2015. január 8., csütörtök

Több mint 1 millió külföldit tilthatnak ki 10 évre Oroszországból

Több mint 1 millió külföldi állampolgár számára tilthatják meg a beutazást 10 évre Oroszországba a megengedett tartózkodási idő túllépése miatt - tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget csütörtökön az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) vezetője.

Konsztantyin Romodanovszkij elmondta, hogy a január 10-ével életbe lépő új szabályozás értelmében a határidő túllépésének mértékének arányában büntetéseket szabnak ki.

"Tájékoztatási rendszerünk jelzése szerint jelenleg az Oroszországi Föderáció területén csaknem 3 millió olyan külföldi állampolgár tartózkodik, aki jelentősen túllépte a törvényesen megengedett 90 napos határidőt" - mondta az orosz illetékes. Túlnyomó többségük a Független Államok Közösségének állampolgára.

Közlése szerint több mint 734 ezer külföldi több mint 270, de kevesebb mint 360 nappal lépte túl a határidőt. További 1 millió 28 ezer külföldi állampolgár a 360 napot is túllépte.

Az FMSZ vezetője elmondta, hogy 120 napos határidő-túllépés felett automatikusan 3 éves kitiltás lép életbe, 270 napos túllépésnél pedig ez 5 évre emelkedik. A több mint 360 napos illegális tartózkodás 10 éves kitiltást von maga után.

Hozzátette, hogy azok számára, akik 120 nappal lépték túl a határidőt, de illegális tartózkodásuk nem haladja meg a 270 napot, emberiességi megfontolásból fenntartják a kitiltás felülvizsgálatának lehetőségét.

Az elmúlt két évben Oroszország már több mint 1,2 millió külföldinek tiltotta meg a beutazást.

Korlátozások az ukrán munkavállalókkal szemben

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök december közepén egy újságcikkben közölte, hogy Oroszország januártól korlátozásokat vezet be az Ukrajnából érkező munkavállalókkal szemben. A FÁK-országokról a cikkben nem történt említés. Az intézkedést azzal indokolta, hogy az ukrán munkavállalók könnyen kijátsszák a 90 napos törvényes határidőt: kiutaznak, majd ismét visszatérnek Oroszországba. Közölte, hogy a 90 napos tartózkodás egy féléven belül vehető igénybe. Az ukrán sajtó az ukrán munkavállalókkal szembeni büntetőintézkedésnek minősítette az új szabályt. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as grúz-orosz háború idején a grúzokat tömegesen fosztották meg az oroszországi munkalehetőségtől, sokukat pedig vissza is toloncolták hazájukba.
MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése