2018. április 10., kedd

RTL: Nem futunk el. Maradunk

Az Index.hu szerint a kormány magyar kézbe akarja venni azokat az ellenzéki médiafelületeket, melyek jelenleg külföldi tulajdonban vannak. Ennek kapcsán felkeresték a német kézben lévő kormányellenes TV-csatornát, hogy készülnek-e már a visszavonulásra.
Nem akar kivonulni a kormányt Németország irányából kritizáló (Bertelsmann) RTL Magyarországról, és egyelőre nem tervezik a csatorna eladását magyar tulajdonosnak – derült ki az Index.hu beszámolójából. A liberális lap azt írta, az RTL Klubot évek óta környékezik a kormányközeli cégek árajánlatokkal, emiatt a választások után ismét aktuálissá vált a kérdés.
“A választások után kialakult helyzetben indokoltnak láttuk ismét megkérdezni az cégcsoport vezetését, mik a magyarországi terveik. Az RTL részéről Oliver Fahlbusch kommunikációért és marketingért felelős alelnök válaszolt az Indexnek” – írták.
Oliver Fahlbusch pedig azt mondta; “Nem futunk el. Maradunk.”
A marketingért felelős alelnök kifejtette, a mai helyzetben teljesen érthető, hogy újra felmerült ez a kérdés, de egyelőre “nincs tervben, hogy kiadnák az RTL Klubot, vagy a portfólió más, fontos elemeit a kezükből.”
A liberális lap szerint a negyedik Orbán-kormány indirekt módon is megpróbálhatja rávenni a külföldi tulajdonban lévő kormányellenes médiát, hogy adják magyar kézbe érdekeltségeiket, amit elsősorban a reklámadó emelésével tudnának elérni.

http://www.hidfo.ru/2018/04/rtl-nem-futunk-el-maradunk/

“Amerikai mintát” akarnak, forradalmat hirdetnek a civilek

Tényleg egyesülni tud az ellenzék ezzel az üzenettel, hogy egy idegen ország mintájára alakítsuk át az országot?
Kormányellenes tüntetés szerveződik a választások utáni első hétvégén, Budapesten, a választási eredményekkel elégedetlenség miatt – írja a Mérce.hu. A tüntetést valamennyi liberális sajtóorgánum reklámozza.
Az Index.hu által is népszerűsített megmozdulás egy szervezője Facebook-bejegyzésében egyértelműen kijelentette; azt akarják, hogy Magyarországon a kormány amerikai mintára működjön, és ennek érdekében forradalmat akarnak kezdeni.
“Generációnkban két lehetőség áll a fiatalok előtt: Kivándorlás, vagy Forradalom. Mi választottunk!” – áll a közleményben.
A Facebook-bejegyzésben továbbá az áll, hogy amerikai mintára formált magyar alkotmányt akarnak, melyben benne foglaltatna, hogy – a választói akarattal szemben – két parlamenti ciklusnál tovább senki ne lehessen miniszterelnök.
“A 2/3-os törvényeket el kell vetni, és amerikai mintára két ciklusnál tovább senki sem gyakorolhatja a hatalmat” – írták.
A tüntetés szervezői szerint ez a választás “a keleti orientációról, az illiberális állam végső simításairól döntött”, ehelyett kellene inkább amerikai mintára átalakítani az országot.
(Mindeközben Angela Merkel, aki már negyedik alkalommal tölt be kancellári posztot az Európai Unió mintaországában, gratulált Orbán Viktor újraválasztásához.)
http://www.hidfo.ru/2018/04/amerikai-mintat-akarnak-forradalmat-hirdettek/

