2018. június 28., csütörtök

Az olaszok Európában osztanák el a migránsokat

Matteo Salvini, belügyminiszter.
Az olasz hatóságok éveken át nem védték meg a schengeni övezet határait, ahol így okmányok nélkül besétálhatott több százezer ember. Az új kormány most Európában osztaná el a migránsokat, és beszüntetné az uniós befizetéseket, ha az EU nem hajlandó átvenni a migránsokat Olaszországtól.
Az Európai Unió csak kis létszámban szabad befogadjon migránsokat, és el kell ossza őket az EU területén, amennyiben nem lehetséges a táborok létesítése Észak-Afrikában – mondta Paolo Grimoldi, a Lega párt Lombardia régió béli titkára a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva. Nem ő az egyetlen: mostanra az olasz kormány hivatalos álláspontjává vált, hogy a migránsokat más uniós tagállamokban kellene letelepíteni.
“A táborokat az EU területén kívül akarjuk létrehozni, de ha ez Észak-Afrikában jelenleg nem lehetséges, akkor az egyetlen megoldás, hogy csak kis létszámú migránst fogadjunk be, akiket el kell osztani az Európai Unió területén. Véget ért az a korszak, amikor Olaszország nagy létszámban fogad be migránsokat” – mondta.
A törvényhozó hozzátette, hogy Róma megvétózna minden olyan javaslatot, ami szerint a migrásokat azokba az országokba kell visszatoloncolni, amelyken át először beléptek az EU területére.
Matteo Salvini belügyminiszter a Rosszija 24 hírügynökségnek nyilatkozva szintén azt nyilatkozta, hogy a kormányfő Giuseppe Conte csak abban az esetben írja alá az uniós csúcson kidolgozott megállapodást, ha az konkrét megoldási javaslatot tartalmaz. Minden más esetben Olaszország visszafogná az uniós befizetéseket, hogy a migrációs válság kezelését abból a pénzből tudják fedezni, amit eddig az uniós kasszába kellett befizetniük.
Az olasz vezetők vasárnap Brüsszelben egy nemhivatalos találkozón előterjesztették javaslatukat a migrációs válság európai megoldására vonatkozóan. A dokumentum-tervezet felszólít minden európai országot a migránsok befogadására, ami szöges ellentétben áll azzal a – Németország által képviselt – javaslattal, mely szerint a migránsokat a perifériaországokba kell visszatoloncolni.
Bár a német kancellár korábban nyíltan meghívta a migránsok tömegeit Európába, az olasz hatóságok pedig semmivel nem akadályozták a migránstömegek beáramlását, ezekben a napokban Brüsszelben arról zajlik a vita, hogy Németország és Olaszország egyaránt meg akar szabadulni a migránsoktól, és az EU központi országai, valamint a perifériaországok egyaránt egy uniós mechanizmuson keresztül kívánják ezt megvalósítani.

http://www.hidfo.ru/2018/06/az-olaszok-europaban-osztanak-el-a-migransokat/



Olaszország nem fogadja el a migrációs csúcstalálkozó záródokumentumát

Olaszország átmenetileg megakadályozta a folyamatban lévő uniós csúcstalálkozó záródokumentumának elfogadását, és ragaszkodik ahhoz, hogy a bevándorlás ügyének EU-szintű összehangoltsága prioritás kell legyen.
Az Európai Tanács közleményében elismerte, hogy a csúcstalálkozón nem tudtak megállapodni a záródokumentummal kapcsolatban “egy tagállam ellenállásának köszönhetően”.
“Az Európai Tanács ma véleménycserét folytatott az EP elnökével és a NATO főtitkárával, emellett megbeszélések zajlottak a védelemmel, munkahelyteremtéssel, gazdasági növekedéssel és versenyképességgel, innovációval és digitális kérdésekkel kapcsolatban” – áll a közleményben, mely nem említi, hogy azonnali cselekvés kezdődne a tömeges bevándorlás ellen.
Tegnap Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban azt mondta, Olaszország meg fogja vétózni az Európai Tanács döntését, mert Róma konkrét intézkedéseket akar látni a migrációval kapcsolatban.
Olaszország vasárnap egy brüsszeli informális találkozón előterjesztette saját javaslatait a migrációs válság rendezésére vonatkozóan. E szerint az EU tagállamai át kellene vegyék a migránsokat Oalszországtól, ahelyett, hogy a Nyugat-Európába már eljutott migránsokat is elkezdenék deportálni a perifériaországokba.
Róma álláspontja szerint a rövid távú megoldásokon felül fokozni kell az együttműködést a migráció forrásországaival, és olyan központokat kell létrehozni, ahol fel lehet dolgozni a menedékkérelmeiket, mielőtt a migránsokat Európába hoznák.
Az olasz hatóságok évek óta tétlenül nézik, amint afrikai migránsok a Földközi-tengeren át százezresével érkeznek Európába. A 2015-ös migrációs válságot követően az olasz kormány részéről az a javaslat is felmerült, hogy az EU tagállamai segítsenek feldolgozni az Olaszország területén át folyamatosan érkező migránsok menedékkérelmeit, miközben a schengeni övezet határai továbbra is nyitottak maradnának.
Az olaszok idén március 4-én választottak bevándorlásellenes kormányt, miután hónapokon át a migránsok horrorfilmszerű bűncselekményeitől volt hangos a közélet. Az afrikai bandák által elkövetett csoportos nemi erőszak, csonkítás és kannibalizmus eredményeként létrejött bevándorlásellenes kormánykoalíció elsődleges célként tűzte ki, hogy több százezer illegális bevándorlót deportáljanak Olaszországból.

