2015. január 18., vasárnap

Svájc miért?

A Svájci Nemzeti Banknál kivághatta a biztosítékot, hogy az új szabályozás szerint az euróövezeti államok óriásainál, így Rómánál és Párizsnál már nem érvényesíthető a költségvetési fegyelem, ami így az euró rejtett elértéktelenedésével jár együtt. Bern tehát nyíltan szakított Frankfurttal, mert bár az euró létrehozásakor szigorú szabályrendszert állítottak föl, ez most a szemünk előtt erodálódik.
Tegnap mindenki kikerekedett szemekkel figyelte a svájci frank mozgását és találgatta a svájci jegybank lépésének időzítését. A lépés egyben ráirányította a figyelmet az euróra, amely 2003 szeptembere óta nem látott mélypontra esett a dollárral szemben.  A hazai megfigyelők szerint a svájci jegybank döntését megalapozhatta, hogy az Európai Központi Bank a január 22-i ülésén úgynevezett mennyiségi könnyítéssel (QE) várhatóan több százmilliárd eurónyi többlet likviditást teremt, és a többletpénzből a svájci piacra is juthat. Megelőzendő, hogy eurómilliárdokat kelljen megvásárolnia a frank árfolyama védelmében, a jegybank feladta korábbi elkötelezettségét.
Egy hét eleji döntő fejlemény viszont elkerülte az elemzők figyelmét. Itthon nem volt visszhangja az Európai Bizottság (EB) azon keddi bejelentésének az Európai Parlament (EP) plénuma előtt, miszerint az EB hajlandó nagyobb rugalmasságot tanúsítani a tagállamok költségvetési politikájával kapcsolatban. Hivatalossá vált, hogy az EB számára nem a költségvetési fegyelem az elsődleges, hanem a reformok és befektetések, amivel gazdasági növekedést és újabb álláshelyeket(?) lehet kreálni.
Az új szabályok szerint az „ideiglenes” eltérés a költségvetési megszorításoktól megengedhető lesz, ha „jelentős szerkezeti reformokat” vezetnek be a kormányzatok.  A tervezet szerint azok a tagállamok, amelyek a Juncker Bizottság tervezett befektetési alapjába szállnak be, szerkezeti reformokat hajtanak végre vagy ko-finanszíroznak EU infrastruktúrális- vagy ifjúsági foglalkoztatási projekteket, azoknál magasabb deficitet is elfogad az EB.
Déli puccs
Az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum új értelmezése természetesen Olaszország és Franciaország számára érkezett ajándékként és az új felállásban szinte lehetetlen, hogy tavasszal megbüntessék őket költségvetési lazaságukért.  Mivel ettől az új értelmezéstől Berlinnek, Hágának, Bécsnek és Helsinkinek égnek áll a haja, az EP alelnöke, Valdisz Dombrovkisz és a francia Biztos Pierre Moscovici nem győzték hangsúlyozni, hogy a Stabilitási Paktum érintetlen maradt – ami természetesen nem így van!
A déliek lobbi-erejét mutatja az is, amilyen puccsszerűen lett átverve a javaslat az EB Biztosok Kollégiumán. A vezető német pénzügyi lap, a Handelsblatt számolt be róla, hogy a biztosok csak az ülés kezdetén kapták kézbe a 16 oldalas indítványt, amellyel felbőszítették a német Öttinger Biztost és pár kollégáját, akik hevesen tiltakoztak, de a végén a többség megszavazta a rugalmassági klauzúrát.   Az EP CDU/CSU parlamenti német liberális csoportjának vezetője, Herbert Reul is tiltakozott kedden és „rendkívül veszélyes jelzésnek” tekintette, hogy a Paktum több adósságot enged majd meg.
Az EB elnöke, Jean-Claude Juncker most természetesen mást mond a délieknek és mást az északiaknak, hogy lenyugtassa az északi kedélyeket. Összességében viszont a Paktum ezentúl majdhogynem szabadon interpretálható, a lovak elszabadultak. Róma és Párizs dörzsölheti a markát, míg a politikai feszültség Berlin és Brüsszel valamint Észak és Dél között óhatatlanul nőni fog.
Bern ebből már nem kér

Sokan elfelejtették, hogy a svájci frank a világ egyes számú menedékvalutája,

márpedig a pénzügyi és politikai feszültség folyamatosan nő az utóbbi hónapokban a világban. A Svájci Nemzeti Banknál most konkrétan leolvaszthatta a biztosítékot, hogy az euróövezeti államok óriásainál, így Rómánál és Párizsnál már nem érvényesíthető a költségvetési fegyelem, ami az euró rejtett elértéktelenedésével jár együtt. Bern tehát nyíltan szakított Frankfurttal, mert bár az euró létrehozásakor szigorú szabályrendszert állítottak föl, ez most a szemünk előtt erodálódik.


