A CyberBerkut ukrán szeparatista oroszbarát csoport túlterheléses támadással bénított meg több, a német parlamenthez köthető weblapot, többek között Angela Merkel saját honlapját. Az akcióért a felelősséget azonnal vállalták. A támadást az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk berlini látogatása elleni tiltakozásképpen követték el. A csoport közlése szerint több hasonló támadást követtek el az utóbbi hónapokban, amelyek főleg ukrán kormányzati oldalak ellen irányultak.

Merkel szóvivője, Steffen Seibert megerősítette, hogy néhány kormányzati oldalt megbénítottak, világos, hogy külső rendszerekből indított támadásról van szó. A hackerek az ellen tiltakoznak, hogy az ukrán miniszterelnök "az Európai Unitól és az IMF-től sokmilliárdos hiteleket vegyen fel", amelyekből a kelet-ukrajnai harcokat finanszíroznák.

"Ez a háború már így is ezrek halálát okozta, Jacenyuk pedig még többet megölne a pénzből! Ezért arra szólítjuk fel az embereket és a német kormányt, hogy ne támogassa pénzügyileg és politikailag a bűnös kijevi rezsimet, amely véres polgárháborút robbantott ki" - olvasható a csoport oldalán.

A FireEye kiberbiztonsági cég októberi jelentése szerint államilag támogatott orosz hackerek állnak több nyugati oldal megtámadása mögött, a célpontok között a Nato, az Európai Unió egyes weboldalai és kormányzati oldalak is szerepeltek. Moszkva tagadja a vádakat.
Ma már fontos szerephez jut a hadviselésben a számítástechnika, főleg a kémkedés-kémelhárítás, szabotázs-dezinformáció vonalon...

Gölöncsér Miklós