A szaúdi médiában megjelenő újfajta vélemények szolgálhatnak némi magyarázattal arra, miért kezdte fokozni tevékenységét az ISIS terrorszervezet a szaúdi határon. Az "Arab news" szaúdi újság publikált egy Mudzsahid Sarif által jegyzett levelet, ami szerint Oroszország elsődleges szerepet játszott Szíria stabilitásának megőrzésében, abban, hogy a szíriai kormány az évek óta dúló háború ellenére még mindig nem bukott el. A szerző szerint azok az emberek, akik kritizálják Oroszország Asszád-kormánynak biztosított támogatását és ellenséges retorikát folytatnak Moszkvával szemben, gyengén informáltak a világpolitikai eseményekkel kapcsolatban.
Hídfő.net.ru | Putyin és a szaúdi királyVlagyimir Putyin és Abdullah szaúdi király
A szerző kifejti, hogy minden országnak megvan a joga, hogy megvédje saját nemzeti érdekét és annak megfelelően cselekedjen. "Ennek kapcsán szeretnék kihangsúlyozni néhány megállapítást. A Szovjetunió összeomlása után Amerika saját játszóterévé változtatta az egész bolygót. Ma szemtanúi lehetünk annak, amint ez az egypólusú világrend összeomlik. Nem akarok új hidegháborút, de Oroszország történetesen egy erős bástya lehet, hogy az amerikaiak egyoldalú lépéseit ellensúlyozzuk. A muszlim világ jelentős szerepet játszhat az amerikai monopólium megtörésében. Ez nem jelenti azonban, hogy a muszlim országok kapcsolata meg kellene romoljon Washingtonnal. Ehelyett egy semleges pozíciót kell felvenniük, és erősíteni kell kapcsolataikat Oroszországgal. Az elsődleges prioritások saját nemzeti érdekeik legyenek."
Mudzsahid Sarif publicisztikája felveti a kérdést: "miért rontanánk kapcsolatainkat Oroszországgal és Kínával azért, hogy az Egyesült Államok kedvében járjunk?" Mudzsahid Sarif hozzáteszi, hogy az általa mondottakat nem kell Amerika-ellenes retorikának értelmezni. "Nem válhatunk Oroszország szatellit-országává sem. Ki kell dolgoznunk egy stratégiát, ami erős tárgyalási pozíciót biztosít a nemzetközi politikában."
Az Egyesült Államok korábban fegyvereket, anyagi támogatást és kiképzést biztosított a szíriai "felkelőknek", akik mostanra Iszlám Állam néven folytatnak háborút az iraki, szíriai kormánnyal szemben, és megkezdték az Amerika-barát külpolitikával szakító Törökország határai mentén élő kurd lakosság agitálását. Ugyanez a csoport napokkal ezelőtt fokozni kezdte tevékenységét a szaúdi határ mellett is. Az ISIS a határon átnyúló támadásokkal megkezdte a szaúdi biztonsági erők elleni támadásokat, ami Szaúd-Arábia destabilizációjának kezdetét jelenti.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/az-amerikai-monopolium-megtoreserol-beszel-szaudi-sajto