Hírfigyelő Szolgálat

Felmérés a magyar munkavállalók legfőbb jellemzőiről, a férfi és női munkavállalók közötti különbségekről, a szükséges vezetői kompetenciákról.

10-es skálán jelölhették különböző kompetenciák közül, hogy melyek a leginkább jellemzőek a magyar munkavállalókra. Az átlagolt válaszok alapján a munkabírás kapta a legmagasabb értéket (7,6), ezt követi a szakmai felkészültség (7,1), a csapatszellem (6,7), a rugalmasság (6,6), illetve az ambíció (6,5). A legalacsonyabb értékeket a maximalizmus (5,9), illetve a szakmai önképzés (5,7) kapta.
A tulajdonságok vizsgálata során, szintén 10-es skálán, különböző tulajdonság-párok között a konfliktuskerülés-konfliktusgenerálást firtató kérdés 5,3-as átlagértéke alapján úgy tűnik, az arany középút a jellemző, inkább a konfliktuskerülés irányába mozdulva el. A nyugodtság-stressz viszonyrendszerében a nyugodtság jellemzőbb, (5,8), míg a pozitív-negatív attitűdnél 4,9-es átlag született, azaz inkább negatívak vagyunk. A felmérés arról is megkérdezte a szakembereket, hogy miben kellene előrelépni egy munkavállalónak a siker érdekében. Itt leginkább a szakmai felkészültséget, a felelősségvállalást és a lelkiismeretességet nevezték meg. Általában jobbnak tüntetik fel magukat a munkavállalók egy állásinterjún, mint amilyenek valójában. A férfi és női kompetenciák különbözőségeit illetően a nők három kompetenciában bizonyulnak jobbnak, ezek a lelkiismeretesség, a kreativitás és a problémamegoldás. A munkabírásban mindkét nem jól teljesített, a férfiak valamivel jobban. A férfiak szakmai felkészültségét lényegesen jobbnak értékelték a megkérdezettek, viszont az adatok a nők „soft”, azaz nem közvetlenül az alap üzlethez kapcsolódó tulajdonságainak magasabb értékét jelzik. Nem meglepő, a versengést tekintve a férfiak állnak az élen. A nőknél a bátorság, míg a férfiaknál a kiegyensúlyozottság és a pozitív attitűd került a legkevésbé jellemző kategóriába.
A cégek 36 %-ánál nagyon magas a lemorzsolódás. A megkérdezettek közel 20 %-a szerint már 6 hónapon belül lemorzsolódik a kiválasztottak jelentős része, azaz ezen cégeknél vagy el kell bocsátani, vagy más munkakörbe kell helyezni az új munkatársak minimum 40 %-át. A most elsőként publikált „Munkaerő elvándorlási monitor” alapján a gyakoriságokkal súlyozott ún. „Munkaerő lemorzsolódási index” 18,5 %-os, azaz átlagban minden ötödik munkavállalóról már fél év alatt kiderül, hogy nem válik be.
A megkérdezettek kétharmada szerint a kiválasztás sikere a felvételt elősegítő tesztek használatával nőne, vagy biztosan nőne. A személyiségjegyekkel foglalkozó tesztek esetén 72 % gondolja így. A válaszadók fele szerint a tesztek jelentősége nőni fog, de az adatok szerint jelenleg még igen jelentős a pénzben és időben kimutatható veszteség, amelyet a vállalatok elszenvednek a tesztek alkalmazásának hiánya miatt. Itt van azonban néhány törvényi pont, ami személyiségi jog kérdést vet fel még.

A problémamegoldó, gyors és emberi vezetőé a jövő
„A gyorsan változó üzleti környezetben felértékelődnek a helyzetekhez gyorsan alkalmazkodó,
gyorsan döntést hozni képes, problémamegoldó, jó kommunikátor vezetők,
akik a munkatársak megfelelő motiválásával végre is hajtják, amit elhatároztak”


