Négy fegyveres támadt egy szaúdi biztonsági őrjáratra a Swiff átkelőnél Szaúd-Arábiában, közel az iraki határhoz. A támadás során meggyilkoltak egy magas rangú tisztet és két katonát, illetve legalább hármat megsebesítettek. Az ISIL Takfiri terrorcsoport vállalt felelősséget a támadásért, tehát ugyanaz a terrorista szervezet, amely modern amerikai fegyverekkel harcol Szíria és Irak területén. Az Arar régió - ahol a támadás történt - Irak vitatott hovatartozású Anbar tartományával határos, ahol az ISIL Takfiri eddig is aktívan működött, és többször ellenőrzés alá vonták a régió egészét.
Az ISIL terroristák jelenleg nagy területeket birtokolnak szerte Szíriában és Irakban, ahol a legkülönbözőbb erőszakos cselekményeket követik el a helyi közösségek ellen, beleértve síitákat, szunnitákat, kurdokat és keresztényeket is.
Hídfő.net.ru | "Felkelők"
Szaúd-Arábia tavaly júliusban megnövelte biztonsági intézkedéseit a határon, és több ezer katonát helyeztek el a határőrök támogatása céljából, miután az ISIL terrorcsoport területeket foglalt Irakban a szaúdi határ mentén. Magas rangú iraki tisztviselők Szaúd-Arábiát, Katart és néhány más, Perzsa-öbölben béli arab államot hibáztatnak az országban egyre növekvő terrorizmusért. A fegyvereseket azonban szaúdi állampolgárokként azonosították, és bebizonyosodott, hogy több, a szaúdi határon át nyúló támadásban is részt vettek.
Szaúd-Arábia az Egyesült Államok egyik legjelentősebb térségi "szövetségese". A szaúdi uralkodó Obama közbenjárásának köszönhetően részt vesz az olajárak leütésében, amivel az amerikai kormány célja, hogy csapást mérjen Oroszország állami költségvetésére, ami egy részét az olajeladásokból származó bevételekből nyeri. Az ISIL (ISIS) terrorszervezet biztosítékként van jelen a régióban, és Szaúd-Arábia destabilizálását is megkezdheti, ha az ország a drasztikusan csökkenő olajbevételek miatt eláll az amerikaiak "ajánlatától", és nem lenne hajlandó tovább nyomott áron olajat exportálni.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/szaud-arabiat-destabilizalhatjak