Távozik Budapestről a Soros-egyetem


Visszavonul a médiából az Index tulajdonosa

Nem akarták leoltani a lámpát - a döntésről ma reggel értesítették őket.
Simicska Lajos úgy döntött, nem finanszírozza tovább a médiaportfóliójába tartozó Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót – áll a szintén Simicska portfóliójához tartozó Index.hu beszámolójában. A lap szerint a milliárdos vállalkozó “kivonul a médiából.”
Az MNO weboldalán egy közlemény jelent meg, e szerint a lap utolsó számát holnap lehet megvenni.
“A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu.
A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg” – áll a közleményben.
A Magyar Nemzet várható megszűnéséről már korábban is terjedtek pletykák; ezek szerint Simicska Lajos csak akkor tudja tovább működtetni kiterjedt médiabirodalmát, ha nem a Fidesz-KNDP nyeri a választásokat és a milliárdos újra állami megrendelésekhez juthat.
Egyelőre nincsenek információk arról, hogy a Simicska Lajos rokona által igazgatott Index.hu számára még meddig biztosítottak a működési források.

http://www.hidfo.ru/2018/04/visszavonul-a-mediabol-index-tulajdonosa/

Távozik Budapestről a Soros-egyetem

A 444.hu információi szerint a választási eredmények miatt Bécsbe költözhet Soros György ideológiai utánpótlásképző egyeteme, a Central European University. Az iskola 2019 szeptemberétől kezd Bécsben működni.
“Levélben tájékoztatta oktatóit Michael Ignatieff, a CEU rektora arról, hogy az egyetem kutarórium és szenátusa együttműködési megállapodást írt alá Bécs városával és lépéseket tett annak érdekében, hogy 2019 szeptemberében megnyissa kampuszát az osztrák fővárosban” – áll a 444.hu beszámolójában.
A lap szerint a bécsi költözködés amiatt fontos az egyetem számára, mert a vasárnapi országgyűlési választások eredményeként nehéz helyzetbe kerülnek azok a személyek, akik Soros iskolájában az ideológiai képzést folytatják.
“Ignatieff nem is nagyon csinál titkot abból, hogy a lépésnek azért van jelentősége, mert vasárnap lezajlottak a választások Magyarországon, és a Fidesz ismét kétharmados felhatalmazást szerzett a választópolgároktól” – írták.


A Soros-alapítványok által támogatott, nemsokára megszűnő újság azt írja, az egyetem egy tavaly elfogadott törvény miatt is nehéz helyzetbe került, mert hiába teljesítette az abban megfogalmazott elvárásokat, a kormány vonakodott megállapodást aláírni a továbbműködés engedélyezéséről.
Az újságíró eképpen összegezte a történteket; “Nehéz ezt másként értelmezni, mint hogy megkezdték az oktatók és hallgatók felkészítését a költözésre.”

http://www.hidfo.ru/2018/04/tavozik-budapestrol-a-soros-egyetem/

A magyar jog az uniós jog fölött áll

A választások után kétharmados legitimációval rendelkező kormány alkotmányba foglalná, hogy amennyiben a magyar törvények és a külföldi jog ellentmondásban áll egymással, ebben az esetben a magyar törvények lesznek irányadóak – áll a 444.hu beszámolójában.

A megszűnés előtt álló liberális lap azt írta, a kormány az országgyűlési választásokon kétharmados többség megszerzésével olyan erős legitimitást szerzett, hogy alkotmányba foglalhatja; amennyiben a magyar törvényekkel ellentétes rendelkezéseket hoznak a külföldi hivatalok, ebben az esetben is a magyar jog lesz az irányadó.
A beszámolóban az áll; a 2016-os kvótanépszavazás után a kormány megpróbált keresztülvinni egy alkotmánymódosítást – ami a Jobbik ellenkezése miatt elbukott -, és ebben az alkotmánymódosításban benne foglaltatott a magyar törvények elsődlegessége az uniós joghoz képest. Erre a kitételre a migránsok kötelező elosztását előíró kvótarendszer miatt lett volna szükség, ám ehhez ellenzéki pártok támogatását nem sikerült elnyerni, így elmaradt a kívánt módosítás.
A lap szerint a kormány az újabb kétharmad birtokában keresztülviheti a korábban tervezett alkotmánymódosítást. A tágabb kontextust tekintve ez a változtatás a nemzeti szuverenitás alkotmányba foglalását jelenti, hiszen egyértelműen kimondja, hogy bármilyen jogi követelése van az Európai Uniónak, ez csak abban az esetben érvényes Magyaarországra, ha a magyar joggal is összeegyeztethető.
“Az akkor tervezett szöveg nem is kifejezetten a kötelező kvóták alkotmányos tilalma miatt volt igazán érdekes. A legizgalmasabb az volt benne, hogy kimondta volna, hogy az EU-s jogszabályok csak bizonyos korlátozásokkal kötik Magyarországot, meglehetősen rugalmasan megfogalmazva a feltételeket. Ez azért elég kemény ügy, mert az EU-tagság közben arra kötelezi Magyarországot, hogy a közösen hozott szabályokat mindenképpen tartsa be” – írták.