A vezetőknek egyre inkább elitnek kell lenniük - ami nem rosszabbító tulajdonság szerintünk sem, az elvárások rendkívül sokrétűek és nagyon kiegyensúlyozottak. A vezetői siker záloga fontossági sorrendben csökkenve elsőként a problémamegoldó képesség, második helyen megosztva a döntési és kommunikációs képességek, illetve a munkabírás, harmadik helyen az irányítási képességek állnak, amiket minimális különbséggel követ a rugalmasság és a helyzetfelismerés. Ez után található a kreativitás, a motivációs képességek és a végrehajtás erőssége. A vízió vagy a stratégiaalkotás képessége vagy akár az iparági ismeretek, karizma, érzelmi intelligencia is hátrébb kerültek a rangsorban, a sor végén pedig a hatalom szeretete és a „politikusi alkat” kategóriák állnak. A felsővezetők kiválasztásában legfontosabb szerepe a bizonyított teljesítménynek van (10-es skálán 8,5), de a vállalati kultúrához való illeszkedés (8,3), illetve a kapcsolatok (8,3) is nagy szerepet játszanak; ezek mind fontosabbak, mint az iparági gyakorlat. A fogyasztói viselkedési minták átalakulása, a döntési folyamatok felgyorsulása is ezt kívánja meg.


Hírfigyelő Szolgálat

Valcman elutasította Putyin béketervét

Petro Porosenko ukrán államfő elutasította a béketervet, amelyet a héten orosz kollégája, Vlagyimir Putyin terjesztett elő a kelet-ukrajnai válság enyhítésére – közölte vasárnap Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov orosz médiajelentések szerint.
A kérdéses béketervet Putyin egy csütörtök este Porosenkónak küldött levélben vetette fel. Egyebek mellett azt terjesztette elő, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadárok és az ukrán biztonsági erők tegyék le a fegyvert, és vonják ki a nehézfegyverzetet a térségből. “Az utóbbi napokban Oroszország közvetítőként folyamatosan kísérleteket tett a konfliktus lecsillapítására. Ezek közül kiemelkedik az a csütörtök este Oroszország elnöke által Ukrajna elnökének küldött levél, amely konkrét tervet terjesztett elő a konfliktusban részt vevő mindkét fél felé a nehéztüzérség kivonására vonatkozóan” – mondta Peszkov. Porosenko szóvivője azt mondta, nem kommentálja az orosz bejelentést és a levelet magát.
A levél egy másolatát az orosz NTV televízió nyilvánosságra hozta. Ebben az áll, hogy sürgős intézkedéseket kell hozni a kölcsönös tüzérségi ágyúzás berekesztésére, és ki kell vonni a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket a konfliktusövezetből.
Az orosz közlésből nem derült ki világosan, hogy Putyin terve mennyiben számít újnak a tavaly szeptemberben Minszkben megkötött fegyverszüneti megállapodáshoz képest. A minszki megegyezést Kijev, Moszkva és az ukrajnai oroszbarát szeparatisták kötötték a kelet-ukrajnai hadműveletek felfüggesztéséről, de a harcok azóta is folynak. Németország a közelmúltban számos alkalommal közölte, hogy csak a minszki megállapodás végrehajtása esetén szabad feloldani az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciókat.
Kijev és Moszkva az utóbbi napokban – hasonlóan a korábbiakhoz – a másikat vádolta az erőszak szításával.
(MTI)

Donbassz lángol

A legfrissebb jelentések szerint a Vízkereszti valcmanista offenzíva minden eddiginél kegyetlenebb. Egy órával ezelőtt datált jelentés szerínt Donyecket és Gorlovkát SzU-25-ös repülőgépekkel támadja a kijevi junta latorereje.
Donyeck “Putyilov” Kerületében a közlekedési infrastruktúrára mértek meglehetősen komoly csapást azzal, hogy rakétákkal lebombáztak egy közúti felüljárót.
A repülőtérnél ma négy latorattakot vert vissza a milicia. Itt a martalócok technikai és egyedvesztesége egészen elképesztő. A négy meghiúsult támadásban tizenhét latortank pusztult el, de odaveszett kilenc egyéb páncélos járműve is az ordashadnak. Mindezek tetejébe legalább százharminc latoregyed harapott fűbe-CSAK A REPÜLŐTÉRNÉL!
A milicia jelentése szerint elfoglalták a népfelkelők Peszkit. Ezt a hírt egyelőre a DNR információs központja nem erősítette meg, csak a Peszki elleni támadás tényét!
Hírszerzési jelentések a “Tocska-U” rakéták közeli bevetését prognosztizálják.
(Nagyon komoly kérdést vet fel egyébiránt a mai nap folyamán ezidáig /magyar idő szerint este öt óráig/ “elkönyvelhető”, TÖBB SZÁZRA BECSÜLT POLGÁRI ÁLDOZAT, ami a kijevi latorhatalom vérszomját bizonyítja: MIT FOG LÉPNI OROSZORSZÁG?)
A KijevBerkut ma feltörte az SZBU levelezőprogramját, és kirakta honlapjára a volnovahai mészárlás kitervelését bizonyító iratok másolatait. Megnevezve a parancsot kiadó, és az annak végrehajtásáért felelősöket is.
A kitervelő az SZBU Terrorizmus ellenes Központjának vezetője Vaszilij Szergejevics Gritcak vezérezredes, míg a kivitelezésért felelős Gennagyij Ivanovics Kuznyecov SZBU ezredes.
http://www.cyber-berkut.ru/

Nyalókakirály ma “békefelvonuláson” vett részt!

