási politika újragondolását már csak azért is fontosnak tartják, mert
csökkenteni kell Magyarország függőségét az orosz pénzügyi forrásoktól.


A teljes jelentést itt olvashatják angolul.


A Human Rights First
1978-ban alakult, akkor még Lawyers Comitee for Human Rights néven. A kezdetekben főleg a menedékesek problémájával foglalkoztak, 2001. szeptember 11. óta pedig főleg az alapjogok Egyesült Államokon belüli korlátozása ellen léptek fel. De hitvallásukból - „amerikai ideálok, univerzális értékek” – adódóan úgy vélik, az emberi jogok a világon mindenkit megilletnek, így az Egyesült Államoknak a világon mindenütt képviselni és védeni kell azokat. Ezért is voltak a legfőbb támogatói a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság felállításának, ami a világ bármely részén elkövetett emberiesség elleni büncselekményekben is eljárhat.


Hírfigyelő Szolgálat

Több gáz

Tavaly a Gazprom és Magyarország aláírták a szerződést, mely szerint az orosz exportőr maximum 700 millió köbméter földgázt tárolhat az országban. Az orosz földgázimporttól erősen függő Magyarország - és egész Európa - akkor azzal indokolta az üzletkötést, hogy az növeli az ellátás biztosítottságát. A Világgazdaság szerint áprilisban megemelkedik a kvóta és a Gazprom 1,5 milliárd köbméter földgázt tárolhat Magyarországon.
Meglehet, hogy az Unió ilyen bújtatott formában, rajtunk keresztül szándékozik több "biztonsági" orosz gázhoz jutni a szankcionálás ellenére?
Az MVM, mely 2013-ban az energiafüggetlenség jegyében vásárolta meg a szóban forgó tározókat a német E.On-tól, még nem nyilatkozott az értesülések kapcsán.


Gölöncsér Miklós

Minden fronton - Kelet-Ukrán kíberhadtest is menetel

A CyberBerkut ukrán szeparatista oroszbarát csoport túlterheléses támadással bénított meg több, a német parlamenthez köthető weblapot, többek között Angela Merkel saját honlapját. Az akcióért a felelősséget azonnal vállalták. A támadást az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk berlini látogatása elleni tiltakozásképpen követték el. A csoport közlése szerint több hasonló támadást követtek el az utóbbi hónapokban, amelyek főleg ukrán kormányzati oldalak ellen irányultak.

Merkel szóvivője, Steffen Seibert megerősítette, hogy néhány kormányzati oldalt megbénítottak, világos, hogy külső rendszerekből indított támadásról van szó. A hackerek az ellen tiltakoznak, hogy az ukrán miniszterelnök "az Európai Unitól és az IMF-től sokmilliárdos hiteleket vegyen fel", amelyekből a kelet-ukrajnai harcokat finanszíroznák.

"Ez a háború már így is ezrek halálát okozta, Jacenyuk pedig még többet megölne a pénzből! Ezért arra szólítjuk fel az embereket és a német kormányt, hogy ne támogassa pénzügyileg és politikailag a bűnös kijevi rezsimet, amely véres polgárháborút robbantott ki" - olvasható a csoport oldalán.

A FireEye kiberbiztonsági cég októberi jelentése szerint államilag támogatott orosz hackerek állnak több nyugati oldal megtámadása mögött, a célpontok között a Nato, az Európai Unió egyes weboldalai és kormányzati oldalak is szerepeltek. Moszkva tagadja a vádakat.
Ma már fontos szerephez jut a hadviselésben a számítástechnika, főleg a kémkedés-kémelhárítás, szabotázs-dezinformáció vonalon...

Gölöncsér Miklós

Amerikai hátszelű Déli jelentések Észak-Koreáról

Légvédelem
Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétái elérhetik az Egyesült Államok kontinentális területét - jelentette be január 6-án, kedden éves jelentésében a dél-koreai védelmi minisztérium. Az értékelés azon alapszik, hogy Észak-Korea 2012 decemberében egy három fokozatú Unha-3 rakétával a világűrbe juttatta első műholdját. 2012 áprilisában végrehajtott rakétakísérlete kudarcot vallott. Az észak-koreai Taepodong-2 interkontinentális ballisztikus rakétának mintegy tízezer kilométer a hatótávolsága Szöul szerint. A dokumentumban úgy vélekednek, hogy Észak-Korea jelentősen csökkentette nukleáris fegyvereinek méretét 2006-os első atomrobbantása óta. A kommunista állam három évvel később újabb kísérletet hajtott végre, majd 2013-ban még egyet. A jelentés szerint Észak-Koreának 40 kilogramm plutóniuma van, amelyet a fővárostól északra fekvő jongbjoni nukleáris létesítmény 5 megawattos reaktorában állítottak elő.
Kíberhadsereg
Szöul szerint a rivális Észak-Korea mintegy hatezer hackert képezett ki arra, hogy megbénítsák Dél-Korea kormányzati és katonai létesítményeit. Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter 2013-ban még háromezerre becsülte az észak-koreai „kiberhadsereg” nagyságát.
A védelmi tárca kedden közzétett jelentésében arról is beszámolt, hogy északi szomszédja a rakétatechnológia területén is jelentős fejlődést ért el, s jelenleg rendelkezik a megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy csapást mérjen az Egyesült Államok területére. A dokumentum emlékeztet arra, hogy Észak-Korea 2009-ben és 2012-ben öt nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, és folyamatosan újabb eredményeket ér el a ballisztikus rakétákra szerelhető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztésében. Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy hackerei indítottak támadást a Sony Pictures amerikai-japán tulajdonú filmstúdió ellen Az interjú című amerikai vígjáték miatt, amelyben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen követnek el merényletet amerikai újságírók. Phenjan mindeddig tagadta, hogy köze lenne a Sony elleni támadáshoz, valamint a cég belső levelezésének és üzleti titkainak kiszivárogtatásához. A film vetítését a nagy amerikai moziláncok kezdetben megtagadták, de miután Barack Obama elnök elítélte a döntést, kisebb mozik karácsony este vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában. Barack Obama helytelenítette a mozik meghátrálását, mondván, hogy nem cenzúrázhat az Egyesült Államokban holmi diktátor.

Szöul azzal vádolja Phenjant, hogy az ország hackerei 2007 óta legalább hat kiterjedt kibertámadást indítottak déli szomszédjuk ellen. A két Korea között az 1950-1953-as háború vége óta sem szűnt meg a feszültség, mivel azt csupán fegyverszünet és nem békeegyezmény zárta le.
Így nehéz lesz a békülés...
Hírfigyelő Szolgálat