Az Európai Unió a közeljövőben azonban nem csak a migránskvóta keresztülvitelét tervezi; számos olyan változás van folyamatban az EU mag-országai közt, ami alapjaiban megkérdőjelezheti a magyar államiságot. A nyugat-európai országok az európai integráció olyan mértékű mélyítését tartják irányadónak, ami a nemzetállamiság nyílt megkérdőjelezését jelenti.
Többek közt Németország és Franciaország venne részt az Európai Egyesült Államok létrehozásában, ami a tagállamoktól gyakorlatilag elvenné az állami jogosultságokat. Ebben az esetben Magyarország számára védelmet jelenthet ez az alkotmánymódosítás, hiszen egyértelműen az alkotmányba lenne foglalva, hogy amennyiben az uniós döntések ellenkeznek a magyar joggal, azok nem lehetnek érvényesek Magyarországra.
“Egészen bizarr jogi helyzethez vezethet ez: előfordulhat például, hogy Magyarországot egy törvény betartására kötelezi az EU bírósága, amit a magyar kormány a saját alkotmányára hivatkozva nem hajt majd végre” – írták.
Az utóbbi évek során az európai politika központi kérdésévé vált a nemzeti szuverenitás vagy annak elutasítása. Az Egyesült Királyság EU-ból kilépését követően a nyugat-európai országok egy föderális európai államot akarnak létrehozni. A közép- és kelet-európai országok többsége azonban szuverenista politikát kezdett követni, és törekszik saját államiságának megőrzésére.
A konfliktus legbelső lényege, hogy Magyarország ezeréves államiságát kell megőrizze olyan nyugat-európai országokkal szemben, melyek demográfiájukból adódóan akár 50 éven belül muszlim kalifátusokká válhatnak.

http://www.hidfo.ru/2018/04/a-magyar-jog-az-unios-jog-folott-all/

Visszavonul a médiából az Index tulajdonosa

Nem akarták leoltani a lámpát - a döntésről ma reggel értesítették őket.
Simicska Lajos úgy döntött, nem finanszírozza tovább a médiaportfóliójába tartozó Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót – áll a szintén Simicska portfóliójához tartozó Index.hu beszámolójában. A lap szerint a milliárdos vállalkozó “kivonul a médiából.”
Az MNO weboldalán egy közlemény jelent meg, e szerint a lap utolsó számát holnap lehet megvenni.
“A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu.
A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg” – áll a közleményben.
A Magyar Nemzet várható megszűnéséről már korábban is terjedtek pletykák; ezek szerint Simicska Lajos csak akkor tudja tovább működtetni kiterjedt médiabirodalmát, ha nem a Fidesz-KNDP nyeri a választásokat és a milliárdos újra állami megrendelésekhez juthat.
Egyelőre nincsenek információk arról, hogy a Simicska Lajos rokona által igazgatott Index.hu számára még meddig biztosítottak a működési források.

http://www.hidfo.ru/2018/04/visszavonul-a-mediabol-index-tulajdonosa/