A legfrissebb jelentések szerint Birjukov kijevi vezérkari főnök is bejelentett egy ma délben indított “óriási latoroffenzívát Donyeck fő csapásiránnyal” A DNR közlése szerint Gyenisz Pusilint idézve: “valódi katonai tevékenység a repülőtér ellen megkísérelt, harckocsikkal támogatott támadási kísérlet volt, amit a népköztársaság erői elfolytottak! Viszont Donyeck-a város-rendkívül heves tüzérségi tűz alatt áll, a fél város lángol.”
A repülőtérnél viszont hét latortank leolvadt, és legalább hatvan martalóc fűbe harapott.
Gorlovka elképesztő tüzérség ostrom alatt áll. Csak ma délelőtt tíz órától (moszkvai idő szerint) délután négyig legkevesebb száz civilt öltek meg a latorgránátok. Egész Gorlovkában folyamatosan zúgnak a harangok! A valcmanista bűnbandák “Uragan” és “Grad”-sorozatvetőkkel lövik a várost. Az utcákon tucatjával hevernek a városlakók holttestei.
Jenakijevo is a latortüzérség ténykedését szenvedi.
A Pusilin által jegyzett közlemény kitér egyébként a Donyecki Népköztársaság eddig tanúsított türelmes magatartására, és figyelmezteti Kijevet: ez a türelem elfogyott a mai napon. A DNR meg fogja védeni önmagát, és meg fogja torolni a megszállók által okozott szenvedéseket. A közlemény a lakosság kitartására szólít fel, amely a legfőbb kárvallottja a kijevi junta esztelenségének.
Hírszerzői jelentések északi irányból-Kramatorszk és Krasznoajmersz térségéből-jelentettek komoly latorerő vándorlást Gorlovka-Donyeck irányába.
Ezen jelentés begépelésekor érkezett a hír, miszerint Alakszandr Zaharcsenko, a DNR elnöke is nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelenti: a múltban, a jelenben történtekért éppúgy mint a jövőbeni történésekért a kijevi junta a felelős. “Kijev háborút akart, Kijev háborúban áll velünk, Kijev háborút akar! Ez Kijev döntése! A következményekért is Kijevé a felelősség!”
Eközben ma Kijevben Nyalókakirály “békemenetet” szerveztetett! Úgy látszik, nagyon megtetszett neki “csárlizás” Párizsban! Élete párján kívül az összeröffeneten ott volt még Jacenyjuk, és Gázos Julcsa gáz és belsőségnagykereskedő is. No meg Őfelsége miniszterelnökének-Jacenyjuknak-jó néhány “békéért rajongó” minisztere is. Az apropot a volnovahai mészárlás szolgáltatta! (A ma megjelent EBESZ-jelentés kategorikusan kizárta a népköztársaságiak keze művét az ügyben!) Mindettől függetlenül Nyalókakirály az ő Maradék-Ukrajnájának, valamint saját maga és a kijevi junta békeszeretetét és békevágyát hangoztatta. Mély megrendüléssel elmondott beszéde végén imigyen hörkent föl: “Márpedig győzni fogunk, és ismét teljes mértékben ellenőrizni fogjuk Donbasszt!”

https://balrad.wordpress.com/2015/01/18/nyalokakiraly-ma-bekefelvonulason-vett-reszt/

