Az adatok szerint Németország gyárainak megrendelései jóval gyorsabban fogyatkoznak, mint amit a 2014 utolsó negyedévére vonatkozó várakozások előrevetítettek.
A Szövetségi Statisztikai Hivatal csütörtökön kiadott jelentése szerint az ipari megrendelések 2,4 százalékkal csökkentek novemberben az előző hónaphoz viszonyítva, miközben a szakértők alig 0,8 százalékos csökkenést prognosztizáltak.
A drasztikus csökkenést azzal magyarázzák, hogy több mint 2,6 százalékkal csökkentek a nem-európai országokból érkező megrendelések, a hazai kereslet pedig 4,7 százalékkal visszaesett.
Hífő.net.ru | Német autógyárGyárüzem Rüsselsheimben (Németország)
A lesújtó adatok azt követően lettek nyilvánosságra hozva, hogy egy felmérés kimutatta; az Oroszországban érdekeltségekkel bíró német vállalatokat különösen érzékenyen érintik a nyugati szankciók, több száz vállalat függesztette fel érvényben lévő projektjeit és nemzetközi együttműködéseit.
A felmérés, amit a Német-Orosz Kereskedelmi Kamara nemrég hozta nyilvánosságra, azt mutatta, hogy a német vállalatok több mint 58 százalékát érintik az "ukrán helyzet miatt" Oroszország ellen hozott nyugati szankciók.
Frank-Walther Steinmeier német külügyminiszter az utóbbi hónapban figyelmeztetett, hogy a nyugati szankciók visszaüthetnek. Az Oroszország ellen a pénzügyi és energiaszektorban meghirdetett szankciókra válaszként Moszkva tilalmat vezetett be az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából történő élelmiszer-behozatalra, ami csak az európai mezőgazdasági vállalatoknak több millió dollár veszteséget okozott. Mint látható, a szankcióháború a mezőgazdaságon túl más iparágakban is érezteti hatását.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/nemet-iparra-visszahat-szankciohaboru