http://www.hidfo.ru/2018/06/olaszorszag-nem-fogadja-el-a-migracios-csucstalalkozo-zarodokumentumat/

Külügyminiszter: az EU gáncsolta el a Déli Áramlat gázprojektet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió szándékosan megakadályozta a Déli Áramlat gázprojekt megvalósítását, és most ugyanezt tenné az Északi Áramlat 2-vel is.
Az Európai Unió megosztottsága és az amerikai szankciók egyaránt fenyegetik az Északi Áramlat 2 gázprojekt megvalósítását, miközben az Európai Bizottság kettős mércével él a projekt megítélését illetően – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
A miniszter elmondása szerint korábban az Európai Unió akadályozta meg a Déli Áramlat gázvezeték megépítését is, pedig az lehetővé tette volna a gázbehozatal diverzifikálását Közép-Európában. Napjainkban pedig az Északi Áramlat 2 kapcsán alkalmaznak elfogadhatatlan kettős mércét – mondta.
A miniszter elmondása szerint nincs olyan legitim kifogás vagy indok, amit az Európai Bizottság fel tudna hozni azzal kapcsolatban, hogy miért nem támogatja az Északi Áramlat 2-t.
“Ma nem látunk semmiféle bátorítást az Európai Bizottság részéről. Nem tudok elképzelni semmi ilyen kifogást vagy indokot, amit a Bizottság ennek kapcsán felhozhatna” – tette hozzá.
2014-ben Oroszország amiatt állította le a Déli Áramlat gázprojekt építésével kapcsolatos munkálatokat, mert az Európai Unió megosztottsága nem tette lehetővé, hogy Oroszország egyenlő félként egy ilyen kiterjedt energetikai együttműködést kezdjen Európával. Miközben számos tagállam támogatta a projekt megvalósítását, egy-egy tagállam – melynek területén áthaladt volna a gázvezeték – mindig a munkálatok megkezdése előtti utolsó pillanatban vonta vissza az engedélyezést a brüsszeli nyomásgyakorlás hatására.

http://www.hidfo.ru/2018/06/kulugyminiszter-az-eu-gancsolta-el-a-deli-aramlat-gazprojektet/

Merkel deportálásokról tárgyalna a görög vezetőkkel

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök egy szerdai interjú során azt mondta, készen áll megállapodást kötni a német kancellárral arról, hogy Németország megkezdhesse a migránsok deportálását a perifériaországokba.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök elmondása szerint készen áll megállapodást kötni Németországgal azzal kapcsolatban, hogy felgyorsítsák a migránsok deportálását azokba az országokba, ahol a migránsok először beléptek az Európai Unió területére.
“Nem érdekel minket az a tény, hogy hozzánk is küldenek majd vissza, ha ez az intézkedés segíteni fog, és jelzést ad majd az embercsempészeknek”mondta Ciprasz a Financial Timesnak nyilatkozva.
Az interjú szerint egy ilyen megállapodás elsődleges célja az lenne, hogy megakadályozza a migránsok szabad mozgását a schengeni övezetben – vagyis megszüntetni azt a jelenséget, hogy a migránsok a déli tagállamokban belépnek az EU területére, majd továbbutaznak Németországba.
Csütörtökön az uniós vezetők ötnapos találkozóra gyűlnek össze Brüsszelben. Ez a második olyan találkozó, ahol főként a migrációs válság rendezéséről lesz szó. A megoldási javaslatok elsősorban arra összpontosulnak, hogy a tömeges bevándorlást támogató nyugat-európai országok át tudják adni a migránsokat azoknak az országoknak, ahol először beléptek az EU területére. Ennek részeként Merkel főként a görög és olasz vezetőkkel akar megállapodást kötni.
Az utóbbi hetek folyamán Angela Merkel számára kritikus fontosságúvá vált, hogy belföldön fel tudjon mutatni egy ilyen migrációs egyezményt, ami lehetővé teszi a migránsok gyorsabb deportálását Németországból. Miután Horst Seehofer belügyminiszter ultimátumot adott a kancellárnak, és kilátásba helyezte a német határok lezárását, a fél év alatt létrejött kormánykoalíció felbomlásának lehetősége is felmerült, valamint újra előkerült az előrehozott választások szükségességének gondolata.

http://www.hidfo.ru/2018/06/merkel-deportalasokrol-targyalna-a-gorog-vezetokkel/