Nyuggerlevél

Azért írok most egy levelet, mert megkaptam az emelést, az 1,8 %-os összeget 2015-re.
Tudom, hogy az infláció rendkívül alacsony és ez miatt volt alacsony az emelés is. De tudok ám én mást is.
Tudom, hogy az én átlagos nyugdíjam még így az emeléssel együtt is alacsonyabb, mint az átlagos nettó kereset, legalább húsz százalékkal. Ha a jóisten megsegít, akkor még kaphatok egy párszor emelést, de félek, hogy sosem érem már utol nyugdíjam mértékével az átlagkereseteket. Hogy hányszor kapok még emelést, abban nem vagyok optimista, ha elnézem az EU országokban a koromnak megfelelő várható élettartam alakulását, tíz-tizenkét évnél több már nem nagyon juthat nekem.
Nem irigylem én senkitől a havi jövedelmét. Még a milliósokat sem. De azért jó lenne annyit kapni legalább, mint a havi átlagkereset. Hiszen öregségi nyugdíjat kapok, végig dolgoztam egy életet, évtizedeken keresztül. Ami azért bosszant, hogy szerintem vannak olyan havi nagykeresetűek is, akik most 15-30 százalékos béremelést is kaptak. Mi meg csak 1,8-at.
És van itt még egy-két apróság. Az, hogy a szesz, meg a cigaretta ára egekig emelkedik, engem nem érdekel. Már az sem, hogy a banán drágult rendesen. De a liszt meg a tejföl, a száraztészta és a joghurt ára is többe kerül most, mint korábban. A gyógyszerárakról most nem beszélnék, meg a rezsicsökkentésekről sem, a világért sem árulnám el, hogy mennyibe van most a fa ára nekem, legyen elég az, hogy sokba. A kártyás áramfelhasználásom is annyi, amennyire telik. Engem csak a saját statisztikám érdekel, hogy az én vásárlói kosaramban mi újság.
Az üzemanyag árak csökkentése engem nem befolyásol, mivel autóm nincs, csak biciklim.
Így aztán kedvenc ruszlimért is kerekezhetek egyik helyről a másikra, ahol az ecetes halat több száz forinttal is olcsóbban adják. Tájékozott vagyok ám én azért, mert az unokám a neten lóg állandóan és mesél, ha kérdezek tőle valamit, meg utána is néz annak, amit tudni szeretnék. Ezért aztán tudom, hogy egy megbízható online lap azt írta, hogy Kilenc hónap után újra éves áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében, így aztán lehet, hogy az az 1,8 % kevés lesz a jövőben.
Azt is tudom, hogy az én nyugdíjam vásárló ereje Európában egyike a leggyengébbeknek. Rajtunk kívül már csak a letteknél, észteknél, meg a litvánoknál, no meg a románoknál és a bolgároknál kevesebb. Jól kinézünk, mondhatom. Igyekeztem higgadtan és nagy nyugalommal előadni mindezt. Közismert, hogy manapság egyesek, akik a hatalomhoz közel állnak, vagy az oda dörgölődzők, dúskálnak a javakban, fürödnek a kiemelt anyagiakban. Ez azért bosszantó és idegesítő. Nem vagdalkoznék most, csak emlékeztetnék erre mindenkit.
Volt egyszer olyan vezető, aki évekkel ezelőtt, még ellenzékben azt harsogta, hogy “…amikor milliók egyszerre mondják, hogy elég, az a földrengés hangja. Az a vulkánkitörést megelőző morajlás, az a hang, amitől meghasad az égbolt. „ Meg, hogy „Amikor egy ország mondja, hogy elég akkor a hatalmon libabőrözni kezdenek, mert akkor megértik, megérzik mit jelent az, hogy egy országgal állnak szemben és egy egész országgal próbálnak ujjat húzni.” Tudom, én sem vagyok egyedül, több milliónyian vagyunk hasonló sorsban. Csak szólok, most még barátságosan, hogy a fiatalok hevülete mellett, velünk is számoljanak! Az öregekkel. Mert ha mi is beindulunk egyszer, akkor lesz csak az igazi hadd el hadd, ne mulass!
(Pista bá.)

Csodás kilátások Maradék-Ukrajna honpógárai előtt!

