Kurd tüntetők egy csoportja a török biztonsági erőkkel keveredett összecsapásba Törökország délkeleti Sirnak tartományában. A dulakodás Cizre városában tört ki, amely mintegy 1200 kilométerre délkeletre található a fővárostól, Ankarától. A városban kedd késő este rendezett tüntetést a kurd lakosság, ahol a dulakodást követően a rendőrség tüzet nyitott a tömeg feloszlatására, aminek során agyonlőttek egy 14 éves tinédzsert. Biztonsági források szerint a fiú kereszttűzbe került, miközben hazafelé tartott. Egy 28 éves férfit szintén hátba lőttek, és a közeli kórházba vitték orvosi kezelésre.
Törökország miniszterelnöke, Ahmet Davutoglu figyelmeztetett, hogy a kormány elrettentő erővel fog fellépni minden további erőszak ellen a délkeleti régióban. A kormányfő tavaly év végi beszédében elmondta, hogy a destabilizálásnak komoly következménye lesz: „Mi állni fogjuk a sarat mindenki ellen, aki provokatív lépésekkel merészeli egységünket bomlasztani”. Mindemellett a miniszterelnök azt is megjegyezte, a kormány megtett, és a jövőben is megfog tenni „bármilyen intézkedést a provokációk ellen.”
Hídfő.net.ru | Ahmet DavotogluAhmet Davutoglu
Decemberben három ember vesztette életét, amikor a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai összecsaptak a Huda-Par militáns csoport tagjaival Cizrében. A török-szíriai határtól nem messze található városban késő december óta fokozódik a feszültség, amikortól a Huda-Par fegyveresei PKK csoportjaira támadtak. A Huda-Par már régóta ellenséges a PKK-val szemben. Októberben erőszakos utcai harcok törtek ki a két csoport közt délkelet-Törökországban, amikor az ISIL terrorcsoport kurdok ellen folytatott harcot a kurd többségű Kobani városában, Szíria területén. A török kormány nem hajtott végre katonai beavatkozást az ISIL terroristák ellen, ez a lépés pedig feldühítette az ország kurd lakosait.
A kormány határon túli be nem avatkozásával azonban nem csak a kurd lakosságnak van gondja: Receeep Tayyip Erdogan török államfő korábbi nyilatkozata szerint az amerikai kormány megpróbált rájuk nyomást gyakorolni, hogy küldjék be a török csapatokat Szíria területére, és "szabadítsák fel" a kurd települést az ISIL uralma alól.
Erdogan szerint az amerikaiak háborúba akarják sodorni Törökországot. Az ISIL (ISIS) terrorszervezet modern amerikai fegyverekkel rendelkezik, és csapataik feltehetően abból a célból lettek a határ menti városba vezényelve, hogy Törökországgal összeütközést provokáljanak ki. A török kormány beavatkozása esetén háborúban állna Szíriával, be nem avatkozása esetén pedig azt kockáztatja, hogy a kurdok lakta területeken felerősödnek a szeparatista törekvések. Az amerikai kormány nyomásgyakorlása miatt Törökország két lehetőség közül választhat: háborút kezd Szíria területén a terroristákra hivatkozva, vagy megbomolhat az ország területi egysége, és a mostani halálesetet több száz hasonló követheti.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/washington-felelos-torokorszagban-tortent-halalesetekert