Maradék-Ukrajna Állami Statisztikai Bizottságának közlése szerint az udvar alattvalóinak 28,3 százaléka a közüzemi díjak emelkedését követően nem fizette be a rezsiszámlákat. Mindemellett 2013 novemberében ez a mutató 1,2 százalékos volt. Szakértők attól tartanak, hogy a jövőben csak nőni fog a közüzemi számlákat be nem fizetők száma – írja a Business.vesti-ukr.com internetes hírportál.
„A munkabérek nem nőnek, ezért az emberek nem tudják miből befizetni a számlákat. Ez év elején a lakosság összesen 11 milliárd hrivnya összegben nem fizette be a rezsiszámlákat, ez az összeg azonban akár 20 milliárd hrivnyára is nőhet” – közölte Alekszandr Ohrimenyko, az Elemzőközpont vezetője.
Ám van vigasz azok számára, akik inkább az éh, fagy és döghalált választják a donbasszi húsdarálóban való majdnem biztos pusztulás helyett. Föl is vázolta a lehetőséget ezen alattvalók számára pénteken Ungváron Viktor Vaszilcjun ezredes, a Kárpátaljai Hadkiegészítő Parancsnokság főnöke, aki a negyedik mozgósítás kapcsán igazította el a népeket az udvarhű helyi médiák képviselőivel találkozván.
A colonel egy zsurnaliszta kérdésére, miszerint számítanak-e a tavalyihoz hasonló mozgósításellenes tüntetésekre Kárpátalján, azt válaszolta: „El kell ismernünk, az első három mozgósítás során, mivel korábban nem volt ilyenre példa, tapasztalatlanok és gyakorlatlanok voltunk. Nem volt kellő a tájékoztatás. Tanultunk ezekből a hibákból, az akkori problémák most nem ismétlődnek meg. Szorosabb együttműködésre törekszünk a polgármesterekkel és a jegyzőkkel.” Talán megoldást jelenthetne az, hogy azok, akik nem szeretnének bevonulni, valamilyen úton-módon anyagilag hozzájárulhassanak a fegyveres erők támogatásához, tette hozzá. Ezzel például 6-7 ezer hrivnyáról 20-25 ezerre lehetne emelni a katonák zsoldját, ami talán a hazafiság mellett motiváló erővel bírna.
Egy másik újságíró a részleges mozgósítás jogosságát firtatta, arra hivatkozva, miszerint jogvédő szervezetek többször is hangsúlyozták, mivel nincs hadiállapot az országban, így nem lehet mozgósítást sem elrendelni. Ilyen formán az antiterrorista műveletek nem a hadsereg, hanem a titkosszolgálatok kompetenciájába tartoznak.
Föl is horkant erre a provokatív megfogalmazásra Vaszilcjun, aki szavai szerint provokációnak tartja ezeket, ugyanis a mozgósítást az Alkotmány és az ide vonatkozó törvények alapján hirdetik ki, amit az államfő és a parlament is jóváhagyott így az kivétel nélkül mindenkire vonatkozik. (Maradék-Ukrajna “gránitszilárdságú alkotmánya kb. annyit ér mint magyarországi megfelelője! Azaz: semmit! Ugyanakkor a kijevi “elit” pontosan ugyanúgy-ugyanolyan játszi könnyedséggel változtatgatja saját szája-íze-igénye és óhaja szerint, mint budapesti cimboráik!)
A hadkiegészítő parancsnok újságírói kérdésre válaszolva cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a hadköteles férfiak csak a katonai hatóságok engedélyével hagyhatják el az országot. Az ezredes hangsúlyozta, nincs erre vonatkozó felsőbb utasítás, a hasonló szóbeszédek provokációk. A sajtótájékoztatón jelen lévő helyettese Petro Marko alezredes viccesen megjegyezte, ez nem rossz ötlet.
Szóval ha egy kijevi alattvaló úgy véli, hogy inkább megfagy, éhenvész, vagy valami kór végezzen vele inkább mint egy repesz vagy egy golyó Donbasszban, “megválthatja” magát a hősi haláltól. Ha már rezsit nem tud fizetni-fizet havi mentességet majd. Így legalább megmarad annak az esélye, hogy hacsak nem falami fertelmes ragály viszi el, egyben maradva földelhetik el az életben maradottak.
Jó hír viszont ez az ötlet az ukrán aranyifjaknak! Egyetlen éjszakai dorbéz befizetésével/hó ők is megússzák Donbasszt!

https://balrad.wordpress.com/2015/01/18/csodas-kilatasok-maradek-ukrajna-honpogarai-elott/

Donbasszban a helyzet változatlan



falu
A szokásos esti hadiösszefoglaló Donbasszból ma nem valami hosszú-de igen gyászos.
(Южная)”Juzsnaja” bányatelepről a latortüzérség megtalálta azt a őpozíciót, ahonnan egész Gorlovkát lőheti. Teszi is dél óta! Már a városközpont is romokban hever. A polgári lakosság körében kaszálnak a BM-21, és BM-27 vetőgépek. Legalább ötven polgári személy halt bele a dél körül kezdődött latortüzér attaknak. Hat milicista is elesett.
Gyjebalcsevo környékén a népköztársaságiak nem lazítanak. Kaotikus állapotokról kaptunk jelentést. A valcmanista bitangok rájöttek, hogy ami történik most, annak már a fele sem tréfa!
(Алмазная)Almaznajánál felbukkant egy valcmanista “Grad”-üteg, és (Попаснaя)Popasznaját lövi délután egy órától. A városban legalább harminc civil meghalt. Az udvarok tele vannak fel nem robbant sorozatvető gránátokkal.
rakrak
(Смело)Szmelo latortüzérsége is aktivizálta magát. A (балка Крутая)Balka Kruajanál lévő milicia állásokat lövik.
(Счастье)Szcsasztyje népfelkelői csak hallgatóznak, hogy a szembeni oldalon a valcmanista martalócok mire lövöldöznek oly hevesen-kézi fegyverekkel. Egész délután hangoskodtak, és semmi ésszerű magyarázat nincs. Hacsak megint össze nem marakodtak valamin.
(Кондрашовсka)Kondrasovszkánál a népköztársasági tüzérség dolgozott ma egész nap, ami a (Станицa-Луганскa)Sztanyica Luhanszka környékén tanyázó valcmanista martalócoknak igen fájdalmas.
A (Первомайск)Pervomajszk mellett települt népfelkelő tüzérütegek sem kímélték ma Nyalókakirály martalócait.
Volnovaha és Donyeck között félúton egy komoly latorerő mozgását jelentette a DNR katonai felderítése. Donyeck felé araszol ez a brigantibanda.
Donyecket-mint eddig-ma is egész nap lőtte a latortüzérség, bár korántsem olyan intenzitással mint tegnap.
A repülőtéren ma bemutatót tartottak a sajtónak a népköztársaságiak a valcmanista latroktól zsákmányolt amerikai fegyverekből.
bemhom
Kijev közben váltig erősítgeti, hogy a donyecki repülőteret a valcmanista hordák uralják! Már annyira fújják, hogy tán már ők maguk is elhiszik. Szuggerálják Maradék-Ukrajna alattvalóit, min a “magyar” kollégák a “Magyarország jobban teljesít!” rikkantásokkal.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/17/ma-kozel-szaz-civil-halott-donbasszban/

Donbasszban a helyzet változatlan! Tegnap délutánhoz képest legalábbis. Ami a harcokat illeti.
Éjféltől “él” a kijevi junta közlekedési blokádja. Donbasszból ki-Donbasszba be-teherautók és autóbuszok nem közlekedhetnek! (Ez a tilalom talán erősít néhány gyanút a volnovahai mészárlással kapcsolatban!)
A front eseményeit illetően változás sehol nem történt. Sztanyica Luhanszkánál, Bahmutkánál és a gyjebalcsevoi “katlanban” a legélénkebb a harci tevékenység. Mára virradóan a népköztársaságiak tizenkét népfelkelő elestéről tájékoztattak.
Gorlovkát továbbra is pusztítja a valcmanista latortüzérség. Kirovszki tüzelőállásaikra az éjszaka komoly csapásokat mért a népköztársaságiak tüzérsége. Ám Gorlovkában mára virradóan is legalább tucatnyi civil halt meg.
romok
Avgyejevkába és az erősen támadott Peszki-környékére latortank erősítés érkezett mára virradóan, és legalább kétezernyi martalócegyedet csoportosítottak át Nyalókakirályék.
Donyecket továbbra is ostromolja a latortüzérség, bár mára virradóan visszább fogták magukat.
A donyecki repülőtér folyamatos “birtokbavétele” zajlik, és az esetleges “utómunkálatok” elvégzése. A repülőtéren “kadirovcik” is ténykednek.


https://balrad.wordpress.com/2015/01/18/donbasszban-a-helyzet-valtozatlan/

Mi jár a svéd képviselőnek?

Szolgálati kölcsönlakás és vonatbérlet
Ha Lázár János Svédországban lenne frakcióvezető, hét közben igénybe vehetné a parlament egyik szolgálati garzonlakását, a hazaútra pedig az éves vasúti- vagy buszbérletét. Ugyanis ez járna neki. Munkája során adódó más költségeit, természetesen megtérítené a Ház gazdasági hivatala - annak szigorú keretei között. Ám, gondja se' lenne vidéki otthonáig tartó távolság napi legyőzésével, mivel nem tölthetné be egy időben a polgármesteri posztot is. Igaz, olyan poszt itt nincs is!

Svédországban a kormány kormányoz - ám az uralkodó 1974. óta nem uralkodik. Az államfőnek, miután ősszel a parlamentben megnyitja a politikai évet, alig van több dolga, mint hogy jó PR-munkát végezzen az "alattvalói" javára - igaz, a kormány ülésein csütörtökönként részt vesz, miután a külügyi- és honvédelmi kérdésekben van szava. Parlamenti választás (riksval) minden negyedik év szeptemberének harmadik vasárnapján esedékes (legközelebb 2014-ben). Miután megalakult, s a királynak bemutatkozott az új kormány, október első keddjén, a királyi család jelenlétében, H.K.H. Carl Gustaf megnyitja az új parlamenti évet.

A polgármester intézménye nem létezik, a 23 megye (län) élén a szimbolikus 'törzsfő' (landshövding) áll.

1974-óta (az azt megelőző 20 év alatt átszervezés során 2500-ról három lépcsőben lecsökkentett s kialakított) 290 helyhatóság (kommun) kollektív vezetésű: az a főnök, akinél a kassza kulcsa. Az önkormányzati képviselők zöme díjmentesen vagy csekély tiszteletdíjjal, a szabadidejében végzi munkáját. Hivatásszerűen, fizetésért csak az egyes szakterületekért felelős politikusok dolgoznak.

A parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.

Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. (Mint mindenki más esetében is). A képviselő alapjuttatása bruttó 55 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).

Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelműen csak a miniszterelnöknek jár.

A miniszterek, frakcióvezetők időnként, indokolt esetben kapnak. Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak (mint bárki más): 265 kr/100 km, amiből 185 kr adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással; ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50 ezer korona áll a teljes 4 évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen repülőutakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk.

A szolgálati úton eltöltött időnek, szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az utazás céljával, minden többletköltség a képviselő pénztárcáját terheli. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábban, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 kr (egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére) bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik; ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is.

A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől - amely a szolgálati lakásuk is - 50 km-nél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 kr jár, ebből 210 kr adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból. A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé.

Szolgálati lakást - Palme meggyilkolása óta - egy parlament közeli kis palotában kap a mindenkori miniszterelnök, ám ezt nem mindegyikük vette igénybe (mi több, Carl Bildt [1989-93] kerékpárral járt dolgozni [ma, külügyérként is, szívesen teszi ezt], a testőrség legnagyobb bánatára).

Ha egy képviselő idő előtt távozásra kényszerül, s nem érte el a 65-éves nyugdíjkorhatárt, de legalább 6 évet dolgozott a feladatkörében, jogusult un. garantált járulékra, míg nem éri el a korhatárt - azaz megállapodás szerinti nagyságú 'ejtőernyővel' távozik. (A három évvel ezelőtti cunami katasztrófa kapcsán a botrányosan alkalmatlannak bizonyult külügyminiszter lépett le így - a polgárok heves tiltakozása ellenére.)

A képviselők évi 365 napon vannak szolgálatban, tehát a hét minden napján. Csak indokolt esetben kérhető szabadság, s annak idejére fizetés nem jár. Ugyanakkor nincs jelenléti kötelezettség, s a parlament határozatképességét nem befolyásolja, hogy az egyes frakciókban aznap hány képviselő ül a helyén. Itt is érvényesül az általános íratlan svéd szabály: frihet under ansvar! (szabadság, felelősséggel). A mandátumidő lejártával úgyis a párt dönt, ki marad, s kit húznak le a listáról, s a választó is arról, melyik párt listájára, illetve azon melyik jelölt neve mellé húzza be az X-et.

KÉT PÉLDA - AZ ÁTLÁHATÓSÁG KOMOLYSÁGÁRA

A szocdem miniszterelnökjelölt több mint 15 évre kiesett a pixisből, mert szolgálati kreditkártyáról 'kölcsönzött' egy bolti fizetéskor (pelenkát és Tobleronét vett a gyerekeinek). Másnap kiegyenlítette a tartozást, de egyáltalán nem lett volna szabad használnia a kártyát.

A mai konzervatív kormányfőt pedig az érintette rendkívül kínosan, hogy az első hetekben a sajtó kiderítette: egyik minisztere (a kulturális!) nem fizet tévédíjat, a másiknak ingatlana van Jerseyn, és nem adózott utána, egy harmadik feketén alkalmazott gyerekfelvigyázót. Mindegyikük távozásra kényszerült.


Utóirat:
Az vajon miért nem jutott eszébe, Lázár Jánosnak, hogy saját pénzén lakást béreljen a családjának a fővárosban, mintsem luxusautót havi egymillióért az adófizetőkén?


civilhetes.net

Kapcsolódó:
Orbán BESÚGÓ is volt?! Az ország szégyene?!
Balczó Zoltán: "Átverés a génmanipulált növények tiltásáról szóló EP-jogszabály"
Megvonta a kedvezményt a fideszes testület
Nyolcszor akkora napelemadót fizetünk, mint a franciák
Még a legelhivatottabb Fidesz hívok is tudják, hogy Orbán Viktor folyamatosan hazudozik
Végül nem indul Veszprémben a fideszesek által segített hajléktalan férfi
Megrendelt szlovák lapok: "Orbán megmentette a magyarokat"